Външният анализ на структурата и дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет започва през декември като ще продължи и през 2019 г. Това става ясно от позиция на главния инспектор Теодора Точкова по повод обявения вчера доклад на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка.

Точкова отбелязва, че ИВСС е изпълнил препоръката от доклада за наблюдение от 2017 г. да поиска външна помощ от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия предвид новите правомощия, свързани с проверките за интегритет на магистратите и инициирането на дисциплинарни производства. „Целта на проекта е да помогне на ИВСС да продължи да развива своя капацитет по въпроси, свързани с почтеността на магистратите, като същевременно ползва опита на инспекторатите от други държави-членки на ЕС“, отбелязва Точкова.

Иначе тя изразява своето удовлетворение, че в евродоклада дейността на ИВСС е „обективно оценена“ и коректно са отчетени резултатите на инспектората по проверките за интегритет и имуществените декларации на магистратите.

Точкова отбелязва, че в доклада са маркирани „несъвършенствата в законодателната уредба относно събирането на доказателства и „ограничените правомощия на ИВСС за провеждане на разследвания“ по проверките за почтеност.

На финала главният инспектор обещава ИВСС да продължи да работи за изпълнение на заложените критерии така, че „Европейската комисия да има всички основания да прекрати наблюдението на България до края на своя мандат“.

Наред с главния инспектор и Прокурорската колегия излезе с позиция, в която изразява удовлетвореност от констатациите в доклада на ЕК.

От кадровия орган са доволни от положителните оценки за организирането и провеждането на конкурсите, за усилията за разрешаване на проблемите с неравномерната натовареност, реформата на съдебната карта и преструктурирането на 11 районни прокуратури и т.н. Обещават да продължат процеса по реализирането на унифицирания модел за окрупняване на районните прокуратури едновременно с развитието на електронното правосъдие.

„Прокурорската колегия заявява воля за продължаване на действията по оптимизиране на структурите на районните прокуратури, както и за активно осъществяване на всички законоустановени правомощия с оглед цялостното изпълнение на препоръките на ЕК“, се казва още в позицията на кадровия орган.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
темида
темида
30 април 2019 15:36
Гост

Инспектората го закриха още преди няколко години. Той не е ефективен и не помага на съдебната власт да повиши качеството на своята работа. Факт е, че гражданите изпитват силна критичност към работата на съдебната власт. Недоверието към нея продължава да е изключително ниско. Точкова е некадърен юрист и слаб главен инспектор.Не е по силите й да формулира проблема и да предложи решение.Затова е доволна.

Лаик
Лаик
14 ноември 2018 14:11
Гост

На пръв поглед изглежда, че Инспекторатът си върши добре работата, но не мога да преценя дали в действителност е така. Все пак е зависим от работата на други органи, но пък и ако иска да работи добре, почти нищо не му пречи.

Минко
Минко
14 ноември 2018 13:21
Гост

Правомощията на ИВСС за провеждане на разследвания наистина са ограничени. А това е съществена пречка.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2018 13:24
Гост

Всичко идва от несъвършенствата в законодателната уредба.

Anonimen
Anonimen
14 ноември 2018 13:19
Гост

E, щом Теодора Точкова е удовлетворена, значи всичко е в ред.