Президентът Румен Радев наложи вето на няколко разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), тъй като според него „застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда“ (пълния текст на ветото виж тук).

За ново обсъждане са върнати чл. 22к и чл. 22л от ЗНИ, с които се въвеждат съкратени срокове, в които изпълнителната власт трябва да се произнесе, когато става дума за приоритетни инвестиционни проекти. Като първата разпоредба въвежда кратки срокове и за издаване на становища или при провеждане на консултации по Закона за опазване на околната среда в хода на процедурите по екологична оценка, или при оценка на въздействието върху околната среда.

Освен това тези текстове от ЗНИ въвеждат принципа на мълчаливото съгласие, ако компетентните органи не се произнесат или не изразят становище в указания срок.

„Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти. Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа. Тази принципна позиция на президента е последователно изразявана при упражняване правото му на вето. Това е третият път, след указите му от 2017 г. и 2019 г., когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон“, обясняват от прессекретариата на държавния глава.

Президентът настоява депутатите да обсъдят отново и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което според него води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 април 2024 15:29
Гост

Браво, господин президент! Природата и историческото наследство трябва да са пръв приоритет и над всеки друг приоритет и проект!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 април 2024 13:31
Гост

Сега последно Радев пак ли от добрите, че нещо не става ясно.

#ИскамеНовПроектППДБВтороИздание

Симеон
Симеон
29 април 2024 13:13
Гост

Крайно реме беше да се сетят за здравословната околна среда.

Gan4w
Gan4w
29 април 2024 12:50
Гост

Защоо ни занимавате с болните му амбиции?

Николов
Николов
29 април 2024 12:50
Гост

Абе факт е, че Радев вече не говори против мафията. Явно се гласи да се гушне с Бойко. Тежко на нормалните хора в тя страна

Бисер
Бисер
29 април 2024 13:14
Гост

Пълен абсурд!

Пашов
Пашов
29 април 2024 12:49
Гост

Гледаме цирка наполтиците.

Щерев
Щерев
29 април 2024 13:15
Гост

Лошото е, че не е смешно, а техните постъпки ни стъжняват живота.

Анонимен
Анонимен
29 април 2024 12:49
Гост

Нищо ново под слънцето.

Анонимен
Анонимен
29 април 2024 12:49
Гост

Новият Борисов, дами и господа

Лазар
Лазар
29 април 2024 13:16
Гост

Аааааааааа, Боко няма равен. Срещу него да тичаш, не можеш да го стигнеш.

Анонимен
Анонимен
29 април 2024 12:48
Гост

Пак „защитника“ на народа се прояви

Анонимен
Анонимен
29 април 2024 12:48
Гост

Едно е гарантирано. Комунистите само привидно се грижат за народа и за социалните въпроси. Реално това е фасада. И това е в гените им не само тук, но навсякъде, където управляват сега бивши комунисти, които сенаричат социалисти и където е имало комунизъм. Радев, катъо бивш комунист, сега прави същото.

Магистралков
Магистралков
29 април 2024 13:17
Гост

Защото на Борисов приоритета му е народът. Хич не мисли как да ни ограби.

Фиделов
Фиделов
29 април 2024 12:47
Гост

Работи от позицията на вечна опозиция Радев. Което сега е лесно. Лесно е да критикуваш и рушиш. Трудно е да се гради. Не му пречи де. Да го видим ако почне да управлява каква пародия ще е

Игнатиев
Игнатиев
29 април 2024 12:46
Гост

Радев се чуди как да се хареса на повече хора, да си събира електорална маса за бъдещи политически проекти

Христов
Христов
29 април 2024 12:45
Гост

Фактите са такива, че в Европа не им дреме особено кой ще ни управлява. Занимават се с далеч по-серизони въпроси. Но е факт, че не им допада в България да има неяснота около управлението на държавата. Хаос.