Служителите от специализираните съдилища и прокуратури да бъдат преназначени на равностойни длъжности в други съдилища и прокуратури от същия съдебен район. Ако няма свободен щат, то такъв да бъде разкрит. За това призовава Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт (САОСВ) в становище до Министерството на правосъдието по повод промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват спецструктурите (виж пълния текст тук).

Като цяло сдружението на служителите е против ликвидирането на специализираните съдилища и прокуратури. Призовава това да не се прави, а да се промени тяхната компетентност, която е била разширявана през годините. Освен това то настоява проектът за промени в ЗСВ да не се внася в парламента, а да се проведе по-широка обществена дискусия като се обсъдят и други промени, свързани със съдебната реформа.

Според САОСВ с ликвидирането на спецправосъдието правораздавателната и правоприлагаща дейност няма да се подобри, напротив – проблемите ще се задълбочат.

Подобен показателен пример за сбъркан подход е провалът на Съдийската колегия на ВСС да избере модел за реформа на съдебната карта, който да получи широка подкрепа от всички засегнати страни. Не бяха дадени достатъчно ясни аргументи и мотиви за избора на модела, за направените проучвания и анализи, за събраните данни. Проблемът не е толкова в това кой точно съд да се „закрие“, да се промени ли подсъдността и т.н., а в начина, по който беше проведен дебатът за тази реформа след анонсиране на избора на т.нар. модел 4. Реформа на съдебната карта обаче е наложителна в контекста на цялостната съдебна реформа и тя не може да бъде сведена само до закриване на определени съдилища“, се казва в становището на САОСВ.

Според сдружението, за да бъде осъществена съдебна реформа, е необходима цялостна концепция, която да обхване всички възможни аспекти, защото „отделни поправки „на парче“ вероятно биха дали някакъв временен резултат, но не и до траен такъв“.

По повод предложението измененията в ЗСВ да влязат в сила два месеца след обнародването им, то от организацията посочват, че този срок е много кратък. „Ако се достигне до такова заличаване на специализираното правосъдие, двумесечният срок е крайно недостатъчен по отношение организация по окомплектоване и изпращане на делата, предаване на веществени доказателства и уреждане на служебния статус на магистратите и служителите в тези звена на съдебната система“, пишат от САОСВ.

При все това, ако измененията се приемат, сдружението отправя няколко предложения.

Първото е свързано с бъдещето на служителите в спецструктурите: „За съдебните служители в АСНС, СНС, АСП, СП и следствения отдел следва да бъдат разкрити еквивалентни щатни длъжности в органи на съдебната власт в същия съдебен район, след което да бъде реализирана процедурата по чл. 343 от ЗСВ“.

Въпросната разпоредба гласи: „(1) Съдебен служител, чиято дейност е свързана с осъществяването на правомощията на органите по чл. 340, ал. 1, се назначава след провеждане на конкурс.

(2) При назначаване на съдебен служител на друга длъжност във Висшия съдебен съвет, Инспектората на Висшия съдебен съвет, Националния институт на правосъдието или същия орган на съдебната власт, както и при преместването му, конкурс не се провежда“.

В проекта за промени в ЗСВ се предлага служителите да бъдат преназначени по реда на чл. 123 от Кодекса на труда, който регламентира запазване на правоотношението на работника при смяна на работодателя.

Наред с това сдружението предлага висящите дела в двете спецсъдилища да се „прехвърлят“ в съда, в който съдията-докладчик е преназначен, а останалите членове на състава да се командироват само за разглеждане на конкретното производство.

Третата идея на САОСВ е магистратите да преминат на избрана от тях равна по степен длъжност.

Всъщност точно това е залегнало в проекта – спецсъдиите и спецпрокуратурата ще бъдат преназначени по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ. В 14-дневен срок от обнародване на промените, съдиите и прокурорите ще трябва да подадат заявление до съответната колегия на Висшия съдебен съвет, в което да посочат в кой окръжен или апелативен съд или в коя прокуратура искат да работят, или да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди да станат част от спецструктурите. Следователите се преназначават в следствените отдели на окръжните прокуратури, които посочат в заявлението си. Съответната колегия ще трябва да се произнесе в 30-дневен срок. А новото назначаване на магистратите ще стане факт от влизането в сила на закона.

А чл. 194, ал. 1 от ЗСВ гласи: „В случаите на закриване на съдилища, прокуратури и следствени органи или при намаляване числеността на броя на заетите длъжности в тях съответната колегия на Висшият съдебен съвет разкрива съответните длъжности в друг равен по степен орган на съдебната власт по възможност в същия апелативен район и преназначава на тях без конкурс съдиите, прокурорите и следователите“.

Против закриването на специализираните съдилища и прокуратури, очаквано се обяви и Асоциацията на прокурорите (виж тук).

В своето становище асоциацията обръща внимание и на бързината, с която управляващите искат да приемат измененията и питат кое налага бързото закриване на спецструктурите. Според съсловната организация твърденията в мотивите към проекта за липса на резултати не са аргументирани.

Без да се подценява публичното възприятие („преобладаващо негативно като се възприемат не като независими органи“), то не може да замести обосноваването на обществената нужда от решение както в посока на съществуване (разширяване на компетентност), така и на закриване (стесняване на компетентност). В мотивите към проектозакона  избирателно са посочени данни, от които се правят тенденциозни изводи за липса на резултатност от работата на специализираните структури“, пишат от асоциацията.

Прокурорите обаче подкрепят предложението за премахване на кариерните и финансови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, инспекторите в ИВСС и председателите и зам.-председатели на съдилища.

Считаме, че времето, през което магистрати заемат посочените длъжности във ВСС, и Инспектората към ВСС (в това число и длъжността Главен инспектор), следва да се зачита за стаж в съдебната система по смисъла на ЗСВ“, се казва в становището им.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво
Браво
12 февруари 2022 16:24
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
До браво
До браво
13 февруари 2022 10:47
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
уволнение без преназначаване, и без обезщетения!
уволнение без преназначаване, и без обезщетения!
12 февруари 2022 8:08
Гост

Какво е това закриване, каква е тази реформа с „преназначаване“? При частника закриване значи уволнение, без изплащане на обезщетение! Закриване-значи-аут, вън, уволнение! То ,ако те преназначат си е далавера да те закрият. Идеята е огромната съдебна система да направи редукция в персоналния състав. При преназначаване-реформа няма, а има засилване на проблема. Правилата в частния и публичния сектор следва да са еднакви-чл 6 ал 2 от Конституцията. Закриване, значи уволнение! А не преназначаване. Не да се местят лицата в други звена-това не е закриване. Също така-при частника, след уволнение-няма обезщетение, освен една заплата-по КТ. Това трябва да важи и за съдебната… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 22:27
Гост

Защо се сипе злъч срещу спец. съдиите и прокурорите? Въпреки, че аз също не смятам, че са нещо специално, създадени са със закон, а сега по същия начин искат да ги закрият. Разликата е, че нак.процес има специфика и цялото преструктуриране ще доведе до забавяне на делата, вероятно и разследванията, защото някой ще се наложи да започнат отначало. Освен това, не съм сигурен, че някой от сегашните законописци са се сетили, за капацитета на съд. палата да поеме спец.съдиите и прокурорите, да не говорим за служителите. Става въпрос за кабинети и зали, помещения за арестанти, адвокатски стаи и пр. Въобще… Покажи целия коментар »

Фики
Фики
11 февруари 2022 17:25
Гост

Някой да е очаквал друго становище от Асоциацията на прокурорите.

Спец по процес
Спец по процес
11 февруари 2022 17:15
Гост

Редно е всички да бъдат повишени като съдии във ВКС, съответно като прокурори във ВКП. Да обявят допълнителни щатове и така. Заслужават. Не стига, че без хляб искат да ги оставят, ами и обиди на всичкото отгоре.

Баба ви Ванга
Баба ви Ванга
11 февруари 2022 16:56
Гост

Спокойно бе спецковци! Не само ще ви преназначат на равностойни длъжности, ами най-доверените и заслужили послушници на Гешев даже ще ги повишат! „Пръскачката“ се е договорила за зам.апелативен в АП-София, другия зам. на СП, Шостак, вече отлетя за ОП-Шумен, като зам. апелативен в Бургас ще замине А. Кънев, а Маджарова се гласи за градски на СГП, защото Кирилова се пенсионира! Апелативният Ангелов ще хвърли оставка още преди закриването на спеца и изменението на ЗСВ и отпадането на кариерните бонуси и вместо в НСл.С ще се „върне“ без конкурс във ВКП. Още няколко послушни протежета, дето си ги знаете ще намажат… Покажи целия коментар »

Ангел Кънев
Ангел Кънев
11 февруари 2022 20:44
Гост

Няма да ходя нито в някоя апелативна прокуратура, нито във ВКП или ВАП. Оставам в специализираната прокуратура. Ако законодателят реши да я закрие, ще спазим закона,който ще напишат. Здраве и успехи на всички – Ангел Демирев Кънев.

Баба ви Ванга
Баба ви Ванга
11 февруари 2022 21:05
Гост

Май някой се е притеснил, че схемата е ясна не само на когото трябва?
Дело за ОПГ образувахте ли вече или още ровите за ip адреса? Още изненади ви очакват!

Ева Марчева
Ева Марчева
11 февруари 2022 23:59
Гост

Не обръщайте внимание на драсканици! Орлите не летят до врабци!!!

съдия окръжен съд
съдия окръжен съд
11 февруари 2022 15:58
Гост

Доколкото разбрах, всички становища до момента са против закриването. Който е на обратната позиция , моля да не ръси глупости в анонимен форум, а да сяда и да пише мотивирано становище до министъра на правосъдието. Подчертавам- мотивирано! Поне една идея повече от мотивите на министърката!

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 16:22
Гост

Поддържам Вашето правно становище.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 17:08
Гост

Я само да уточните кои са тези „всички“ становища – изключая тези на самите спецове, на Каскетното ведомство и свързаните с него каскетно-трудови колективи, които редовно пишат сърцераздирателни писма в подкрепа на Главния каскет?

Фики
Фики
11 февруари 2022 17:34
Гост

Вече всички разбраха що за стока е Гешев. Каквото и да пишат, мандалото х

Запознат
Запознат
12 февруари 2022 8:00
Гост

Добре като колега кажете кое ги отличава от съдии в ОС НО? Нищо. Няма смисъл от специален съд. Също така там подсъдими са определена категория лица. Да се върнат от където да дошли.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 15:32
Гост

Сашко гербаджията с измисленото си сдружение каква друга позиция да заеме? Всички на амбразурата да бранят Герберо-депесарския съд.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 14:35
Гост

Ама какво точно има в спецсъда примерно, че да не може да се закрие?

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 14:47
Гост

Ами много е просто- вижте какви дела са му подсъдни- като за начало, делата срещу политици и мастити олигарси. Е- кой и защо иска да бъде закрит- засега, закриването му се иска предимно от лицата, които са обвинени именно в този съд, едно от които е божков. Не схващате ли какво се случва- мастит бизнесмен иска ликвидирането на съда, в който му се води наказателното дело, защото знае, че в такъв случай делото му ще започне отначало, с ДРУГ съдебен състав, който настоящият обвиняем може да се пробва да купи- все пак, той е мултимилионер, а не обикновен работник…

Nobody
Nobody
18 февруари 2022 20:25
Гост

Не ти ли омръзна да те хейтят? Трябва надника ти да е четирицифрен, че да си заслужава срамът, който събираш тук… Ама като си гьонсурат сигурно не те бърка 🥴

Филип
Филип
11 февруари 2022 17:36
Гост

Нищо. Кръгла нула.

Кашчев
Кашчев
11 февруари 2022 14:35
Гост

Излагате се, колеги.

Зеленски
Зеленски
11 февруари 2022 14:34
Гост

Страшен отпор. Няма как да се направи нито една промяна в държавата, ако на вскяа стъпка се правят протести, пищи се, иска се да не се правят промени…

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 14:43
Гост

A , така лиии- на всеки микрон ще се правят спънки, особено когато “промените“ са противоконституционни и противоправни- до сега не го ли схванахте… Съдебната реформа не ви е реклама на инфлуенсър- това е нещо различно и трябва да се подчинява и на Конституцията ни, и на цялата ни нормативна база. Има ли противоречие с конституцията ни, то това няма да е съдебна реформа, а нескопосано политическо недоносче на управляващите с цел ИМИТАЦИЯ на съдебна реформа за пред избирателите.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 14:46
Гост

И зелените сертификати са класически пример за дискриминация, ама си действат.

Димитър
Димитър
11 февруари 2022 16:55
Гост

Не за дълго милички,и Киро няма да е вечен…..

Димо
Димо
11 февруари 2022 17:39
Гост

Абсолютно!

Nobody
Nobody
18 февруари 2022 20:27
Гост

Саше, ти ли си? Изказа и интелектуалните параметри те издават, да знаеш 🤣🤣🤣

Случайна
Случайна
11 февруари 2022 17:00
Гост

И мен ми се прави промяна, но мъжът ми ще ме бие, ако разбере…

Рори
Рори
11 февруари 2022 17:40
Гост

Значи по- добре да не разбира.

Miki
Miki
11 февруари 2022 17:37
Гост

Просто на някои така им изнася.

Паламуд
Паламуд
11 февруари 2022 14:34
Гост

Глупости!

Бартоломео
Бартоломео
11 февруари 2022 14:33
Гост

Като цяло сдружението на служителите е против ликвидирането на специализираните съдилища и прокуратури. Призовава това да не се прави, а да се промени тяхната компетентност, която е била разширявана през годините. Освен това то настоява проектът за промени в ЗСВ да не се внася в парламента, а да се проведе по-широка обществена дискусия като се обсъдят и други промени, свързани със съдебната реформа. Сиреч да се разтягаме във времето. Защото се знае, че тази коалиция не е много устойчива и белким стигнем до извънредни избори, на които пак да си изберем ГЕРБ и да няма никакви промени. Да си караме… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
11 февруари 2022 16:56
Гост

Щото все едно сега си в облаците……

Ятабаре
Ятабаре
11 февруари 2022 14:32
Гост

Страшна позла от спесъда, няма що.

Bishap
Bishap
11 февруари 2022 14:31
Гост

И какво излиза? Всички са против закриването на спецпрокоратури и спецсъд.

Bobo
Bobo
11 февруари 2022 14:31
Гост

Е има си хас да са преназначени после на по-ниска позиция. Нали ще опищят орталъка. А и не е честно.

Иванова
Иванова
11 февруари 2022 14:30
Гост

Еми естествено, че няма да ги назначат, като чистачи и готвачи в столовата.

Nikolina
Nikolina
11 февруари 2022 14:30
Гост

И защо Асоциацията на прокурорите се обяви против закриването на спецструктурите?

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 14:37
Гост

Защото се оказва, че БУХАЛКИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ не са в спецсъда и в спецпрокуратурата, а са самите шефове в МВР- справка – тази статия- “Шефове в МВР наредили на разследващ полицай да задържи бившия шеф на „Булгаргаз“LEX NEWS 11 ФЕВРУАРИ 2022, 14:16“
https://news.lex.bg/%d1%88%d0%b5%d1%84%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b2-%d0%bc%d0%b2%d1%80-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d1%89-%d0%bf%d0%be/