Главният прокурор Иван Гешев потвърди, че са били отправени заплахи срещу него и срещу наблюдаващия прокурор по разследването „Барселонагейт“, свързано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За отправените заплахи съобщи „Труд“, а пред изданието Гешев коментира, че е бил уведомен.

„Потвърждавам, че е отправена заплаха срещу прокурор и срещу мен. Понеже съм в отпуск по лични причини, бях уведомен по установения ред. Не съм запознат с подробности. Сигурен съм, че правоохранителните органи ще си свършат работата. След всичко, през което минах след опита за убийство срещу мен, как си мислят, че ще ме уплашат? Заплахи срещу журналисти, заплахи срещу магистрати, взривове, убийства. Както е казал още в деня на атентата един специалист по тероризъм: Ако държавата не вземе мерки, това ще е само началото. Аз пак ще повторя, че не ме е страх и не бягам, а се бия. До край!“, коментира Гешев.

Междувременно пък стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила друго разследван, свързано с Борисов – за снимките от спалнята му, на които се виждаха кюлчета злато и пачки в евро.

Това съобщи сайтът „Биволъ“, като публикува и част от постановлението за прекратяване на делото, а пред БТА  главният прокурор потвърди, като каза, че не е бил уведомен и е разбрал от публикацията, но колеги му потвърдили, че на 10 май разследването наистина е било прекратено.

„Този случай показа, че митът за всевластния главен прокурор е политическа атака и не отговаря на правната регламентация в страната“, каза Гешев, като подчерта, че няма законово изискване да бъде уведомяван за делото.

„В този период, когато е прекратено досъдебното  производство, главен прокурор е бил Борислав Сарафов, защото аз тогава бяха в САЩ. И това, което ми е известно служебно е, че случаят е взет на специален надзор от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура. През цялото време е бил на специален надзор и това, което разбрах днес, след като прочетох публикацията е, че има указания от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна проверка на постановлението за прекратяване“, коментира Гешев.

По думите му в прокуратурата има изградена законова рамка за това как се поддържат на контрол постановленията за отказ от образуване и постановленията за прекратяване, освен когато не подлежат на съдебен контрол, като този начин е инстанционният контрол.

„Това разрушава политическата опорка за всевластния, всевиждащия и всемогъщия главен прокурор“, допълни Гешев. Той изключи каквото и да е нерегламентирано въздействие върху наблюдаващите прокурори и каза, че има пълно доверие на всеки прокурор и магистрат, защото е сигурен, че се произнасят според доказателствата по делото и вътрешното си убеждение.

„Това не изключва възможността да бъдат допуснати някакви грешки при осъществяване на т. нар. инстанционен контрол и служебен контрол, да се констатират някакви пропуски“, каза още главният прокурор.

По повод гласуваните вчера окончателни промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и избирането му от Висшия съдебен съвет, Гешев потвърди намерението си да ги атакува в Конституционния съд.

„Това е ясно за всеки български юрист, а и не само юрист, ами и студент по право в 1-ви курс. Целта на този закон е само и единствено отстраняване на главния прокурор, т.е. на Иван Гешев, то няма други“, добави обвинител №1.

Снимките от спалнята на Борисов в правителствената резиденция в „Бояна“ бяха разпространени през 2020 г. и 2021 г. и на тях се виждаше чекмедже с пачки от банкноти от 500 евро, златни кюлчета и пистолет, а на друг кадър беше заснет и спящият Борисов. След това бившият премиер сам обяви, че снимките са направени от една „прекрасна госпожа“, която после сравни с Мата Хари и обясни, че е сложила парите и златото в чекмеджето преди да го снима.

Прокуратурата започна разследване за незаконно проследяване, но го спря, защото не успя да разбере кой и кога е правил снимките (виж повече тук). Случаят стана отново актуален в началото на май 2021 г., когато в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ бизнесменът Светослав Илчовски каза, че известна плеймейтка е направила снимките, а самото ѝ посещение във вилата при Борисов струвало 5000 лева и било подарък от собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов. Миналата година Борисов беше разпитван отново по случая, като за пореден път отрече да е притежавал кюлчета, а за авторката на снимките посочи, че джентълменството му не позволява да каже и на прокуратурата коя е, защото самият той не бил напълно убеден.

От публикуваните извадки от постановлението за прекратяване на разследването става ясно, че то не е водено за това, че бившият премиер държи злато и пачки с евро в спалнята си, а за извършени престъпления по чл. 339а от Наказателния кодекс (Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация), както и за престъпление срещу правосъдието по чл. 287а, т.3 (Който с цел да заблуди орган на съдебната власт използва подправени технически записи).

Сега наблюдаващият прокурор е стигнал до извод, че разследването трябва да бъде прекратено, защото „деянията – предмет на разследването не представляват престъпления”, а постановлението е било изпратено за сведение и на Върховната касационна прокуратура.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 май 2023 15:57
Гост

Да не е пак Ачката….и двамата с Гешев са милиционери, случай но попаднали вПРБ………

Зарков е позор
Зарков е позор
28 май 2023 17:54
Гост

Пропагандата на Прокопи и Моника е плитка и смешна. Направиха я и трагична. Елена Йончева, Радан Кънев, АКФ… и Лекс.

Гешев:
Гешев:
28 май 2023 18:01
Гост

„Потвърждавам, че е отправена заплаха срещу прокурор и срещу мен. Понеже съм в отпуск по лични причини, бях уведомен по установения ред. Не съм запознат с подробности. Сигурен съм, че правоохранителните органи ще си свършат работата. След всичко, през което минах след опита за убийство срещу мен, как си мислят, че ще ме уплашат? Заплахи срещу журналисти, заплахи срещу магистрати, взривове, убийства. Както е казал още в деня на атентата един специалист по тероризъм: Ако държавата не вземе мерки, това ще е само началото. Аз пак ще повторя, че не ме е страх и не бягам, а се бия. Докрай!“… Покажи целия коментар »

informiran.net
informiran.net
28 май 2023 18:51
Гост

„ИЗВЪНРЕДНО! Борисов си купил Остров в Гърция – избухнаха гръцките медии“
Вервайте…

Сори
Сори
28 май 2023 17:33
Гост

Геши, брат, до десетина дни си уволнен. Сори. Късно е да пишеш по фейса. Имаше четири години да направиш нещо.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 17:16
Гост

И какво са свършили по това дело, че да ги заплашват. Те трябва да се молят такива некадърници като Гешев да стоят колкото се може по-дълго на постовете, защото досега никой не са успели да вкарат в затвора, а само празни приказки по медиите. Трябва да си го пазят Гешев, защото ако делото попадне при истински прокурор не се знае какво може да стане.

Юрист
Юрист
28 май 2023 10:16
Гост

Беше плитко като обвинение – Бойко Борисов има приходи, а се издържа на държавна помощ, наеми не плаща, храна и пътни и т.н. – всичко му се дава – за 1 година печели около 50 000 лева и т.н. Трудно е да го хванат, впрочем – и той се умори да се прави на мъж напоследък. Не е точно това, което би отвратило гражданите. Тодор Живков също се раздаваше като – голяма работа, обаче това е нормално по върховете на властта – все пак – с един телефон – решава събития. Така че, нещо трябва да е съвсем престъпление, такова… Покажи целия коментар »

Потресен
Потресен
28 май 2023 3:29
Гост

Моля-ама как така -разследването е по 339а? Това е безумие, това е абсурд!
Тоест не се разследва произхода на парите и кюлчетата, дали е платен данък върху еврото в шкафчето и тн. и тн.а се разследва, кой е изнесъл информацията за парите !?

Това трябва да доведе до разследване на прокурори-самата прокуратура е за прокурор!

Силно прилича на случаят Бухнич-прокуратурата разследва Бухнич, а не данните ,които той изнесе.

Верно е-че прокуратурата е за закриване, а и доста бандити от прокуратурата са за арестуване.

За протокола
За протокола
28 май 2023 1:16
Гост

Аз така и не разбрах какво „разследваха“?

Вероятно собствената си некомпетентност, дамарщина и комплексарщина?!

РАЗГЕЛЕ!
РАЗГЕЛЕ!
28 май 2023 1:14
Гост

Крайно време беше.

Frank
Frank
27 май 2023 23:17
Гост

Тъ паци!!! Престъпленията по чл339а и 287а предполагат че Бойко е пострадал, а не че разследват него. Колко невежи… Ако беше образувано за пране на пари, длъжностно престъпление, щеше да е друго яче

Потресен
Потресен
28 май 2023 3:44
Гост

Публиката досега не беше информирана за какво е разследването-говориха ни из медиите,че разследвали парите-а то какво излезе-разследвали са кой е снимал, а не кви са тези пари, откъде са, що са, на кого са -защото не е ясно на кого са, платен ли е данък, и тн.. Хората бяха заблуждавани,че се проверява произхода на парите-ако са истински и тн-., а то излиза,че прокуратурата е разследвала кой е изнесъл информацията, кой е снимал.

Това е тотално извращаване на ситуацията . Преди години-прокуратурата разследва журналистът Бухнич-за това,че е снимал, а не за изнесените от Бухнич твърдения.

Кой ще ни пази от престъпността в прокуратурата?
Кой ще ни пази от престъпността в прокуратурата?
27 май 2023 19:42
Гост

Отказът на прокуратурата да приложи закона при престъпление е престъпление.
Единствения въпрос е защо няма арестувани прокурори за престъпление(я) против правосъдието?
В Румъния-след подобен случай -се появи Кьовеши , и стотици прокурори бяха пратени където им е мястото-в затвора, в компания на две румънски правителства. И Румъния дръпна напред. В България развитието на цяла държава и сега живеещото поколение е унищожено от прокурорските банди.
Няма друга държава да има такова срастване на прокуратура и престъпност-дори и в Италия това го няма!

ЗАКОНОДАТЕЛЮ-реагирай! Пълно закриване на прокуратурата, лустрация на прокурорите, и реучредяване с нов модел-далеч от сегашния военно съветски модел и нови хора!

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 19:49
Гост

И още нещо-силно вероятно вървим към избори, видно от днешното изявление на политичка. Няма аргумент следващите избори да не са за ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, което да измени Конституцията и да ЗАКРИЕ СРАСНАЛАТА СЕ С ПРЕСТЪПНОСТТА ПРОКУРАТУРА-правено е в Грузия-значи е възможно. Законодателят има златен шанс(видно от осемвте джуджета-в прокуратурата обичат златото!)-да спаси държавата от прокурорската престъпност, която е извън контрол, и унищожава цяла държава-като приложи хирургически мерки-пълно закриване, лустрация на всички сега инсталирани(и малцината неоцапани-влизането в бандитската система на прокуратурата е достатъчен аргумент за лустрация), и реучредуване. За жалост-поради незаконно старо решение на КС, по спомен от 2003(може и да… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
28 май 2023 6:53
Гост

Велико НС с Кирчо начело,боже какъв Ентлегент си….При тая фрагемнтиран ситуацияКАТЕГОРИЧНО ИЗБОРИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА ВНС,ОСОБЕНО АКО ЗА НИЩО НЕ СЕ РАЗБЕРАТ.
Жалко че не може да се направи съвещание на съвета по отбрана ,където да бъде взето решение,з апрочистване на държавата от протестъри……

Киро Куролацията
Киро Куролацията
28 май 2023 17:17
Гост

Кое точно ме е незаконно на решението на конституционния съд бе,титане на правната мисъл?!!!

Киро Куролацията
Киро Куролацията
27 май 2023 21:04
Гост

Ха-ха-ха!

алооооу, хюстън
алооооу, хюстън
28 май 2023 3:39
Гост

Изумително е,че разследването е по 339а-както научаваме от статията. Тоест не се проверява какви са тези пари, на кого са, откъде са, платен ли е данък, чист ли е произходът им, а кой е изнесъл информацията?!?!?!?!?!?

Досега в медиите информацията беше съвсем друга, и публиката в обществото е била подвеждана .

Разследването по 339а а е върховен цинизъм и подигравка!

Прилича на случая Бухнич-той засне нередности на границата-и прокуратурата вместо да анализира нередностите го прати на съд него за снимане със скрита камера. Оправдан, но и до ден днешен не са проверени изнесеното от Бухнич.

Христо Калчев бе казал
Христо Калчев бе казал
27 май 2023 18:30
Гост

„Във всяка държава има мафия, но само българската мафия си има държава“

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 15:24
Гост

Следствието каква информация е събрало? Може ли, ако обича, да ни запознае! Време е всичко да стане публично! Промени в НПК! Всяко действие по разследването върху случаи с висок обществен интерес, да се осведомява за него публично! Разпити, Оглед, всичко!

По реда на ЗДОИ.питайте прокуратурата какво е свър
По реда на ЗДОИ.питайте прокуратурата какво е свър
27 май 2023 19:56
Гост

Щом разследването е прекратено, значи НЯМА ВЕЧЕ СЛЕДСТВЕНА ТАЙНА. Прокуратурата и следствието дължат по ЗДОИ информация какво е свършено, какви факти, информация и данни са събрани, и по реда на ЗДОИ може да бъдат изискани копия от документите по прекратеното дело-дело вече няма, разследване-няма, няма следствена тайна при прекрането дело. Лекс бг.утре ще поискате ли обществена информация , по реда на ЗДОИ какво е свършено и каква информация е събрана от разслездването. След прератяването-следствена тайна няма, а документите-0като копия подлежат на предоставяне по реда на ЗДОИ! Това е дължима по ЗДОИ обществена информация, и всеки, по реда на ЗДОИ може… Покажи целия коментар »

Глупости на търкалета
Глупости на търкалета
27 май 2023 14:59
Гост

Не е прокуратурата бре, Лекс. Сарафов е!
По разпореждане на Сарафов е възобновено и разследването и срещу Делян Добрев.

Да беше само това. ПП-ДБ продължават да са инструменти на Румен Радев /ДС и Митрофанова/. ПП-ДБ и Руди Гела са едни и същи тролове в политиката. Гела е назначеният „противник“ в тази група. Играта беше да се приемат законите на Зарков, а след това да се сложи край на това НС. Точно както Слави прие закона за задължителните машини и НС приключи безславно.

Румен Радев и Илияна Йотова играят за тази режисура, вие ръкопляскате.

9999
9999
27 май 2023 15:23
Гост

Ама и на тебе ти е избил интегритета вече и по челото.

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 14:53
Гост

Разследване не за пране на пари, а за специално техническо средство за проследяване… Прикриватурата от времето преди за започне каскетно-тиквената война. Сега да видим дали няма да се задейства поръчкоратурата и да реши нещо друго гениално.

мечо пух
мечо пух
27 май 2023 14:48
Гост

Значи, както си вървя и си спазвам Конституцията и законите на страната…

123
123
27 май 2023 14:40
Гост

А с онези аудио записи, от които Борисов трябваше да излети с 200, какво стана? Там имаше доста повече материал за разследване.

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 14:39
Гост

Той хубаво ще атакува в КС, ама докато се произнесат, той вече няма да си е на поста.

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 19:57
Гост

До произнасянето на КС процедурата се спира.

Наблюдател
Наблюдател
27 май 2023 14:25
Гост

А какво по-нормално от това да прекрати едно безсмислено разследване за снимки, направени с телефон, който не е специално техническо спредство, още повече че не е открит записващият.

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 14:51
Гост

Когато умишлено разследваш несъставомерно деяние, а същевременно „забравиш“ да привлечеш към наказателна отговорност по правилната квалификация…

444
444
27 май 2023 14:59
Гост

Дисциплинарка, наказание…

Анонимен
Анонимен
27 май 2023 14:19
Гост

Ахахахах! Боже, слез и си събери версиите!