Варненката Анита Желева, по-известна като Мейзер, влезе за 2 месеца в затвора за убийството по непредпазливост на съпруга ѝ Николай Димов.

От прокуратурата съобщиха днес, че тя е задържана и откарана в затвора в Сливен, след като в понеделник Върховният касационен съд (ВКС) окончателно я е осъдил на 2 години затвор. От присъдата обаче трябва да се приспадне времето, през което тя беше в ареста, а то е година и десет месеца и затова Мейзер няма да остане повече от 2 месеца в затвора.

През август 2016 г. Мейзер уби неволно съпруга си при необичайни обстоятелства в дома им. Смъртта на Димов е настъпила при предприет от него експеримент за демонстрация на сила. Мейзер завързала краката, ръцете и врата му със свински опашки по негово настояване, от които той трябвало със сила да се освободи сам. Демонстрацията трябвало да бъде заснета от жената, за да послужи на културиста Димов пред бъдещи работодатели. Стегнатите свински опашки на врата му обаче притиснали венозните съдове в областта на шията. Димов успял да скъса превръзката на ръцете си и е опитал да освободи врата си, но така примката се затегнала около врата му допълнително, той изгубил съзнание и се отпуснал на масажната маса, където провеждал експеримента.

След смъртта му Анита Мейзер измислила различни версии, които променяла няколко пъти в хода на разследването от страх, че ще бъде обвинена за убийството му – в нощта на смъртта на съпруга ѝ изхвърлила свинските опашки, съобщила за нея няколко часа след полунощ и предложила подкуп на полицай, „за да оправи нещата“, за което също е осъдена.

След това тя се призна за виновна и делото беше гледано от Окръжния съд във Варна по съкратена процедура, като Мейзер беше осъдена на 3 години затвор. След като чу, че въпреки признанията си е осъдена ефективно, тя се отказа от тях, а след това Апелативният съд върна делото за ново разглеждане. При него първата инстанция увеличи наказанието на четири и половина години затвор, които апелативните съдии редуцираха на три, като я осъдиха да плати и 100 000 лева обезщетение на майката на Димов. Делото стигна до ВКС, от който Мейзер поиска да бъде оправдана или наказанието ѝ да е условно, а прокуратурата настоя делото да се върне отново на Апелативния съд.

Решението на ВКС още не е публикувано, за да не може да осъдената да разбере за него и да се укрие преди да бъде вкарана в затвора. За него съобщиха от прокуратурата като посочиха, че върховните съдии са намалили наказанието на две години затвор, но са потвърдили глобата от 4000 лева и обезщетението от 100 000 лева.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 13:24
Гост

Тези съкратени процедури наистина са в помощ на обвинението. Но от друга страна престъпниците не получават справедливо наказание.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 13:22
Гост

Тази постоянно си сменяше показанията. И толкова ли не е разбрала, че мъжът й умира при провеждането на експеримента!

Udobno
Udobno
13 февруари 2019 13:22
Гост

Sigurno taka i iznasq.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 13:20
Гост

И на това, ако му се казва справедливост. За убийство-2 месеца.