И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков с предложение за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на българската държавата и за отмяна на издадения нотариален акт за собственост на Руската федерация за православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София.

Предложението на Сарафов е на базата на извършена проверка на Върховната административна прокуратура и Софийската градска прокуратура.

Ето какво е установила тя:

С нотариален акт от 23 юли 1997 г. посолството на Руската федерация е признато за собственик на църквата и на земята, върху която е построена, въз основа на дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство.

Открит е крепостен акт от 7 ноември 1898 г. за дарение на „едно празно градско място в гр. София“ от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България. Посочено е, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенция по вписванията.

Проверката установява още, че след множество административни и съдебни процедури, както и след освещаване на църквата при Руската Императорска Мисия на 11 ноември 1914 г. от Българското духовенство в съслужене с Руското духовенство, е издадена заповед, според която министърът на външните работи и изповеданията натоварва секретар на отдел „Вероизповедания“ да предаде зданието и намиращото се в него имущество на Негово Високопреосвещенство Софийски Митрополит Стефан. Налице са и двустранни документи от 1940 г. между България и СССР относно безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

„От събраните данни по време на проверката е видно, че по настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити“, посочват от прокуратурата.

Проверката е установила, че на 24 юли 2015 г. до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот и е отразена промяна в кадастралния регистър на недвижимите имоти – а именно, че обектите са собственост на посолството на Руската федерация. Това обаче е сторено въз основа само на нотариалния акт.

„Приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството, отразено като основание за правото на собственост върху земята и сградата, т.е. относно преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ“, обясняват от държавното обвинение.

В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, които да удостоверяват строежа на църквата, освен тези за възстановяването ѝ след бомбардировките.

„Не са приложени и писмени доказателства за изпълнение на изискванията на чл.29, ал.5 от Закона за собствеността, както и на чл.21 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава“, посочват от прокуратурата.

Тази информация е предоставена на регионалния министър от главния прокурор на среща в Съдебната. На нея Сарафов е изразил очакване за бързо ангажиране на МРРБ с предявяването на иск за признаване правото на собственост на българската държава, с което да се осигури защитата на обществения интерес.

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
atrdmbxlz
atrdmbxlz
02 ноември 2023 15:30
Гост

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: ––> https://lmy.de/keto

Ad nauseam
Ad nauseam
02 ноември 2023 10:20
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

незапознат
незапознат
02 ноември 2023 10:20
Гост

Ти оня от Правен свят ли си, и сега по обективни причини си тук?

Ad nauseam
Ad nauseam
02 ноември 2023 10:14
Гост

Сарафов е все пак най-великият цивилист в историята на България!

Адвокат
Адвокат
02 ноември 2023 9:23
Гост

По закон посолствата не могат да придобиват собственост по давност. Освен това дори да можеше – кой щеше да манифестира анимус и да владее повече от 10 години – дядо поп, който служи не на църквата, а на посолството ли?

незапознат
незапознат
02 ноември 2023 10:18
Гост

Кой точно закон?

Аноним
Аноним
02 ноември 2023 19:46
Гост

Какви посолства? Кой говори за посжлснва и давност? Що за ппдб-ейски и гробарски троладжийски глупости са писани тук?

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 9:11
Гост

Всички българи трябва да защитим българския национален интерес. Националните предатели разбира се ще защитят руския.

Посолствен трол
Посолствен трол
02 ноември 2023 11:27
Гост

Браво, колега! Хайде още 20-30 плюса поне!

Въпрос
Въпрос
02 ноември 2023 8:25
Гост

А как стои въпроса с един имот до язовир Искър? Сибир и за този имот претендира-има ограда, знаме, а България-бездейства https://clubz.bg/126921-nezakonen_imot_na_rusiya_osamna_v_tsvetovete_na_ukrayna

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 8:10
Гост

А милиционерчето замисли ли се, че изобщо не му е работа.

Генов
Генов
02 ноември 2023 9:19
Гост

Напротив – веднъж се е сетил да направи нещо полезно за държавата и хората

Ad nauseam
Ad nauseam
02 ноември 2023 7:54
Гост

Сарафов ще последва Гешев, като негов вещ гешефтар!

Поредният Гладен милиционер. Само не питайте за какво? Шашката била за убиване нали, ех ех ех … шубето поста пази!

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 7:38
Гост

По вещно право ни учеха,че църквите са недвижими имоти, извън гражданския оборот. Сделки са невъзможни с църкви-нали така ни учеха. Е как така посолство е собственик на църква?

Църквата принадежи на Всемогъщия!

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 19:38
Гост

Българската държава в много случаи се явява единствен наследник на хиляди недвижими имоти на самотници. Често поркуратурата води производства по чл. 127 НК, в хода на които се извършват служебни погребения. Често се установява, че имотите, в които живеят починалите и следва да бъдат придобити от държавата след смъртта им… изведнъж стават обект на прехвърлително сделки, завещания и предварителни договори. Често тези имоти са в центъра на София или с доста добре локация…Говорим за сериозен имуществен интерес. И за всичките тези години прокуратурата НИКОГА не е сезирала МРРБ при констатирана смърт на лице с единствен наследник държавата. Никога не са… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 9:08
Гост

Така е. Трябва да гледаме българският национален интерес. Който в случая за пореден път не съвпада с руския.

Ime
Ime
02 ноември 2023 11:28
Гост

Дзън, два цента.

Потресен юрист
Потресен юрист
01 ноември 2023 18:59
Гост

Ако имаха как да встъпят в процесуално качество в един такъв процес, българските копейкаджии щяха да са първите, които да се позоват на изтекла в полза на Русия давност. ВИЕ СТЕ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ, ПРОДАЖНИ КОПЕЙКАДЖИИ!

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 19:57
Гост

А откога позоваването на изтекла давност не е правен аргумент, йористе? Пак си оспамил коментарите с клонираните си глупости, пийте ги тези хапчета бре!

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 7:35
Гост

Няма давност. За да има изтекла давност намерението за своене следва да е явно манифестирано. А допреди няколко месеца никой не знаеше,че посолство има претенции-никой до тогова не подозирашие за имотни претенции от посолството, дори един от българските митрополити с убеждение говореше,че зърквата е българска собственост. Тоест и да има давност, тя тече едва от месеци.

Ad nauseam
Ad nauseam
02 ноември 2023 7:58
Гост

Благо, Коцев – ти ли си?

Варна те зове! Барем една диплома „по право“ да си беше купил. Продават ги на килограм сред лозята над Кабакум.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 8:03
Гост

Пич, ако това го твърдиш сериозно за давността, по-добре не се занимавай с вещно право. Много си далеч от истината.

Нетрол от посолството на Мутрофанова
Нетрол от посолството на Мутрофанова
01 ноември 2023 18:43
Гост

Всички защитаващи българския, а не руския интерес са козяшки тролове!

Борис
Борис
01 ноември 2023 18:45
Гост

Всички привърженици на Израждане сте позор за родината, ако родината ви е България

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 19:00
Гост

Не Израждане, а направо вГъзРаждане!

Ала- бала йорис
Ала- бала йорис
01 ноември 2023 18:41
Гост

А давността?

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 18:50
Гост

За Русия давност не тече. Така е разпоредил ЦРУ агента Мертен. Ще има специална промяна за това в ЗС след изборите, внесена лично от Тиквата, Свинчо, Канадеца и Ристю брадата.

Йорис от посолството на Мутрофанова
Йорис от посолството на Мутрофанова
01 ноември 2023 18:55
Гост

За Русия давност не тече, защото Русия ни е освободила и по закон божий и Кодекса на международното путлерастко право, всичко българско е руско!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
02 ноември 2023 2:19
Гост

Що не ходите в Анадола да поотмените Освобождението? Нали не е било робство, а „присъствие“ – ще ви поприсъстват, пък може и да ви хареса.

Аман от евтини русофоби и българофоби!

Мутрофанова от посолството
Мутрофанова от посолството
01 ноември 2023 17:31
Гост

Всички русороби и родоостъпници – български граждани на щат към посолството – веднага да се включат и да защитят собствеността на руската държава!!! И да оплюят Сарафов и всички други неблагодарни идиоти, които имат нахалството да защитават българския интерес, като ги обявят за американски агенти!!! Двоен надник копейки за всички, които пуснат нашите опорни точки в темата!!!

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 17:40
Гост

Всички русоРОБИ и национални предатели да си хващат куфарите и да си ходят в любимата матушка

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 17:45
Гост

Бегай в офнюза и дневника, за публикации тук няма центове от „Козяк“, платений троле:)
А по същество: очевидно не само козяшкия трол, наново реновирал се с куп постчета, ами и Сарафов не е чувал за давностни срокове.

Мутрофанова от посолството
Мутрофанова от посолството
01 ноември 2023 17:53
Гост

Молодец! Всички, които защитават българския интерес са платени тролове! А защитаващите руския интерес са единствените истински български патриоти и родолюбци!

Козяшки трол
Козяшки трол
01 ноември 2023 18:34
Гост

Браво, колега! Нека защитим американския интерес!

Борис
Борис
01 ноември 2023 18:48
Гост

Иронията е покъртителна… всеки с поне малко мозък ще я разбере и засрами. Копейкаджиите не са сред тях.

Адвокат
Адвокат
01 ноември 2023 17:10
Гост

Доколкото съм запознат с правото, което е явно някаква квантова физика вече – но вписаният констативен акт на собствено основание дава старт на давностно владение – няма по-очевидна манифестация от публичното оповестяване чрез книгите по вписванията.

Странни неща, но както и с имотите на Царя – всичко е възможно и допустимо.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 16:59
Гост

Прокуратура, сарафов, иск за собственост, вещно право????

Много вицове в едно изречение. В КНА има една грешка на Дахтеров, но тя не е до такава степен съществена. Исковата претенция на МРРБ би била напълно неоснователна, ама навеждането с хванати палци към Козяк, граници не знае от БГ-лакеите. Важното е да се представяме подходящо пред К. Мертен, че паричките Делянчо-Свинчови са или блокирани, или не могат да се раздвижат.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 16:15
Гост

Посолственият троляк има тук отново няколко еднакви коментара, напълно безсъдържателни и с тотално липсваща юридическа обосновка. Вероятно му се плаща на бройка, защото от към съдържание е кръгла нула.
Така обръща за пореден път и сайта към собственото си махленско-пазарско ниво. Което е много жалко. За сайта.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 16:12
Гост

Няма „регионален министър“. Всички министри са държавни централни органи на управление. Дори управляваното от съответния такъв министерство не е „регионално“.

А в надпреварата си кой да спечели титлата на „най-наведен посолственик“, у нас кандидатите са неимоверно много.

……..
……..
01 ноември 2023 16:04
Гост

Ама верно много прост.Гешев е направо Айнщайн в сравнение с този.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 15:18
Гост

Така става тя.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 15:17
Гост

Ма взимаш им я и се приключва, бре.

Манол
Манол
01 ноември 2023 15:17
Гост

Надявам се, че ще се случи. Да видим.

Харизанов
Харизанов
01 ноември 2023 15:17
Гост

Ако съм на мястото на министъра на МРРБ веднага го правя! Ама веднага. Няма да толерираме терористичното управление на руската държава!

Киселов
Киселов
01 ноември 2023 15:16
Гост

А дано има правни основания

Христов
Христов
01 ноември 2023 15:16
Гост

Трябва да минат сложни процеси по придобиване. Но не пречи да се пробва де.

Маскорска
Маскорска
01 ноември 2023 15:16
Гост

Определено е изумително, че тя е руска. Кой идиот им я е подарил?

Аврамов
Аврамов
01 ноември 2023 15:15
Гост

Докато руснаците си държат Путлер няма смисъл тази църква да е руска, защото руснаци няма да се допсунат да я контролират на територията на България. Ако герберите и рашистите смятат, че ние сме рая и ще търпим – не са познали. Дори сега да пробият някак София и тя да стане червена чрез Григорова популистката, то след 4 години нещата ще са други и ГЕРБ няма да се върнат на власт. Защото това е тайния план на Борисов. Да подкрепя Григорова, София да стане колака и той да се върне победоносно!

Пепераст
Пепераст
01 ноември 2023 17:47
Гост

Важното е ние да си вземаме кеша от „Козяк“.

Ришков
Ришков
01 ноември 2023 15:14
Гост

Ако има основания – нека!