Прокуратурата е започнала три нови разследвания за търговия с влияние, свързана с отстраняване на магистрати и висши полицаи, за извършени пет убийства и един опит за убийство, както и за данъчни престъпления, като всички те са свързани с престъпна група около издирвания Красимир Каменов-Къро.

Това съобщиха днес от държавното обвинение и публикуваха нова порция записани разговори и онлайн комуникации между свидетели и участници в престъпната група. Разследванията са започнали, след като прокуратурата е отделила материали от досъдебното производство за пране на пари и данъчни престъпления, за което беше съобщено миналия месец, когато отново бяха изнесени данни от комуникации на обвиняеми (виж още тук). По това дело е задържан и обвинен Дилиян Георгиев, а за издирване е обявен Овидиу Семенеску. От прокуратурата днес казаха, че е обвинен и Тони Иванов, който се укрил в Испания, но е бил задържан там след издадена европейска заповед за арест.

Покрай това разследване бяха публикувани и записаните разговори с участието на Къро, който по-късно беше обвинен за подбудителство на убийството на бившия полицай Любомир Иванов (още по темата тук). Записаните му комуникации със свидетели и участници в тази група, бяха открити на флашки в домовете на Дилиян Георгиев и Тони Иванов, а от тях прокуратурата още тогава заключи, че участниците обсъждат отстраняване на магистрати и висши полицаи. Според разследващите участниците в тези разговори организират в САЩ и в страни от Европейския съюз кампания по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи.

В тази връзка днес от прокуратурата обявиха, че са започнали отделно разследване за търговия с влияние, извършвана от престъпна група в периода от 2020 г. до 24 март 2023 г. На ДАНС е  възложена проверка, която да установи дали с дейността по дискредитиране на висши магистрати и полицаи, престъпната група е застрашила и националната сигурност. Изискана е била и информация за имуществото и банковите сметки на разследваните, а дирекциите „Вътрешна сигурност“ и инспекторатът на МВР трябва да проверят дали са били извършвани действия по отстраняване на служители във връзка с разговорите на участниците в престъпната група. От МВР трябва да проверят и дали има техни служители, които са получавали пари, за да помагат на замесените.

От прокуратурата подчертаха, че в хода на разследването е била отправена нова заплаха към магистрат. По-рано от държавното обвинение показаха, че в домовете на Георгиев и Иванов е открит списък със заглавие „Вредители за уволняване“, в който са изброени имена на магистрати и местата, където работят в момента. Прокуратурата показа снимка на листа, но със заличени имена на петима съдии, шестима прокурори и седмина следователи.  От тях защита беше получил вече прокурор, водил разследването срещу двамата мъже, но се отвел от делото след заплаха.

Друго отделно разследване на престъпната група е започнало заради данни за участието ѝ в пет убийства и един опит за убийство, като от прокуратурата не поясняват кои са жертвите и дали групата включва всички споменати имена в отделните разследвания.

Материали са били отделени и за разследване за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения за близо шест години. Предмет на разследването била дейността на фирми, стопанисващи столичната борса „Слатина“, които са свързани с Красимир Каменов.

По всички разследвания прокуратурата е ангажирала и антикорупционната комисия, и НАП.

Днес от държавното обвинение разпространиха материали от комуникацията на Дилиян Георгиев през мобилни приложения с подсъдимия за фалита на КТБ Цветан Василев, бизнесмена Калин Едрев и с журналиста Димитър Стоянов. Отделно бяха публикувани записи на три разговора на Красимир Каменов с неизвестен свидетел по разследванията.

Публикуваме откъсите в последователността и описанието, както са представени от прокуратурата:

Писмена комуникация от март 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която се визират действия на лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и “Калин“ (вероятно Калин Едрев), в която се коментира лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол:

Писмена комуникация от края на 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която двамата коментират пътуване на обвиняемия Дилиян Георгиев до Сърбия и предстоящи негови срещи с подсъдимия Цветан Василев:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и лице, посочено като „Цветан Василев“, в която се обсъжда организацията на предстоящото пътуване до Белград и Ниш на Дилиян Георгиев, с цел срещи между двамата:

Писмена комуникация от 23.12.2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), при която в 18,01 часа обвиняемият Георгиев изпраща на Стоянов текстови файл, с наименование TXT_20221223_16…, съдържащ писмо от американския конгресмен Уорън Дейвидсън, изпратено предходния ден до секретаря по финанси на САЩ. Копие от писмото за първи път е разпространено във фейсбук профил на потребител от България около 16,00 часа на 23.12.2022 г. В 19,40 часа същия ден копие на официалното писмо на члена на Конгреса на САЩ Уорън Дейвидсън е изпратено от Дилиян Георгиев на „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов).  (До този момент подобно писмо не е предоставяно от офиса на конгресмена. Уорън Дейвидсън разпространява снимки от своето писмо до секретаря по финанси на САЩ чрез  официалния си профил в Туитър четири часа по-късно, в 23.40 часа българско време.)

Писмена комуникация между обвиняемия Дилиян Георгиев и неустановено лице, в която се споменава името на министъра на вътрешните работи (към 28.10.2022 г. Бойко Рашков) и лице, посочено като „Каратиста“:

Разговорите на Къро със свидетеля:.

Съдържание на разговор 1

Красимир Каменов: Не бе, брат, …. това е заради Овидиу и заради тоя от Белград – Цецо Василев. Разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да. Викам да не е нещо заради нас, нещо да ….

Красимир Каменов: Не бе, брат, ти луд ли си. Е, какво да те дебнат? Какво общо имаш ти с тия хора, бе?

Свидетел: Абе откъде да знам. Аз да те питам.

Красимир Каменов: Не ги познаваш бе, брато.

Свидетел: Ти си по наясно.. Ясно, ясно.

Красимир Каменов: Не ги познаваш и толкова.

Свидетел: Щото…

Красимир Каменов: Кой ще докаже, че имаш отношения с некви такива хора – никой.

Свидетел: Да, да, да.

Красимир Каменов: Ние стоиме далеч от тия неща. Аз ги познавам тия, ама ти откъде да ги познаваш.

Свидетел: Че беше бая притеснена жената. И викам, какво ли пък е станало.

Красимир Каменов: Не, бе.. тя ми разказа всичко какво е.

 

Съдържание на разговор 2

Красимир Каменов: Това са точно тия – ГДНП, въпреки, че тоя го няма.

Свидетел: Аа, пак отгоре, от Мишо Наумов…

Красимир Каменов: Да, ама не е той тоя път. Други са, но те са пак негови хора..

Свидетел: А тоя нали щеха да го гонят тоя боклук, бе?

Красимир Каменов: Еми всеки момент, всеки момент, брат, ей това все натискам….

Свидетел: Е…бахтии…

Красимир Каменов: Ти виждаш ли? Всеки момент, спокойно! Дадено е всичко каквото трябва, чакаме, разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да…

Красимир Каменов: Така, че…сега какво да направим?

 

Съдържание на разговор 3

Красимир Каменов: Той си знае нещата Дилян.

Свидетел: Ааа, добре….добре.

Красимир Каменов: И те от …го …раз… те го и канят на разпити нещо, ама нищо конкретно нямат, разбираш ли?

Свидетел: Да.

Красимир Каменов: Сега не знам какво са написали, ще ги видиме, то ще излезе наяве. За сега – пълно мълчание…

Свидетел: А бе, ще се оправи значи, то това е важното…

Красимир Каменов: Да, той Бобока му прати адвокати, това-онова…

Свидетел: Щото се чухме снощи.

Красимир Каменов: Да.

Свидетел: Снощи се чухме да му кажа днеска там, дали са ми номера на коли, кой на къде вози…. К`во вози и се разбрахме днеска да се видиме с него и този от Бърд…ааа… Митко…

Красимир Каменов: Еми, не ме … ще ги дадеш на Боян, пък той ще му ги даде на тоя Пацо, те имат от там пък връзката те, разбираш ли?

Свидетел: Да.

Красимир Каменов: Щот му трябват на тоя (не се чува) …. Тоя се е навънка, аз т`ва му викам… действай, не се помотвай, провери ги тея за какво става дума, продължаваш! Пак го дебнеш, пък там да му вземеш интервю, какво ще му направят на журналист, а?

Свидетел: Нищо, той си е журналист, какво ще му направят?

Красимир Каменов: Абе, моля ти се, нищо няма да стане, мани не ги…натискаме ги по всички клаксони, няма как.

Свидетел: Добре, аз утре ще се видя с Боян така или иначе да му дам парите, дето са си за тоя месец вече…

Красимир Каменов: Добре, брат…(не се разбира)…

Свидетел: …и ще му дам номера на коли….

Красимир Каменов: …като ги имаш тея неща, му ги дай да ги даде на ония, да.

Свидетел: Да, да да, ще му ги дам на него.

Красимир Каменов: Добре, брат! Айде чао!

Свидетел: Айде!

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ПРБ пикчърс!
ПРБ пикчърс!
07 април 2023 18:42
Гост

Плешивият клепарник се появи от поредното туристическото посещение, разкопа дупка за паметник на който да се кланя себеподобната му надупена сган и веднага организира нова порция примитивно-милиционерски кьорфишеци с напъни за разследване, че някой искал да отстранява бездарните му пионки, че даже и него самия защото били единствената и последна преграда пред Мафията!
Такава идиотщина само в една група кухи глави може да се роди! Вижда се в чии!

Важен въпрос
Важен въпрос
07 април 2023 15:10
Гост

След като жертва на този мега-гига-ултра престъпен заговор е Гешев, същият не следва ли да се оттегли докато трае разследването. Той е в позиция да влияе върху всеки от разследващите и наблюдаващите прокурори, а е видно, че е запознат с материалите по делото и даже организира огласяването им. Къде е ВСС???

Виктор
Виктор
07 април 2023 13:17
Гост

А, да видим антикорупционната комисия каква работа ще свърши.

Дичо
Дичо
07 април 2023 13:15
Гост

Да видим колко ще издържат тези доказателства в съда.

Геро
Геро
07 април 2023 13:16
Гост

Да не стане после родната ни прокриватура да плаща пак. Тоест ние, де.

Гешев е позор.
Гешев е позор.
07 април 2023 12:55
Гост

ПОРЪЧКОратурата хвърля прах в очите на хората докато дава поредната шумна пресконференция, както беше при НАП лийкс и много други, безславно завършили разследвания. Докато ПРИКРИВАтурата си затваря очите за еврото и кюлчетата в банкянските чекмеджета.

адвокат от САК
адвокат от САК
07 април 2023 13:01
Гост

Вие не сте юрист, а политикан/ политически трол. Да имате да напишете нещо по СЪЩЕСТВОТО на статията, а или казвате- ааа, не ви се плаща за това от Дубай и от Белград, плаща ви се за “искане“ за въвеждане на всякакви правни идиотии, които целят “граждански контрол за законосъобразност“, чиито членове да са подкупни, просто защото съдиите в тяхната цялост не са…Черепа ли ви вдъхнови за тролския текст или ви го прати- за по-сигурно…

"По съществот"
"По съществот"
07 април 2023 16:05
Гост

Хайде, „колега адвокат от САК“, напишете нещо по СЪЩЕСТВОТО на статията – какви престъпления са извършени с така разпространената комуникация? Втори въпрос по СЪЩЕСТВОТО – защо вместо ефективно да разследва съответните престъпления, прокурората огласява „доказателства“ по тях?!? Искам отговори по СЪЩЕСТВО, а не в стил ПИК-БЛИЦ-Пресцентър на ПРБ

адвокат от САК
адвокат от САК
07 април 2023 12:48
Гост

Тцъ, тцъ, тцъ – в една друга статия на лекс-а прочетох за “граждански контрол за законосъобразност“ и нечии претенции за въвеждането му в нашето законодателство… Хайде всяка жаба да си знае часа и мястото за крякане, вместо да се прави на юрист, а- това важи и за платените политически тролове, както и за политиканите и политическите “защитници“ на която и да е политическа партия, защото СРАСТВАНЕТО между организираната престъпност и бг политика е ноторен факт…

Dani
Dani
07 април 2023 11:53
Гост

Хайде да ги дадете сега и на ФБР за да си направи разследването в САЩ и да стигне и до родните мутрета и политици. И всички да бъдат поискани в САЩ за да им се повдигнат обвинения и да видим тогава как Рашков, Борисов и Горанов и Пеевски ще подкупват федералния съд.

ФБР
ФБР
07 април 2023 12:21
Гост

Имайте милост към ФБР – те биха умрели от смях от тези „доказателства“

Малина
Малина
07 април 2023 11:52
Гост

Абе Гешев си е позорен и това е. Хвана се с Рашков, ама същите записи с Бойко ще отидат в пещите.

Лазар
Лазар
07 април 2023 13:13
Гост

Те се покриват взаимно. Ясно е като бял ден.

Къртичка
Къртичка
07 април 2023 11:52
Гост

Хааа Василев още си дърпа конците, а? Той вероятно и Божков го прави де…

Наркос
Наркос
07 април 2023 11:51
Гост

За мен това са си стандартни и класически разговори между мутрета и тарикатчета. Лошото е, че има още хиляди такива и никой не ги проверява. Вие разхождали ли сте по бул. Черни връх между НДК и Околовръстен път? Ма да хванете и да си ходите пеш. Аз съм си правил тези разходки в хубави пролетно-летни дни. Трябва да ви кажа, че от всякакви съмнителни улички, които все още са кози пътеки, защото не са успели да ги застроят (все още), излизат черните джипове на Мерцедес. Онези квадратните знаете ги. Те са обичайно със затъмнени стъкла. Обаче лятото е много жега,… Покажи целия коментар »

Павлов
Павлов
07 април 2023 11:48
Гост

Какво излиза? Че някакви тарикато по България, които се снимат с чашките от няккави кюмезарници могат и дори плащат на конгресмени в САЩ? Е, както си пише и в чатовете конгресменитене са нещо кой знае какво.

Куменова
Куменова
07 април 2023 11:47
Гост

Май май това е само много шум, а накрая нищо. То драмите в Левски са по-сериозни от тия записи.

ПРБ-ПИК
ПРБ-ПИК
07 април 2023 11:40
Гост

Пресцентъра на прокуратурата, като кафяво-жълта медия. Ако някой читав юрист може да обясни тези разговори по кой текст от НК са съставомерни, ще го призная. А за „търговията с влияние“, каквото може би трябва да е упражняването на влияние по НК, би трябвало да има някакво длъжностно лице – сред тези визирани от пресцентъра на ПРБ-ПИК „герои“, не виждам длъжностни лица.

адвокат от САК
адвокат от САК
07 април 2023 11:34
Гост

Опааа- няма НИТО ЕДИН коментар;0 Май нещо политическите тролове го загазиха, а;0 Изборите минаха и политическите тролове засега се кротнаха- няма изписани лозунги; няма призиви за гласуване, няма и намек за искане за съдебна реформа и “сваляне“ на неудобния Гешев;0 Нека на всеки колега да му стане ясно колко струват политиканите и политическите тролове… като за начало 2рите се продават за 70 лева участие в “протести“ на вечер;0

Милева
Милева
07 април 2023 11:43
Гост

Аз по-тролски коментар от този не съм чела от много време. И какво е това „точка и запетая и „о“?

Arnaudov
Arnaudov
07 април 2023 11:44
Гост

Чакайте колега от САК, нещо пяна ви излиза от устата ми се струва и много бързате да кажете, че всички са маскари, но видиш ли ГЕРБ ще ни спаси. То ГЕРБ за 12 години трябва да има тонове флашки с подобни записи, а такива излизаха и за Мишо Бирата и за други, Божков също си каза какво са му искали, обаче за тези неща разследвания няма. ТОЧНО защото Гешев ги крие и не смята, че има нужда да се прави разследване

адвокат от САК
адвокат от САК
07 април 2023 11:49
Гост

“… всички са маскари, но видиш ли ГЕРБ ще ни спаси. …“ Глупости- ВСИЧКИ политици и купените от тях тролове, подгласници, защитници и всяка подобна паплач, са за НОХД и за затвора. Аполитичен човек съм и НЕ МОГА да понаясм тази цялата нагла, нахална паплач, която нонстоп прогласява “върховенството“ на “дейността“ си НАД правото, КРБ, законите ни, законите на ЕС и най- вече- придаването на законност на незаконните им деяния….

Чуков
Чуков
07 април 2023 11:46
Гост

Точно Гешев трябва да си замине на мига. И е неудобен за кого? Мисля, че за нормалната правова държава и заради чадърчето над Бойко Борисов. Само на гербавите и на Бойко не е неудобен Гешев. А това, че Рашков не е човека, който да иска да го маха е съвсем отделен въпрос. Ченгесар от ДС сега ми се прави на демократ. Същото важи и за Атанас Атанасов от ДБ

Фики
Фики
07 април 2023 13:14
Гост

Трябва, ама никой не го маха. Май ще си изкара мандата.