Съдът да преценява дали навършилите 16 години непълнолетни да получават по-леки наказания при извършени тежки престъпления против личността, а дори и в такива случаи размерът на санкциите да бъде увеличен.

Такива промени в Наказателния кодекс (НК) предлагат депутати от ГЕРБ (пълния текст на законопроекта виж тук), след като наскоро премиерът Бойков Борисов им разпореди да изготвят законопроект. До идеята се стигна след жестокото убийство на 18-годишно момиче в село Галиче, извършено от 17-годишен младеж, който имал и предишни осъждания за телесни повреди. Бащата на жертвата се срещна с Борисов, след което премиерът поиска спешни промени в НК.

В момента чл. 63, ал.2 от НК предвижда, че за навършилите 16 години непълнолетни, наказанията доживотен затвор без замяна и доживотен затвор се заменят с от 5 до 12 години затвор, а лишаването от свобода за повече от 10 години се заменя с от 2 до 8 години затвор. В действащия НК редуцирането на наказанията е задължително и затова предложението на ГЕРБ е замяната вече да е по преценка на съда.

В проекта е записано, че съдът може да наложи наказания като на пълнолетни на подсъдимите над 16 години, ако реши, че в противен случай целите на чл. 36, ал. 1 и чл. 60 НК не може да бъдат постигнати. Т.е. ако прецени, че ако бъде наказан като непълнолетен, осъденият няма да се поправи и превъзпита към спазване законите и добрите нрави, няма да бъде подготвен за общественополезен труд, няма да му се въздействува предупредително и да му се отнеме възможността да върши други престъпления, няма да се въздействува възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

Освен това депутатите предлагат редуцираните наказания за непълнолетните, навършили 16 години, да бъдат увеличени. Така за най-тежките престъпления те да са от 5 до 20 години затвор, вместо от 5 до 12 години. Другото предложение е, когато законът предвижда дадено престъпление да се наказва с над 10 години затвор, санкцията за младежите между 16 и 18 години да е не от 2 до 8 години лишаване от свобода, а от 5 до 10 години.

В мотивите си депутатите се позовават на статистики и изведени тенденции в детската престъпност в периода от 2016 до 2018 г. От тях е видно, че малолетните и непълнолетните рядко извършват убийство – 3% от осъдителните присъди срещу тях са за това престъпление.

Малолетните и непълнолетни извършители на телесни повреди, изнасилвания и блудства обаче са 30% от всички извършители. Статистиката показва, че за телесни повреди са осъдени средно 223 деца и младежи на фона на 742 във всички възрастови групи. Малолетните и непълнолетни извършители на изнасилвания и блудства пък са 64 при общо 213 осъдени във всички възрасти.

Според депутатите тези данни показват, че редукцията на наказанието на непълнолетните е нецелесъобразна за постигането на целите на закона. В мотивите си те твърдят, че има многобройни случаи с повторно извършени тежки престъпления от непълнолетни и това показва, че не всеки непълнолетен е с крехка психика, лесно податлива на превъзпитание.

„От гледна точка на индивидуалната превенция, статистиката показва, че наказанията налагани на непълнолетни лица често не водят до желания превъзпитателен ефект и същите отново извършват общественоопасни деяния. Поправяне и превъзпитание, като продължителни процеси на въздействие върху психиката на дееца са насочени към изменение на техния мироглед. Последното е насочено и към отстраняване от тяхното съзнание на отрицателните възгледи и ценностни критерии, които са в основата на предприетото престъпно поведение и на следващо място насочени към формирането на нови такива. С оглед на гореизложеното е целесъобразно законодателно да се уредят по-широки граници за индивидуализация на наказанието с цел постигане на индивидуалната превенция“, се казва в мотивите към законопроекта. Депутатите са категорични, че в момента НК не осъществява напълно своята превантивна функция за ограничаване и ликвидиране на престъпността, като според тях, промените ще имат най-вече предупредително-възпиращото действие.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
фарс
фарс
31 януари 2020 22:36
Гост

Да очакваме следващия път когато 15-годишен извърши убийство Боко да поиска такива мерки за навършени 14 години. То впрочем за това няма ли да има санкции от ЕС.. Но на кой ли му пука, после като разбере ще му мисли..

Николай
Николай
31 януари 2020 13:53
Гост

Законодателят по принцип поправя хорската мъка по най-елементарния и лесен начин – със завишаване на наказанията в НК. По тоя свят обаче има много мъка и в тоя НК много наказания. След като в последните 15-ина години завишиха всички наказания, дойде ред и на непълнолетните. И пак заради конкретен казус. Подходът доказано не работи. Ама на кого му пука – нека има кръв и доживотен затвор за обвиняемите, вафли и кебачета по изборите и всички ще са доволни. … Това няма да върне момичето от Галиче нито ще спаси следващата жертва на тежко престъпление. Но законодателят взима (неадекватни) мерки, журналистите… Покажи целия коментар »

гъзолина
гъзолина
31 януари 2020 13:49
Гост

А т.нар. народни представители изследвали ли са европейското право, погледнали ли са какви директиви България трябва да транспонира. Има поне две, свързани с непълнолетни и те са точно в обратния смисъл – за облекчаване на наказателната репресия спрямо непълнолетните. Големи умници има в това НС. По-скоро прости изпълнители

киселец
киселец
31 януари 2020 13:48
Гост

Статистиката е за периода 2016-2018 г. Депутатите твърдят, че тя показва, че „наказанията, налагани на непълнолетни лица, често не водят до желания превъзпитателен ефект и същите отново извършват общественоопасни деяния“. Как така за този кратък период, който сочат, са направили този извод. Значи младежът трябва да е бил осъден, да е излежал присъдата си, да е излязъл, отново да е хванат, обвинен, пратен на съд и съдът отново да се е произнесъл. Не ви ли се струва, че е абсурдно това да се развие за две години. За мен мотивите към проекта за голословни, просто са измислени, за да обосноват… Покажи целия коментар »

Чичо Сам
Чичо Сам
31 януари 2020 13:38
Гост

Истината е, неуважаеми народни представители, че промени трябват в работата в местата за лишаване от свобода. Особено с непълнолетните е нужна работа, за да бъдат превъзпитани, конкретна работа с тях. Да ви го кажа по-народняшки – ако си оставите колата в сервиз за 1 месец и никой не я погледне, няма да е по-поправена, отколкото за една седмица в сервиза.

Vitanov
Vitanov
31 януари 2020 13:36
Гост

И защо решиха, че убиецът на момичето в Галиче след 20 години ще излезе по-поправен, отколкото след 12, например?

бачи кико
бачи кико
31 януари 2020 13:32
Гост

Дебили, сър!

Анонимен
Анонимен
31 януари 2020 13:26
Гост

Остава да разчитаме на трезвата преценка на съдебния състав.

Кирилов
Кирилов
31 януари 2020 13:27
Гост

Което според мен създава условия за субективизъм.

Тихомир
Тихомир
31 януари 2020 13:24
Гост

Напълно разумни предложения. Това, че един престъпник е непълнолетен не е основание да е с по-лека присъда.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2020 13:23
Гост

Браво на Борисов! Удържа си на думата.

ЦЦЦ
ЦЦЦ
31 януари 2020 13:39
Гост

Да, пак законодателство по конкретен казус

Анонимен
Анонимен
31 януари 2020 14:19
Гост

Да, той е по сладките приказки. Как обаче тези 4 папи, които го галиха по главата не успяха да му налеят малко акъл?