Като председател на Върховния касационен съд (ВКС), Галина Захарова ще бъде опора на цялата съдебна система. Тя е доказала, че умее да отстоява ценностите на гражданското общество и на правовата държава и ще укрепи авторитета на ВКС като негов ръководител.

Това се казва в писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) до Висшия съдебен съвет (ВСС), с което организацията подкрепя кандидатурата на Захарова за шеф на ВКС.

Върховният касационен съд е институцията, която в най-голяма степен е призвана да отстоява върховенството на правото. Това поставя високи изисквания към председателя на съда, който трябва да е личност, съчетаваща безспорния професионализъм с безукорен нравствен интегритет, силен характер и дух – качества, които ще му позволят както успешно да ръководи ВКС, така и да бъде пример за цялата съдийска общност и с авторитета си да укрепва съдебната система и да утвърждава доверието в нея“, се посочва още в писмото на ССБ.

От организацията напомнят, че Пленумът на ВКС единодушно предложи зам.-шефа на съда и ръководител на Наказателната колегия за поста председател. „Номинирайки един безспорен професионалист, почтен, диалогичен и креативен съдия, ползващ се с авторитет в юридическата общност, върховните съдии изразиха своето отговорно отношение не само към перспективите за ВКС, но и към цялата съдебна система“, изтъкват от ССБ и изразяват подкрепата си за съдия Захарова.

Изборът за председател на ВКС ще се проведе на 14 януари. По закон право да издигат кандидатури за поста имат Пленумът на ВКС, който стори това, както и поне трима членове на Съдийската колегия и министърът на правосъдието. В срока на номинации, тогавашният министър проф. Янаки Стоилов заяви, че ако има кандидатури за председател на ВКС, които се ползват с широка професионална и обществена подкрепа, но не са измежду тези, които обсъжда ВСС, той може да се ангажира и да ги внесе. След издигането на Галина Захарова обаче Стоилов подчерта, че вече не вижда нужда да предприема собствена инициатива.

Съдийската колегия също не номинира друг кандидат и така Захарова остана единствен претендент за поста.

Освен ССБ, и Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) изразява подкрепата си за зам.-шефката на ВКС.

При осъществяване на дейността си, в качеството на ръководител на Наказателната колегия на ВКС г-жа Захарова винаги се е отнасяла отговорно и професионално по поставени конкретни проблеми. Проявявала е изключителен професионализъм, разбиране и отговорност при поставяне на въпроси, свързани с констатирани проблеми при разрешаване използването на СРС, като с цел уеднаквяване на съдебната практика са набелязани съвместни действия. Обсъждани са различни практики и тълкувания на ЗСРС, както и търсене на решения, които да водят до повишаване защитата на конституционните права на гражданите“, посочват от НБКСРС.

От там отбелязват, че са се запознали с концепцията на Галина Захарова и подкрепят нейната решимост и непоколебимост да предотврати описаните пропуски при решаването на делата, което в частност е свързано и с постановяването на актове при разрешаване на използването на СРС.

Считаме, че изборът на г-жа Галина Захарова за председател на ВКС ще доведе до подобряване дейността на съдилищата и до допълнителни гаранции за защитата правата на гражданите срещу неправомерно използване на СРС“, изтъкват от бюрото за контрол на СРС.

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ทางเข้าjoker
ทางเข้าjoker
23 май 2023 10:24
Гост

I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your further write ups thanks! https://ufa77king.com/

ป๊อกเด้งออนไลน์ขั้นต่ำ1บาท
ป๊อกเด้งออนไลน์ขั้นต่ำ1บาท
10 февруари 2023 14:58
Гост

Its very interesting while reading it,thank you for posting such a good article.
https://bit.ly/3l59LjL

ทางเข้าเล่น joker
ทางเข้าเล่น joker
18 октомври 2022 10:46
Гост

I appreciate your quality stuff, that was really so useful and informative. ทางเข้าเล่น joker

Мунчо
Мунчо
10 януари 2022 18:49
Гост

Се.а на такива „система“.

Всичко на кота 0 и наново!

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 16:12
Гост

Дано я изберат. Това ще е вторият лъч надежда след новоизбрания председател на КС. И дано никога повече няма калинки от калибъра на Ушев, Каскета и Барни Ръбъл.

Неанонимен
Неанонимен
10 януари 2022 18:51
Гост

Дано не я изберат.

И всички целящи само и единствено опазване на статуквото, т.е. лапачка, далавери и рахат, да вървят на май.ата си!

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 15:48
Гост

Нямам възражения към Захарова. Проблем има в това, че е допутимо „състезание“ с един кандидат. Трябва да се закрепи законово ПОНЕ за председателите на върховни съдилища и за ГП, че процедурата по избор се счита за редовна, ако се явят най-малко двама кандидати. Тези състезания с един участник оставят впечатление за нагласеност и предрешеност на избора. После искат обществото да има доверие в институциите.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 16:52
Гост

Така е, но в случая не ВКС, а СК е виновна. Можеше да издигне кандидат, но предпостави изборът да е сред…. един кандидат

Anonimen
Anonimen
10 януари 2022 14:47
Гост

Безспорно, тя е човекът за този пост.

Видовден
Видовден
10 януари 2022 11:21
Гост

ССБ смениха ръководството, но комунистическият си маниер на изразяване не смениха. Тръпки ме побиват като чета тези клишета като от уводна статия на Работническо дело.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 14:22
Гост

Там няма значение, кой е в ръководството – ясно е, че това са марионетки. Сменят ги, защото угаждайки на спонсорите си така се компроменират ръководещите ги, че е необходимо някой да застане с ново лице.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 11:08
Гост

Може би най-добрия избор за председател на ВКС, нивото е много високо, точно такива трябва да бъдат кандидатите за високите места, от кариерата през всички нива на съдебната система с по няколко години стаж в тях, това е правилния път.

Зорница
Зорница
10 януари 2022 11:26
Гост

80% от съдиите във ВКС са минали през всички нива на системата. Това нито е атестат за изключителност, нито е гаранция за добър ръководител на ВКС. Правилният път е председателят на ВКС да е на първо място обективен и лишен от злоба Човек. Всичко останало засяга само дейността му като съдия, която не е относима към това да ръководиш върховен съд и да си емблема за съдийската общност. Въобще не се вълнувам дали актовете й са образцови, дали речите й са политкоректни, а дали ще позволи това разделение и тази несправедливост с конкурсите и командироването. Както и дали ще защитава… Покажи целия коментар »

да,ама не
да,ама не
10 януари 2022 13:15
Гост

Грешиш, почти една трета от съдиите във Вкс са „пропуснали“ апелативното ниво.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 14:26
Гост

То има и такива, които покрай ССБ са пропуснали и окръжно и апелативно, а вече са конституционни съдии. И много, които имат прекрасни качества и потенциал, но са си в районките. За да те подкрепят ССБ за председател на ВКС трябва да имаш много качества, но най- важното е да са сигурни, че гнусните им лобистки политики и кадруване ще минават с лекота през кандидата…

Сякаш
Сякаш
10 януари 2022 14:43
Гост

Това не е голям пропуск. Малко работа, но за доста пари

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 14:55
Гост

Да, това че определена фондация им е спонсор на мен лично също не ми харесва, като се има предвид, че НПО-тата, от които излизат политици от дадена партия са с тяхно спонсорство. Но все пак кандидата според мен е на ниво.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 17:35
Гост

Да, на ниво е, но какво като е на ниво, ако е обслужва личните си цели и лобира против интересите на Българската държава и гражданите? Такъв професионализъм и кариера има точно обратен знак, защото легитимира избора на човек, който ще работи за чужди интереси и ще руши малкото останало от българския съд (не говорим за промяната, състояща се в безкритично клониране на американския „опит“)

Работлива пчела
Работлива пчела
10 януари 2022 19:01
Гост

Крайно време е България да стане първата държава в света в която да не се учи „право“, а за съдии. И така до възнесението.

Лъжица
Лъжица
10 януари 2022 18:59
Гост

Изключителни. Изключителни!

Само и само и само да се самовъзпроизвеждат, самообслужват и самоизбират!

Всичко което е извън ВКС е калпаво! И извън съда. Прокурори, адвокатите и всички останали юридически професии. Те са изключителни, ненадминати и непостижими.

Цв. Цв

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

Сакън
Сакън
10 януари 2022 18:54
Гост

Всичко което е вътре е добро.

Всичко което е вън е лошо!

Купи син, но наш.

Америка за България.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 10:10
Гост

Защо занимавате хората с словоблудствата на платените лобисти ССБ? Вече на всички е ясно, че тези пишат, за каквото им се каже и обслужват, когото трябва. Колко съдии реално са зад тях? Някой вярва ли им, че не са абсолютно политически и конюнктурно зависими? Как може да се снимат по Полша и други държави, за чужди съдии, но тук сега да мълчат за случващото се с прокуратурата? Защото когато имат да плюят по главния прокурор – това, че са съдии не им ограничава правата да се врат навсякъде, но когато има очевадни, груби нарушения на основни конституционни принципи (за разделение… Покажи целия коментар »

архивите са живи
архивите са живи
10 януари 2022 10:44
Гост

Тежката излагация с продължилия 20 години процес на тройния убиец започна от оправдателна присъда на Захаров.

Съгласен
Съгласен
10 януари 2022 11:14
Гост

…и още когато преди няколко месеца имаше груба политическа игра, насочена срещу председателя на СГС (активното мероприятие с гражданството от страна на служебен министър и друг кандидат-герой, бивш съдия), съюзът на незнам си кои съдииТе отново мълча геройски. На всички са ясни вече… RIP за авторитетната някога организация !

как Сийка
как Сийка
10 януари 2022 12:31
Гост

Е, как няма да мълчат- ако кажат нещо, ще е шизофренно, защото точно те стоят зад този сценарий.

съдия
съдия
10 януари 2022 11:40
Гост

Много точен кочментар! Бих искал да да разбера колко точно съдии стоят зад членство в Съюза . Защото в момента са пуснали от тяхно име уж анонимна анкета, която според мен ще търси начин да претвори като всеобщо мнение собственото им становище за промени в съдебната власт.
не им вярвам, тъй като наблюденията ми във времето показват, че са професионално непочтени.

съдебната система са само съдилищата
съдебната система са само съдилищата
10 януари 2022 13:25
Гост

На прокуратурата мястото й не е в съдебната система и това вече на всички стана ясно, така че стига с този смешен плач.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 януари 2022 13:33
Гост

Айде не. Не сме дорасли за такова нещо,а и парламентарната ни форма на управление не го предполага.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 17:18
Гост

Когато изнасилят жена ти или убият детето ти можеш да извикаш представителите на НПО-тата да поддържат обвинението. Прокурорите няма да ги има, ако ги извадите извън системата. И тогава ще ти обясняват, колко е хуманно да се прегърнеш с убиеца, а той да бъде на свобода. И разбира се ти тогава ще се сетиш, че може би доброто старо държавно обвинение не е било толкова лошо… ама за да стигнеш до тази житейска мъдрост трябва да имаш някакъв различен опит от четене на платените доклади и кампании на същите тези платени НПО-та, които съсипват държавните институции, за да обслужват чужди… Покажи целия коментар »

Esther yu
Esther yu
10 януари 2022 9:17
Гост

informative for me.
check it, thanks

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 януари 2022 9:10
Гост

Заглавието е смущаващо. Как може един човек да е опора на цялата система? Всеки разумен индивид знае, че „опората“ стои в основата на „зданието“. Изказването малко ми намирисва на конформизъм и слагачество, дори „бойковизъм“. И това от съдии. Ок, подкрепяш дадена личност, ама айде без изцепки и идеализъм от рода на хвалбите на Десислава Атанасова и г-ца „Просто Киро“. Патосът от комунистическо време не помага, в контекста на динамикара на съвременността. Още от заглавието оставам с впечатление, че въпросната персона е толкова безгрешна и идеална, че все едно говорим за светица.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 януари 2022 9:25
Гост

„След издигането на Галина Захарова обаче Стоилов подчерта, че вече не вижда нужда да предприема собствена инициатива.

Съдийската колегия също не номинира друг кандидат и така Захарова остана единствен претендент за поста.“

Е какво е това сега. Пак един кандидат. Да бяха подлъгали (платили на) някого да се яви проформа, че да не намирисва на „гешевщина“. Всеки един подобен конкурс е опорчен като идея още в самото си начало, като има само един „кон“.

RedHead
RedHead
10 януари 2022 9:07
Гост

И Лозан Панов беше едно УХТ…

Asparuhov
Asparuhov
10 януари 2022 9:07
Гост

В нея е надеждата на много колеги

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 януари 2022 9:41
Гост

Знаете ли каква най-общо е разликата между надежда и мечта? Мечтата е съчетание на надежда и желание да се постигне нещо. Ако прочетете отново написаното от Вас, ще видите колко нелепо звучи от устата на един юрист, който се предполага, че трябва да има ясно поставени цели, а не мечти
Стегнете малко.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 8:27
Гост

Едно време ВСС жестоко сбърка като избра нищоправещия Лозан, вместо Поли Панова, с която нещата щяха да изглеждат доста по-различно. От тази гледна точка е добре, че сега има един кандидат и то такъв професионалист. Ако ВСС избере Захарова, няма да сгафи, напротив, най-сетне ВКС ще има достоен председател и разликата веднага ще е видима

Севделина D.
Севделина D.
10 януари 2022 9:07
Гост

Ами той е инертен Лозан Панов. Какво очаквате.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 януари 2022 10:06
Гост

„Кралят е мъртъв, да живее кралицата“

Филип
Филип
10 януари 2022 14:51
Гост

За мен преди Панов всички си бяха достойни.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 8:21
Гост

Оф, страхотен съдия е Захарова, но кому са нужни тези оди като на комсомолско събрание.

EnEPe
EnEPe
10 януари 2022 9:08
Гост

Може да си го влече от малък бе. Сега да е носталжи.

Лили
Лили
10 януари 2022 14:52
Гост

Отегчаващи са просто.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 8:18
Гост

Ако някой от Съдийската колегия възрази, че има само един кандидат, значи всичко е дирижирано именно от СК, която не внесе нито една номинация

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 8:21
Гост

Съгласен. Точно СК на ВСС предпостави нещата така, че да е само един кандидат. Пленумът на ВКС си свърши работата, а ако някой е очаквал ВКС да внесе две кандидатури, значи е пълен тъпак

как Сийка
как Сийка
10 януари 2022 12:53
Гост

Анонимни троле, колкото и се опитваш да замаскираш по един йезуитски начин факта, че имаме отново избор на един от тримата големи с един кандидат благодарение на „доброто законодателство“ както беше при избора на Гешев, истината е видна за всички- отново състезание с един кон, но този път е кобила и е „наша“, нали?

Haralampi
Haralampi
10 януари 2022 9:09
Гост

Така мисля

Людмил
Людмил
10 януари 2022 9:09
Гост

Хайде, разкрихме световната конспирация.

г-ца Вера
г-ца Вера
10 януари 2022 11:16
Гост

Ама вие сте на принципа: Заеко, защо си със шапка, защо си без шапка… Ако СК беше издигнала номинация щяхте да се пенявите как може да се притовопоставят на избора на върховните съдии…
Малко срам и разум когато пишете позивните си няма да е лошо, за вас, не за нас останалите.

Димчо
Димчо
10 януари 2022 14:54
Гост

Издигането на номинация не значи, че се противопоставят.

Г-ца Вера
Г-ца Вера
10 януари 2022 20:38
Гост

Нима?!
Откровени глупости, естествено е, че точно такава ще е интерпретацията.
Точно с тези двойни стандарти, лицемерие и гьонсуратлък ССБ страшно много отблъсквате почтените магистрати. Затова и се сведохте до една сектантска групичка, вреслива, финансово осигурена до степен, че сте загубили човешките си лица.

Джанго
Джанго
10 януари 2022 8:11
Гост

ССБ не разбраха ли, че заставането им до която и да е кандидатура, автоматично я обрича на неуспех във ВСС.

123
123
10 януари 2022 8:14
Гост

Хм, ситуацията все пак е малко различна и като нищо може да са поуплашени за местата си и предвид липсата на каквито и да е принципни убеждения, да гласуват всичко, което ще им запази топлите столове.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 8:23
Гост

Ако ССБ не се обадят за този избор, за кой друг да се обадят. Това е важно за съдиите.

Джанго
Джанго
10 януари 2022 8:34
Гост

Ако не се обадят няма да съмне ли?

Хари
Хари
10 януари 2022 15:01
Гост

Нормално е да я подкрепят, обаче с тези суперлативи малко са пресолили манджата.

Васил
Васил
10 януари 2022 11:18
Гост

За кои места? Та той така или иначе мандатът им изтича октомври, а новите избори трябва да започнат още през февруари. Така че това няма да е причина ако я изберат.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2022 9:10
Гост

ВСС са нещастници

Филип
Филип
10 януари 2022 15:02
Гост

Пълни!

защо ли
защо ли
10 януари 2022 11:03
Гост

Кликата на съдебните кариеристи, превърнали се в последните години във вечно бойкотиращи недоволници, финансирана от лобисти, трябва постоянно да показва, че е още жива. Преди 15-20 години беше съюз на съдииТе в България, а в последните години се изроди в клуб в частна полза, с не повече от 50 активни членуващи…

Лгбти
Лгбти
10 януари 2022 21:02
Гост

Щото е по-лесно да се слагаш на дпс😄

ทางเข้าjoker
ทางเข้าjoker
03 февруари 2023 5:19
Гост

your website is very nice, the article is very enlightening, I wish you continued success.
https://ligaz77king.com/