Трети път ще се наложи Върховният касационен съд (ВКС) да призове съдиите от цялата страна да кандидатстват за членове на една от най-важните комисии на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет – по атестирането и конкурсите.

При първата процедура бяха избрани само трима членове на КАК, а ВКС трябва да попълни състава ѝ с общо 10 магистрати. Необходими са 5 граждански, 4 наказателни съдии и един специалист в областта на търговското право. През юли Пленумът на ВКС избра за членове на КАК гражданския съдия Веселка Узунова (Окръжен съд – Бургас), търговския съдия Женя Димитрова (Окръжен съд – Варна) и наказателния Радка Дражева – Първанова (Окръжен съд – Сливен).

Така останаха 7 свободни места и беше открита нова процедура. Документи в нея обаче е подал само един кандидат, съобщиха днес от ВКС. Това е Десислава Николова от Окръжен съд – Добрич, която е специалист в гражданската материя.

При това положение, ако Пленумът на ВКС одобри кандидатурата ѝ, все още ще са необходими трима съдии със специализация по гражданско право и трима наказателни.

При първата процедура имаше и магистрати, които пожелаха да влязат в КАК, но не получиха достатъчно гласове от върховните съдии и така не бяха избрани в комисията. Те бяха бившият член на ВСС Мария Кузманова, която сега е в Софийския градски съд, Янита Бозаджиева от Окръжен съд – София и Иво Харамлийски от Окръжния съд в Благоевград.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 13:55
Гост

Седем свободни места, а само един кандидат. Няма шанс да се запълнят местата скоро.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 13:52
Гост

За какво е въобще тази комисия, след като не са безпристрастни. Това, че някой колега ти е симпатичен, а друг не не бива да влияе върху оценката им.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 13:54
Гост

Дори според мен някой им влияе отгоре. Как решиха само за 40 минути, че Гешев става за Главен.

Зара
Зара
19 септември 2019 13:48
Гост

Ако бяха избрали магистрати при първата процедура, сега нямаше да се съигне до тук.

Може би
Може би
19 септември 2019 11:41
Гост

Сигурно кандидатства само съдии от скучни съдилища, където няма достатъчно дела.

Читател
Читател
19 септември 2019 11:41
Гост

Според Вас във Варна няма дела ли? Айде мислете малко преди да пишете!

Юрист
Юрист
19 септември 2019 11:38
Гост

Как пък няма кандидати за КАК, а има 15 пъти повече кандидати отколкото места за съдии по вписванията? Явно престижа на двете позиции е коренно различен.

Магистрат
Магистрат
19 септември 2019 11:39
Гост

Истината е, че никой не иска да си цапа ръцете. В КАК са съсредоточени всички междуличностни конфликти и нарочни очерняния на магистрати.

Наблюдател
Наблюдател
19 септември 2019 11:40
Гост

Или просто е трудно за един нормален човек да се произнася за качествата на своите колеги, много от които познава лично.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 14:00
Гост

И престижа и естеството на работа. Да си в тази комисия не е особено приятно, особено когато си на кантар за кого да дадеш гласа си, а някой колега те помоли да е за друг.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 10:45
Гост

нали ще променят ЗСВ, на колегите не им се занимава

пак пак
пак пак
19 септември 2019 10:39
Гост

Как ще привлечете съдиите в КАК? Особено от страната. Трябва да искаш да дойдеш в София и това да ти е единственият начин. На това отгоре се търчи по командировки и е бумащина без край. Хората искат да си решават делата и да не се занимават с глупости. Много по-добре беше като имаше помощни комисии по места

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 10:44
Гост

и кое му беше по-добрето? всеки по места, по региони ис правеше каквото си иска. при централизирани конкурси за повишаване това води до необективност, различни критерии и въобще. това вече сме го играли няма разумна причина да го играем пак