Проверката на записа на премиера Бойко Борисов, в който той коментираше проверки на „Еврохолд“, на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и се заканваше „да изгори всичко, за да изгори Елена Йончева“, не е установила данни за извършено престъпление.

Така след тази констатация Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по сигнала на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов за записа.

От държавното обвинение съобщиха, че по случая е била образувана преписка за изясняване на обстоятелствата по съдържанието на проведените разговори, за да се прецени дали е извършено престъпление.

В хода на проверката обяснения са дали Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев, председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, бившият финансов министър Владислав Горанов, Мария Филипова, Весела Стоилова и Биляна Гълъбова.

От прокуратурата подчертават, че за установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която е установила идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала.

В разпространения запис се чуваше как глас, който наподобява много този на Борисов, казва: „Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“. На тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене“.

По този повод от прокуратурата заявиха, че не са установени данни за упражнено влияние или въздействие от страна на Борисов.

„В противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на „Еврохолд България“ АД за периода от 2018 г. до м. август 2020 г.“, заявяват от държавното обвинение. Проверка е била извършена през април м.г. за анализ на финансовото състояние на „Еврохолд“ във връзка с придобиването на ЧЕЗ.

„Предметът на сделката налагал да се установи дали „Еврохолд България” АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в Република България“, допълниха от прокуратурата.

„Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева“, се казваше още в записа.

От прокуратурата пък днес заявиха, че не е установено никакво въздействие от страна на Борисов във връзка с разследването срещу Манолев след разкритията за къщата му за гости, заради която при него беше установен и конфликт на интереси.

Проверката не е показала и данни за разпореждане от страна на Борисов за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева.

„Доколкото са били извършвани проверки от страна на ДФЗ и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица“, посочват от държавното обвинение.

В този запис бяха изречени и обидните думи към председателката на парламента Цвета Караянчева, за които прокуратурата също не вижда причина да се намесва.

От държавното обвинение заявиха още, че изобщо пък не е установено да са провеждани разговори на Борисов с премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

„В обобщение, следва да се акцентира, че „както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура“, ПРБ е призвана да следи за спазване на законността и да привлича към наказателната отговорност извършилите престъпления от общ характер лица. Гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всякакъв друг вид отговорности се осъществяват при различни условия. Това няма отношение към наказателния процес, наказателната репресия и се реализира от други субекти, а не от органите на съдебната власт и по реда на НПК“, пишат в заключение от прокуратурата.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
20 декември 2020 1:43
Гост

При сегашната уредба дори и без мотиви може да се постанови отказ за образуване на наказателно преследване.
Удобно и угодно за „нашите хора“.
Дали щеше да е така, ако този акт подлежеше на инстанционен контрол? Съмнявам се…

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
19 декември 2020 11:27
Гост

Грозно е да подслушват и снимат, все пак и Хитлер са могли да го убият с отрова, взрив, снайпер и т.н., но са се отказали – за да е честна борбата.

Че е уродливо явление Бойко Борисов, уродливо е – но е друг метода – чрез избори, ако не – това е.

АнонименТрол
АнонименТрол
21 декември 2020 19:26
Гост

Ти си много зле. Кога ще спреш да се излагаш? Много е паднал критерия за наемане на тролове в ГЕРБ. На Хитлер през 1944 година полковник Щауфенберг му е сложил бомба под масата. Сигурно за да е честна борбата. Имбесил!

Анонимен
Анонимен
21 декември 2020 19:51
Гост

Нека си пише, така лъсва герберастията и нейните платени подлоги.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
18 декември 2020 23:12
Гост

Мафия!

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 20:09
Гост

Със сигурност и шкафчето с еврото си е наред. Благодарни граждани и фирми са му дарявали от радост за страхотното управление. Ако Каскета поръча проверка с предизвестен край, това ще е резултата.

Окинайко
Окинайко
18 декември 2020 19:21
Гост

Абе да ви се не види бе. Борисов не е престъпник. Той е велик вожд и ни води към прогрес и просперитет и Космоса ше стане пак Български!

XNL
XNL
18 декември 2020 19:20
Гост

Е вие сте очаквали да има престъпление ли ?

Параскив
Параскив
18 декември 2020 19:20
Гост

Има си хас

usa today
usa today
18 декември 2020 18:14
Гост

Не разбирам какво сте се завайкали нали лОвят руските шпиони. Сега ББ бил простак, унищожавал бизнеси, заплашвал, какво от това, да бдим за интересите на США и да си траем. А Херо да чете детски приказки по фейсбука, вместо да разкарат този корумпар от живота ни.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 18:12
Гост

Прокуратурата строи паметници на американци, дарява медицинско оборудване, вика „обвиняеми“ наз разпити без адвокат и раздава наляво и надясно грамоти и бонуси на най-послушните магистрати. Но да открива достатъчно данни за престъпления не може (самопризнанията на най-влиятелния човек в страната не са „достатъчни“ за досъдебно явно). Министърът на пропагандата Гешев може само да се гордее със себе си. Само му стискам палци да не се окаже някой ден обесен на стълб пред Съдебната палата.

ала бала
ала бала
18 декември 2020 18:03
Гост

“Прокуратурата не откри престъпление в записа на Бойко Борисов“ – имах си хас пък да открие 🙂

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 18:00
Гост

„Ти си го избра“ пасва идеално и за Гешев 😉

по агент Николай
по агент Николай
18 декември 2020 17:58
Гост

Може да се еб.вате, но хляб в цялата работа имаше само в историята с Еврохолд. Ако шефът на КФН не каже в прав текст – премиерът ми се обади и каза да размажем този, това също не издържа. Тук ще се съглася с прок, че не всичко минава на плоскостта на наказателното право.
Като знаем, че ББ натиска бизнеси и смазва опоненти, защото надали има някой, който да не е убеден в достоверността на този запис, просто не гласуваме за него и му пращаме един седесарски шут, ако цитираме новия му най-верен слуга агент Николай

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 18:04
Гост

Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство. Няма как да бъдат събрани доказателства от само себе си, без някой да ги събере. За мен е абсолютно невъзможно някой юрист (или реално всеки грамотен човек с половин мозък) да измисля или изказва каквито и да било оправдания в полза на прокуратурата. Това дори не е отказ от правосъдие. Това е криминално съучастие от скъпите ни прокурори.

долу бкп!
долу бкп!
18 декември 2020 18:07
Гост

Интересен факт е, че не се съобщава за експертиза за автентичност на записа и за гласова експертиза, защото категорично ще установи, че ГОВОРИ ББ и прави самопризнания за извършени престъпления.
ДОЛУ БКП!

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 17:57
Гост

Еврохолд е чисто престъпление, но ББ е недосегаем, също като главния прокурор

обективен
обективен
21 декември 2020 14:12
Гост

Недосегаеми са по волята на робското племе, което иначе нарича себе си народ. Ако не беше така, двамата щяха да бъдат изритани само за 24 часа. А за няколко месеца може да се приключи с мафиотско-олигархичния модел, който мултиплицира главните ни проблеми. Е, при това положение не е необходимо да си Ванга или Слава Сиврюкова, за да разбереш, че племето ще изчезне и вместо него други ще населят тези земи.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 17:54
Гост

Въобще не се изненадвам. Сигурно ПРБ е извършила пълно и обективно разследване 😉

ариел
ариел
18 декември 2020 17:54
Гост

Ооооо това записът за ПКП и прокуратурата го погали по главичката, както той нея! Каква изненада! Да ни е честито поредното предизборно изпиране на ББ.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2020 17:58
Гост

Няма нужда от веро и вода, имаме си прокуратура