Прокуратурата спря разследването за снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов. От държавното обвинение съобщиха, че не са успели да разберат кой е снимал жилището на Борисов в „Бояна“, докато той спи, колко са били пачките и дали са били истински банкнотите евро в чекмеджето му, както и дали там наистина се виждат кюлчета злато.

Снимките от спалнята на Борисов бяха разпространени през юни, а той веднага заподозря поръчение от президента Румен Радев.

„Много пъти съм изяснил как коварно неговите хора от най-близкото му обкръжение ме „сготвиха“ по един много елементарен начин. С една прекрасна госпожа, която дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин, шапка им свалям“, каза след това Борисов и определи акцията като „ченгеджийска“.

Месец по-късно Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира и започна разследване за използване без надлежно разрешение на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Днес от държавното обвинение съобщиха, че са били изготвени технически експертизи на публикуваните снимки и видеозапис. Според експертите файловете са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са с променени дати на заснемане – 2013 г., 2021 г., 2024 г., докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 г., 4 януари 2019 г., 6 февруари 2019 г.

Според експертното заключение при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки трябва да са били заснети в разстояние от близо година и половина, допълват от прокуратурата.

Относно коментираното отражение в разпространения запис, за което и Борисов твърди, че е на жена, от държавното обвинение също споделят, че експертите са го забелязали от 21-вата до 22-рата секунди във видеото. Според тях записът е направен от жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката и с тъмна коса.

„Но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли. С оглед установяване самоличността на лицето от видеозаписа са събрани възможните доказателства, но до момента същото не е установено“, заявиха от държавното обвинение.

Тъй като не са били анализирани оригиналните файлове, експертите не можели да кажат категорично какво и кога е било заснето.

„Въпреки проведеното обективно, всестранно и пълно разследване, не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те“, заключват от прокуратурата.

Според наблюдаващите прокурори няма и доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и записа, произхода им или режима на тяхното държане.

„Това е така, защото независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е – отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка, след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването, категорични доказателства в тази насока не са събрани“, е заключението на прокуратурата.

Оттам обръщат внимание на хипотезата, че някой нарочно е аранжирал интериора с пачките и златото, за да злепостави премиера, тъй като според събраните доказателства, снимащият не е от Националната служба за охрана (НСО). Затова ще бъдат отделени материали и ще бъдат изпратени на Военноокръжната прокуратура, която да изясни дали има пропуски и нарушения при охраната на Борисов от НСО.

„След извършване на всички възможни действия по разследването, екипът от прокурори счита, че са налице основания за спиране на наказателното производство поради неразкриване на извършителя на престъплението“, допълниха от прокуратурата.

Миналата седмица стана ясно, че Специализираната прокуратура отказа изобщо да започне разследване по аудиозаписа от лятото, за който се твърдеше, че отново е с премиера Борисов. По него започна само проверка по сигнал на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. В записа се чуваха коментари за проверки на „Еврохолд“, на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и че гласът, наподобяващ този на Борисов, се заканваше „да изгори всичко, за да изгори Елена Йончева“ и отправяше грозни квалификации към председателя на парламента Цвета Караянчева. Прокуратурата обаче не откри данни за извършено престъпление.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
mybkexperience
mybkexperience
04 септември 2023 12:15
Гост

It appears you’re describing a specific news or legal situation involving the suspension of an investigation into photographs taken in Prime Minister Boyko Borisov’s bedroom. The reasons provided by the state prosecution for suspending the investigation include difficulties in identifying the photographer, uncertainty about the number of bundles photographed, the authenticity of euro banknotes found in his drawer, and whether the gold bars seen were real.

мишоци
мишоци
23 декември 2020 8:58
Гост

Престъпление не сте открили, а нарушения има ли? Кога служба КОС ще се самосезира?

без страх
без страх
23 декември 2020 4:50
Гост

Ами такава им е „задачата“: Да гледат не по-далеч от носовете си. Смеят ли експертите да напишат нещо по-различно. НИКОГИШ докато началниците им са настоящите хубостници.

Име
Име
22 декември 2020 21:23
Гост

Да им таковам експертите : „Според експертите файловете са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са с променени дати на заснемане – 2013 г., 2021 г., 2024 г., докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 г., 4 януари 2019 г., 6 февруари 2019 г.“ На тия експерти ясно ли им е, че при всяко копиране от един компютър на друг, или от флаш-носител/външен хард диск, копието на файла приема дата на създаване не тази, на която е създаден файла, а тази, на която е направено копието? И че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 21:49
Гост

Байх тая златната труженичка, обслужвала е Боко от 25 септември 2017 до 6 февруари 2019. Евала, заслужила си е парите.

яловооооо
яловооооо
22 декември 2020 21:13
Гост

Брилянтно творчество на каскетурата, хахахаххахахахахха! Аз пък казвам, че този, който блъсна Милен Цветков, е невинен, защото може да е взел наркотиците в промеждутъка време, от сблъсъка на двете коли, до идването на полицаите и така отива на кино цялото каскетно обвинение.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 21:36
Гост

Жената с черната рокля е купила от ченчеджиите на Централна гара малко пачки-кукли и от Женския пазар менте кюлчета и пластмасов глок и ги е разположила удобно около Премиера, за да го дискредитира със снимки. В никакъв случай не е платена жрица на любовта, на която са платили в пъти повече за няколко снимки, отколкото Премиерът е платил за любовта й.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 18:17
Гост

Делото е на трупчета, за да изнудват ББ

Бобо
Бобо
22 декември 2020 17:48
Гост

Че Борисов маже и лъже и краде е ясно. Че няма пари у шкафа също е факт. Но те са по-скоро символ на това, което цяла Европа знае – че той участва в далавери и си дели парите после. Никак не е росната китка, която гнусната му ПР-ка иска да го изкара

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 17:49
Гост

Е тая Пиарка е велика. Това не може да и се отрече

Manoleva
Manoleva
22 декември 2020 17:48
Гост

Те ако намерят жената ще кажат на 2393902200 ден от протеста, че това е подставено лице!

Тен
Тен
22 декември 2020 17:47
Гост

Всичко е пунта мара да му скроят шапка и да го прекъснат да направи магистрала от Земляне до Луната!

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 17:47
Гост

Бе какво ни занимавате с тоя неграмотник. Не може да си каже приказката правилно…министър-председател ми бил

Анонимен
Анонимен
22 декември 2020 17:46
Гост

Егати глупостите

Хошев
Хошев
22 декември 2020 17:46
Гост

Чудесно за Боко. Сега ще каже, че охраната се е преоблякла и е снимала за да заблуди общественоста!

Деница Р
Деница Р
22 декември 2020 17:45
Гост

Е няма шанс да я намерят бе. Някой съмнявал ли се е, че ще я открият

Ралица Р
Ралица Р
22 декември 2020 17:45
Гост

Е тя е скрита