Оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова като членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) вече са факт. Днес Пленумът на ВСС обяви тяхното заявление за предсрочно напускане на кадровия орган и взе решение за прекратяването на мандата им като кадровици, считано от 1 юли. Двамата не присъстваха на заседанието, защото са в отпуск.

Красимир Шекерджиев е подал заявление за възстановяване във Върховния касационен съд (ВКС) като наказателен съдия, а Боряна Димитрова – в окръжния съд в Бургас. Тя беше негов председател преди да влезе във ВСС. Така става ясно, че тя няма да се възползва от възможността за кариерен бонус, както самата Димитрова беше заявила преди година и половина на заседание на Съдийската колегия. Иначе тя би могла да поиска да работи в апелативния съд в Бургас. Молбите за възстановяване на длъжност ще бъдат разгледани от СК на ВСС на 29 юни.

Двамата обявиха, че подават оставка преди седмица. Това стана, след като политици, адвокати, нотариуси, общини и съдии се обявиха против предлаганата реформа на съдилищата по „Модел 4“.

В обръщение към съдиите, Шекерджиев и Димитрова благодариха на съдиите за доверието. „Помогнахте ни да не губим връзка с реалността, въпреки постоянните отклонения в дневния ред на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от важните за съдебната система и в частност- за съдилищата, теми“, казаха те. Двамата заявиха, че силно им се иска, след утихване на предизборните страсти, дебатът за промени в съдебната система да не спира и че като съдии ще бъдат по-полезни за системата (повече виж тук).

Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова бяха избрани за членове на ВСС от съдиите.

Според чл. 29а от Закона за съдебната власт при предсрочно прекратяване на мандата на изборен член на ВСС, председателите на ВКС и на Върховния административен съд в седмодневен срок свикват общо събрание на съдиите за избор на нови двама кадровици. Така до седмица Лозан Панов и Георги Чолаков ще трябва да огласят кога и къде съдиите от цялата страна ще се съберат, за да изберат нови членове на ВСС за оставащата година и половина до края на мандата му.

Обявяването на оставките не мина без спор. Той беше в две насоки – трябва ли то да бъде гласувано с квалифицирано мнозинство от 17 гласа и трябва ли да има изрично решение за прекратяване на мандата им като членове на ВСС.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обърна внимание, че в диспозитива на решението за обявяване на оставките е посочен чл. 30, ал. 2, т. 2 от Закона за съдебната власт, според който Пленумът прекратява мандата на изборен член на ВСС на основание чл. 130, ал. 8 от Конституцията. В чл. 33, ал. 3 от ЗСВ пък се казва, че решенията за прекратяване на мандата се взимат със 17 гласа. Затова Панов предложи да се промени основанието като изрично се посочи чл. 27, ал. 2 от ЗСВ (В случаите по чл. 130, ал. 8, т. 1 от Конституцията на Република България пленумът на Висшия съдебен съвет обявява подадената оставка на изборен член на първото си заседание след депозирането ѝ), защото е абсурдно за оставки да се изисква такова мнозинство.

Тезата му беше подкрепена от всички, като Даниела Марчева обърна внимание на чл. 27, ал. 7 от ЗСВ, според който квалифицирано мнозинство е необходимо само когато член на съвета се отстранява не по негова воля. За оставките е достатъчно обикновено мнозинство.

След това кадровиците започнаха да спорят трябва ли да има изричен диспозитив, че се прекратява мандатът на двамата като членове на ВСС.

Според една част от кадровиците не е достатъчно само да се прогласи обстоятелството, че има оставка, а трябва и акт, на база на който да се прекрати мандатът на съответния член на ВСС.

Атанаска Дишева заяви, че мандатът се прекратява автоматично с обявяването на оставката.

Точно така направи ВСС при напускането на Даниела Машева и на Пламена Цветанова, който станаха заместнички на главния прокурор Иван Гешев. Диспозитивите на решенията за тях бяха: „Пленумът на ВСС, на основание чл. 27, ал. 2 от ЗСВ, обявява подадената оставка от Даниела Машева/Пламена Цветанова – изборен член на Висшия съдебен съвет, съгласно чл. 130, ал. 8, т. 1 от Конституцията на Република България“.

 

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
25 юни 2021 15:00
Гост

Нова Конституция. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Без ВСС, ИВСС, учителски институт, по 20 брутално след поредната издънка, съдебни ваканции, първа линия на Приморско и другото си го знаете!
Това е окончателното решение на магистратския въпрос, всичко друго са палиативи!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 11:44
Гост

Спомени от една приятелка на Стефка Бумбалова – майката на К. Шекерджиев Майката на „големия съдия“ Красимир Шекерджиев е Стефка Бумбалова. Тя беше известна в Софийския районен съд (тогава той се намираше в Съдебната палата)като много мързелива и много слабо подготвена юристка. Затова председателите на СРС Елена Димова и Тодор Тодоров направиха опит да я уволнят. Но тя намери връзки в Градския комитет на БКП. Връзките й бяха по-особени. Все пат тогава Бумбалова беше млада и яка. Като дойде демокрацията Бумбалова се „сближи“ с един от многото министри на правосъдието и се намести в Инспектората на Министерството на правосъдието. Но… Покажи целия коментар »

Венета Марковска
Венета Марковска
25 юни 2021 14:56
Гост

Това не е вярно!

875899€)54
875899€)54
26 юни 2021 21:03
Гост

Тц тц тц….значи крушата не пада по- далеч от дървото. Само дето свирки не знаем дали е правил

Позор!
Позор!
25 юни 2021 9:44
Гост

Оставка на целия ВСС!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 9:51
Гост

Тези явно не са на хранилка към Доган сарай. На останалите не само липсата на морал, но и омертата не им позволява да изоставят почетния капа ди тути капи.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 10:46
Гост

Точно там са на хранилка, но вече си търсят нова ясла.Това е цялата история с бутафорните оставки. А и знаят, че тоя ВСС ще е до края на юли макс

Адвокат
Адвокат
25 юни 2021 8:44
Гост

Да си подадат оставки и като съдии.

30 години ВСС
30 години ВСС
25 юни 2021 7:57
Гост

Как не се намери поне един достоен и мъдър да предложи и ги закове с идеята да отбележат юбилея в сградата на Държавния цирк!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 2:02
Гост
Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 22:57
Гост

Лайте, лайте гнусни мелези между помияри и прасета, остават ви два, три месеца! Повече няма да изкарате!

Боби, нищожество ли си или да?
Боби, нищожество ли си или да?
24 юни 2021 22:29
Гост

Пореден сблъсък между членове на Съдийската колегия и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се разигра днес. Този път той беше провокиран от интервюто на съпругата на Панов – Елисавета, пред бТВ в неделя. Стигна се до там моралът на шефа на ВКС да бъде поставен под съмнение, а самият той да напусне днешното заседание. Във въпросното интервю Елисавета Панова определи като „извращение с правото“ решението на Административен съд София-град, с което беше потвърдена глобата от 1000 лева на Панов за това, че не е подал имуществена декларация пред Сметната палата през 2017 г. Боряна Димитрова и председателят… Покажи целия коментар »

Pipi
Pipi
24 юни 2021 19:14
Гост

Двамата постъпиха много достойно като напуснаха тази кочина.

модела 4
модела 4
24 юни 2021 20:45
Гост

Точно така.И утре ни лук ял,ни лук мирисал си отива на бюрцето във съда.Който иска да ви прави съдебната карта..Шеки не го засяга това.ВКС няма да го правят териториално отделение.

Сериозно?!
Сериозно?!
24 юни 2021 20:47
Гост

Какво достойнство в тия боклуци? Колко доказателства ви трябват?! Айде стига лозунги!

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 19:05
Гост

Айде сега, избирайте на тяхно място баба Нела, Дечонков или д-р Васко да „оправят“ всичко в съдебната система. Напред, другари, сега е момента!!!!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
24 юни 2021 18:32
Гост

Шекито безславно приключи с ВСС….“Аз съм само един бюрократ“ – така се правеше на скромен по лекциите, сега о*сра пейзажа, и реши да се върне в “неработещия модел“ на съда – що не отиде по Модел 4 в някой Районен съд да го оправи с многото си акъл?

Шшшшшш
Шшшшшш
24 юни 2021 18:44
Гост

Щото не му се работи….а и гушна 102 бона от модел 44

Бай Ганьо
Бай Ганьо
24 юни 2021 18:52
Гост

Иха, 102 бона? А повече инфо – за какво ги е получил?

Miki
Miki
24 юни 2021 19:16
Гост

Защото няма доблест.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 17:31
Гост

Чакайте бе! Нали един сесебейски умник тука беше написал че Боряна щяла да идва в САС че и да му става председател?? I don’t get it 🙂

Диоген
Диоген
25 юни 2021 9:22
Гост

А ти откъде знаеш какви са й намеренията и ходовете занапред? В началото привидно популистки, както винаги , а после…….?! Има поне още три версии, коя от коя по-вероятни….Не мисля, че този път така лесно ще може да се „покаже“ като морална, не и за виждащите и мислещите!

Ало, ало
Ало, ало
24 юни 2021 16:52
Гост

Оставките на всички от ВСС! И не само от органа, а и като съдии, прокурори, следователи!

Лозан
Лозан
24 юни 2021 19:18
Гост

E, кой пуска кокала така лесно.

Жалко!!!!
Жалко!!!!
24 юни 2021 16:43
Гост

Жалко, много жалко!Това бяха едни от най-активните, креативни и дейни членове на Съвета, точно те не трябваше да го напускат !!!

Краси
Краси
24 юни 2021 19:20
Гост

Особено шефа на КАК. Пълна пародия.

Баш Майстора
Баш Майстора
24 юни 2021 16:24
Гост

Гладни нема да останат пак на държавен суджук 😀

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 15:58
Гост

Първо подават оставка, второ не се възползват от „кариерния бонус“ – ето това е достойно поведение! Силен контраст с останалите мишоци от ВСС, обгрижващи мамин Дебелянчо, който осиротя оня ден, след като мама Праска публично се отказа от нег. ОСТАВКА НА ЦЕЛИЯ ВСС!!!

Re:
Re:
24 юни 2021 16:56
Гост

Демек не получават награда затова, че са се наа.али, така ли? Айде бегай у Банки на миндерчето!

Hjjbccjn……
Hjjbccjn……
24 юни 2021 16:57
Гост

Не, просто ви пускат кукичката на шараните.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 19:00
Гост

Кат си у ВКС, къв кариерен бонус бе умник? А Боряна за какво да ви идва в тъпия САС или в апелативния в Бургас, за да я скъсате от идиотските ви ССБ сплетени и клюки. Жената си има парички и не е в системата да слугува на Америка за бълхария, нито й е най-важно кариерното израстване!! Последното е твърде непонятно и непостижимо за съюзните ви тикви. Знам това…

съдия мераклия за ТО
съдия мераклия за ТО
24 юни 2021 19:45
Гост

Тъй ли? Боряна що не отиде в Средец или Карнобат.да им покаже как трябва да се работи в териториално /разбирай тъпо / отделение?
И като има парпички що остава в съдебната система? Съдия с такъв продължителен стаж би трябвало да успее и като адвокат на свободния пазар!

Диоген
Диоген
25 юни 2021 9:24
Гост

Точно това тя иска ти да си помислиш ! И явно е успяла, както винаги, да заблуди заблудените!

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 15:40
Гост

Мишоци

KilleER
KilleER
24 юни 2021 15:38
Гост

Право в целта. Така се прави. БРАВО!

Pepi
Pepi
24 юни 2021 19:21
Гост

Когато корабът потъва… Познай от три пъти кой бяга пръв.

Nikolov
Nikolov
24 юни 2021 15:37
Гост

Да почерпят, че се отърваха от това свърталище на змии.

Ananieva
Ananieva
24 юни 2021 15:37
Гост

Успех в бъдещите начинания

Re:
Re:
24 юни 2021 16:58
Гост

Ама упражнявайки някоя свободна професия!

Саливерстров
Саливерстров
24 юни 2021 15:36
Гост

Личи си, че поне им е обърнато внимание, като са били деца, така сега имат чест!

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 15:42
Гост

За времето във ВСС точно от Борянка видяхме, че не са й обръщали внимание, като е била дете.Или по друг начин, не са й обръщали правилно внимание.Да възпиташ боклук е доста лесно…..очевидно

Чочко
Чочко
24 юни 2021 19:23
Гост

За разлика от другите мишки.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 15:36
Гост

Добре е да се има предивд, че те са честни хора. Модел 4 е пълен провал и недомислица. Поне си поемат отговорността.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
24 юни 2021 17:00
Гост

На 98% си поемат отговорността. Без мезета.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 15:35
Гост

За тях разбрахме. За колегите им?

Duck
Duck
24 юни 2021 15:35
Гост

Сега ще работят спокойно, че са направили каквото са могли. А другите да се замислят постъпват ли правилно.

Хаха
Хаха
24 юни 2021 15:35
Гост

„Оставки“ и айде обратно ама в другата службица, ей тва е оставка, просто да пишат, че са преназначени, малко смешно идва оставка и после на другия затоплен за тях стол…

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 15:34
Гост

Постъпиха достойно, за разлика от останалите…

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 15:34
Гост

Бургас е чудесен град. Успех и желая.

Dimitrina F
Dimitrina F
24 юни 2021 15:38
Гост

Абсолютно