Върховният касационен съд (ВКС) отмени най-тежката присъда от доживотен затвор без замяна за 22-годишния Мартин Трифонов, който уби, опита да изнасили и блудства с 6-годишната Кристин от сливенското село Сотиря. Зверското престъпление беше извършено преди две години, а Трифонов беше осъден на две инстанции на възможно най-тежкото наказание.

Според състава на ВКС с председател Жанина Начева, докладчик – Петя Шишкова и Теодора Стамболова, въпреки многобройните утежняващи обстоятелства, самоцелната бруталност и насилие над едно малко дете, довели до извънредни страдания, Трифонов може и да се поправи в далечно бъдеще. Затова върховните съдии намират, че адекватно наказание в случая е доживотният затвор, но с възможност да бъде заменен (виж решението тук).

Съдът отчита, че Трифонов е осъждан два пъти и само година след като е излязъл от затвора, е извършил бруталното убийство на детето, което показва, че продължава да няма задръжки и морални ценности. Според ВКС всичко това обуславя изолирането му до живот, но не и без право на замяна. Основният аргумент за това е възрастта на осъдения, който към извършване на престъплението е бил на 21 години.

„Процесът на деградация на личността не е продължил достатъчно дълго, поради което съществува вероятност да е обратим. Неприемливите възгледи и антиобществени нагласи са формирани у подсъдимия под влияние на липсата на достатъчно възпитателни грижи в ранната му възраст и отсъствието на социална среда, по-късно. Начинът на живот е провокирал развитието на личностово разстройство. Възможно е трайното отсъствие на криминогенни фактори в далечно бъдеще да предизвика положителна промяна“, заявява ВКС и напомня, че вече сериозно е увредено и здравословното състояние на Трифонов, който беше прострелян в двата крака при залавянето му и има тежки усложнения.

ВКС мотивира решението си и с това, че не може отсега да се каже категорично, че и след повече от 20 години няма да има положителна промяна в осъдения. Присъдата в останалата ѝ част е оставена в сила и Трифонов трябва да изплати обезщетения от 600 000 лева на близките на убитото дете,.

Днес правосъдният министър Янаки Стоилов се срещна с бабата на Кристин – Милка Георгиева и съпруга ѝ. Жената поиска среща с министъра, след като научи за намалената присъда на Трифонов. От министерството съобщиха, че Стоилов е обяснил кога и как може да бъде заменена доживотната присъда и е обърнал внимание на важността съдилищата да намират начин да обясняват своите решения по чувствителни за обществото случаи.

Той е посъветвал семейството да се обърне към Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления към Министерството на правосъдието, който разглежда заявленията и отговаря за изплащането на финансовите им компенсации.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Вичев
Иван Вичев
19 август 2021 15:48
Гост

Трагедия! ,,Може да се поправи“, тази хлебарка в момента е на 22 години, да предположим че ще лежи 30 години в затвора.Ще излезе на 52 години(най-вероятно на повече) и това човекоподобие тепърва, след 30 години в затвора ще се върне в обществото превъзпитано и поправено…тези хора как ги мислят тези неща?!?!?!?!?

Гранични войски 1975
Гранични войски 1975
22 август 2021 12:28
Гост

Срам за ВКС. Но не се учудвам. През 2008 г. водиха дело срещу сина ми без да ни уведомят. Позор !

ПОСТРАДЪЛ
ПОСТРАДЪЛ
19 август 2021 2:46
Гост

Започвам да се чудя има ли правосъдие в България.Еедна позната купи жилище но чрез скрита продажба(дарение без никакви условия )със нотариален документ и подписани записни заповеди за по сигурно и въпреки това губи на 1-2 инстанции а после адвуката ми каза че е пратил на ВКС но го върнали понеже било под 4000лв.И това бяха последните и пари и сега е на улицата (клушарка 35 годишна депресирана и отчаяна от правосъдието в българия) който може да помогне с идея съвет и към кого да се обърне, да я спасим -пишете ме на Л.С.

Ad nauseam
Ad nauseam
18 август 2021 18:35
Гост

Нова Конституция. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Останалото си го знаете.

Въпросителна
Въпросителна
19 август 2021 21:32
Гост

Кой ще ги избира тия съдии? Който избра Боко и Слави??

Любител
Любител
18 август 2021 14:02
Гост

На практика ВКС бягат от ЕСПЧ, има немалко решения срещу доживотният затвор без право на замяна. Венецианската комисия също има критики срещу съществуването на такова наказание. И все пак едно евентуално освобождаване е бъдещо несигурно събитие. Да не стане като с човека на годината на БХК, и прословутото решение на САС, където препоръките на БХК бяха зачетени пред становището на администрацията на затвора.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 16:06
Гост

След 20г. ще видим, ако ни има разбира се…!!!

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 1:39
Гост

На практика ВКС бяга от правото, справедливостта и закона. Основният им мотив – възрастта му била близка до посочената минимална, за която не може да се постанови това наказание. Законът ясно казва каква е минималната възраст – 20 г. и никъде не посочва, че близката до нея възраст е основание да се намали наказанието – главния прокурор да иска възобновяване с аргумент за нарушение на материалния закон.
Има редица решения на ЕСПЧ според които „без замяна“ не е нечовешко, доколкото съществува възможност за помилване от президента.
P.S. Прав сте, дано не стане като с австралиеца….

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 10:28
Гост

Доживотен без замяна поставя наказания над закона, извън всякакви отношения и регулации. Всъщност, така осъден може да прави каквото си иска защото не може да бъде наказан по-строго, но по-важното за него няма никаква надежда, дори и да се „поправи“ да излезе някога на свобода, макар и след 20 или 30г.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 1:32
Гост

Извън всякакви отношения и регулации, НО изолиран в специална килия, вие колко случаи знаете на доживотници без замяна да „правят каквото си искат“. И надежда ли, каква надежда бе човек, за какви претъпления се лежи до живот – това са изверги, незаслужаващи никаква надежда, за убитото дете и близките му къде е надеждата???

само минавам
само минавам
18 август 2021 9:57
Гост

Всичко е В ИМЕТО НА НАРОДА.

Всичко.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 23:12
Гост

Срам и позор! Оставка и затвор! Готино, а?

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 23:09
Гост

Кинти, кинти, кинти!

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 23:04
Гост

Друго освен мизерници може ли да се каже?

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 22:16
Гост

Трудно се наказва 21 годишен на доживотен без замяна- на практика това е смъртна присъда, но не физически.

Ad nauseam
Ad nauseam
17 август 2021 21:08
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

РS. Айде сега умнокрасивия ви бот да почне да цъка минуси. Пък догодина ще видите не талибаните, а Бойко Борисов президент и ще гледаме бягството на Св. Прокопий Разградски в Сингапур, а платените му подлоги ще ги линчуват. По американски, което значи цивилизовано все пак.

Йористи - афганистански хуманисти
Йористи - афганистански хуманисти
17 август 2021 18:01
Гост

Тук гледам много йористи, копнеещи за Крумови закони, рязане на крайници и смъртни присъди. Само да ги уведомя, че Афганистан отвори границите си и може спокойно да отидат там, за да видят истинско правосъдие – рязане на ръце и крака за кражба, пребиване с камъни за прелюбодейство и т.н.

Цв.Цв.
Цв.Цв.
17 август 2021 21:01
Гост

Ползвай огледалото корифей !

България не е Афганистан.

Но за сметка на това суверенът с основание констатира, че любимият на умнокрасивите жълтопаветници съд е прогнил от корупция с любезното съдействие на Америка за България.

Това има своята цена и естествено тя трябва да бъде справедливо платена от Буджака. И от Росенец естествено. И цената е само една – пълна конфискация с доживотната компания на бай Ставри. Строго, но справедливо, ако преди това основните местни /не са вегани/ поръчители не последват сами евангелския пример на Иуда Искариотски.

Димо
Димо
17 август 2021 17:28
Гост

Въпреки самоцелната бруталност и насилие над едно малко дете, тези му намалят присъдата. Егати парадокса.

Гаврош
Гаврош
17 август 2021 17:25
Гост

С носталгия си спомням за Крумовите закони, които изучавахме по история. Крадци, изнасилвачи, блудници… Режеш до кокал, пък да видим после дали ще ми се оправдават с неравностойната си социална среда.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 17:13
Гост

Поредната върховна глупост на така наречения ни върховен съд. Тази нелепица не заслужава никаква критика. Дали тези не трябва да ги закрият преди спецовете.

Ad nauseam
Ad nauseam
17 август 2021 17:00
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори!

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

Хари
Хари
17 август 2021 16:50
Гост

Това решение е една ВЪРХОВНА излагация.

Ad nauseam
Ad nauseam
17 август 2021 17:32
Гост

Само това да беше.

Кое не е?

Spiridon
Spiridon
17 август 2021 16:46
Гост

Липсата на достатъчно възпитателни грижи в ранната възраст и отсъствието на социална среда са присъщи и за други хора. Но те не са престъпници, нали.

Възмутен
Възмутен
17 август 2021 16:41
Гост

А, ако на роднина на този състав се беше случило нещо подобно (само хипотетично), дали диспизитивът на решението щеше да е същият.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 0:21
Гост

Този коментар е добър пример защо си слаб юрист (ако въобще си юрист). Ако жертвата на престъплението беше роднина на съдията, то съдията не би бил независим и това е основание за отвод. Работата на съдията не е да се постави в обувките на жертвата или на близките и да наложи най-тежкото наказание. Нито да мисли единствено от страна на дееца. Работата му е като независим орган да постанови справедлив съдебен акт. Ама аз какво съм тръгнал да обяснявам неща на хора дето 1 съдебно решение не са написали през живота си и имат двойки по процес в университета…. Загуба… Покажи целия коментар »

Теодора
Теодора
20 август 2021 3:44
Гост

И това за теб е справедлив акт? Къде е справедливостта към семейството ,загубило дете или към бъдещите деца на България? Подъсимият е на 22 години ,не на по-крехка възраст. Точно в българските затвори ли ще се поправи, където още повече ще сринат психиката му. Не живеем за жалост в Норвегия, все още, където затворите са наистина модерни и ориентирани към поправителна функция! Радвам се , ще сте вещ/а в процесуалното право, но и моралът е доста важен , а също и да се разсъждава логически спрямо конкретната ситуация ,в която живеем в България. Радвам се ,че спазвате буквата на закона… Покажи целия коментар »

Фики
Фики
17 август 2021 16:36
Гост

Процесът на деградация на личността не бил продължил достатъчно дълго! Естествено, имайки впредвид неговата възраст. Това за мен обаче не е мотив.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 16:04
Гост

В САЩ ще е с доживотна без право на замяна. Ако не и с няколко.

Боби
Боби
17 август 2021 16:37
Гост

Защото там имат истинско правосъдие. За разлика от тук.

Ad nauseam
Ad nauseam
17 август 2021 17:33
Гост

Щеше вече да е свършил на електрическия стол.

Осморката
Осморката
17 август 2021 16:04
Гост

Ужас. Само това мога да кажа.

Дидо
Дидо
17 август 2021 16:38
Гост

Много нелепо решение. Мотивите- никакви.

Манолева
Манолева
17 август 2021 16:03
Гост

Дано се поправи. Наказаниеще има в следващия му живот. Трябва да изкупи този грях. Сега каквото и да го правите…

Квазимодо
Квазимодо
17 август 2021 16:42
Гост

А къде е животът на пострадалото дете? Този е пълен изрод.

Цецо К
Цецо К
17 август 2021 16:03
Гост

Истинска гадна работа е това.

Ц Цветанов
Ц Цветанов
17 август 2021 17:36
Гост

Направо истинска гладна работа е това.

Много гладни тез върховни съдии, та незабавно касират. А може би кешират?

Харизанов
Харизанов
17 август 2021 16:03
Гост

А за Лютви Местан ще има ли присъда…ИЗОБЩО?

Гроздан
Гроздан
17 август 2021 16:47
Гост

Този случай като че ли ще бъде потулен.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
17 август 2021 16:02
Гост

Надявам се да се поправи, но дали.

Кики
Кики
17 август 2021 16:48
Гост

Човек, който бяга при опита за ареста му… Дали има съвест въобще.

Авигел
Авигел
17 август 2021 16:02
Гост

Да де, опция да се поправи и да излезе, когато стане на 70 години има. Вероятно това соломоновско решение не е толкова лошо.

Велизара
Велизара
17 август 2021 16:01
Гост

Тежък случай. Много тежък. И неприятен.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 16:01
Гост

И може да се оправи.

Темелкова
Темелкова
17 август 2021 16:01
Гост

Ми аз не мисля, че човек убил дете има право на каквото и да било.

Анонимен
Анонимен
17 август 2021 16:00
Гост

Все се е поправил…