Петчленните състави във Върховния административен съд (ВАС) ще станат постоянно действащи от септември. Това обяви в интервю за „Медиапул“ председателят на съда Георги Чолаков.

„Знам за проблема с разпределението на делата, който засяга основно петчленните състави, защото при тричленните състави нещата са ясни – има постоянно действащи тричленни състави. Скоро приключи проверката на инспектората за случайното разпределение на делата. Тя показва, че няма нарушаване на принципа за случайното разпределение на делата до встъпването ми на поста като председател“, обясни Чолаков.

И заяви: „Аз мисля да стигна по-далеч и през септември ще направя и постоянно действащи петчленните състави, за да сложи край на тези постоянни съмнения за формирането на съставите. Така ще е предварително ясно при избора на съдия-докладчик кои са останалите съдии от състава. Ще отпаднат и съмненията“.

По думите му именно това очакват хората – прозрачност. „Когато бях редови съдия в този съд, виждах много добре как се развиват нещата. Смятам, че с постоянно действащите състави ще се избегнат всички съмнения за формирането на съставите и за предрешаване на някакви дела“, каза председателят на ВАС.

Той припомня и позицията на Пленума на съда за въведената с последните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) възможност делата да се гледат от тричленни състави на ВАС в закрито заседание. „ВАС смята, че откритите заседания гарантират публичността на процеса и всеки може да види какво се случва в съдебната зала. Ние сме твърдо против тази промяна в закона. Дори чисто житейски, когато в залата заседават трима съдии и делото остане на доклад при един от тях, останалите двама съдии чуват първо в залата позицията на двете страни. Това създава важни първи впечатления за делото“, казва Чолаков.

Той подчертава и твърдата подкрепа на съда за увеличението на таксите за касационно обжалване: „Ние бяхме твърдо „за“ увеличаването на таксите. Трябва да разберете, че ние досега се произнасяхме срещу държавни такси от по 5 и 25 лева. Таксите са въпрос на законодателно решение. Според мен не са толкова високи“.

Чолаков изразява и личната си позиция по въпроса с таксите: „Не съм съгласен само с таксите, които се въведоха за обжалване на екооценките (ОВОС). Парламентът прие таксите за обжалване да са върху материалния интерес по делото (т.е. цената на проекта, която може да е за милиарди – б.р.). Проблемът е, че сега не са ясни критериите, при които те ще се определят. Не може такси да се определят въз основа на неясни критерии. Не може при обжалване на една оценка (ОВОС) да изчисляваме таксата върху евентуалната стойност на целия проект, който ще се реализира впоследствие. Мисля, че в тази част нормата е противоконституционна. Но това е моя лична позиция. Пленумът на ВАС реши друго. Той прие, че няма противоконституционност на таксите“.

В интервюто председателят на ВАС заявява категорично, че Централен административен съд няма да има. „Аз не виждам смисъл от такъв съд. Не е необходимо да правим изкуствено един съд. Моята цел е да се натоварят равномерно административните съдилища, които вече са създадени и са работещи, а не да създаваме нова структура. След промените в АПК няма нужда от нов съд“, каза той.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
28 февруари 2019 13:11
Гост

Да, хареса ми написаното. Има доста резон в постоянните 5членни състави. Ще следим развитието. Лекс.бг, чакаме- браво за темата, важна е!

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2019 11:24
Гост

Чолаков както винаги се проявява като перфектен колега и ръководител.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2019 11:24
Гост

Създаването на Централен административен съд наистна е напълно излишно.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2019 11:09
Гост

ако вземе, че си изпълни обещанията, ще призная, че е направил миниреволюция във ВАС, там игрите с петчленките бяха любимото на предишното ръководство, че и по преди. давай, чолаков!

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2019 11:22
Гост

Освен това така ще разсее постоянните съмнения за формирането на петчленките