От 1 април вноската, която всеки месец адвокатите правят към Висшия адвокатски съвет (ВАдС), ще е 20 лв., вместо 10 лв. Това решение  е взел съветът на заседанието си на 12 януари.

„Определеният нов размер на вноската от 20 лв. е съобразен с промяната на основните икономически фактори, както с нивото на инфлацията през периода 2005-2017 г., така и с промяната на минималните размери на адвокатските възнаграждения за периода 2005-2017 г. и актуалното ниво на минималната работна заплата за 2018 г. и средномесечния размер на работната заплата, като основни измерители на доходите“, обясняват от ВАдС.

Освен това от висшия орган на адвокатурата сочат, че целта е да бъде обезпечена финансово програмата на съвета за тази година, както и да се сложи началото на натрупване на средства, които са необходими за „дългосрочното развитие на българската адвокатура като модерна адвокатура“.

От ВАдС изброяват 11 насоки, в които ще работят още от тази година и с които ще се постави началото на програмата за модернизиране на адвокатурата.

Една от големите реформи е въвеждането на е-адвокатура. И от съвета посочват, че тя изисква инвестиции в серия направления, като част от тях са например въвеждане на възможност за електронно сезиране на ВАдС и съветите по места от граждани и адвокати. Адвокатурата ще работи и за безхартиен обмен на всички документи, включително и на дисциплинарните преписки. Ще бъдат въведени електронни адвокатски карти върху смарт-устройства (мобилни телефони).

Съветът обяснява, че ще използва финансирането от увеличените вноски и за дейността си по сезиране на Конституционния съд, за кампания за промените в Закона за адвокатурата, за повече семинари, както и за борба с нелоялната конкуренция.

Решението за ръста на месечните вноски към ВАдС идва месец след като беше взето и такова за увеличение на встъпителните вноски. От началото на тази година тази за лица с осигурителен стаж до 3 години скочи от 200 лв. на 600 лв., а за останалите от 500 лв. на 1500 лв.

Коментирайте

avatar