Двойното увеличение на месечните вноски, които всеки адвокат прави към Висшия адвокатски съвет – от 10 лв. на 20 лв., през 2018 г. е предизвикало сериозни проблеми със събираемостта. Това става ясно от финансовия отчет на съвета, изготвен от главния му секретар Стефка Въжарова, който предстои да бъде обсъден на предстоящото Общо събрание на адвокатите на 23 и 24 февруари (с пълния текст на документа и приложенията към него можете да се запознаете тук).

„Промяната на размера на месечната вноска и последвалата реакция на колегите адвокати, доведе до затруднения в събираемостта на средствата, което от своя страна се отрази на приходната част на Бюджет 2018 г., особено през второто тримесечие на бюджетната година. Тази негативна тенденция бе постепенно преодоляна”, заявява Въжарова.

На края на годината обаче данните показват, че събираемостта е 78%. Най-много дължат адвокатите от София – над 183 000 лв. Следват колегите им от Бургас със задължения от 52 000 лв. и тези от Хасково с 25 000 лв. Общо ВАдС не е получил над 380 000 лв. Въпреки това данните в отчета показва, че по сметки и депозити на адвокатурата са натрупани над 2,7 млн. лева.

„Усилията на Висшия адвокатски съвет са насочени към стратегически важни за адвокатурата проекти, както и към гарантирането на финансовата независимост на адвокатурата, като независима, самоуправляваща се и самоиздържаща се институция“, заявява главният му секретар. Като за пореден път обяснява защо бяха увеличени вноските от 1 април 2018 г.

Основният мотив за ръста беше адвокатурата да има пари за модернизацията си. Като голямата цел е създаването на т. нар. е-адвокатура.

Въвеждането ѝ вече започна с възможността за централизирано плащане на дължими вноски към колегиите и ВАдС, както и на осигуровките. Това става през сайта на Висшия адвокатски съвет с просто въвеждане на адвокатски номер или ЕГН.

Оказва се обаче, че тази електронна услуга не е добила особена популярност сред адвокатите. Миналата година от нея са се възползвали само 218 от общо близо 14 000 души. Най-много от адвокатите, ползвали електронната услуга, са от Хасково – 85 души. Това е два пъти повече от всички платили електронно от най-големите колегии в София (41 души), Пловдив (22 души) и Варна (14).

От ВАдС заявяват, че дигитализацията на адвокатурата е приоритет на съвета и работата по нея продължава. Като важна задача е посочено и финансирането на изработването на сайтове на адвокатските съвети от страната. Миналата година ръководството на адвокатурата беше отделило 106 000 лв. за това, но е изхарчило малко повече от половината. От ВАдС отчитат, че са платили за изработването на сайтове на колегиите, които са пожелали. Това са поискали само съветите в Сливен, Шумен и Габрово. Работи се и по нови интернет страници на колегиите в Перник и Силистра.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван адвокат
Иван адвокат
05 февруари 2019 7:30
Гост

Когато трябваше да ни защитят – не го направиха – справка – Тълк. решение за разноските – премахнаха 3-кратният размер – резултат – всеобщо де-примиране на адвокатите – насмешки, подигравки и т.н. Работим за стотинки и то даже и не са жълти – ами пробити.

Адвокат
Адвокат
04 февруари 2019 14:07
Гост

Не давам пари за е-адвокатурата. Никой не ме е питал дали съм съгласен.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2019 13:57
Гост

Тези 10 лева, дето са проблем за адвокатите, показват, че или безработицата е голяма, или има нещо друго…

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2019 14:00
Гост

Писна ми да пълня гушите на разни колегии и да не получавам нищо насреща, а те да харчат вноските за глупости. Въпросът е принципен.

Адвокат
Адвокат
04 февруари 2019 13:44
Гост

Е, защо на наш гръб да е модернизацията на адвокатурата?

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2019 13:41
Гост

Вноската от 20 лв. е съобразена с промяната на основните икономически фактори, както с нивото на инфлацията. За адвокатите разликата от 10 лв. е нищожна. Нищо не им пречи да си я внасят.