Правосъдният министър Данаил Кирилов очаква президентът Румен Радев да наложи вето и на последните поправки в закона за извънредното положение, които депутатите гласуваха в понеделник. Пред „Нова телевизия“ Кирилов обаче подчерта, че ветото вече е загубило смисъл и очаква да бъде преодоляно в парламента.

„За съжаление подходът с боравенето на ветото е до голяма степен предизвестен. Той загуби до голяма степен правния си и политическия си смисъл. Да, очаквам вето. Дебатите бяха много напрегнати, трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят колегите от президентството, но съм сигурен, че опитват да формулират контратеза. А по отношение на финалния резултат смятам, че би следвало законодателният орган да потвърди волята си“, каза правосъдния министър.

Той не сподели по кои текстове очаква президентът да наложи вето, като обобщи, че целта е „много конюнктурна“.

„Целта е да се опонира, да се валидира една противна теза. Друг е въпросът колко е състоятелна и обоснована“, каза Кирилов. Преди две седмици президентът върна и текстовете от закона, които регламентират регулация на цените на стоки и услуги, за предвидените наказания за разпространяване на фалшиви новини и възможността военните да участват наред с полицаите в контрола по прилагане на противоепидемичните мерки по време на извънредното положение. След това обаче депутатите се съгласиха с мотивите на държавния глава и коригираха текстовете, но Кирилов обясни днес, че тогава и в Народното събрание е имало спорове по тези текстове.

Правосъдният министър коментира и темата за случайното разпределение на делата в съдилищата и одита на системата, заради който прокуратурата започна разследване. Според главния прокурор Иван Гешев, ако констатациите за възможни пробиви се потвърдят, това би означавало „коронавирус в съдебната система“.

Кирилов потвърди думите на главния прокурор, че всеки с квалифициран електронен подпис може да влезе в системата за случайно разпределение. По думите на правосъдния министър, в доклада се казва, че най-големият риск е липсата на валидация на квалифициран електронен подпис, както и неоторизирано добавяне на нов съд, на редакция на чужд съд и на съдии.

Кирилов припомни, че миналата година експертите от Висшия съдебен съвет (ВСС) са му обяснили, че не проверяват т.нар. логове и записите в централния сървър и попита защо е този сървър, след като не е проверяван и всеки може да влезе в него.

„Временно остава следа, но след това всеки може да редактира собственото си присъствие и да изтрие следите, което е далеч от намерението на елементарната сигурност на тази система. Очевидно се е бързало много, очевидно някой е искал да покаже нещо пред някого. Имате ли съмнение, че говоря за моя предшественик от 2015 г. аз нямам съмнения по отношение на фактите. Защо тази временна система е станала постоянна, също не мога да кажа“, каза Кирилов, като явно визира като отговорен за системата министъра на правосъдието през 2015 г. Христо Иванов.

Тогава темата за случайното разпределение на делата в съдилищата беше в центъра на общественото внимание, особено след изказването на посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан за съмнения около делото за несъстоятелността на фирмата „Белведере“. След това стана ясно, че ползваната тогава система за разпределение „Law Choice“ няма защита.

ВСС реши да действа „на пожар“ с решение за временно въвеждане на изцяло нова централизирана система за разпределяне на делата. Тя беше изготвена от фирмата „Смарт системс 2010“ и въведена поетапно през 2015 г. Системата трябва да действа до изграждането на Единната информационна система на съдилищата, в която ще има модул и за случайно разпределение.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokat
advokat
08 април 2020 15:10
Гост

Разпределението на делата – трябва да става така – Председателят на съда, познавайки своите Съдии (те не са му подчинени, разберете – дисциплинарно отношение към един юрист – не може – това е творец, каквото си иска – това е също свободна професия, аз като адвокат – като ми кажат нещо – от Адвокатският съвет – правя наобратно – е така напук). Та – разпределението на делата – следва да става така – познавайки спецификите на мисълта (мисля – че ме разбрахте), познавайки специализираността на съответният съдия в една област – то – именно него да се разпределя, един е… Покажи целия коментар »

Чавдар
Чавдар
08 април 2020 18:48
Гост

Добре че разпределението на делата не се прави по вашият тертип.

Анонимен
Анонимен
08 април 2020 11:39
Гост

Една торба пари дадоха за тази система. Остава наистина да е уязвима.

Анонимен
Анонимен
08 април 2020 11:33
Гост

Гешев сега ли точно намери да рови и да търси корона вируси в съдебната система? Първо трябва да оцелеем и най вече да сме здрави.

Анонимен
Анонимен
08 април 2020 11:35
Гост

Под вола теле търси милият. Голям зор да се заяде с Панов. Обаче манипулациите с тази система са невъзможни. Само се излага публично.

Цветков
Цветков
08 април 2020 11:31
Гост

Според мен и да се налага вето е ясно, че положението трябва да продължи, докато нямаме и един заразен в страната.

Тити
Тити
08 април 2020 18:50
Гост

Няма да има вето. Радев ще прояви здрав разум както винаги.

Николова
Николова
08 април 2020 11:30
Гост

Нинова и Радев не усещат ли, че стават смешни? Слави Трифонов и той.

Ървин
Ървин
08 април 2020 11:30
Гост

Когато си опозиция е редно да правиш анализ на това, което предлагат опонентите ти и да си опозиция само за смислените неща. Да казваш, къде те грешат. Да си коректив. А в случая в България ние имаме опозиция на всичко. Дори ако в 12:00 на обяд управляващите, които и да са те, кажат, че навън е светло, то опозицията ще излезе да каже, че това е популизъм и вън всъщност е мрачно и почти е нош…

Стоилов
Стоилов
08 април 2020 11:28
Гост

Лошото е, че логиката на БСП и президента е да има опозиция на всяка цена! Което в момента е глупаво.

Миленов
Миленов
08 април 2020 11:28
Гост

Нали сте наясно, че ако предложението за вето идваше от управляващата БСП, то Радев нямаше да има нищо против.

Щерева
Щерева
08 април 2020 11:41
Гост

Надали. За мен той е политически безпристрастен

Цветанов
Цветанов
08 април 2020 11:27
Гост

Логиката на президента, че не е редно сега да се отпускат помощи под формата на кредити, защото те ще трябва да се връщат все някога е правилна. Но да се налага вето на извънредно положение е нелепо.

Стаматов
Стаматов
08 април 2020 11:26
Гост

Лошо е, че и без това има хора, които наричат пандемията „лъжата на века“. А сега, когато тези хора симпатизират на опозиционни партии и тези партии си правят евтина реклама, то излиза, че тези хора биват подстрекавани да не спазват закона. Да излизат на групи. Да се заразяват. Да им се налагат глоби. Те да протестират срещу тях, че правителството иска да ги обере. Няма да продължавам, защото се усещате в условията на извънредно положение какво значи половината хора да негодуват и да не изпълняват предписанията и да твърдят, че са репресирани…

Георги
Георги
08 април 2020 11:30
Гост

Едно е да си репресиран, а съвсем друго да имаш чувство за самосъхранение. Лошото е, че трябва да разчитаме единствено на съвестта на хората. Да пазят себе си и околните.

Тодорова
Тодорова
08 април 2020 11:25
Гост

За мен няма смисъл от такова вето.

Георги
Георги
08 април 2020 11:42
Гост

И за мен. Ама никой не ни пита.

Димитрова
Димитрова
08 април 2020 11:25
Гост

Какво вето. Положението видимо е тегаво. Какво искат президент и Нинова? Да се върнем към обичайния си живот? И какво ще стане, като не може да се внася суровина, защото в Европа и света все пак има пандемия.

Фреди Ф
Фреди Ф
08 април 2020 11:24
Гост

Органически ме дразни тоя. Прилича ми на полуидиот

киро
киро
08 април 2020 18:51
Гост

Много сте жалостив в изказванията си. Той за нен е кръгъл такъв. Нищо лично.

Йосиф
Йосиф
08 април 2020 11:24
Гост

Президента, за някой неща е прав. Но, като цяло не е редно във времена на криза да се насъскват хората против законите и в случая управляващите. Стига сте мислили за след кризата