По разпореждане на премиера Бойко Борисов депутати от ГЕРБ ще изготвят законодателни промени, с които редукцията на наказанията на непълнолетните, извършили тежки престъпления срещу личността, да не е задължителна. Министър-председателят е казал още измененията да бъдат изготвени след консултации с прокуратурата.

Това обяви днес депутатът от ГЕРБ Маноил Манев след среща на премиера с бащата на зверски убитата Андреа – Асен Руменов. На разговора са присъствали и главният прокурор Иван Гешев, и говорителят му Сийка Милева.

На 11 януари тялото на 18-годишното момиче беше намерено в бащината му къща в село Галиче. Тя е била насилена и зверски убита. За престъплението е задържан и обвинен 17-годишният Аксел Олегов. Той има предишни осъждания за телесна повреда. Според Наказателния кодекс наказанията доживотен затвор без замяна и доживотен затвор се заменят с от 5 до 12 години, когато деянието е извършено от непълнолетни, навършили 16 години, какъвто е и Олегов.

По този повод бащата на момичето Асен Руменов поиска вчера среща с премиера като изрази възмущението си от редукцията на наказанието за непълнолетни.

След разговора тази сутрин, Маноил Манев обясни, че министър-председателят е поискал спешни законодателни промени като е възложил на депутатите от ГЕРБ текстовете да бъдат готови в кратки срокове, „след комуникация и диалог с прокуратурата“.

Идеята е съдът да не е задължен да намали наказанието на непълнолетния, когато е подсъдим за тежко престъпление срещу личността – убийство, изнасилване или блудство. Според обясненото от Манев, за да реши дали да осъди ненавършилия 18 години като пълнолетен, съдът ще прави оценка на извършителя – дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши. Какви точно ще са измененията, ще стане ясно, когато бъде публикуван проект за промени в НК, какъвто на този етап няма.

Премиерът Борисов категорично застава зад позицията ни и казва, че това не може да продължава така, защото мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания за мерки. Трябва да се случи веднага. Важното е също да подчертаем, че на срещата бяха изложени и мерките, които прокуратурата започва да провежда по отношение на подобни деца“, допълни още Манев.

Говорителят на обвинител №1 Сийка Милева на свой ред заяви, че още утре ще бъде разпоредено на всички прокуратури да извършат проверка на лицата с две и три висящи производства. „Проверката ще обхване дали се спазват мерките за неотклонение по отношение на обвиняемите лица. Всички тези мерки се предприемат с цел намаляване на битовата престъпност и да не се повтарят такива случаи като в Галиче“, поясни Милева.

При посещението си в Галиче миналата седмица Иван Гешев даде заявка за извършването на подобна проверка като призова и местната власт да съдейства, защото познава много добре хората.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
LSSAH
LSSAH
20 януари 2020 17:49
Гост

Поредната закъсняла кръпка, показваща безсилието на управниците. После се чудим защо се стига до саморазправа.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2020 13:16
Гост

За такива изроди, направо доживотен затвор без замяна.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2020 13:15
Гост

Дано нашите нормотворци проявят здрав разум и да направят тези промени по-бързо.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2020 13:11
Гост

Много добро предложение! Само че защо трябваше да се случи тази трагедия, че да се сетят?

Анонимен
Анонимен
20 януари 2020 13:01
Гост

Експертизи, експертизи… Многобройни сте и не само с три листа

субективизъм
субективизъм
20 януари 2020 13:00
Гост

И сега НК диференцира санкциите според това дали подсъдимият е на възраст от 14 до 16 години или от 16 до 18 години. Разбира се, че възприятията и емоционалното и психофизичното развитие на личността е различно при всеки и настъпва на различна възраст, но след като се приели, че пълна наказателна отговорност ще се носи след навършване на пълнолетие, това съвпада и с дееспособността, значи там сме поставили границата. Колкото по-малко субективизъм, толкова по-добре

Милен
Милен
20 януари 2020 13:00
Гост

Къде е Дани Кей. Досега щеше да е готов с проекта

Ивайло
Ивайло
20 януари 2020 12:57
Гост

От години говорят за изцяло нова наказателна политика. Колко пъти се поставяше за цялостен ремонт на НК, дори за нов. Никой обаче нищо не направи. Има само едно чесане на езици и кърпене след поредната трагедия. Безсрамници

киселец
киселец
20 януари 2020 12:55
Гост

Консултациите само с прокуратурата?!?! А съдът? Той къде е в цялата картинка. Или пак ще си играем на каквото каже главният прокурор

Радо
Радо
20 януари 2020 12:59
Гост

Хахаха. Не се учудвай. Гешев е голяяяяям специалист, ще даде брилянтни идеи. Той е радост, не забравяйте 🙂

Анонимен
Анонимен
20 януари 2020 13:18
Гост

По скоро на него ще му ги дадат.

Нинов
Нинов
20 януари 2020 12:55
Гост

Айде пак заигравка с трагедията на хората. Колкото и да го пренавивате тоз НК, по-кадърни няма да станете.

анонимен
анонимен
20 януари 2020 12:54
Гост

Защо законите се променят след конкретен случай. Защо не се мисли концептуално?

Neanonoimniq
Neanonoimniq
21 януари 2020 12:14
Гост

Zashtoto moi anonimen priqteliu, ima prichina zakona da e takyv kakyvto e. Specifichno vlasta na edin sydq da ne e tolkova shiroka che da moje da prashta deca v zatvora s pylna prisyda.Subektivnite glupoisti tova pravqt. A sega poradi jestokosta na ubieca tuk, obshtestvoto trygna pak da bere vyzmoshtenie i mn da znae koe kak trqbva da e v zakona. Pust zakon sichko mu greshno, shto prosto ne pochnem da otmyshtavame ala Krum, oko za oko i tn. I est kato politicite vijdat pishlemetata che ruptaqt i se vyzpolzvat, i te kazvat „DA zakona greshi i NIE shte go popravim… Покажи целия коментар »