Адвокатите да получават по имейла протоколите по делата в Софийския районен съд (СРС) незабавно след изготвянето им, ако го поискат. Това е една от мерките, които са обсъдили на среща ръководствата на СРС и столичната адвокатска колегия.

Тя беше проведена по настояване на колегията, до която постъпиха серия от оплаквания от адвокати от условията в новите сгради на СРС, най-вече в тази на бившето Военно НДК, в която сега са Наказателното отделение на съда и Софийската районна прокуратура. Както „Лекс“ вече писа, трудностите, които изтъкват столичните адвокати са най-различни – от самото влизане в сградата, през достъпа до информация и организацията на деловодствата, до липсата на ксерокси, гардеробна, пейки и кафене.

Основен проблем са огромните опашки и дългото чакане пред гишетата на т. нар. фронт офис в сградата на бул. „Скобелев“. Там един служител обслужва делата на 10-12 състава едновременно и това води до забавяне.

Електронизацията е един от начините за „стопяване“ опашките и за пестене на време както на адвокатите и на гражданите, така и на служителите на съда. Като първа конкретна стъпка към създаване на общ електронен портал за обмен на документи между съда и адвокатурата се постигна съгласие ръководството на СРС да  създаде условия на адвокатите, които писмено са поискали по разглежданите от тях дела да получават преписи от съдебни протоколи на електронен адрес, да им бъдат изпращани съдебните протоколи незабавно след тяхното изготвяне на електронен адрес. Доколкото значителна част от посещенията в съда са свързани с необходимост адвокатите да получават преписи от съдебните протоколи, електронният обмен на протоколите чрез простото им изпращане на електронния адрес на адвоката, който е пожелал това, би довел до множество други положителни ефекти – облекчаване на достъпа до сградите на съда, облекчаване на условията за справки и пр“, съобщиха от САК.

И обещават, че когато бъдат уведомени от ръководството на СРС, че е възможно съдебните протоколи да бъдат изпращани по имейла на пълномощника по конкретното дело, незабавно ще уведомят адвокатите.

Оказва се, че проблемът с бавното и неефективно обслужване на адвокати и граждани от т.нар. „фронт офиси“ е породен от архитектурните особености на сградата, която не позволява деловодството на всеки един съдебен състав да има гише. От САК обаче са получили уверение от ръководството на съда, че за подобряване на работата ще бъдат ангажирани допълнителни служители и деловодители, които да обслужват „фронт офисите“ на ротационен принцип.

Адвокатите бяха предложили да им бъде осигурен достъп през служебните входове на сградите на СРС или поне за отделен скенер, който да ги обслужва с предимство, за да не закъсняват за дела заради дългите опашки. Ползването на служебния вход на сградата на Наказателно отделение обаче е невъзможно отново заради архитектурните ѝ особености – през него има пряк достъп до кабинетите на съдиите и съдебните секретари и всички други ползвани от служителите на съда помещения. А пречка пред осъществяването на алтернативния вариант – за приоритетно влизане на адвокатите в сградата през скенер, който да се ползва само от тях, е това, че са необходими допълнителни служители на съдебната охрана.

„Ръководството на СРС ни увери, че съобразявайки се с наличните служители на ГД „Охрана“ е предприело мерки в пиковите часове и при струпване на голям брой хора, пропускателният режим до сградата да се осъществява чрез двата скенера, които да се обслужват от наличните служители на ГД „Охрана“, което като резултат да облекчи и достъпа на адвокати“, обясниха от САК.

За сградата на Гражданското отделение на СРС на бул. „Цар Борис III“ е постигната договорка ръководството на съда да провери възможността входът откъм ул. „Баба Илийца“, да бъде обособен за обслужване с приоритет на адвокати.
От столичната колегия са поели ангажимент да информират министъра на правосъдието Цецка Цачева за проблемите с достъпа до двете сгради на СРС и да поискат да бъдат взети мерки за тяхното разрешаване, включително чрез осигуряване на повече служители, които постоянно да обслужват входовете на двете сгради на най-натоварения първоинстационен съд.

За липсата на ксерокси засега решението е след търг, помещения да бъдат дадени под наем на книжарници, в които да има копирни машини за нуждите на адвокатите.

„Невъзможността за ползване на съществуващите гардеробни помещения е дългогодишен проблем, който не е разрешен до момента поради липсата на достатъчно служители, които да работят целодневно в гардеробните помещения и да обслужват гражданите и адвокатите“, обясняват от САК. Ръководството на СРС обаче е предложило на алтернативно разрешение – чрез поставяне на гардероби с ключове, които да се ползват на самообслужване в рамките на работното време на съда.

Проблемът с липсващите в сградите на съда автомати за кафе и вода също е на път да намери своето разрешение, като след проведен търг предстои поставянето на такива машини.

На срещата адвокатите са изтъкнали, че в сградата на бул. „Скобелев“ покритието на мрежите на мобилните оператори е лошо. Ръководството на СРС обаче ги е информирало, че вече е поискало подобряване на покритието, но мобилните оператори са отказали.

„Софийският адвокатски съвет ще подкрепи усилията на ръководството на съда и също ще отправи официално искане до трите мобилни оператора за подобряване покритието на мобилните им мрежи в региона на съда като необходимо условие за нормално упражняване на адвокатската професия в XXI-ви век“, заявяват от колегията. И благодарят на ръководството на СРС за това, че проявява разбиране към проблемите на адвокатите и декларира готовност със съвместни усилия да бъдат създадени по-добри условия за работа на най-голямата адвокатска колегия.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 февруари 2018 10:15
Гост

Методи Лалов толкова се би в гърдите за сградите, дори със строителството им се оправда пред ВАС по делото за наказанието си за забава на дела, а виж ти какъв е резултатът.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2018 7:43
Гост

Браво на колегите за активността!

Колега
Колега
16 февруари 2018 17:51
Гост

Електрификация, газификация.. виж статията за вируса от Агенцията по вписванията. Как съдът ще защити тази комуникация? Протокол с троянски кон.

St. G
St. G
16 февруари 2018 17:30
Гост

Е, що да е лесно, като може да е трудно

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2018 16:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
16 февруари 2018 16:35
Гост

Все е нещо!