Специализираният наказателен съд прекрати и върна на прокуратурата делото за продажбата на т.нар. „Царски конюшни“, по което подсъдим е бившият областен управител на София Веселин Пенев.

Съдия Пламен Панайотов прие, че е допуснато сериозно процесуално нарушение, тъй като прокурор от Софийската градска прокуратура е предявил обвиненията на Пенев и подсъдимата с него оценителка Юлия Димитрова-Цекова, а това е трябвало да стори обвинител от Специализираната прокуратура.

Така за трети път делото се връща в прокуратурата, която за пръв път внесе обвинителен акт преди две години. След това Софийският градски съд (СГС) на два пъти виждаше нарушения и връщаше делото. Веднъж процесът можеше да започне в СГС, след като апелативният съд не се съгласи с констатираните неясноти и противоречия в обвинителния акт, но тогава пък съдебният заседател от СГС Христофор Рачев се отведе, защото спечели конкурс за младши прокурор. Така СГС проведе ново разпоредително заседание с нов заседател, като вече не беше длъжен да се съобразява с определението на втората инстанция и отново прекрати делото. После пък друг състав на апелативния съд сподели изводите на градския съд и така обвинението се върна окончателно в прокуратурата.

След коригирането на обвинителния акт държавното обвинение вече беше длъжно да внесе делото в спецсъда заради промените в НПК от края на 2017 г., с които голяма група дела станаха подсъдни на спецсъда. В първите месеци на миналата година няколко дела бяха връщани именно заради това, че прокурори от градската прокуратура са внасяли обвинителни актове в спецсъда. До ситуацията се стигна тъкмо заради промените в НПК, тъй като ставаше дума за разследвания, наблюдавани дотогава от градската прокуратура. Такъв беше случаят и с процеса срещу Симеон Дянков и Трайчо Трайков за сделката за EVN, който веднъж беше върнат от спецсъда, защото обвинителният акт беше внесен от градска прокуратура.

По делото за „Царските конюшни“ Веселин Пенев е обвинен за безстопанственост и неизгодни сделки. Според обвинението имотът от близо 7,5 дка е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет. След това Пенев беше обвинен и затова, че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. м в столичния район „Изгрев“. Общата щета за бюджета е оценена на над 10,3 млн. лева. Обвинението на оценителката Юлия Димитрова-Цекова е, че е дала невярна оценка за стойността на имотите.

Днес спецсъдът не прие за съвместно разглеждане и гражданските искове от Министерството на финансите и Областната управа на София срещу двамата подсъдими.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 януари 2019 22:08
Гост

Някой като че ли дърпа конците. Или това дело е с лоша карма.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2019 22:07
Гост

Веселин Пенев е спекулирал със служебното си положение. Жалкото е, че не е първият. Надявам се най-накрая да получи ефективна присъда.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2019 22:02
Гост

Поредната грешка на прокуратурата, поради която се бавят дела.

Лили
Лили
17 януари 2019 22:00
Гост

Поздравления за съдия Пламен Панайотов.