Бизнесменът Огнян Донев е оправдан окончателно от Върховния касационен съд (ВКС). Това става ясно от справка в сайта на съда (виж тук), който оставя в сила решението на втората инстанция.

Шефът на „Софарма“ и съдружникът му Борис Борисов бяха подсъдими през последните 7 години за укриване на данъци. Прокуратурата ги прати на съд през 2015 г., като Донев беше обвинен укриване на над 62 млн. лева данъци, а Борисов –  за укриване на 7,5 млн. лева данъци.

Обвинението твърдеше, че престъпленията са извършени чрез 7 блокови сделки с акции на „Софарма“ през 2007 г. Акциите били продавани за по 1 лев и данъци са плащани върху печалбата. Прокуратурата обаче смята, че цената е била занижена, а пазарната цена е била над 9 лева на акция. Защита пък беше категорична, че няма как да се изчислява пазарна цена на непазарни сделки.

Делото се проточи 4 години на първа инстанция, а градският съд оправда подсъдимите. Тогава от прокуратурата изразиха съмнение в безпристрастността на съдебния състав с председател Даниела Борисова, която отказа да си направи отвод в началото на делото. След това обаче и втората инстанция оправда Донев и Борисов, въпреки че решението беше подписано с особено мнение от докладчика по делото Карамфила Тодорова.

Мнозинството от състава на апелативния съд (Снежана Душкова-председател и Иван Стойчев) оправдава подсъдимите, като в решението си каза, че спорът между прокуратурата и защитата дали блоковите сделки са пазарни и могат ли страните да определят свободно цените по тях, е без значение.

„Очевидно и безспорно е по делото, че при тези сделки няма правен регламент, който да ограничава свободата на договаряне между страните по тях, специално по отношение на цената. Очевидно е също така, че те не се сключват „на пода“ на борсата, а извън нея, при пряко договаряне и избор на точно определен купувач, а не чрез типичното за борсата предложение до всички участници в борсовата търговия. Това ги определя като сделки, сключени извън регулирания пазар и оттам, но не само произтичат релевантните според настоящия състав различия с типичните борсови сделки“, се казваше в решението.

В него мнозинството обясни също, че няма как да бъде определена пазарна цена на акциите, като не приема за относими текстовете от Закона за корпоративното подоходно облагане и две наредби на финансовия министър, в които се говори за пазарни цени при сделки със стоки или услуги. САС изтъкна, че стоките и услугите имат относително устойчиви във времето характеристики, а цената на акциите е специфична и свързана с конкретното дружество.

Прокуратурата протестира решението и така делото стигна до ВКС, който го остави в сила. Държавното обвинение поддържа и пред върховния съд тезата, че блоковите продажби на акции имат пазарна цена и тя е различна от продажната, като се определя съобразно наредби на финансовия министър от 1999 г. и от 2006 г. Съдът обаче отбелязва, че в обвинителния акт не са изложени никакви обстоятелства за определяне на пазарна цена на акциите по наредбите.

Върховните съдии припомнят, че в мотивите на САС изрично е посочено, че блоковите сделки представляват предварително уговорени извън борсово сделки за големи количества акции (с обем минимум от 5 % от общия брой акции в капитала на емитента), а цените на блоковите сделки не се отразяват в индексите на борсата и не участват в представителната борсова цена. В решението му е посочено, че блоковата сделка се сключва на основание писмен договор между купувача и продавача, няма ограничения към нейната цена и при договарянето ѝ членовете на „Българска фондова борса – София” АД се водят от принципа за постигане на справедлива цена.

„Съобразявайки тези изисквания, Софийският апелативен съд законосъобразно е достигнал до заключението, че при съществуващия правен регламент блоковата сделка по продажба на акции няма пазарния характер, какъвто имат сделките на фондовата борса в страната. Блоковата продажба на акции, чиито условия се договарят пряко от страните, е непазарна сделка. Нейната цена е непазарна, тъй като не се формира на пазарен принцип (на принципа на търсенето и предлагането). Тя не влияе при определянето на пазарната цена на акциите на регулирания борсов пазар“, се казва и в окончателното решение на състав на ВКС с председател и докладчик Жанина Начева.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тити
Тити
27 септември 2022 14:36
Гост

Пълен фарс!

Анонимен
Анонимен
27 септември 2022 11:45
Гост

Заради такива боклуци като този обвиняват напълно почтени бизнесмени и политици като Делян Пеевски и Бойко Борисов, че обръчите от фирми въртели източени милиарди в офшорките, а с кюлчетата от чекмеджето се купували къщи в Барселона.

Юлиян
Юлиян
27 септември 2022 14:39
Гост

Милинките ми те. Къса ми се сърцето за тях. Делянчо не е ли закупил някоя и друга жълта медия на скоро.

plebs
plebs
27 септември 2022 10:33
Гост

Делата на Огнян Донев са от времето на Борис Велчев като главпрок. В същото време Велчев и Донев са съакционери в Статус инвест. Наследник на Статус Инвест пък е Владислав Панев, който преименува Статус на СКАЙ. Панев е сегашния съпредседател на ДБ, а баща му, Панчо е агент „Роза“ на ДС.

По темата: https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/vladislav-panev-poema-kontrola-nad-ud-status-kapital-s-51-dial-110936/

„От пари за пенсии – към нова партия“ – trud.bg/от-пари-за-пенсии-към-нова-партия/

Толкоз от „борците с корупцията“…

plebs
plebs
27 септември 2022 10:37
Гост

„По времето на Борис Велчев като главен прокурор, срещу Огнян Донев и Любомир Павлов бяха образувани производства и повдигнати обвинения във връзка с преразпределението на дяловете в „Медийна Група България Холдинг“, като дори им бяха наложени сериозни имуществени запори. Въпреки това, след множество правни еквилибристики, тези запори бяха вдигнати, а обвиненията бяха снети от самата прокуратура, която ги бе повдигнала. Донев и Павлов дори излязоха “на плюс” от сделките за “24 часа” и “Труд”, които, по думите на самия Донев, са били недообмислена финансова инвестиция. Излиза, че Борис Велчев, в качеството си на главен прокурор, е разследвал – и в… Покажи целия коментар »

Георги Ат.
Георги Ат.
27 септември 2022 10:32
Гост

Ако трябва да сме честни, то той и не е съден, че да е оправдан. Ако те дават в Съдебен спор, не значи че е истина …

RICCI E POVERI(богати и бедни)
RICCI E POVERI(богати и бедни)
27 септември 2022 9:49
Гост

Извън темата-ето статия, от която ще се потресете: https://www.bta.bg/bg/news/economy/331455-desette-nay-golemi-predpriyatiya-v-stranata-plashtat-edva-2-6-na-sto-ot-korporat ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ В БЪЛГАРИЯ ПЛАЩАТ МИЖАВИ ДАНЪК печалба, изключенията потвърждават правилото. Средния данък печалба,според статията е 0,34 процента върху приходите!!! Дори и нефтената рафинерия в миналото е плащала нулеви данъци печалба, а в момента са мижави постъпленията от данък печалба. Приходите от ДОД за бюджета са драстично по-високи от данък печалба-тоест хазната се пълни с парите на бедните, на наемния труд. А и да не коментираме и филмът, която богатите правят, съвсем законно-за тях стоките са с 20 процента по-ниска цена, от данъка, който плащат бедните. В обобщение-държавата се държи като… Покажи целия коментар »

Велизара
Велизара
27 септември 2022 9:31
Гост

После да не се чудите защо събираме капачки и кенчета за бебешко оборудване в болниците и за линейки. Защо нямаме адекватни болници, училища и други. Зщото тия паразити укриват данъци, а после политиците крадат много от малкото останало в хазната.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2022 10:56
Гост

Навсякъде по света богатите укриват данъци, но като ги хванат обаче няма измъкване и плащат в троен размер укритито или отиват на съд- пример Борис Бекер, Меси, Неймар и мн.други известни личности. При нас обаче или повдигат изначално още несъставомерни обвинения, които и сл.защитник ще докара до оправдателна или не могат/не искат
да им разплитат схемите качествено.

Raskol
Raskol
27 септември 2022 9:29
Гост

Тия „бизнесмени“ са като Уилсън Фиск или Кинг Пин от комиксите с Марвел. Владеят цялата страна и целия престъпен свят. Имат нвограничен ресурс от пари. И няма как съд и присъда да ги хване. Може само някой облечен в гащеризон със супер сили.

Дачо
Дачо
27 септември 2022 9:29
Гост

Предполагам ще научим скоро и имената на съдии от ВКС !!!

Шанков
Шанков
27 септември 2022 9:28
Гост

Никой не му завижда на човека. Имал ум и топки, направил милионите. Вероятно с помощ от партиино куфарче преди 30 години, ама ней се… Проблема е, пе и сега държавата покровителства такива. Като си скрил 70 милиона, дали нямаш по 1 милион да дадеш на всеки съдия по делото ти?

Тихомир
Тихомир
27 септември 2022 14:42
Гост

Естествено! И вълкът сит и агнето цяло.

Неделина
Неделина
27 септември 2022 9:24
Гост

Истинска излагация за съдебната ни система. Тя пуска престъпниците и укриващите данъжци.

Милев
Милев
27 септември 2022 9:23
Гост

Еха, ще пие скъпо уиски и ще пуши пури с приятели на яхта и ще се фука, че е успял човек. Как не… Тарикат.

Popov
Popov
27 септември 2022 9:24
Гост

Той ще се фука и че е ндцакал държавата и не е платил на „тия балъци“ едни 70 милиона за данъци.

Бобонев
Бобонев
27 септември 2022 9:22
Гост

Поредния тарикат намерил начин да не плати на държавата нищо

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 септември 2022 9:21
Гост

🤬🤬🤬😡😡😡😠😠😠☹️☹️☹️🙁🙁🙁😐😐😐🙂🙂🙂😀😀😀😅😅😅😥😥😥😢😢😢😭😭😭

Elvira
Elvira
27 септември 2022 9:20
Гост

Аз като знам едни хора в страната как си крият данъци чрез счетоводителите, по 10 – 20 хил. лв., то не виждам защо тоя да не играе на едро.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 септември 2022 9:26
Гост

Да, направо би било срамно да не се възползва от нормативната уредба, за да се скатае от плащане на данъци, щото „колегите“ му ще му се подиграват и ще го вземат на подбив. Toя, ако едни налози не може да избегне, какъв бизнес ще правят с него.

Николов
Николов
27 септември 2022 9:19
Гост

Идеята е, че съда разглежда конкретния случай. Решава, че проблем няма и пича няма да плаща 60 милиона за данъци. Супер. А ако като него утре постъпят още 10 бизнесмена? Защото явно има утъпкан път за справяне с проблема? Какво правим? Държавата бива ощетена с 1 милиард, защото съда не вижда проблем и не вижда как да го съди и за какво.

Вера
Вера
17 октомври 2022 8:01
Гост

огнян

Stamatov
Stamatov
27 септември 2022 9:18
Гост

Ако имаш добри адвокати и връзки в България, нищо няма да ти се случи.

Боби
Боби
27 септември 2022 14:45
Гост

И някой друг лев…

Симо
Симо
27 септември 2022 14:46
Гост

Бели пари за черни дни. Класика в жанра.