За втора поредна година България е на 15-то място по брой на висящи дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ).

Правителството прие днес петия обобщен годишен доклад по изпълнението на решенията на ЕСПЧ, който се изготвя от правосъдния министър и ще бъде представен в парламента.

През изминалата година висящите жалби срещу България в Страсбург са 623. Това нарежда страната на 15-то място сред държавите с най-много висящи дела. Начело са Румъния (9900), Русия (7750), Турция (7500) и Украйна (7100).

Според данните в доклада България е на 19-о място, ако изчисленията са по брой жалби на човек от населението.

„Тези данни потвърждават тенденцията за намаляване на броя на висящите жалби срещу държавата и след като години наред страната ни е заемала между седмо и девето място в тази класация, през последните седем години тя трайно е извън 10-те страни по Конвенцията с най-много жалби пред ЕСПЧ“, подчертават от правителствената информационна служба и добавят, че според данните в анализа това се дължи както на реформата в системата на Европейската конвенция за защита правата на човека, така и на действия на държавата по изпълнение на решенията на Съда в Страсбург.

Макар и през 2016 г. България да е заемала същото място по брой на висящите дела, те са били 723, което е със 100 повече от отчетените за изминалата година.

Общият брой български решения на стадия на изпълнението към края на 2017 г. е 207, от които 77 са прецеденти (решения, които поставят самостоятелен проблем по Конвенцията). За 2016 г. техният брой е съответно 290 и 94.

Най-сериозните висящи проблеми, констатирани в осъдителните решения на ЕСПЧ, са недостатъци на съдебния контрол при експулсиране на чужденци на основание защита на националната сигурност, полицейското насилие, незаконното използване на специални разузнавателни средства и др.

Положителните промени, които докладът отчита, са приключването на наблюдението по изпълнението на делата от групите „Китов срещу България“ и „Джангозов срещу България“, които засягат нарушения на правото на справедлив процес в разумен срок.

Отчетени са промените в Закона за съдебната власт и в НПК, свързани с механизма за изплащане на обезщетения за прекомерна продължителност на делата и новата процедура за ускоряване на процеса, както в досъдебна, така и в съдебна фаза. Отбелязано е още, че е приключило наблюдението на изпълнението на решенията от групата „Ангелова и Илиев“, които засягат нарушение на правото на живот и забрана на изтезания. В конкретния случай става дума за липсата на ефективно разследване на случаи на смърт, телесни повреди и изнасилвания.

В доклада са отбелязани и законодателните промени, въвеждащи квалифицирани състави за убийство и телесна повреда, извършени по расистки или ксенофобски мотиви, стриктните крайни срокове за досъдебните производства и засилената роля на наблюдаващия прокурор.

„След промяна в чл. 270 от НПК са отстранени недостатъци на съдебния контрол за законност на задържането в съдебна фаза, поради което е прекратено наблюдението и по изпълнението на делата от групата „Бочев срещу България“, се казва още в анализа.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
06 юни 2018 14:56
Гост

В НПК има още трески за дялане.

5-ко
5-ко
06 юни 2018 14:58
Гост

Ще се научим ние. Още някоя и друга глоба от СЕС. Поне вървим в положителна насока.

Яна
Яна
06 юни 2018 14:55
Гост

Много съм учудена, че румънците са начело.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2018 14:53
Гост

Незаконното използване на специални разузнавателни средства трябва да бъде прекратено. Разбирам, че това е ефективен начин за разкриване на престъпления, но не е редно.