Само 72-ма кандидати са допуснати до устния изпит в конкурса за нотариуси. Това става ясно от публикуваните от Министерството на правосъдието резултати (списъка с допуснатите до устен изпит виж тук, а този с оценките на всички кандидати виж тук).

Така броят на кандидатите още след първата фаза почти се изравни с този на свободните места – 52.

На писмения изпит се явиха 419 души. Резултатите показват, че успешно са го издържали едва 17% от кандидатите. Т.е. на всеки петима души дори няма по един изкарал.

Първоначално допуснатите до участие в конкурса бяха 524, но 105 се отказаха още преди писмения изпит.

Условието за допускане до втората фаза на конкурса е оценка не по-малко от „Добър 4“.

Министерството на правосъдието нарочи устния изпит за 17 и 18 октомври 2024 г.

На него всеки от кандидатите ще изтегли билет с въпрос от предварително обявения конспект с 50 въпроса от областта на нотариалното право и практика (виж тук). Изпитът ще се проведе в присъствието на конкурсната комисия, стенограф и следващите по графика до петима кандидати. Оценката е средноаритметичното от тази на всеки от членовете на конкурсната комисия и ще се обявява незабавно.

Както е известно, свободните места са нотариуси са общо 52 и са разпределени по следния начин – четири са в София, по две са в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 23:23
Гост

Тоя конкурс, ако го обжалвате, ще падне тоя път в съда. Защото, определени хора от ВАС (нависоко) имат да си връщат с лихвите на ДТ, който гласи сина си ОТ за място в София и ще го уреди. Затова смело с жалбите и дерзайте.

Konan
Konan
02 октомври 2024 22:17
Гост

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може– https://come.ac/manx

Гост
Гост
02 октомври 2024 21:23
Гост

Ех, тези, за които знаехме, че ще бъдат вкарани са един с 5,60, всички помощници на нотариуси, които лично познавам от години и знам колко навътре в материята са са с чисти 2-ки. Евала! А къде можем да си видим работата и дадената рецензия?

помощник
помощник
02 октомври 2024 21:48
Гост

Колега, миналата година си видях работата. Няма нито отбелязвания, нито рецензии, нито точки. Както е предадена – дават ти я 1:1 без нищо по нея.

Мдаа
Мдаа
02 октомври 2024 19:00
Гост

Навсякъде е така, където се провежда конкурс. Особено в провинцията и в държавната администрация. Конкурсът се прави за нашите хора. Първо те го “печелят”, евентуално после 1 до макс 2 места оставят за случайните, честните, просто ей така, че да не изглежда хептен нагласен.

Юрист
Юрист
02 октомври 2024 18:28
Гост

И да ревеме и да не ревеме, това е положението! Ясно е че става с кинти. Грозно е, че платилите преди и сега не си го признават, а се правят на интересни Платили сте си и това е истината.. Местите се, въртите се, плащате рушвети, а кото дойдем на сделка се правите на юристи. Да ама много малко от вас са юристи! А за комисията какво да кажа…. Ясно е че Дупница, Костинброд и Зам. миистърката от ПУЦ-а (ЮЗУ) не могат да са критерий! Единствените, които са юристи в тая комисийка с Антонова, която ми падна в очите тотално, след… Покажи целия коментар »

Попов
Попов
02 октомври 2024 22:30
Гост

Колега, много сте прав/а. Класираните са или деца на нотариуси или близки до някоя политическа партия и ВСС. Ясно е, че конкурсът е нагласен и нито един от класираните не е случайно там, както и че много умни и кадърни хора останаха извън борда, защото решиха да се борят със знания.
Така е от години и няма изгледи да се променят нещата.

Забранете роднинството в нотариата
Забранете роднинството в нотариата
02 октомври 2024 17:55
Гост

В държавната администрация роднинството е забранено, даже при постъпване, изрично декларираш, че майка ти няма да ти е началник, и нямаш роднини.

Редно е да се забрани роднинството в нотариата. Това роднинство извращава конкурса. Грозно е това инсталиране по роднинска линия. Подличко е.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 17:47
Гост

Ало, комисията, къде е решението на казуса? Къде са верните отговори? Какви са критериите за оценяване? Тези оценки само според фамилиите на участниците ли сте ги писали?

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 17:32
Гост

Конкурсът е напълно опорочен. Беше проведен след два подадени сигнала за бомба в нарушение на всички правила за безопасност и протокола за действие. Тези участници, които бяха допуснати в залата, не бяха уведомени за случващото се и не бяха изведени. Обясниха им, че има “технически проблем” и не могат да напускат. Може би неявилите се на конкурса са от тези, които не бяха недопуснати в сградата първите няколко часа и са очаквали конкурсът да се насрочи поне 24 часа по-късно. За всички недоволни – колективен иск за отмяна на конкурса. Действайте, само гневни изявления във форумите няма да доведат до… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 17:12
Гост

Кеш, много кеш и много връзки. Камората не пуска кокала😂

Друг
Друг
02 октомври 2024 17:37
Гост

Върховните съдилища и политическата мафия в МП не пуска кокала

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 16:58
Гост

Нотариус Валя Благоева уреди децата си. Първо Милена спечели конкурса за Тополовград и след това се прехвърли в София. Сега и синът й Петър ще спечели в някое забутано градче и после ще се прехвърли в София.

друг
друг
02 октомври 2024 17:41
Гост

Така е. Всеки, който е имал досег до Петър, знае какви познания има… Наредили са го до блестящите познания на Танев младши, който не знам дали въобще е работил някога като юрист или само се е водил като такъв, за да има стаж.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 18:22
Гост

Петър не знае как се е сдобил с диплома за юрист, какво остава да знае за 5,20 на конкурс за нотариуси, в който има казус със закони от преди 100 г., европейски регламент, регулации и т.н. Абсурд е да е получил тази оценка по честен начин. Ще следим как на устния изпит ще си е наизустил отговорите на въпросите, които предварително ще знае…

служебната министърка на правосъдието
служебната министърка на правосъдието
02 октомври 2024 16:55
Гост

Е една гнусна ПУЦаджийка и следователка, при която корупцията цъфти и връзва по места нотариуси.

НОТАРИУСЪТ

Забранете местенето без конкурс!
Забранете местенето без конкурс!
02 октомври 2024 16:53
Гост

Защо бяха преместени трима нотариуси от дълбоката провинция в София-без конкурс, скандално-през задната врата, при положение,че места за София има на този конкурс. Да се бяха явили на конкурса, изкарват със знания шестица и се местят. И не да се прилага тарикатския номер-стават нотариус с НИСЪК успех в провинцията, местят се в София. Че за прованса, на предишния конкурс дори останаха незаети места-тоест никой не изкарал дори и четворка. Излиза,че вместо с изисканата шестица за София, с номера с местенето може да се попадне на жълтите павета и с по-нисък успех, което е върло заобикаляне на конкурсното начало. ЗАКОНОДАТЕЛЮ, ЗАБРАНИ… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 17:57
Гост

Защото в последния ден на своето управление, т.нар. министър и неговия началник на кабинет, които страстно се борят с корупцията всъщност са най-корумпираните и безскрупулни хора. В последните часове на властта, след саковете с кеш, те преместиха 3-ма нотариуси от провинцията в София и предложиха конкурсът за нотариуси да бъде прекратен. Да се прекрати, защото те не можеха повече да захлебят! Крадецът вика „Дръжте крадеца“!!!!

Помощник
Помощник
02 октомври 2024 21:28
Гост

И в допълнение, не стана ясно кой в МП изготви така услужливо незаконосъобразните заповеди за преместване на трите нотариуски в София. Атанас Славов да не си ги е написал сам? Правила няма ли в това министерство и отговорни служители?
Инспекторат няма ли? Толкова нарушения и нищо.

кандидат
кандидат
02 октомври 2024 17:58
Гост

Хем сте прав/а, хем не сте. Тъпо е да се откриват места за нотариуси, на които да бъдат преместени нотариуси, вместо да се организира конкурс. Това трябва да се забрани, а не самото местене – откриването на места, които да се заемат без конкурс. Проблемът е друг. Постоянно някакви връзкари печелят местата, най-вече за София. Не си мислите, че хората, спечелили места в София, са по-слаби юристи от тези, спечелили в „Тръните“. Ако се поинтересувате кой какви качества има от всички спечелили места, ще го разберете. Време е в България да се променят изискванията за конкурса. Да идеш в „Тръните“… Покажи целия коментар »

Ad nauseum
Ad nauseum
02 октомври 2024 16:43
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 16:37
Гост

Мамини /и таткови/ душички златни, умниците ми те. Браво, ашколсун, аферим, резултатите показват само че крушата не ражда ябълки. Само и единствено детенца, закърмени с нотариално мляко са успели. Е, има там и някои позакърпени с млекце от ВКС и ВАС. Ами това е другарки и другари, всичко е точно и разпределено предварително.

Топ Нотариус 001
Топ Нотариус 001
02 октомври 2024 16:37
Гост

Не, нищо не е нагласено. Ще бъдат пуснат само тези, които ТРЯБВА.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 16:35
Гост

Орлин Танев – 5,60; Силвия Дахтерова – 5,20; Петър Благоев – 5,20; Стела Катранджиева – 5,40 и т.н. Много приличат на деца на действащи софийски нотариуси.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 17:01
Гост

Не само изброените са деца на софийски нотариуси. Към тях следва да добавим и Александър Димитров – син на Росица Рашева. И той вързал 5-ица, калпазанина.
От провинцията също има деца на нотариуси, на първо четене се вижда Цондю Цондев. Сигурно има и други…

кандидат
кандидат
02 октомври 2024 18:01
Гост

Въпросът е да се разбере кой колко познания има. Някои от тези хора нямат и 1 ден стаж в кантора, а други бачкат по 10+ години. А пък ако разберете другите на кого са деца, няма да Ви изглежда по-добре – те дори не са стъпвали в кантора.

Съдебен реформатор
Съдебен реформатор
02 октомври 2024 16:32
Гост

Всичко е точно!

Който кашля … получава!

Скуби Бу
Скуби Бу
02 октомври 2024 16:23
Гост

Ясно е, че всичко предварително е разпределено – кешовицата е тука., за разлика от конкурсите в съдебната система, където е само търговия с влияние.

от другите
от другите
02 октомври 2024 18:05
Гост

Не е точно така. Съдиите, които поръчково решават дела, не дават пари, а им връщат услуги. Затова ще забележите колко много членове на семейства на съдии има…

Скуби Бу
Скуби Бу
02 октомври 2024 21:38
Гост

Така де, това съм казал и аз – при съдиите е търговия с влияние и зависимости. Или иначе казано – с връзки и препоръки. Съвсем сигурно е, че никой съдия няма да даде пари, за да спечели конкурс за повишение. При нотариусите по-голямата част плащат, а малка е с връзки.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 16:16
Гост

На Чернева и Захарова чедата станаха! Браво!

недете на съдия
недете на съдия
02 октомври 2024 18:06
Гост

Е как… такива блестящи специалисти по вещно право. Без един ден стаж в кантора, от 1 година съдия… най-добрите в регулацията от преди 100 години и завещанията на чужденци

Йорданов
Йорданов
02 октомври 2024 16:02
Гост

Ела ме ритни

Липчев
Липчев
02 октомври 2024 16:01
Гост

Ниско е нивото, ниски са критерийте

Мавродиев
Мавродиев
02 октомври 2024 16:00
Гост

Щкартират ги яко, а

Естеванска
Естеванска
02 октомври 2024 15:59
Гост

Дано нивото сега е по-високо от преди. Но ме съмнява. На много младежи им се обещава високо платена работа, която е и спокойна. А то всъщност изобщо не е така.

друг
друг
02 октомври 2024 18:07
Гост

Идея си нямате какво представлява конкурса…

Каменов
Каменов
02 октомври 2024 15:58
Гост

Положението е драматично като гледам.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 15:58
Гост

Абе да ви кажааа не очаквам нивото да е високо

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 15:57
Гост

На това ще чакаме. Как не. Тия ще са ни нотариусите

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 15:57
Гост

Наплив голям. Некадърност също

Съдебен реформатор
Съдебен реформатор
02 октомври 2024 16:33
Гост

Корупцията, корупцията … глупако върви ръка за ръка с некадърността!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 октомври 2024 15:57
Гост

Перфектната тактика да допуснеш само „нашите хора“ – отлюспваш „обърканите навлеци“ без връзки поетапно, за да не изглежда, че конкурсът е нагласен и така да излезе, че просто са неподготвени да станат професионални печатари.

хоп
хоп
02 октомври 2024 18:08
Гост

аз бях от пълнежа на издържалите, но некласирали предния път…

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2024 15:55
Гост

Това хубаво ли е лошо ли е?

Re:
Re:
02 октомври 2024 16:37
Гост

Отвратително е. Както винаги е било.

Така е поне от 35 години. И затова България е най-бързо изчезващата страна в света … Гумене Брадев Гадев … с учебното самолетче!