Условна присъда от една година затвор с 3-годишен изпитателен срок получи бившият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Янчо Янев.

Специализираният наказателен съд го призна за виновен за извършено длъжностно престъпление за това, че през 2014 г. със своя заповед включил в разпределението на допълнителната квота за улов на калкан риболовен кораб на фирма „Капитан Зет“ ЕООД. Корабът обаче не отговарял на изискванията, като нямал и GPS-оборудване. С действията си Янчев позволил на фирмата да получи Специално разрешение за улов на калкан за 2014 г и за 2015 г., като по този начин осигурил на фирмата и формалното покриване на критериите по Националната схема за извеждане от експлоатация на кораби от Българския черноморски риболовен флот при 100% обезщетяване на собственика, съобщиха от прокуратурата.

Европейският съюз (ЕС) поддържа строго определени квоти за улов на калкан в Черно море. За безболезненото поддържане на мярката, ЕС предоставя обезщетение на всяка фирма, която прекрати улова на калкан и нареже на скрап специализирания си кораб. Собственикът получава от Брюксел 85% от стойността на кораба, а останалите 15% се покриват от държавния бюджет.

За да бъдат изплатени парите, въпросният кораб трябва да отговаря на различни условия, включително поне 2 години да е имал разрешение за улов на калкан, да е излизал за риба в морето поне 15 пъти годишно и др.

По същото дело служител на ИАРА в Бургас е осъден да плати глоба за това, че е съставил 4 документа от името на управителя на „Капитан Зет“, сред които заявление за издаване на специално разрешение за улов на калкан през 2014 г. и 2015 г.; декларация, че дружеството няма задължения към ИАРА, че корабът не е извършвал незаконен улов, няма нарушения по европейския регламент, че е оборудван с апаратура за проследяване от системата за наблюдение на ИАРА.

Случаят стана известен преди три години, когато Янев беше арестуван. Тогава от прокуратурата обясниха, че щетите от аферата с фирмата са за близо 60 000 лева. Компанията била основана през 2012 г. от Златин Георгиев от село Тънково край Несебър и се занимавала покупка на стоки за препродажба, недвижими имоти, счетоводни услуги, туроператорска дейност и др. В началото на 2015 г. Георгиев я продал за 20 лева на тъща си Бонка Тодорова, а по същото време той вече работел като инспектор в ИАРА. Няколко месеца по-късно Тодорова кандидатствала по проекта за нарязване на кораба на скрап и той бил одобрен, а на 30 септември били изплатени окончателно 59 830 лв.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ЕС ще ни оправи
ЕС ще ни оправи
12 юни 2019 15:58
Гост

Ако не бяха намесени квоти на ЕС, дали щяха да го пипнат този или щяха да си затворят очите. Българските тарикати още не са свикнали, че за някои неща следят и от ЕС, не могат да се ориентират докъде могат да далаверстват и откъде нататък – не.

Ради
Ради
10 юни 2019 21:42
Гост

Крадат от държавата безскрупулно. Сега трябва да връщаме пари и за ремонта на „Графа“. Разкостиха я тази държава.

Математик
Математик
10 юни 2019 16:27
Гост

Нищо ново. Въпросът е защо не ги осъждат ефективно за такива умишлени престъпления и кражби. Кой знае колко пари е лапнал, за да издаде разрешителното.

Методий
Методий
10 юни 2019 16:38
Гост

Това, което не се купува с пари, винаги може да го получиш срещу много пари.