Бившият шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев е оправдан и на втора инстанция по обвинение в длъжностно престъпление. Това е решил Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС), след като е приел, че обвинението срещу него е несъставомерно.

Сакъджиев беше оправдан миналата година и от първоинстанционния спецсъд, а обвинението срещу него е свързано с изплатени 3550 лева на служителката Мария Балчева като допълнително възнаграждение.

Става дума за период от април до юли 2014 г., когато Балчева, която била началник на отдел „Правно нормативно обслужване и човешки ресурси“ и замествала други служители, които по това време били в отпуск. Именно за заместването им тя получила на 5 пъти допълнителни възнаграждения, които били изплатени след изготвени доклади от други служители, които Сакаджиев подписал.

Според съдилищата става дума за неправилно определен размер на допълнително възнаграждение във връзка със заместване на държавен служител, както и на неправилно посочено основание, тъй като в случая било записано, че парите са платени за постигнати резултати.

Съставът на АСНС с председател и докладчик Галя Георгиева е приел, че Сакаджиев не е действал с умисъл, а от деянието му не са настъпили и значителни вредни последици, както твърди прокуратурата, за да е налице престъпление по служба.

„Подсъдимият според събраните гласни доказателства е възприемал изплащането на допълнително възнаграждение за положен труд, вместо отсъстващ служител като законосъобразно действие тъй като наистина свидетелката е извършвала добросъвестно работата на отсъстващите служители в петте случая в които е била определена да ги замества…АСНС счита ,че доказателствата по делото сочат на извод за непредпазливо нарушение на нормата на чл.84ал. 4 от ЗДСл и чл.5 т.5 и 8 от Устройствения правилник на ИАРА от страна на подсъдимия, което може да бъде основание за административна или дисциплинарна отговорност, но не и наказателна“, се казва в решението на втората инстанция.

Отделно от това, Сакаджиев е осъден по заведено гражданско дело от ИАРА да възстанови неправомерно изплатените суми и в момента те се удържат от заплатата му.

Решението на съда обаче не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата пред Върховния касационен съд.

Майдън Сакаджиев беше освободен от ИАРА през август 2014 г. след скандал, свързан и с няколко уволнени служители, а мястото му беше заето от Янчо Янев, който пък две години по-късно беше арестуван също за длъжностно престъпление във връзка с разпределението на квотите за улов на калкан. Само преди три месеца спецсъдът осъди Янев условно на една година затвор, след като прие, че е включил в квотите кораб на фирма „Капитан Зет“, който обаче нямал задължителното GPS-оборудване и не отговарял за изискванията.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 септември 2019 5:54
Гост

Извиване на ръце от страна на ДПС – ако не ни дадете агенциите по рибарство и тн. – ще нажежим обстановката – ето ти нагледен пример – правят каквото си искат. Пък – не са толкова много все пак – около 50 000 души. Тоест – едва ли агресивните люде – действително са толкова.

Сами сме си виновни – че им даваме да ни се качат на главата.

Интересно
Интересно
20 септември 2019 10:31
Гост

Забележителен случай – поредната капка в морето от съмнение за корупционни обвързаности и други нередности в ИАРА. Тази агенция трябва да бъде разчистена много сериозно.

Рибар
Рибар
20 септември 2019 10:33
Гост

А защо обвързвате едно престъпно деяние от конкретно лице с целия компетентен и честен административен апарат на ИАРА?

Едикойси Анонимен
Едикойси Анонимен
19 септември 2019 16:45
Гост

Дали нарочно го правят или са некомпетентни, но от данните по случая е видно, че неправилно прокурора квалифицира деянието като „длъжностно престъпление“/чл. 282 НК/. По скоро в случая се касае за две престъпления – длъжностно присвояване и за прикриване на което са съставени документи с невярно съдържание. При такава квалификация на деянията няма как да се избегне прекия умисъл, който е елемент от състава на цитираните престъпления.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 14:54
Гост

Поредното разочарование от този съд и най- вече от решенията му.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 14:27
Гост

Спомням си историята с кораба. Кой зне колко пари е взел, за да го включи в квотата

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 14:23
Гост

Ей, какъв шеф. Малко биха оценили така качеството на работата на служител. Дали е безкористно.

Маринела
Маринела
20 септември 2019 10:37
Гост

Не обиждайте човека, защото го познавам и съм абсолютно убедена, че всичко е скалъпено, най-вероятно под давленията на едни други хора там.

питанка
питанка
19 септември 2019 14:22
Гост

И колко време тази така известна Галя Георгиева пише решение по това така продънено дело, по което дори тя е постановила оправдателна присъда?

ЕвроМайдън
ЕвроМайдън
19 септември 2019 14:21
Гост

Сакаджиев е осъден по заведено гражданско дело от ИАРА да възстанови неправомерно изплатените суми и в момента те се удържат от заплатата му.“

Сериозно? Че какво може да работи докато е подсъдим, да не е отишъл да бърка бетон или да носи щайги?

И ловец съм и рибар съм.
И ловец съм и рибар съм.
19 септември 2019 14:56
Гост

Сигурно вади скътани пари от далавери.

Чудещ се
Чудещ се
19 септември 2019 14:01
Гост

Е, не трябва ли тази Бaлчева да върне парите на ИАРА, а той като осъди ПРБ после да я почерпи

Стани богат
Стани богат
19 септември 2019 12:47
Гост

Въпрос за първа сигурна сума: Колко шефове на ИАРА не са били подсъдими?

Помощ от публиката
Помощ от публиката
19 септември 2019 13:00
Гост

Кацата там е голяма, но за сметка на това – сладка

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 18:32
Гост

Лошото е, че не си топят пръста в нея, а се киснат до лакътя и после се измъкват.

Маринела
Маринела
20 септември 2019 10:38
Гост

Повечето, господине! Писна ми от платени коментатори, които само се опитват да очернят човека.

Анонимен
Анонимен
22 септември 2019 6:07
Гост

Не сме платени коментари – просто ни писна от чиновници – не е въпросът, че е от ДПС – разбирам, че да си самотен сред християни е също така тягостно – но – имаме вече общи модерни празници и тн. В литературата на България има ужасно много мюсюлмани като герои на книги – в изкуството също. Тачим се един друг – Вежди ни е дето се вика единственият успешен министър – нека да изчакаме и Банов. Вече даже и в магазина персонала проявява капризи – все пак – поне за 8 часа – трябва да си смирен и покорен. Въпросът… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 12:44
Гост

Тази депесарска креатура беше изгонила сума народ от агенцията, а накрая са му скалъпили дело, от което да излезе чист.

Кремена
Кремена
19 септември 2019 12:43
Гост

Ааа, така ли се трупа натовареност?

Mark
Mark
19 септември 2019 12:46
Гост

E, съдът не си вкарва сам обвинителните актове. Каквото са внесли, по него са отсъдили. Повече от логична и справедлива е присъдата.