Бившият областен управител на София Веселин Пенев, който е подсъдим по делото за продажбата на т. нар. „Царски конюшни“, отрече да има такъв казус, тъй като няма щети за държавата и изрази надежда това да бъде установено от съда.

Днес Пенев за пореден път се яви в Специализирания наказателен съд, който обаче отново не успя да даде ход на делото, което вече трета година не  може да тръгне. Повод за отлагането на процеса днес стана отсъствие на защитниците на Пенев, които са в планиран годишен отпуск. Затова съдът насрочи делото за 20 септември.

Бившият областен управител на София е обвинен за безстопанственост и неизгодни сделки. Според обвинението имотът от близо 7,5 дка от т.нар. „Царски конюшни“ е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет. След това Пенев беше обвинен и затова, че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. м в столичния район „Изгрев“. Общата щета за бюджета е оценена от прокуратурата на над 10,3 млн. лева. Обвинението на оценителката Юлия Димитрова-Цекова е, че е дала невярна оценка за стойността на имотите.

Обвинителният акт беше връщан няколко пъти на прокуратурата, а междувременно съдът обяви сделката за конюшните за нищожна заради занижените цени.

„Няма щета за държавата. Такъв казус – „Царски конюшни“ и продажбата им, не съществува. Аз не съм продал „Царските конюшни“. Интерпретациите на прокуратурата продължават вече трета година, при положение че няма нищо такова. Надявам се съда, в крайна сметка, да установи това нещо и да приключи с така създадената еуфория“, коментира днес Пенев, цитиран от БГНЕС.

„Аз съм извършвал единствено и само управленски действия, които са по-скоро в рамките на рутинната дейност на всеки областен управител, без от това да произтекли каквито и да са щети за държавата“, добави Пенев, а за подсъдимата с него оценителка Юлия Димитрова-Цекова каза, че не я познава, а я е видял за пръв път на първото съдебно заседание.

След поредното отлагане на старта на делото в спецсъда, наблюдаващият прокурор Десислава Христова изрази надежда това да бъде за последно.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Напротив
Напротив
08 август 2019 10:10
Гост

Не може да продадеш огромен имот в центъра на София на безценица и да твърдиш, че няма казус и няма щети за държавата. Ако го твърдиш или съзнателно говориш неистини, или, ако си вярваш, мястото ти не е в областната управа.

Математик
Математик
07 август 2019 15:39
Гост

Факт е, че много хитро е заобиколен МС, за да се избегне решението му. А за щетите на държавата може да се прецени по разликата в сумите.

Анонимен
Анонимен
07 август 2019 15:22
Гост

Старт на Пеневгейт. Да беше само едно нарушение: иди -дойди, ама толкова спекулации, хайде не на нас тия.

Анонимен
Анонимен
07 август 2019 15:19
Гост

Защитниците на Пенев явно не могат да си подредят приоритетите. Или по-скоро така им изнася.

адвокат
адвокат
07 август 2019 14:37
Гост

Няма човек, няма проблем. И също: няма мутра от Банкя, няма чак такава корупция.