Прокуратурата е започнала проверка за престъпление по служба от висши ръководители в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП). От държавното обвинение съобщиха, че става дума за случая „Булгаргаз“ и бившия му вече шеф Николай Павлов.

Онзи ден прокуратурата съобщи, че до момента МВР не е събрало доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения по казуса, а единственият разпитан бил Павлов и той обяснил всичко по разследването за неизгодна сделка, като според държавното обвинение с действията му е постигната единствено печалба и са избегнати загуби на дружеството.

Наблюдаващите прокурори обаче са установили, че има докладни записки на МВР, от които се вижда как висши ръководители поставили ръкописни резолюции с указания да започне досъдебно производство и Николай Павлов да бъде задържан за 24 часа.

На първата от тях, с дата 27 януари, пише: „Да се обезпечи Павлов със заповед за задържане до 24 часа“. На следващия ден е издадена нова докладна записка, в която се казва: „Да се започне ДП“.

„В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели, че е нарушена разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“. Предвид горното относимите по случая материали са отделени и е започната проверка за установяване на всички релевантни обстоятелства“, заявиха от прокуратурата.

Разследването в „Булгаргаз“ е за това, че длъжностно лице е сключило неизгодна сделка с търговията с газ на борсата и за престъпление по служба чрез бездействие в периода от март 2020 г. до 13 декември м.г. От прокуратурата обявиха, че разследваните факти по делото нямат връзка с формирането на цената на газа за потреблението, а Павлов е нямал отношение към сделките на борсата, които били сключени след доклад до Павлов, според който „Булгаргаз“ щяло да претърпи голяма загуба от неустойки към своите доставчици. Те били дължими при неприети минимални годишни количества по дългосрочните договори с доставчиците предвид по-малко заявените количества от клиенти на дружеството.

60
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 февруари 2022 23:50
Гост

На практика разследващите полицаи не са защитени по никакъв начин. Предполагам, че това редовно се случва, но умишлено не се дава гласност. Кога този началник ще отиде да указва натиск на някой следовател и да му се намесва в разследването…никога! Айре сега дисциплинарно и навън, а ако е извършил престъпление може и вътре.
Необходими са законодателни промени, за да бъдат защитени разследващите полицаи, както следователите.

euro
euro
14 февруари 2022 16:35
Гост

Как по-точно са защитени следователите? Ако цъфне в кабинета им Борислав Сарафов или негов зам. да им се озвери… Преди години го беше правил, заведоха му дело и какво последва? Направиха го директор да го бетонират в следствието. Единствената разлика че там не се върши писмено. Тези големи тъпаци да оставят документална следа смятай какъв непрофесионализъм

Geleto
Geleto
12 февруари 2022 23:11
Гост

Ако не греша, резолюцията за задържане е към началник отдел ИП, тоест не е до разследващ полицай. Този началник в определени хипотези може да бъде разследващ орган, но определено не в такова качество му се нарежда. Иначе нареждането да започне ДП е пряко посегателство срещу процесуалната независимост на разследващия орган.

Браво
Браво
12 февруари 2022 15:36
Гост

Ако си мафиот, приятел на Каскета (онзи с нередовната диплома по право), както се казва „наш“ и човек да убиеш пред очите на същия Каскет, той пак ще каже, че данни за извършено престъпление няма. Той за престъпление не е чувал не го познава, а и не иска да го познава… АЗ ОБИЧАМ ДА СЕ ПРА’ИМ НА ЛУД ГУСИН ПРЕМИЕР !!!

Един от криминална
Един от криминална
12 февруари 2022 10:49
Гост

Аз не разбрах как разузнавач става разследващ полицай? Не бъркайте резолюция към някой от криминална полиция с орган по досъдебното производство.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2022 15:14
Гост

Явно сте се опитал да визирате разследващите органи, които могат да бъдат и разузнавачите в предвидените от закона случаи. Апропо, органи на досъдебното производство са прокурора и разследващите органи, а в чл.52,ал.1,т.3 НПК ще откриеш топлата вода.
Разследващите полицаи в отделна структура или право в следствието.
Това не е прецедент!

Ха ха
Ха ха
12 февруари 2022 23:08
Гост

Ако обясните как преди да е образувано или започнато по реда на чл. 212 ал. 2 НПК до съдебно производство оперативния полицай има качеството на разследващ орган по чл.52, Ал. 1 т. 3 НПК ще получите награда – бойлер! И няма да е лошо да си изясните какво значи „в случаите предвидени в този кодекс“ от цитирания текст и кои са те!
Успех!

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 23:13
Гост

Точно поради тази причина разследващите полицаи нямат място в МВР! Това са единствените квалифицирани кадри в системата, които работят според нормативнат уредба Уж били независими като прокурорите и съдиите при изпълнение на служебните задължение, но в същото време не притежат статут на несменяемост като тях и са в йерархична подчиненост с ръководството на МВР. Общо взето, ако не искаш да ти извършим проверка и да те накажим, ще правиш както ти кажем. Кога ще бъде извадено разследването от МВР и ще премине към следствието?

SAS
SAS
12 февруари 2022 17:58
Гост

Точен коментар!!!

Съдия
Съдия
11 февруари 2022 22:46
Гост

От съперничеството и непрекъснатото противопоставяне между МВР и Прокуратурата ще се окалят и омъскарят всички и до нищо хубаво няма да се стигне, да не говорим за качествено разследване и разкриване на престъпления. Налива се вода в мелницата на политиците, които са на власт. Колеги, осъзнайте се! Политиците ще си отидат, а ние – магистратите и някой от разследващите ще останем. Бъдете здрави и това чудо ще премине!

чл. 282! Браво!
чл. 282! Браво!
11 февруари 2022 19:17
Гост

Никога не съм се съмнявал, че в СГП „работят“ най-големите клоуни с каскети! Тази новина не ме изненадва и пожелавам успех на фамозните йористи от градската каскетура заели се със задачата да открият топлата вода в този конкретен казус!

Браво
Браво
12 февруари 2022 15:37
Гост

СГП Е КОЧИНА !

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 19:03
Гост

Oще някой тъпак или простак- неюрист и платен трол, ще се изходи ли по въпроса за правоприлагането на чл.212 ал.2 от НПК, ще го “оспори“ ли и с какви аргументи…

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 19:52
Гост

Ти къде беше, когато каскета се обръщаше към тиквата с „Шефе“ по телефона, защо тогава не се възмущаваше, а сега взе да скачаш по амбразурите в защита на герберастките отпадъци?

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 21:09
Гост

До “Анонимен 11 февруари 2022 19:52“ Бях в кантората си, в качеството си на вписан адвокат, самоосигуряващо се лице, което НЕ работи нито по служебно правоотношение, нито по ТД, а съгласно нормите в ЗАдв. Още въпроси, м…А ТИ къде беше- ползваше социални помощи, понеже си трайно безработно лице със средно образование, нали, и се чудеше как да скърпиш двата края, и предложението на политиците ти идва О.К.- защото ти плащат хонорар, който ти НЕ декларираш в НАП като реален приход, нали…Ти ли ще ме учиш на право- мен, адвоката, м…

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2022 0:07
Гост

Някои „адвокати“ трябва редовно да пият предписаните им розови таблетки

Браво
Браво
12 февруари 2022 15:39
Гост

Братко мним несъществуващ псевдо адвокат от САК, моля те кажи ми ти какви наркотици взимаш, искам да взема от същите, за да мога да се чувствам така изтръпнало като теб. Гнида тролска си и мнението ти не се възприема, най-малкото защото ти нямаш лично мнение, а повтаряш неграмотните глупости на ИА ПИК …

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 18:42
Гост

Чакам платените кирилпетковски тролове- неюристи, да публикуват юридически аргументи, с които да оспорят това твърдение“…. “….4) С новия НПК правилото е: При ОБРАЗУВАНЕТО на производството МОЖЕ да се извършва предварителна проверка…“
http://www.lawsbg.com/lectures/71-nakazatelen-proces-lekcii/349-dosudebno-proizvodstvo.html
Да видим можете ли да го направите, неграмотни, мързеливи и некадърни мухльов9ци….Нали се самосчитате за юристи- давайте, излагайте се, смешни тролове…

Чукча
Чукча
11 февруари 2022 18:54
Гост

Тъпак, наказателно производство се образува при наличието на достатъчно данни за престъплението.
Те това ще проверяват.Достатъчно ли са тия данни. Тоест, тъпако,ще се разпитат лицата,с оглед да се установи наличието/липсата на специалната цел както и възможните вредни последици.
Едва тогава ще се произнесат с постановление за образуване/отказ за образуване на ДП.

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 19:01
Гост

До “Чукча 11 февруари 2022 18:54“ Тъпак, дай ми юридически аргументи като възражение на твърдението“… При ОБРАЗУВАНЕТО на производството МОЖЕ да се извършва предварителна проверка…“…“ Тъпак, оспори това- НПК Чл. 212. (2) (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Досъдебното производство се счита за образувано със съставянето на протокола за първото действие по разследването, когато се извършва оглед, включително освидетелстване, претърсване, изземване и разпит на свидетели, ако незабавното им извършване е единствената възможност за събиране и запазване на доказателства, както и когато се извършва обиск при условията и по реда на чл. 164. (3)… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 17:02
Гост

От разговора на „Двете каки“ преди време ставаше ясно не само как Тиквата сам си беше избрал Цацата, но и как неудобните се „опраскват“ от поръчкоратурата. На на фона на това като смешен плач изглежда рева на троловете с каскети какво чудо невиждано се било случило с резолюция за задържане по административен ред. И това на фона на онези, които Съда за специализирани поръчки на мафията ги държеше по няколко ГОДИНИ задържани под стража и след това им прекратяваха делата и те осъждаха страната в ЕСПЧ.

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 17:16
Гост

“…На на фона на това като смешен плач изглежда рева на троловете с каскети какво чудо невиждано се било случило с резолюция за задържане по административен ред….“ Да, де, кирилпетковски троле- тя прокуратурата също е трол, щото вече е образувала досъдебно производство по чл.282 от НК, нали;D Изобщо- вие- платените кирилпетковски тролове обвинявате в “тролене“ всеки, който не изповядва култа ви към пп пп и кирил петков, прокуратурата- също;0 Какво повече да се каже за вас- платените тролове;0

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 17:19
Гост

Изобщо- ние- платените каскетни тролове обвиняваме в “тролене“ всеки, който не изповядва култа ни към Тиквата и Каскета Му;0

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 17:24
Гост

До “адвокат от САК 11 февруари 2022 17:19“ Крадецо на моят ник, просто си ми жалък и смешен;0 Сульо, аз не съм в йерархична структура- адвокат съм , самоосигуряващо се лице- неслучайно ви имам зъб на всички платени кирилпетковски клакьори, защото се пробвахте да ни прецакате с МОД за 2022 г….Та- аз не съм държавен служител, не съм ти наемен служител, сама съм си шеф, така, че- от мен- много ти здраве на всички наети и зависими от политиците лица;0

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 17:32
Гост

До “адвокат от САК 11 февруари 2022 17:24“ Крадецо на моят ник, просто си ми жалък и смешен;0 Сульо, аз не съм в йерархична структура по модел на СССР- адвокат съм , свобона професия- неслучайно ви имам зъб на всички платени каскетни клакьори, защото идолът ви се подиграва с правото години наред, така, че- от мен- много ти здраве на всички наети и зависими от Пеевски лица;0

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 17:49
Гост

До “адвокат от САК 11 февруари 2022 17:32“ Хахахаха;0 Троленето няма да ти помогне да станеш юрист, защото само юрист може да направи професионална преценка дали едно ФЛ се гаври или не с правото… Правото не е дъвка за вас- неуките неюристи, които сте се цанили за платени тролове в пп пп. Всяка жаба да си знае гьола. мястото в него и часа за крякане. Що се отнася до останалото- на ваш киро му давам най- много още 2 месеца, преди всички самоосигуряващи се лица да излезем на площада и да му се поиска сметка за отношението на държавата към… Покажи целия коментар »

Чукча
Чукча
11 февруари 2022 17:42
Гост

А бе ти наред ли си?
Какво наказателно производство е образувала прокуратурата по чл.282 НК???
ДОСТА си умен.
Толкова си сляп и кух, че дори очевидно не разграничаваш!
Започнала е ПРОВЕРКА! За установяване релевантвите обстоятелства.
Нали се сещаш ако този смях влезе в съда колко съдии ще се сдобият със сърдечен удар от СМЯХ? ???
АМА много си през!

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 18:13
Гост

То отдалече си личи, че не е наред. Но за сметка на това не е юрист.

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 18:37
Гост

“…Но за сметка на това не е юрист…“ Ахаааа- “юристите“ са само присъдружните платени кирилпетковски тролове, които обиждат всеки адвокат, който не е съгласен с твърденията им, и го набеждават за трол…А сега оспори с юридически аргументи това правно становище на колеги; “….4) С новия НПК правилото е: При образуването на производството може да се извършва предварителна проверка…“
http://www.lawsbg.com/lectures/71-nakazatelen-proces-lekcii/349-dosudebno-proizvodstvo.html

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2022 0:09
Гост

Розовите парченца;о

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 16:13
Гост

Ето същността на новината и ми е странно,че в сайта на лекс.бг тази новина е предоставена твърде двузначно и обтекаемо Прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП) отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с „Булгаргаз“ с оглед данни за извършено престъпление по чл. 282 от НК от висшестоящи служители от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).Член 282 гласи: „Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се… Покажи целия коментар »

ПиХ
ПиХ
11 февруари 2022 15:24
Гост

ох, и кое се твърди да е съставомерното деяние?
– задържането по ЗМВР (което няма общо с разследващите) или
– започването на ДП (което може да е просто административно насочване и е преди самото образуване и независимостта)

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 16:00
Гост

“… започването на ДП (което може да е просто административно насочване…“ В ЗМВР има ЗАБРАНА за такова “просто административно насочване“- не разбирате ли или не ви е изгодно да го разберете…Това е НАТИСК на висшестоящи държавни служители върху техни подчинени, който е ЗАБРАНЕН ОТ ЗАКОНА.. Въпросът е- чия политическа поръчка изпълняват тези, които оказват натиск и защо ръководители в МВР сами се поставят в ситуацията на политическа бухалка- за пари, ли, а – за МНОГО пари….

Чукча
Чукча
11 февруари 2022 17:20
Гост

Това не е достатъчно за съставомерност. Има и особена цел. И поне в тия резолюции не виждаме да пише онзи да бъде обвинен. ДП-то е с/у неизвестен като начало. Едва след доклад на прокурор, ще се прецени дали да се привлича. Вие сте адвокат от САК, колкото аз съм Лейди Гага. Каква е вредата, която пряко се цели (не предполага! ) ? И какви са възможните немаловажни вредни последици? Престъпление -друг път ще се докаже. Може да има формално нарушение на че. 15 ЗМВР,но… Те, Цветанов, с къде -къде безспорно деяние с резолюциите “ НЕ ! “ го пъмилваха от… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 17:35
Гост

Чукча, не обиждай адвокатите в България като припавняваш този трол с каскет на една свободна професия!

ПиХ
ПиХ
11 февруари 2022 20:15
Гост

Чукча, то за вредите и субективната страна също е така.

Ама аз и формално нарушение на чл. 15 не го виждам: образуването не е обвинително заключение/ мнение, но не е и „действие по разследването“ по смисъла на НПК (защото го предхожда, с оглед режима и пр.), а тука въобще не става дума и за образуване, а за започване – което може да е преценка за изпращане на прокурор за образуване, за разпределяне на разследващ полицай, а дори да е за предприемане на неотложни действия, то няма никаква конкретика какви се нареждат…..

Кое не е ясно?
Кое не е ясно?
11 февруари 2022 15:15
Гост

Няма страшно. Това са същите бухалки и милиционерски номера на тарата власт, само че от новата власт.

Лелка Зелка
Лелка Зелка
11 февруари 2022 15:04
Гост

Тука една партия, която е особено силна в ПРБ ще запали държавата, само да не се прибрилажат до нея. За партията няма проблем да запали, каквото и да е, защото историческата й робина е на юг.

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 15:12
Гост

Държавата вече е “запалена“ от новите управляващи- всички самоосигуряващи се лица сме прецакани; МОД за 2022 г. с ПМС не е факт от 01.01..2022 г.; същото се отнася и до размера на МРЗ, но – много внимавайте, защото самоосигуряващите се знаем и 2, и 200, и 2000….Искам да попитам харвардците- как ще принудите лицата, които са самоосигуряващи се, но не са адвокати, да “излязат на светло“ и да плащат данъци върху реалните си доходи….Ще получите един огромен кукиш от тях, но много внимавайте да не получите същото и от нас- адвокатите….

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 17:38
Гост

Толкова сте смешни всички, като ми слагате минуси на коментарите, но това няма да промени действителността, т.е. обективните факти. Искам само да ви кажа, че съм ужасно самотен адвокат, незадоволен и тъжен, малка утеха ми дава това да се опитвам да ви покажа каква всъщност е реалността, но не – вие кирилпетковите тролове или зомбита не искате да разберете. И не, не съм трол, всичко това го правя про боно – заради истината …

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 17:42
Гост

Съчувствам ви, за самотата няма лекарство, за това, че навсякъде ви се привиждат кирилпеткови тролове, просто трябва редовно да си пиете хапчетата. Това е действителността.

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 18:55
Гост

До “адвокат от САК
11 февруари 2022 17:38“ Смешнико, който открадна ника ми, съпругът ми е с научна степен и със сертификат от Харвард, тъй като участва в техен курс, в който над 96 процента от участниците бяха американски граждани , военни, от бригаден генерал нагоре….Твоя киро може само да си мечтае да размени поне две думи напр. с директора на американското космическо командване, дори и в алумнито на Харвард….Харвард Кенеди Скуул говори ли ти нещо, м….

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 19:10
Гост

Ти по-горе не ми краде ника! Това, че Президентът на Съединените Американски щати Джо Байдън поздрави Кирил Петков на форум „Три морета“ лятото, когато още беше прост министър нищо не означава. Моят съпруг даже е виждал Бил Клинтън на живо от 100м., пък с Колин Пауълъл се познават. Смешник! Никога не можеш да се докоснеш до величието на такива хора … аз съм адвокат от САК и ще се отнасял към мен с полащото ми се уважение, уважние и пак … ох, и пак, и пак…

адвокат от САК
адвокат от САК
12 февруари 2022 0:11
Гост

Моят съпруг ми донесе хапчетата и вече съм по-добре, извинявам се за безпокойството

МВР е овладяно за репресии и политически поръчки
МВР е овладяно за репресии и политически поръчки
11 февруари 2022 15:04
Гост

Бухалките на “почтената” харвардска власт в действие.

Ха, ха, ха
Ха, ха, ха
11 февруари 2022 14:35
Гост

Ха, ха, ха – Прокуратурата да провери всички преписки, образувани по бланкови жалби до началници на РПУ, на които има резолюции за образуване на ДП. Да не се окаже, че има такива „престъпления“ в над 70 % от досъдебните производства ?!?

адвокат от САК
адвокат от САК
11 февруари 2022 14:32
Гост

А такаааа… Ха сега спецпрокуратурата и спецсъда да образува досъдебно производство и да установи самоличността на онези държавни служители на ръководни длъжности в мвр, които са са присвоили противоправно правомощията на разследващи органи и на прокурорите и да се види дали те не са БУХАЛКА в ръцете на мастити олигарси и дали не са част от ОПГ, която е под ръководството на мафията…Впрочем- ще ми е интересно дали някой от парафите не е на рашков и дали лично той не е дал “ръкописни указания“ на разследващите органи по казуса….

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 14:49
Гост

Точно специализираните? Само без тях и менторът им с кооператорски вид би имало някакъв шанс да се установи истината. Със специализираните бухалки на герберастите шанс никакъв.

Алберта
Алберта
11 февруари 2022 14:29
Гост

И тия раследвания в Булгаргаз са защото се повиши цената на газа, но тя се повиши навсякъде в Европа. Обаче ние сега седнахме да раследваме, като стане нещо. По стара българска традиция.

Калина
Калина
11 февруари 2022 14:28
Гост

Ужас

Джерк
Джерк
11 февруари 2022 14:28
Гост

Мазалото е пълно. И в МВЕ не са добре нещата и е редно Рашков да си разследва собственото министерство.

Алнев
Алнев
11 февруари 2022 14:27
Гост

Държавата се тресе

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 17:10
Гост

Тресат се единствено шкембетата на Каскета, Тиквата и Дебелян Пеевски

Данубио
Данубио
11 февруари 2022 14:27
Гост

Да се надяваме, че ще се установи кой е нарушил закона!

Алберто
Алберто
11 февруари 2022 14:26
Гост

И? Накрая пак нищо. Всички ще са чисти. Важното е не какви доказателства се намират, а кой ги разглежда.

Танев
Танев
11 февруари 2022 14:26
Гост

Ма какво толкова се шуми за тоя газ, бе? Значи Русия вдига цената на газа, защото САЩ и Европа им налагат икономически санкции и те в отговор вдигат цената. Това е. Какво да прави Булгаргаз и не знам кой си газ. Цената масово е поскъпнала в цяла Европа. С Чирен се занимаваме с какво ли не се занимаваме.

Реброва
Реброва
11 февруари 2022 14:24
Гост

Определено голям ПР шум се вдигна. Нещо ме съмнява да има нарушения

Стаматова
Стаматова
11 февруари 2022 14:24
Гост

Нищо няма да излезе накрая.

Адвокатче
Адвокатче
11 февруари 2022 14:22
Гост

Откога разследващите полицаи задържат със заповед по ЗМВР?

Дафинова
Дафинова
11 февруари 2022 14:25
Гост

Явно е ново.