Промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение бяха публикувани в извънреден брой на Държавен вестник (с тях можете да се запознаете тук).

Президентът Румен Радев не наложи вето и те вече са факт. Предположение, че измененията може да бъдат върнати за повторно обсъждане от държавния глава, направи днес правосъдният министър Данаил Кирилов с уточнението, че според него ветото вече е изгубило, както правния, така и политическия си смисъл.

Депутатите приеха последните промени в закона в понеделник малко преди полунощ след близо 15-часово заседание и те ще започнат да действат веднага след публикуването им утре.

Основни промени в закона са свързани с работата на съдилищата и с това кои срокове по дела ще текат по време на извънредното положение. В разпоредбата на закона по този въпрос остана само общото правило, че от 13 март до края на извънредното положение спират да текат процесуалните срокове по съдебните, арбитражните и изпълнителните производства, но се въведоха изключения за 21 вида наказателни, 7 вида граждански и търговски и 16 вида административни дела (подробности виж тук).

От закона отпадна правилото, че в този период не текат сроковете за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства, с изключение на производствата по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Тъй като промените за това кои срокове текат и кои – не, бяха направени насред извънредното положение, депутатите дадоха 7 дни на магистратите, адвокатите, гражданите и бизнеса, за да се запознаят с тях.

С промените парламентът единодушно отмени и съдебната ваканция през 2020 г., като  прие още, че по време на извънредното положение съдилищата могат да провеждат открити заседания от разстояние.

Друго от измененията ограничи действието на чл. 6 от закона, който иначе обхващате всички задължения на частноправните субекти, до договорите за кредит и лизинг. Така след влизането в сила на измененията утре правилото, че при забава на плащанията по време на извънредното положение не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, ще важи само за кредитите и лизингите.

Със закона беше направена и важна промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и несеквестируемият трудов доход беше увеличен от 250 лв. на 610 лв.

От днес са факт и новите по-ниски размери на глобата за нарушаване на здравните мерки. Санцията вече няма да е 5000 лв., а от 300 до 1000 лв.

Заедно с измененията в закона за извънредното положение в Държавен вестник утре са обнародвани и промените в Закона за бюджета, и решението на депутатите, с което лишиха себе си и още десетки заемащи висши държавни длъжности от възнаграждения по време на епидемията.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
09 април 2020 11:15
Гост

В закона пише че не се спират делата по гл.13 АПК – не е ли грешка това, нали идеята беше делата по гл.15 АПК да не се спират?

Филип
Филип
08 април 2020 18:37
Гост

Изключително разумно е от страна на Румен Радев, че не наложил вето.

Щефан
Щефан
08 април 2020 16:59
Гост

Добро решение и бърза реакция.

Инстинктивен
Инстинктивен
08 април 2020 16:58
Гост

Ясно е на всички, че без ограничения няма да спре заразата. Ветото е ненужно

Кръстеви!
Кръстеви!
08 април 2020 16:58
Гост

Държавниците искат да ни покажат, че не ги упрекваме правилно ли? В смисъл, че те се джафкат за глупости перманентно, но могат да правят това въпреки извънредното положение. Така излиза. Тоест те нямат грижи. Могат да се плюват и пак да работят за народа, НО с важното уточнение, че това се случва само в извънредно положение.

Тнтявка
Тнтявка
08 април 2020 16:57
Гост

Подкрепям Радев, но в случая не бе прав да иска вето.

Мерловски
Мерловски
08 април 2020 16:56
Гост

Гласували негласували – мърдане няма. Трябва да се ограничим докато се приключи с този вирус.

Тити
Тити
08 април 2020 18:46
Гост

Това е единственият начин да се справим с тази напаст.

Мичмън
Мичмън
08 април 2020 16:56
Гост

Това с Европейските струторни и инвестиционни фондове е добре, че те са изключение.

Филиповски
Филиповски
08 април 2020 16:55
Гост

Седем дни трябва да са стигнали на всички за да се запознаят с промените

Павлодарски
Павлодарски
08 април 2020 16:54
Гост

Радвам се, че Радев все пак постъпи мъжки и не наложи вето. Доказва се, че в България опозицията само си чеше езика и не е реална опозиця, а просто лае срещу всичко.

Кирил
Кирил
08 април 2020 18:43
Гост

Той винаги е постъпвал така. Дори когато имаше лични нападки срещу него и семейството му.

Руменов
Руменов
08 април 2020 16:53
Гост

Надяваме се само съдилищата да се оправят примерно със ZOOM за да провеждат открити заседания от разстояние

Лили
Лили
08 април 2020 18:40
Гост

Защо не. Никак не е сложно. Дори паролите им са запомнени.

Кристев
Кристев
08 април 2020 16:52
Гост

Е то щеше да е страшно тъпо да наложи вето.

Тити
Тити
08 април 2020 18:38
Гост

Все пак е президент. Не може да се излага така.

Тихомир
Тихомир
08 април 2020 18:39
Гост

Е, Гешев го прави ежедневно. То си е до човек.