Ако епидемичната обстановка се усложни, председателите на съдилища да създадат организация за отсрочване на делата с не повече от 30 дни.

Това правомощие да им се даде с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците, предлагат трима депутати от ГЕРБ – Красимир Ципов, Пламен Нунев и Анна Александрова (пълния текст на предложението им виж тук).

Предложението е в чл. 6а от закона за мерките да се създаде нова алинея, която гласи: „По време на извънредната епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт  предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и служителите на съответната администрация. При  усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати не по-късно от 30 дни“.

Освен това се предвижда, че на всеки, който се е съгласил да получава съобщения и призовки по дела по имейла, те ще се връчват само така.

Разпоредбата, която го регламентира, ще е чл. 6а, ал. 4. Съдържанието ѝ е следното: „По време на извънредната епидемична обстановка всички съобщения и призовки се връчват на посочения от страната електронен адрес, ако страната е пожелала, връчването да става по електронен път“.

Предложението за новите разпоредби е направено между първото и второто четене на друга промяна в закона за мерките – за удължаването с 6 месеца на валидността на документите за самоличност, които изтичат до 31 януари 2021 г. (повече за нея виж тук).

Освен това депутатите от ГЕРБ предлагат и да се възкресят първите две алинеи на чл. 6а, които действаха докато имаше обявено извънредно положение и два месеца след отмяната му. Едната разпоредба е тази, която регламентира провеждането на съдебни заседания чрез видеоконферентна връзка. Тя позволи на много съдебни състави да гледат дела по време на извънредното положение.

Сега се предлага тази възможност да действа и по време на извънредна епидемична обстановка (каквато у нас засега е обявена до края на ноември) и два месеца след нейната отмяна.

По време на извънредното положение, съответно на извънредната епидемична обстановка и два месеца след нейната отмяна откритите съдебни заседания, включително заседанията на Комисията за защита на конкуренцията, може да се провеждат от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие на страните и участниците в процеса, съответно производството. За проведените заседания се изготвя протокол, който се публикува незабавно, а записът от заседанието се съхранява до изтичането на срока за поправка и допълване на протокола. Съдът, съответно Комисията за защита на конкуренцията уведомява страните, когато заседанието ще се проведе от разстояние“, гласи новият текст на чл. 6а, ал. 2.

В предложението няма и дума за съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември 2020 г., каквато идея имаше един от вносителите – Красимир Ципов, и днес беше подкрепена от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (повече за това виж тук).

От ГЕРБ предлагат да се върне и възможността всички държавни и местни колективни органи да провеждат заседания от разстояние.

Освен това сроковете за провеждане на редовните Общи събрания през 2021 г. по Закона за адвокатурата, Закона за нотариусите и нотариалната дейност и Закона за ЧСИ се удължават с три месеца. Това означава, че с три месеца ще се отложи изборът на нов Висш адвокатски съвет, тъй като тази година събранието ще е изборно. То трябваше да се проведе на 27 и 28 февруари 2021 г., а отлагането по всяка вероятност ще е за 29 и 30 май 2021 г.

В мотивите към предложението се посочва, че събранията на адвокатските колеги, а после и това на адвокатите от страната са с фиксирани дати – съответно последният уикенд на януари и на февруари, както и тези на камарите на нотариусите и на ЧСИ. „Значителният брой на участниците в тези общи събрания (адвокатите са около 14 000, нотариусите – над 600, частните съдебни изпълнители – над 200), законоустановената продължителност на провеждането на събранията в рамките на два поредни почивни дни и свързаните с това пътувания извън населеното място по местоживеене и месторабота на преобладаващия брой участници в тях и престой в едно и също населено място за времето на събранието, ще създаде повишен риск от заразяване и разпространение на заболяването COVID-19 в период на извънредна епидемична обстановка, а от друга страна застрашава възможността в общите събрания да участват ефективно в събранието, ако се окажат възпрепятствани заради противоепидемични мерки или предпочетат да не се подлагат на излишен риск. Удължаването с три месеца на законоустановените срокове за провеждане на общи събрания ще създаде гаранция за упражняване правото на всички лица да участват в съответните общи събрания при спазване на противоепидемични изисквания в ситуация на нарастващ брой заболели лица в страната“, пишат тримата депутати.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
03 ноември 2020 21:33
Гост

добре,видеоконференциите са вариант, за който иска такава- т.е. старната която не иска да е в зала, да вземе участие чрез видеоконференция – разбира се, не по глупавия нарин предложен от Гигова ( да ходи в спец.стая в съда), а както си беше досега – от вкъщи,офиса и т.н. Не е перфектно,мн.често не се чува добре, но е вариант. Също и процесуалните изявление в електронен вид – просто съдилищата трябва да качват онлайн актове и протоколи,без никакви измислени единни портали и т.н.

ЖЖЖЖЖЖ
ЖЖЖЖЖЖ
03 ноември 2020 22:34
Гост

„Вариантите“ са нещо прекрасно ….ако са съобразени със закона . Другото е да си плещим глупости по форумите , от което полза няма .

Съдия наблюдател
Съдия наблюдател
04 ноември 2020 10:03
Гост

И с реалностите в съдилищата. Защо не кажете истината, че всс храни само административните съдилища. Те тънат в лукс откъм сграда, техника, пари. Общите съдилища са между другото, особено големите.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 22:52
Гост

За ваше информация текстът в ГПК за специалните стаички не е предложен от Гигова, а от министерство на праводъсието. Ако бяхте прочели законопроекта, щяхте да знаете, а не да говорите неверни неща. Проектът на МП е за въвеждане на видеоконференцията като алтернатива на делегацията, затова се прави в съответния съд и се финансира по европейска програма – целта е да се свържат съдилищата в единна система, а не да се въвежда видеоконферентно правосъдие по принцип, на който както му скимне -от плаж, от ски пистата, а може и от екзотичен остров. Видеоконференцията по цял свят е изключение, а не правило… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 17:53
Гост

Защото административните съдилища са под шапката на ВАС, който е герберастки.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 21:09
Гост

ЗАТВАРЯЙ!

Супер
Супер
03 ноември 2020 20:58
Гост

Ето как се правят бройки за пред овцете с маски.
https://www.dunavmost.com/novini/romi-ot-yambol-pod-stroi-na-test-za-covid-19
Сезонен грип, настинки, тестовете винаги положителни и категорични- ковид е.

ЖЖЖЖЖЖ
ЖЖЖЖЖЖ
03 ноември 2020 20:06
Гост

ИДИОТИ ! Това може да се напише само от адвокат-илитерат , който хал хабер си няма от съдебна система и призоваване . Първо , както са написали колегите по-долу ГРАФИКЪТ СЛЕД ЕДИН МЕСЕЦ Е ЗАПЪЛНЕН . Има състави с по 6-8 месеца със запълнени графици НАПРЕД . Нормално – все пак имаше епидемия и тази пролет . Как ще се отлага тогава ??????? Адвокатско малоумие , то си мисли горкото същество , че съдът само неговото дело има и иначе по цял ден си бърка в носа . Второ , след месец е много кратко време за призоваване . Има… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 20:38
Гост

А троловете на герберастка хранилка изобщо не са илитерати.

123
123
03 ноември 2020 19:11
Гост

Явно този Ципов е голям шегаджия – което е вярно, трябва да се признае от сърце! Пуска на нашите някаква партенка, те нали са „шаранчета“, бързо клъвват на кукичката, осмина от тях опозоряват цялата система с популисткия лозунг „За живота и здравето на народа“, ама иначе си стоят по къщята – ние бачкаме ежедневно и не ни хрумва, че можем да „клинчим“ от своите служебни задължения (особено добре е разположен и най-отлично се изказува онзи член от Черноморието), вземат решение да „дадат едно рамо“ на НС за затваряне на съдебната система (ама не било затваряне, а най ми било разглеждане… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 19:13
Гост

Цирка е за пред ковидиотите с маски, които са „безсимптомни“, зад тая плява си върви хубав грабеж.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 18:54
Гост

Ако нямаше такава изкуствена истерия, никой нямаше да писка за линейки и да блокира системата. А сега какво, всички със сополи PCR им пляска ковид? А зад паравана на всеобщата паника се краде здраво?

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 18:33
Гост

Мръсна мизерия! ИСкаме си свободата крещяха всички, а сега пискат, защо няма достатъчно линейки

Мда
Мда
03 ноември 2020 18:38
Гост

Щото 5 милиарда е на НЗОК бюджета. А и защо са ви линейки, като карат масово докторите луксозни немски лимузини…..

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 18:32
Гост

НЕ бе нормално е да има смут, но не може чак така да се изгнорора вируса

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 18:32
Гост

пълна излагация. Ама пълна излагация.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 18:31
Гост

Слаби мерки са взети от правителството. Трябваше лятото да се подготвят

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 18:26
Гост

Какво се маете. Тия си пишат някакви закони, а ВСС взима решение да не се гледат дела от 15 ноември до 31 декември.Какъв ви е проблема и кое е противоречието. Тъпите гербаджии все още не могат да дерогират решения на ВСС

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 18:26
Гост

Хипермаркетите няма ли да ги затварят? Или частниците не искат да дават пари за скъпи тестове, които реагират положително на всичко (справка- емпиричните опити на танзанийския президент https://www.npr.org/2020/05/11/854115407/tanzanias-president-blames-fake-positive-tests-in-the-spike-in-coronavirus-cases) ? И в персонала на хипермаркетите няма болни от какъвто и да е грип? Но пък е много удобно при едни 10-12 000 теста на ден, по 100 кинта, да се реализират бързи печалби и с тази цел да се насърчава паниката? Мислете бе, хора, затварят институции, пълнят джобове и ни запушват устите с призрачни смъртоносни заплахи. Да, има коронавирус, има и болни от него. Но нито са толкова много, нито тоя… Покажи целия коментар »

Човек
Човек
03 ноември 2020 17:59
Гост

За мен проблемът е, че, ако сега има ваканция, то няма гаранция, че следващото лято няма пак да поискат с мотива, че са се натрупали дела.

Por
Por
03 ноември 2020 17:57
Гост

Бойко го каза още вчера, че няма да има съдебна ваканция, вие на какво се надявахте?

мъгла и след мъглата пак мъгла
мъгла и след мъглата пак мъгла
03 ноември 2020 17:54
Гост

Хайде сега, не е казано съдебна ваканция, ама пък хич. И чета разпоредбата нови дати не по-късно от 30 дни от кое – от първоначално насроченото заседание, за чии дела, за всички ли? Пълна мъгла

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 17:53
Гост

Tия от ГЕРБ буквално се изгавриха с ВСС 🙂 Едва ли повече ще направят грешката да се произнасят по невнесени предложения 🙂

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 17:56
Гост

Лобито на адвокатите надделя над лобито на съдиите. Нищо нямам против едните и против другите, но стават смешни

какво е това?
какво е това?
03 ноември 2020 17:49
Гост

Хотели бы лучше получилось как всегда – едно голямо л_йно.

Пълни долни некадърници
Пълни долни некадърници
03 ноември 2020 17:48
Гост

Районен съдия съм. Наказателните ми дела са насрочени за месеци напред, считано от днес. Заседавам повече от един път седмично. Какви 30 дни?! Кои 30 дни?! Как да отсрочка делата за ноември, като имам и януари?!

шопът
шопът
03 ноември 2020 17:50
Гост

Добър въпрос колега, чета пак и пак предложената разпоредба и… они толкова си могат, а ние ще ручаме жабетата

Мда
Мда
03 ноември 2020 17:54
Гост

ВСС явно го върти Пламен Нунев /вижте си кой е…../

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 17:30
Гост

Това са беззъби и безмислени мерки. Трябва да има изрично правило за отлагане на дело при заболяла или карантирана страна или адвокат! Другото са глупости

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
03 ноември 2020 17:24
Гост

E, то все едно сега ги насрочват от днес за утре?

OMG
OMG
03 ноември 2020 17:25
Гост

За ВАС алинеята трябва да е „не повече от 3 години“.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 17:22
Гост

Ей, много силно това адвокатско лоби, бе. През трупове ще минат само и само да не им ограничи малко делата

Pich
Pich
03 ноември 2020 17:55
Гост

Умрели са от глад и си искат хонорарите бързо.