Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев, който беше подсъдим за длъжностно престъпление покрай пословичния ремонт на ул. „Граф Игнатиев“.

От решението на ВКС става ясно, че на финала на делото и прокуратурата не е поддържала протеста, след като преди това Крусев беше оправдан на две инстанции в специализираните съдилища.

Обвинението на бившия зам.-кмет беше, че като възложител на ремонтни дейности през 2018 г. нарушил служебните си задължения, като изменил договор за обществена поръчка с цел да набави облага за „Джи Пи Груп“ и от това настъпили значителни вредни последици за общината.

Ставаше дума за заменен материал, който се използва за виброизолация на трамвайните релси. Фирма “ПСТ градска среда Зона 2” била отстранена от проекта, защото предложила за използване същия продукт, който след това пък е бил положен от спечелилата конкурса „Джи Пи Груп“. Това станало, след като бил изготвен нов инвестиционен проект и било променено издаденото разрешение за строеж, включително и за полаганата виброизолационна система с такава, заради която другият участник е бил отстранен.

В решението на ВКС се посочва, че Крусев правилно е бил оправдан по неоспорената фактология по делото, „тъй като тя е приета за непрестъпна“.

Върховните съдии отбелязват, че едва след започване на изпълнението на договора, било установено, че предвидените виброизолационни подложки са неефективни. И затова се наложило да се премине към спешна промяна, тъй като центърът на града бил блокиран, а гражданите – изнервени и разгневени.

„В този смисъл е основателно възражението на защитата, изтъкнато пред ВКС, до какви съществени неблагополучия би се стигнало, ако подсъдимият би прекратил договорните отношения с „Джи Пи Груп“ АД като възложител (с уточнението, че липсва такова обвинение) и дали тогава той не би бил подведен под наказателна отговорност точно в тази връзка“, се казва в решението.

На следващо място е отбелязано, че за ситуацията вина е имал проектантът Румен Борисов, който променил заложените параметри относно виброизолационните подложки. Промяната засягала не само подложките, а и вид релси за трамваите, които впоследствие се оказало, че биха били опасни.

„Що се касае до вменените настъпили вредни последици за Столичната община и съответно набавена облага за „Джи Пи Груп“ АД, предвид съдебно назначената експертиза, установено е, че такива липсват, включително и относно претендираните метри релси, които са заменени. И това е така, тъй като последните са били актувани и заприходени в активите на Столичен електротранспорт ЕАД, поради което могат да бъдат ползвани занапред“, пише ВКС.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
joan
joan
13 юни 2022 1:48
Гост

Here we are Providing Best Template Solution at free of Cast For all kind of Business and Examples, YOu just need to Find to your desire Topic and Download the bid-proposal-templates

Svobodan
Svobodan
31 май 2022 7:30
Гост

Обикновено при всяко нарушение на задълженията или се причиняват вреди или някой набавя някаква облага. Тук проблема е законодателен и е такъв че самият закон е написан калпаво. Как да докажеш че въпросния зам кмет е нарушил задълженията си умишлено и с цел да набави някому облага а не например поради некомпетентност или неправилно тълкуване на закона

kenwood bill set
kenwood bill set
31 май 2022 0:13
Гост

Iif you want to import furniture from China, make sure that you are agent has a lot of experience with different types of furniture. China sourcing

Анонимен
Анонимен
28 май 2022 19:31
Гост

Необяснимо е как обвиненията по 282 винаги завършват с оправдателна и то с мотиви, че изначално са несъставомерни! Трябва Гешев да пусне указания, преди прокурор да внесе ОА по 282 да изчете всички приключили дела по този текст, пък тогава да решава.

Правосъдие по Каскетски!
Правосъдие по Каскетски!
27 май 2022 21:41
Гост

Браво на спец. пералнята на Гешо! Добре свършена работа! Ялови обвинения, тинтири минтири, герберите в бяло, виновни няма, парите и тях!

Христов
Христов
27 май 2022 18:16
Гост

А Фандъкова къде е била когато се правеше този слъп и безполезен ремонт?

Заки
Заки
27 май 2022 18:17
Гост

Гледала е личният си интерес.

Хари
Хари
27 май 2022 18:07
Гост

Въобще не ме учудва, че е опеавдан на две инстанции в специализираните съдилища.

Съдия
Съдия
27 май 2022 21:17
Гост

Е,да,ама ВКС също е потвърдил оправдаването. Това описва ли те или за 50 лева месечно тролска работа толкова можеш!?

Чочо
Чочо
27 май 2022 18:05
Гост

И все пак някой трябва да е виновен за този нелеп ремонт.

Анонимен
Анонимен
27 май 2022 18:05
Гост

Не знам какво има Фандъкова, но ВКС го оправдава този

Ники
Ники
27 май 2022 18:04
Гост

Този е дребна риба. Кой знае кой е дърпал конците от герберастите.

Белмонд
Белмонд
27 май 2022 17:12
Гост

И сега? Виновен няма, кучето си лае, кервана си върви.
Фандъкова, догодина на изборите си заминаваш да си учителстваш или там каквото си правиш.

Любенова
Любенова
27 май 2022 17:05
Гост

Положението е под всякаква критика. Този беше избран да отнесе вината, а е ясно, че няма как само той да е виновен. За да се правят тия шашми по Графа са участвали много повече от един зам кмет.

Жерав
Жерав
27 май 2022 17:04
Гост

Ама вижте, това е изпитан модел на ГЕРБ от години. Той работи и не се променя. Натопяват някой бушон, че е направил престъпление, съсипват му кариерата, съсипват му и здравето, а след години, когато се оправдае в съда и се докаже, че не е никакъв виновник, то тогава вече на никой не му дреме за този човек. Далаверата си е минала, богатите са станали малко по-богати и това е. Бушона да се спасява.

Коста М.
Коста М.
27 май 2022 17:09
Гост

Е какво говорите. Нали кмета още през 2008 на община Илинден Румяна Дойчинова, така им беше трън в очите и обвиниха жената, че е присвоила голяма сума пари. Защо? Защото идваха някакви типове, които се представяха за братовчеди на Бойко Бориосв, искаха да се разпише на някакви бележки и да си тръгват. А някой искаха да им се разпише, като така ги назначи на работа. Тя обаче идеалист човек, решаваше да им проведе някакви интервюта, все пак на работа ще ги назначава. Обаче ония се бият по челото и си мислят „тази не е в час нещо, интервю искаше да… Покажи целия коментар »

Биляна
Биляна
27 май 2022 17:12
Гост

Ужасно. Това е ужасна история. И напомня на случая с кметицата на Младост.

Коста М.
Коста М.
27 май 2022 17:17
Гост

Да де, но това в район Илинден се случи през 2008. А кметицата на Младост пострада по този модел, но години по-късно. Чудите ли се къде е трениран този подход за премахване на „неудобните’ кметове. После да не се чудите защо София е мръсна, презастроена, няма паркове, няма храмове, няма градини, училища, парко места, цари шуробаджанащина, корупция. Защото никой избран за кмет уж от хората не работи за хората. А стиганах до там, че такива по-малки общини, като Илинден да не избират кмет, а направо да им се назначава такъв. За да няма драми, като с Румяна Дойчинова едно време.… Покажи целия коментар »

Тодорова
Тодорова
27 май 2022 17:13
Гост

Аз лично не съм изненадана от тази история, защото съм чувала за подобни сценарии на други места из България.

Белмонд
Белмонд
27 май 2022 17:11
Гост

Ма тя Фандъкова винаги е имала буфери. Нито за липсата на места по детските градини, нито за Графа, нито за неизплатени заплати на шофьори от градския, нито за липсата на парко места по София.. за нищо не е виновна. Аз не знам, тя е кмет само за да назначава заместник кметове ли?

Гастрономия
Гастрономия
27 май 2022 17:03
Гост

Да си гледа работата и Фандъкова и всичките и заместници, дето ги е нашибала само за да и опират пешкира след нея.

Многознайко
Многознайко
27 май 2022 17:02
Гост

Фандъкова, тази свята жена, която направи толкова много за София, направи го град, който не спи, град на културата и цяла Европа се възхищава и инспирира от него… та тя кога е била виновна за нещо, което се е случило със София? Сега и тя не е виновна, че няма пари за градския транспорт и заплати, нали? Виновен е Марс и някой друг, но никога не и ГЕРБ

Венера
Венера
27 май 2022 17:01
Гост

Ма много ясно бе. Някой съмнявал ли се е, че Крусев не е винове за ремонта на Гафа. Виновна е Фандъкова, но тя никога не поема вина, никога