Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов е готов да внесе в парламента необходимите законодателни изменения за удължаване на срока за преход към изцяло електронно правосъдие. Това е заявил самият Стоилов на срещи с представители на Висшия съдебен съвет (ВСС), Върховния касационен съд (ВКС), адвокатурата и на „Информационно обслужване“ в петък, на която са били обсъдени проблемите в работата на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП).

Пред участниците в срещите проф. Янаки Стоилов е поставил въпроса за законодателни промени, които да удължат и улеснят прехода от традиционно към електронно правосъдие, за да се решат всички проблеми, съобщават от правосъдното ведомство. „За мен е по-добре двете да съществуват едновременно известно време“, е заявил министърът и е призовал всички участници да дадат предложения за необходимите според тях нормативни и технологични промени.

На срещата за ЕИСС са участвали съдиите от ВКС Тотка Калчева, Мими Фурнаджиева и Бисер Троянов, от името на ВСС – Гергана Мутафова и Вероника Имова, а от „Информационно обслужване“ – Снежана Смилкова и Николета Стоянова.

Съдия Калчева е обяснила, че ЕИСС дава възможност за промени по съдебния акт след неговото обявяване. Гергана Мутафова от ВСС е отговорила, че опцията за редакция е била добавена по искане на съдилищата и целта ѝ е да се поправят технически грешки, забелязани непосредствено след обявяването на съдебния акт.

Правосъдният министър обаче е бил категоричен, че в ЕИСС трябва да бъдат направени промени, така че времето за редакция да бъде силно ограничено, за да няма възможност за злоупотреби.

На следващата среща – по проблемите с ЕПЕП, пък са присъствали зам.-председателят на ВАдС Валя Гигова и  колегата ѝ от съвета Асен Георгиев, както и Калина Чапкънова и Боян Новански от ВСС.

Валя Гигова е представила проблемите на адвокатите при работата с портала и е изтъкнала, че са необходи промени по функционалностите му. Снежанка Смилковa от „Информационно обслужване“ е обяснила, че към момента договорът за поддръжка на ЕПЕП е изтекъл и след подновяване може да се мисли за подобрения.

През лятото от адвокатурата поискаха спешни промени в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за съдебната власт, с които въвеждането на електронното правосъдие да бъде удължено с една година.

Адвокатите настояват всички срокове за извършването на удостоверителни изявления и процесуални действия в електронна форма да се извършват от 30 юни 2022 г., а не както е сега – от 30 юни тази година. Освен това предлагат в ГПК изрично да се запише, че извършените до обнародването на промените в закона процесуални действия в електронна форма запазват валидността си (виж повече тук).

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
някой си
някой си
11 октомври 2021 16:29
Гост

Най-напред трябва да се дефинира от кой момент нататък един акт се счита за ПОСТАНОВЕН и според това да се намери адекватно и приемливо решение на възможността да се редактира или не съдържанието му заради открити технически, пунктуационни, граматически и т.н. грешки. Иначе ЕИСС (и ЕПЕП) ще се напълни с по няколко наглед еднакви и то финализиращи акта – кой ще е най-верния и най-постановеният от тях, как ще се удостоверява това? Изобщо доста неща не са им ясни на участниците в такива срещи, вземат някакви неадекватни решения, реализират се в ЕИСС и след време: олеле, ама това не бива… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
11 октомври 2021 18:50
Гост

Колега, думата в статията не е “постановен“, а “обявен“- което значи, че съдебният акт вече е постановен и се обявява на страните, а може и в съдебно заседание да бъде изчетен. И какво правим тогава- при вече обявен- т.е. изчетен съдебен акт в с.з., съдът/ респ. съдията в районният съд/ има право на ПРОМЕНИ в същия този съдебен акт… Аз ОТКАЗВАМ да приема това за нормално и мисля да преустановя дейност до момента, в който това нещо ще изчезне от ЕИСС, иначе се получава блокиране на цялата система и отказ от правосъдие….

адвокат от САК
адвокат от САК
11 октомври 2021 15:50
Гост

“…Съдия Калчева е обяснила, че ЕИСС дава възможност за промени по съдебния акт след неговото обявяване….“ Майко мила- нямам думи…

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 16:15
Гост

За гьонсуратите от ВСС обаче проблем няма!

Удължител "Янаки"
Удължител "Янаки"
11 октомври 2021 15:38
Гост

Безотказен. Доживот. Депутат, партиец, номенклатура. Цена: 5 лв.

Трезвомислещ
Трезвомислещ
11 октомври 2021 12:55
Гост

А кога ще заговорите за увеличаване на заплатите в съдебната система. Хиляда нови задължения, хиляда програми, указания, това сканирай, онова сканирай, тук печат, там печат, хиляда глупости, а пари няма. До кога един служител ще работи за заплата по -ниска от тази на продавачка в хранителен магазин. На хората им трябват стимули. Изисквания много, да затънеш в работа от бумащина, хартийки, хартийки, молбички, а насреща нищо. Търпим това недоносче ЕИСС, работим три пъти по-бавно делата с това подобие на програма, колко нерви и труд – не си заслужава.

Николай
Николай
11 октомври 2021 12:30
Гост

Договорът за поддръжка на ЕПЕП е изтекъл, обаче те очакват да си работи все още.

Anonimen
Anonimen
11 октомври 2021 12:31
Гост

Няма ли хора, които да следят за това?

Бай Ганьо
Бай Ганьо
11 октомври 2021 12:18
Гост

добре,сега баба Гигова, какво иска – да се махне възможността да се пращат документите по е- път ли? Щото, това е супер тъпо: лошо не лошо, поне не се разкарваш

Какво иска ли?
Какво иска ли?
11 октомври 2021 15:41
Гост

Питай Асоциацията на банките в България!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
11 октомври 2021 19:24
Гост

О,да,прав си,сетих се

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 11:45
Гост

Връщайте ЦСРД на Бойкикев, да може да се цъкат „правилните“ дела на „правилните“ съдии. Не можем да чакаме да се оправят системите, трябва да се яде

Лочев
Лочев
11 октомври 2021 11:28
Гост

Дава Янаки, ние сме с теб!

Кошкарска
Кошкарска
11 октомври 2021 11:27
Гост

Да се надяваме, че ни чакат светли бъднини поне що се касае до съдебна реформа и Е-правосъдие!

Ad nauseam
Ad nauseam
11 октомври 2021 15:49
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Желющ
Желющ
11 октомври 2021 11:27
Гост

Ти да видиш. А Христо Иванов така ли мисли? Че той е предимно говорещия по темата за промени в съдебната система. Но естествено не прави нищо по темата де.

Tangarinq
Tangarinq
11 октомври 2021 11:26
Гост

Да видим как ще стане. Желая му да го реализира това си желание, но ме съмнява, че ще е лесно.

Божидар
Божидар
11 октомври 2021 11:26
Гост

Правосъдният министър обаче е бил категоричен, че в ЕИСС трябва да бъдат направени промени, така че времето за редакция да бъде силно ограничено, за да няма възможност за злоупотреби.

Само дето едни пари от оперативната програма няма да бъдат дадени от Европа и следователно този злочест ЕИСС ще трябва да си го плащаме ние.

Спиро
Спиро
11 октомври 2021 12:35
Гост

То поне да работеше като хората, а не да правят кръпки постоянно и пак ефектът да е нулев.

Божидар
Божидар
11 октомври 2021 11:25
Гост

Янаки Стоилов си върши добре работата. Дано бъде оставен да работи и при евентуалното създаване на кабинет.

Сотир
Сотир
11 октомври 2021 12:36
Гост

За толкова малко време направи много добри предложения и промени.

само минавам ГАРАНЦИОННО
само минавам ГАРАНЦИОННО
11 октомври 2021 15:46
Гост

Страшни предложения и промени.

Ден да мине, друг да дойде.

Дар Божи
Дар Божи
11 октомври 2021 15:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 11:24
Гост

Пред участниците в срещите проф. Янаки Стоилов е поставил въпроса за законодателни промени, които да удължат и улеснят прехода от традиционно към електронно правосъдие, за да се решат всички проблеми, съобщават от правосъдното ведомство.

Ма хубаво бе, това не е лошо от Стоилов, но какви законодателни промени сънува? Ние не можем да създадем работещо редовно правителство,което да прави някакви промени. Какво да говорим.

Benaglevska
Benaglevska
11 октомври 2021 11:23
Гост

Е-правосудието в Българие е малко е-ана работа.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 11:27
Гост

Просташко мнение. Просташко…но уви вярно!

Филип
Филип
11 октомври 2021 12:47
Гост

Не виждам шанс скоро да заработи. А с тази пандемия, това е наложително.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2021 11:23
Гост

Е какво да прави освен да съдейства