Висшият съдебен съвет (ВСС) решава днес дали да избере Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Тя е единствен претендент за поста, номинирана e от Пленума на съда, който за първи път има възможност да издигне свой кандидат след промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от 2016 г.

На заседанието днес присъстват 20 от 22-мата членове на Висшия съдебен съвет. Отсъстват Боян Новански и Драгомир Кояджиков.

Преди него председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че подкрепя категорично Галина Захарова за поста, защото тя ще бъде достоен последовател на политиката, която е водил в съда. По думите на Панов дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем, но той вярва, че днес този дефицит няма да се прояви и че съветът има чувство за самосъхранение.

Лозан Панов вярва, че днес ще има избор. „Съдиите от ВКС бяха абсолютно категорични в своето решение. Пленумът на ВКС, който се състои от всички магистрати, взе единодушно решение за издигане кандидатурата на Галина Захарова и единодушно я подкрепи“, отбеляза Панов и призова съвета да се съобрази със съдийското самоуправление.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова на свой ред отбеляза, че съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да има независим съд. „След като съдия Захарова е подкрепена категорично от съдиите, това е много положителен знак, който показва колко е важно съдийското самоуправление“, заяви Йорданова. Тя изтъкна, че очаква задълбочен дебат във ВСС.

Изборът на председател на ВКС е третият голям избор, който осъществява този състав на ВСС. Той вече избра председател на Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор.

През 2017 г. ВСС с 20 гласа „за“ и четири „против“ избра Георги Чолаков за шеф на ВАС. Той също беше номиниран от Пленума на съда с почти пълно единодушие. И това беше една от причините членове на съвета да го подкрепят, макар Чолаков да имаше конкуренция в лицето на съдия Соня Янкулова, издигната от трима членове на СК на ВСС.

През 2019 г. Прокурорската колегия единодушно номинира Иван Гешев за главен прокурор. Той остана единствен кандидат и през ноември с.г. ВСС го избра също с 20 гласа „за“ и четири „против“.

Сега Пленумът на ВКС издигна единодушно свой кандидат за председател на съда. Съдийската колегия не номинира друг, а министърът на правосъдието (по онова време проф. Янаки Стоилов) заяви, че не вижда смисъл да внася свое предложение предвид кандидатурата на Галина Захарова.

По закон членовете на ВСС са 25. За да има избор на председател на ВКС, са необходими поне 17 гласа. Три места в съвета обаче са вакантни – едно в Прокурорската колегия и две в Съдийската колегия. Т.е. в момента кадровиците са 22-ма.

Дали обаче този състав на ВСС ще избере и трети от тримата големи, не е ясно. Според публикации в медиите 10-имата представители на Прокурорската колегия са с нагласата да подкрепят Галина Захарова, защото тя е номинация на съдиите, а освен това като наказателен съдия е добре позната в средите на държавното обвинение. В медиите обаче се твърди, че има разнобой сред 12-имата членове на Съдийската колегия като някои от тях не приемат факта, че Захарова е част от екипа на сегашния председател Лозан Панов.

Притеснения за процесите във ВСС по повод предстоящото гласуване изразиха и колегите на Захарова по време на изслушването ѝ от Пленума на ВКС в понеделник. „Опасенията ни не са от открити атаки срещу кандидата, който сме номинирали и на които атаки така или иначе би могло да се отговори, а от това, което всички усещаме – някакви подмолни движения, някакви подмолни договорки, които вървят по повърхността, които не се обозначават, които не се озвучават, но които най-вероятно ще рефлектират при гласуването“, коментира зам.-шефката на ВКС и ръководител на Търговската колегия Дария Проданова (виж повече тук).

В подкрепа на кандидатурата на Захарова са изразили позиции Националното бюро за контрол на СРС, Съюзът на съдиите в България, Висшият адвокатски съвет и Българската асоциация по Европейско право (виж повече тук). като само първата е публикувана на сайта на ВСС, а останалите не, защото са подадени извън срока, но въпреки това са предоставени на членовете на съвета.

 

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 16:55
Гост

Всички се подредиха в редицата под знамето

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 15:12
Гост

Отговаря кратко, ясно, мотивирано, разбрано. Със силно изразена собствена позиция. Ужас! Имало и по-посредствени хора. Но всеки народ си заслужава управляващите го. Съдиите не падат изключение. Заслужават си Захарова.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 16:44
Гост

Започна подмазването. Не разбрахте ли, че жената може и да е перфектен съдия, но не става за ръководител? А тия от ВСС, защото им свършва мандата ще си счупят колената от поклони. Поведе ги Цветинка Пашкунова, а сега Марчева се слага яко. Всички вкупом и един по един. Типично.

Кики
Кики
14 януари 2022 14:21
Гост

Жалая й успех. Тя е изключителен професионалист и би била добър ръководител.

надежда всяка тука оставете
надежда всяка тука оставете
14 януари 2022 12:00
Гост

за онези, които чакат бял дим от комина на ВСС днес, не се надяйте – чер ще е… че и Гешев нема си даде оставката… че и Цацков е замисля нещо… очаквайте скоро – империята отвръща на удара…

Няма обратен път назад
Няма обратен път назад
14 януари 2022 12:16
Гост

Ако под империята имаш предвид кочината, то империята вече е в процес на необратим разпад и всеки гледа да се спасява поединично. Така че скъпи каскето- и тикволюбители, надежда всякаква оставете.

надежди-говежди
надежди-говежди
14 януари 2022 13:04
Гост

Знаеш ли колко палячовци се опитаха да смачкат съдебната система в последните 30 години и всички се отекоха в канала, барабар със ССБ?! Както са казали древните, кучетата си лаят, керванът си върви…

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 13:53
Гост

Палячовци като Барни Ръбъл идваха и си отиваха, но за съжаление оставиха трайни негативи върху съдебната ни система. А в ССБ членуват почти всички съдии в България и този съюз е предтавителна извадка за съдийското съсловие у нас. Колкото и да им е неприятно на троловете на Пеевски.

да бе
да бе
14 януари 2022 15:08
Гост

В ССБ да членуват най-много 10 % от съдиите и има още толкова, които се присламчват към тях, за да ги ползват за ракета-носител. Така че и тези прокопиеви измекяри ще си счупят главите. Трябват два пъти по 40 години да минат, по примера на Моисей и евреите, и да се сменят няколко поколения, за да се прочисти съдебната система от лошия материал, включително и от психоСеСеБарите…

с тези обратните, дето дойдоха на власт...
с тези обратните, дето дойдоха на власт...
14 януари 2022 15:33
Гост

баш си е на обратно пътят. Иначе имам предвид, че империята си я е имало много преди кочината, имало я е по време на кочината и след нея пак дълго ще я има. Няма светлина в тунела, защото всъщност това е крив макарон. На хората в занаята им е ясно за какво става въпрос… На лаици не ми се обяснява.

защо?
защо?
14 януари 2022 11:50
Гост

Колеги, Захарова бяга от преки отговори на въпросите на Милен Василев, а в тях са посочени в прав текст поредица лоши практики във ВКС.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 15:17
Гост

Той зададе сходни въпроси и на кандидатите за членове за СК на ВСС – Михайлова и Денев. Тогав падна голямо тупане по рамото. Но сега, когато става дума за Захарова, се мълчи и няма тупане по рамото. Нормалният двоен стандарт на СъСъБъ. А за бягането, ще бяга, защото задълбае ли в конкретика и обещания, ще стане страшно.

"ВКС" ООД
"ВКС" ООД
14 януари 2022 15:48
Гост

Защото са ги събрали от кол и въже или от пилон и магистрала там. Жалко само, че през последните 20-30 години оср@х@ здраво правото, а много обикновени български граждани бяха ограбени и не успяха да получат справедливост…

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 11:27
Гост

Захарова е безспорен кандидат с безуепречна репутация – нещо, което не се нрави на задкулисното мнозинство, представляващо Доган сарай във ВСС. Но в случая е въпрос и на стратегия от тяхна страна, имайки предвид, че изпускат кокал след кокал и калинките им една след друга биват изчегъртвани.

Блажени вярващи
Блажени вярващи
14 януари 2022 10:53
Гост

Дали ще има или не избор няма никакво значение! Тези от ВСС са утайка, която трябва да отиде в канала!

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 11:25
Гост

ДА! След 3 октомври. Изчакай още осем месеца и малко, и ще стане!!!

Бисер
Бисер
14 януари 2022 14:23
Гост

Съгласен! Обаче ще трябва да изчакаме още малко до края на мандата им.

444
444
14 януари 2022 9:36
Гост

И да благодари на ССБ, ако не й стигнат два гласа – за незапълнената по тяхна идея съдийска квота.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 8:08
Гост

Стискам палци. ВСС няма да сбърка, ако я избере. И съм съгласен с преждекоментиращия, че не трябва да допускат същата грешка отпреди 7 години – да отсвирят един почтен и достоен кандидат като Панова, за сметка на такъв като Панов

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 8:07
Гост

Трябват й 17 гласа. Предвиждам да получи 15 или 16.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 10:10
Гост

Единодушно ще е.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 8:02
Гост

Дано я избере, Захарова е умен и почтен човек

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
14 януари 2022 7:54
Гост

А Лозан някой няма ли да го прати посланик, консул, Валенсия?

Фики
Фики
14 януари 2022 14:24
Гост

Та да зацапа и там ли? 🙂

123
123
14 януари 2022 7:53
Гост

Да видим докъде е стигнала промяната

не знам, не знам
не знам, не знам
14 януари 2022 7:45
Гост

Хайде, миналото си отива вчера Цацаров, скоро и Панов. Много срамна история беше това, като Григоров – Филчев. Всичко разбира се зависи от популацията във ВСС, която за съжаление не ми вдъхва много надежди

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 7:47
Гост

Хайде стига сте ги демонизирали. Има читави колеги там. Освен това сам пишете, че миналото си отива, те също го разбират. И какво въобще можеш да кажеш срещу Захарова? Иска я целият съд

успех
успех
14 януари 2022 7:36
Гост

Успех на съдия Захарова! Тя ще е достоен и почтен председател. Такъв щеше да е и съдия Панова, ако преди 7 години ВСС не беше направил странния избор Панов

god complex
god complex
14 януари 2022 7:39
Гост

Надявам се да си прав. Панов беше приличен съдия и гледай какво стана. Но пък като цяло май при жените няма god complex

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 8:03
Гост

Няма, държат се къде по-адекватно от мъжете

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 8:06
Гост

Там има goddess комплекс. Което е същото. Даже се сещам за поне няколко такива във ВКС.

едва ли
едва ли
14 януари 2022 11:57
Гост

Като я гледам Панова как се е нахилила на снимката с Кирчо Измамника като неква кокошка… Панов е пич. Голям е! И има добра тактика. Нахака го на свинете, а после и на прокопитата на президентските избори.

Пепи
Пепи
14 януари 2022 14:25
Гост

Пич ли? Та той промени изцяло облика на ВКС. И то не в добра насока.