Сигналът на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев вече е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура (СП).

Това обяви пред БТА шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Тя обаче не каза името на наблюдаващия прокурор. На уточняващ въпрос на „Лекс“ говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев отговори, че не може да съобщи имената му, защото са лични данни.

Още преди 5 години обаче Върховният административен съд (ВАС) постанови, че имената на наблюдаващите прокурори са официална обществена информация, не може да са тайна и няма пречка да бъде получена информация за името на съответния прокурор (решението на ВАС виж тук).

Вчера Бойко Рашков адресира сигнала си срещу главния прокурор до шефа на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, но той го препрати до Специализираната прокуратура, като подчерта, че няма правомощия да образува досъдебни производства и това е само от компетентността на прокурор.

Днес шефката на СП Валентина Маджарова поясни само, че сигналът вече е разпределен на случаен принцип и предстои наблюдаващият прокурор да прецени дали да образува досъдебно производство, да откаже, или пък да възложи проверка.

Прокурор Маджарова припомни, че единствено НПК от 1952 г. е предвиждал и следовател да има възможност за преценка дали да се образува досъдебно производство, но от 1975 г. това правомощие е единствено на прокурор.

„Такъв е редът и така процедира прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани“, каза Маджарова и добави, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този не е прецедент.

„Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи“, каза още шефката на СП.

Бойко Рашков обяви вчера, че ако Борислав Сарафов откаже да започне разследване срещу главния прокурор, той ще обжалва отказа му пред Иван Гешев, който се явява и горестоящият прокурор. Маджарова обаче изтъкна днес, че след като сигналът вече е разпределен на прокурор от СП, то евентуалният отказ за образуване на досъдебно производство може да бъде обжалван пред Апелативната специализирана прокуратура.

56
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
29 юли 2021 6:04
Гост

Ха-ха ! Сигналът срещу ръководителя на една ОПГ приема някой член на друга ОПГ.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 23:03
Гост

Що пък там.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 22:27
Гост

Каскета май не схваща, че трябва да си ходи, или стой разкрачен и хванат с много компромати от тиквата? Защото като разкарат каскета, въпрос на късо време е тиквата да избира- или следствения арест, или сърбите, или божков. Май първото е най-добре за него.

ADVOKAT VG
ADVOKAT VG
28 юли 2021 19:38
Гост

Е, кой ако не съдиите във ВКС, могат ясно, точно и открито да вземат принципна позиция по проблемите на ЕИСС. Трябваше някой да каже истината. Трябва сега ВАдвС да каже истината за ЕПЕП, за да се разбере че и тази система не става и ВСС да си подаде оставката дружно.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 21:35
Гост

Ти сега какво каза, или изкара още 50 стотинки за безсмислен коментар? Да беше споделил ще участваш ли на търга за супер престижната английска каруца на САК.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 18:29
Гост

Това си е глупост- „Прокурор Маджарова припомни, че единствено НПК от 1952 г. е предвиждал и следовател да има възможност за преценка дали да се образува досъдебно производство, но от 1975 г. това правомощие е единствено на прокурор.“ Следователят може да образува ДП по няколко начина- с оглед на местопроизшествие, с разпит на свидетел.. няма да навлизам в детайли, който познава НПК, знае. Друг е въпроса, че няма механизъм за разследване на главния прокурор и всичко това са фишеци. Но тия фишеци, би трябвало да напомнят на каскета, че му гори вече не само под каскета, ами и под задника.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 20:54
Гост

Явно ти не познаваш НПК. Разследващият орган (не само следователят) може да образува ДП с първото действие по разследването и това е изключение от правилото, че прокурорът образува ДП. Отделно трябва да съществува хипотеза на неотложност, за да се извърши съответното процесуално действие от разследващия орган, с което да се счита образувано ДП. Но разследващият орган НЯМА правомощия да образува ДП с нарочно постановление – това е компетентност на прокурора!

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 21:32
Гост

Я да ми обясниш пак, аз съм следовател, разпитвам свидетел (първо действие по разследването) и няма образувано ДП? Казваш, че по 212, ал. 2 не става ли:) Къде и кой е говорил, че трябва да има издадено от следовател постановление за образуване на ДП, студентче (допускам, че си студент, другият вариант е граждански адвокат, подочул нещо за НПК) ? С тия тежки лекционни изрази, ти личи, че не си работил наказателното.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2021 9:24
Гост

Друго казах, ама не ми се влиза в обяснителни режим вече. Не намирам смисъл да изнася „лекции“ по форумите. Това е губене на време. Живи и здрави

Анонимен
Анонимен
29 юли 2021 14:54
Гост

чл.212, ал.2 НПК – ДП се СЧИТА за образувано … Разследващия орган не образува, в смисъла, в който го казвате.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2021 16:25
Гост

И в този смисъл само прокурорът може да ОБРАЗУВА досъдебно производство. А законът в чл. 212,ал.2 НПК си служи с необорима ПРЕЗУМПЦИЯ. На човека, нуждаещ се от обяснение, има ли нужда да се обяснява какво е презумпция в правото?

Анонимен
Анонимен
31 юли 2021 16:40
Гост

Жонглираш с безсмислена лексика. Разследващия орган образува ДП в условие на неотложност с първото действие по разследването. Хайде троловете да не се правят на юристи. Каскета е най-великия, нали така?

адвокат с каскет
адвокат с каскет
28 юли 2021 17:31
Гост

Колеги, извинявам се на всички за временното си неразположение. След като си изпих хапчетата и си сложих каскета, вече отново се чувствам пълноправен хетеросексуален адвокат, готов винаги да скочи на амбразурата в защита на Тиквата и Каскета му и да громи всички платени политически тролове, които звездите и изказа им ми говорят, че нито са правоспособни юристи, нито са писмено упълномощени от мен да правят юридически коментари!

адвокатката от САК
адвокатката от САК
28 юли 2021 17:59
Гост

Дo “адвокат с каскет 28 юли 2021 17:31′ Mдааа- лекувай се , човече с каскета- явно радев и божков много държат да ти създадат такава легенда- на адвокатът с каскета, обаче нещо не им се получава;0 Верните на бкп адвокати отдавна са в небитието- там, където им е мястото;0 Сал ти остана един единствен на амбразурата да браниш с политически внушения и недоказани твърдения един рашков- бялата якичка на червената олигахия, приел срещу облаги, които не му се следват, да “изчегърта“ главпрока, защото няма ли главпрок и спецсъд и спецпрокуратура, отпадат и обвиненията в ОПГ за божков;0

адвокат
адвокат
28 юли 2021 17:01
Гост

До “адвокат 28 юли 2021 16:42“ Аз обаче. мога да ви навредя офлайн страшно много, ако ме ядосате- напр. ако реши цялото ми семейство да се влее в сивата икономика;0 Ноторен факт е, че платените интернет тролове са фрустрирани лица предимно със средно образование, които са предпочели да са трайно безраборни и да да разчитат на държавното социално осигуряване- казано в най- общ смисъл. Ноторен факт е, че държавният бюджет се формира от данъците и осигуровките на трудово заетите лица. Когато се намали събираемостта на данъците и осигуровките, говеждите ви мечти за лесен и паразитен начин на живот, с ежедневно… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
28 юли 2021 17:07
Гост

Ох, да не би току-що да се самозаплаших, че ще работя незаконно, т.е. в сивата икономика и ще осъществя престъпния състав на неплащането на данъци? А, щях да забравя, че ще склоня и семейството ми към неплащане на данъци. Ох, много съм объркна …

истинският адвокат от САК
истинският адвокат от САК
28 юли 2021 17:12
Гост

До “адвокат
28 юли 2021 17:07“Ххахаха- ти- тролът, който се представяше за мен и пише коментари от мое име, получи циклофрения и раздвоение на личността;0 Много ти се ще да ме представиш за себе си, но уви- аз съм адвокат, а ти си мръсно платено протестърче- наркоманче, което си въобразява, че може да прецака всеки неудобен нему коментатор;0 Както се изразяват шефовете ви- духай супата, и не ме занимавай с глупости;0

истинският адвокат от САК
истинският адвокат от САК
28 юли 2021 17:21
Гост

Само да допълня, че аз никога не съм вземала маркотици или алкохол. Един път само на семинар пуших Мария Хуана, което още не знам какво е, но съм твърдо убедена, че не съм взимала наркотични вещества. Само да спомена пак, че съм хетеро, за останалите членове на форума ;о

адвокатката от САК
адвокатката от САК
28 юли 2021 17:27
Гост

До “ истинският адвокат от САК 28 юли 2021 17:21“
Хахахаха- тъпичко си – не ставаш за адвокат;0 Кажи на процесуалният ти защитник хаджигеЙов- една леличка -адвокатка ми каза, че и чеп за зеле не става от мен, заведи, моля ти се дело в ЕСПЧ за правна защита на нарушените ми човешки права и свободи на глбт;D

адвокат
адвокат
28 юли 2021 16:42
Гост

В моя 22-годишен адвокатски стаж до сега не бях така жестоко лъган и мамен, както сега!!! От известно време се проявявам в този форум, с обилни юридически коментари с определена насоченост, разбира се срещу заплащане, но … моят, ако мога така да кажа „доверител“ ме излъга, че ще ми заплати, с което осъществи състава на чл.201, ал.1, т.2 във вр. чл.209, ал.1 НК или за многото не юристи във форима – платиха ми да защитавам закоността, т.е. пазителите на закона – прокуратурата! НО НЕ МИ ПЛАТИХА, ЗА ТОВА СИ ПРИЗНАВАМ КАКВО СТОРИХ!!!

адвокат
адвокат
28 юли 2021 16:47
Гост

Глупак- политическите тролове не можете нито да отнемете адвокатската ми правоспособност, нито да ни направите каквото и да е в офлайн живота;0 Дори не можете да ме дискредитирате, защото 1. аз съм хетеро биологична жена 2. аз съм аполитична и неслучайно нонстоп ви режа мераците да се представяте за правоспособни юристи, каквито в действителност не сте, за да драскате ирелевантни за правото политически лозунги. 3. моите приходи не зависят от вашите партии, от членската им маса или партийните ви ръководители и дори от майките на партийните ви ръководители/ по песен на слави трифонов/. Та- нямате никакви лостове за влияние над… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
28 юли 2021 16:54
Гост

Привижда ли ми се, шизофрения ли получавам, но ми се струва, че си пиша сама?!

истинският адвокат от САК
истинският адвокат от САК
28 юли 2021 17:07
Гост

Каквото и да напишеш, си гола вОда- при мен не вървят вашите тролски способи задискредитиране на неудобен за вас коментатор;0 Изпи ли си чашата студена вода или водата нещо ти загорча;0

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
28 юли 2021 16:16
Гост

Явно му е многооо „стар“ НПК-то на Рашков, още от соца, защото щеше да знае за чл.212,ал.2 НПК, както и че ДП се образува за престъпление, а не срещу лице. Та, какво освен некомпетентността му пречи на Рашков „да разпореди“ започване на ДП за престъпление, а не срещу Гешев, а? Само питам, по принцип.

адвокат
адвокат
28 юли 2021 16:27
Гост

Mдааа- троловете пак са Ви наблъскали минуси, но – така е- когато червената олигархия се опитва да реставрира нрб и командно-административната / планова/ икономика и да избегне наказателното преследване- да, така се получава. Пишете по-честичко тук, за да се знае, че в Р.България няма само платени политически тролове, а и правоспособни юристи и те имат какво да кажат по казуса…

Значи е нужен независим прокурор, все пак
Значи е нужен независим прокурор, все пак
28 юли 2021 16:13
Гост

Оказва се,че идеята за специален ,независим прокрор за разследване на Главния е била правилна. Uак подчинен прокурор ще извърши обективно ,всестранно и пълно разседване срещу Главния. Няма как-просто ще откаже да образува ДП-l, подателят на сигнала да си обжалва отказът, тоест конкретния прокурор си измива ръцете(по библейски) от проблема.

Анониме123н
Анониме123н
28 юли 2021 15:26
Гост

Пушилката около Гешев е прекрасна завеса за задкулисните мероприятия за съставяне на правителство под надзора на човек открил Виенсата опера.
При махането на Гешев, държавата ще процъфтява, ще текат реки от масло и мед, както, ще се изсипат и огромни богатства за българите по света и у нас.

лупи
лупи
28 юли 2021 15:47
Гост

Ами ГешеФ разкри два казана за ракия. Няма прокурор с по-голяма успеваемост. А Радев не разкрива престъпления, нали?

Анониме123н
Анониме123н
28 юли 2021 23:15
Гост

Явно казаните са Поркашков, останали са празни дамаджани. Това обяснява речитатива му на недопил си вахмурлия.

адвокат
адвокат
28 юли 2021 14:36
Гост

“….Маджарова обаче изтъкна днес, че след като сигналът вече е разпределен на прокурор от СП, то евентуалният отказ за образуване на досъдебно производство може да бъде обжалван пред Апелативната специализирана прокуратура….“ Рашков, рашк-ооофф, седни си- ДВОЙКА по наказателен процес… И този смешник е преподавал именно наказателен процес в Утре Носи Съответната Сума/ УНСС/ и е бил шеф на катедра по наказателноправни науки…Ега ти и ГАВРАТА с наказателноправната материя….

адвокат с каскет
адвокат с каскет
28 юли 2021 14:49
Гост

Дамаджаната е позор за наказателноправната наука у нас. За разлика от акад. д-р Иван Каскетски, почетен председател на дружеството за селски туризъм, заслужил автор на Каскетно-процесуалния кодекс и винаги подкрепян с пълно мнозинство в прокурорската колегия на ВСС, досущ като Ким Чен Ун в Северна Корея, друг еталон за право и справедливост. Няма нормален човек, който да не подкрепя любимия Каскет на народа, а всички, които го критикуват, са или платени партийни тролове, или протестъри-престъпници, или други боклуци.

адвокат
адвокат
28 юли 2021 14:58
Гост

До “адвокат с каскет 28 юли 2021 14:49“ Не шиканирайте- в качеството си на адвокат откривам ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО И ПРОТИВОПРАВНО ПОВЕДЕНИЕ НА СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР РАШКОВ- а тук какво какво ТОЧНО пише- или считате министъра, понеже е от “вашите“- т.е. от протестърското гнездо- за лице НАД КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ И НЕДОСЕГАЕМ В НАКАЗАТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КАТО МИНИСТЪР- КРБ Чл. 108. (3) Министрите ръководят отделни министерства, освен ако Народното събрание реши друго. Те НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ за своите действия.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
28 юли 2021 15:58
Гост

Адвокате, не се прави, знаем, че си Нидялко, разпознахме те! Освен ако не си Стъки, де …

адвокат
адвокат
28 юли 2021 16:11
Гост

До “ Пижо Пендин 28 юли 2021 15:58′ Не знам кой е този “Нидялко“, но едва ли е правоспособен юрист и адвокат от 22 години. Не ме уеднаквявайте с неюристите- те не притежават нито юридическото мислене, изградено в юф и практиката, нито знанията и изказа, за да го приложат на практика.

Dinko
Dinko
28 юли 2021 14:10
Гост

Чудесна новина. Да го изчегъртват вече този от системата.

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
28 юли 2021 13:51
Гост

Някой знае ли, по кой НПК Бойко Рашков преподава на студентите? Това,че е номенклатура от ДС е ясно,но поне да се вземат мерки да не осакатява младите хора.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 14:13
Гост

Със сигурност не преподава по Каскетно-процесуалния кодекс, където пише, че ОПГ ПРБ има пълно право да крие данните на наблюдаващите прокурори, защото били лични данни, нищо, че има изрично решение на ВАС в точно обратния смисъл. Нито по Наказателно-каскетния кодекс, където има престъпление „Държавен преврат чрез хакване на поливните пръскачки за тревата пред НС“. С всеки ден повече на поста си, онова с налудничевия поглед и необятното празно пространство под каскета нанася непоправими щети върху правото у нас и в частност мотивацията на младите юристи да се борят за справедливост.

адвокат
адвокат
28 юли 2021 14:45
Гост

До “Анонимен 28 юли 2021 14:13“- ахааа- значи рашков УМИШЛЕНО НАРУШАВА Конституцията ни и по-специално- чл. 4 ал.1 предл.2ро във вр. с чл.6, чл.5 ал.1 и ал.2, чл. 57 ал.2 и чл.58 от КРБ, а реве, че друго лице уж извършило престъпление, но не посочва достатъчно данни, от които може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление… А не може ли този двоен стандарт да се приложи и спрямо самият рашков, а- ДС агентът рашков да бъде ИЗЧЕГЪРТАН от цялата преподавателска система в Р. България и да му бъде повдигнато обвинение за пряко и умишлено нарушаване на КРБ в… Покажи целия коментар »

МАФИЯ!!!
МАФИЯ!!!
28 юли 2021 13:41
Гост

Няма такава неземна наглост!!! Имената на наблюдаващия прокурор били лични данни!!! При това има нарочно решение на най-висшата съдебна инстанция (ВАС), която казва, че това изобщо не е така!!! Поредното доказателство, че за ОПГ „Каскетно ведомство“ законът не важи и те се отдават на пълно беззаконие когато и за каквото си поискат!!! ПОЗОР, ОСТАВКА, ЗАТВОР!!!

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 14:38
Гост

Прокурорите са някакви анонимници, това е. Що ми се струва, че има решение и на КЗЛД в смисъл, че са с по-ниска защита, след GDPR

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 13:36
Гост

Не знам. Надявам се всичко да е наред и да го махнат.

Spiro
Spiro
28 юли 2021 14:11
Гост

A, дано! Той като нямаше достойнство да се махне сам…

Уранготан
Уранготан
28 юли 2021 13:36
Гост

Ужас

Боби Босов
Боби Босов
28 юли 2021 13:35
Гост

Лекс ръчкат и това е супер,но не казват нищо.

Руменов
Руменов
28 юли 2021 13:35
Гост

Ах колко хубаво. Да видим какво ще се случи.

Темелкова
Темелкова
28 юли 2021 13:34
Гост

И да разпределят, то ГЕРБ още си имат връзките и ще му се размине.

Stoil
Stoil
28 юли 2021 14:12
Гост

Със сигурност отново ще мине между капките.

EnEPe
EnEPe
28 юли 2021 13:34
Гост

Махането на Гешев е първа крачка към нормалнизирането на страната и оправянето на съдебната ни система

Anonimen
Anonimen
28 юли 2021 14:13
Гост

Направо ми става мъчно за Цацаров.

Вишински
Вишински
28 юли 2021 22:42
Гост

Докато прокуратурата упражнява надзор за законност, който и да изберете, аз решавам!

Гъливер
Гъливер
28 юли 2021 13:33
Гост

Категорично смятам, че не е добре, това, което се случва в страната, като цяло. Този противовес. Никой не работи сега за хората. Само се джафкат.

Христо
Христо
28 юли 2021 14:14
Гост

Така е. ЛОша работа.

Demireva
Demireva
28 юли 2021 13:33
Гост

Трябва си редовно правителство с минисри и тогава може да се махне Гешев и да се назначи нормален човек

льольо
льольо
28 юли 2021 14:52
Гост

посочи ми най-нормалният главен прокурор, който сме имали до сега?

Radosveta
Radosveta
28 юли 2021 13:33
Гост

Нищо няма да излезе

Кирил
Кирил
28 юли 2021 14:15
Гост

Защо мислиш така негативно?