Агенцията по вписванията ще издаде специални методически указания за работата длъжностните си лица по регистрацията (ДЛР). Това стана ясно на среща на адвокати с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и омбудсмана Мая Манолова.

Повод за нея е отвореното писмо, което над 60 членове на т. нар. Фейсбук общност на българските адвокати изпратиха до Манолова. В него те заявиха, че подозират злоупотреба с право от страна на ДЛР, които постановяват откази, само за да събират повече такси, от което пък зависят бонусите им.

Указанията ще бъдат публикувани на 17 юни. Те са плод на анализ на Агенцията по вписванията.

По време на разговора си с Кирилов адвокатите са дали конкретни примери за проблеми в регистърните производства. Като, както и в писмото си, са поставили въпроса за масовите откази за вписване и са настояли за уеднаквяване на практиката на ДЛР и прозрачност.

„Министър Кирилов запозна адвокатите с предприетите от началото на годината мерки за  уеднаквяване на практиката на ДЛР и подобряване на контрола върху работата им“, съобщиха от МП. Както „Лекс“ писа, там вече има отдел, който е натоварен със задачата да събира и анализира информацията за отказите на ДЛР и за съдебните решения по тях. А за първа година броят на отменените от съда откази пряко рефлектира върху годишната оценка на длъжностните лица по регистрацията.  Освен това при неправомерни откази или вписвания вече ще се ангажира административно-наказателната отговорност на ДЛР. „С цел предотвратяване на порочни практики е въведен и принципът на случайно разпределяне на заявленията от информационната система на длъжностни лица по регистрацията. Същият принцип е въведен и по отношение на разпределяне на заявленията след дадени указания за отстраняване на нередности“, е казал още министърът.

Той е поканил представителите на ФОБА да участват в заседанията на новосформирания консултативен съвет към Агенцията по вписванията. И е изразил готовност за дебат по преодоляване на проблемите.

От огласената от министерството информация за срещата не става ясно дали Данаил Кирилов се е ангажирал да подкрепи законодателните предложения, които Мая Манолова обеща да изготви (повече за тях виж тук). Едно от тях е Агенцията по вписванията да възстановява разходите на гражданите и бизнеса, които са се принудили да оспорват незаконосъобразните откази на длъжностните лица по регистрацията за вписване на обстоятелства в Търговския регистър. В момента по делата срещу тях не се присъждат разноски, а не може да бъдат обезщетявани и по Закона отговорността на държавата и общините за вреди. Манолова настоява още в закона изрично да се въведе и задължение ръководството на Агенцията по вписванията да предприеме мерки за уеднаквяване на практиката на ДЛР.

Адвокатите са обещали да предоставят конкретни предложения за подобряване на регистърното производство.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
евгени
евгени
23 май 2019 19:04
Гост

При такъв проблем с явна злоупотреба със служебно положение се стига до уволнения, а не се учат да работят от днес за утре. Още повече тук става въпрос за умишлени действия.

Анонимен
Анонимен
23 май 2019 11:08
Гост

Да получаваш бонус освен заплата за това че си некадърен е трагично.

Анонимен
Анонимен
23 май 2019 10:57
Гост

Чиновник, който извършва явни своеволия над гражданите се храни от същите заради това че издевателства над тях. Съдът потвърждава всичко това. Махнете им бонусите на тия нефелни юристи.

Кафка
Кафка
23 май 2019 10:00
Гост

Ама те досега не са имали методически указания или не са знаели как да си вършат работата правилно ли? Такива глупости човек ражда, когато е в светлината на прожекторите, само за да замаже положението. И май ще им обвържат възнаграждението с падналите в съда откази. Такъв натиск ще доведе до пълен хаос в АП и до вписване на всякакви нефелни актоиве и тепърва ще берем ядове.

Анонимен
Анонимен
23 май 2019 9:11
Гост

Браво на Манолова. За кой ли път доказа, че я е грижа за хората.

Анонимен
Анонимен
23 май 2019 8:52
Гост

Не че и с тези указания няма да се правят откази, но поне правилата ще са регламентирани.

Анонимен
Анонимен
23 май 2019 8:54
Гост

Пълни глупости. Нали има отдел за това.