След като дни наред отлагаше гласуването им, днес Народното събрание засили приемането на промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и в Закона за медиацията (ЗМ) по бързата писта и ги прие на първо четене.

Депутатите дадоха само три дни за предложения между първото и второто четене на двата законопроекта и така на практика направиха заявка, че още следващата седмица те може да бъдат разгледани от комисията по правни въпроси, а след това и приети окончателно в пленарната зала.

С измененията в ГПК се въвежда електронизация и централизирано разпределение на заповедните производства. Те предвиждат заявленията за издаване на заповеди по чл. 410 и чл. 417 от ГПК да може да се подават електронно, а разглеждането им да се разпределя между съдиите от цялата страна (пълния текст на законопроекта виж тук).

В измененията е заложено заявлението и приложенията към него да се подават по електронен път чрез електронен формуляр, достъпен в Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). Електронното подаване на заявлението е само възможност за гражданите, които ако предпочетат могат да го направят и на хартия. За всеки, представляван от адвокат, търговците, държавата и общините обаче е предвидено само е-подаване. Започне ли производството с подаване на заявление чрез ЕПЕП, ще продължава изцяло по електронен път, като при посочен имейл, съдът ще изпраща на него и издадената заповед. Освен това се предвижда издаване на изпълнителен лист в електронна форма.

Измененията в ГПК бяха разработени по проект на Висшия съдебен съвет и залагат на централизирано разпределение на заявленията, които няма да се концентрират в столицата и големите градове, а ще се разпределят равномерно между всички районни съдии в страната.

Те бяха приети на първо четене със 148 гласа „за“, 27 „против“ и един „въздържал се“.

Единствено от „Възраждане“ бяха против и изразиха несъгласие срещу краткия срок за предложения между първо и второ четене.  „Този законопроект засяга доста интереси, цели да улесни монополи и картели. Подпомогнахме бързината, с която т. нар. кредитори ще могат да се снабдяват с изпълнителен лист и да запорират имущество на лицата, за които твърдят, че са им длъжници“, коментира Петър Петров от партията.

И ако по измененията в ГПК днес нямаше дискусия, защото тя беше проведена още преди Коледа и оставаше само да бъдат гласувани, то тези в ЗМ минаха без всякакъв дебат.

Единствено министърът на правосъдието Крум Зарков ги коментира. „Това е изключително важен законопроект, част от Плана за възстановяване и устойчивост и залегнал в стратегията за реформа на съдебната система. Той е важен, защото ще допринесе за преодоляване на неравномерната натовареност на съдилищата, но най-вече осигурява бързо, евтино и ефективно средство за разрешаване на спорове“, каза той.

С измененията, внесени от Министерския съвет, които също са разработени от ВСС, се предвижда задължително провеждане на медиационна среща по дела от развод, през делба до търсене на отговорност на управителя за вреди на ООД. Съдът ще задължава страните по тези дела да участват в медиационна среща с продължителност от 1 до 3 часа. Т.е. задължението е за участие в процедурата, а не за постигане на споразумение. Страните няма да внасят авансово разноски за тази процедура, а ще ги поема съдебният бюджет, но след това той ще си ги възстановява, съразмерно на уважената и на отхвърлената част от иска.

Ако страна не изпълни разпореждането на съда да участва в медиация, санкцията е, че ще ѝ бъдат възложени разноските по делото, независимо от изхода му. Ако и двете страни саботират медиацията, ще си разделят разноските, независимо коя е спечелила делото. Ако страните постигнат споразумение, на ищеца ще се връща половината платена държавна такса. Законопроектът предвижда по други седем вида дела препращането към медиация да става по преценка на съда, но да не е задължително (повече виж тук).

Те бяха приети на първо четене от депутатите със 154 гласа „за“ и 25 „против“.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
16-ти април
16-ти април
13 януари 2023 9:24
Гост

А никой ли не вижда слонът в стаята – ЕЛЕКТРОНЕН ОРИГИНАЛЕН ДОКУМЕНТ?! Що за глупост е това. Апелирам преди второ четене да се установи електронно разпределение САМО за заповедните производства по чл. 410 ГПК! Имайте разум, бре хора! Как точно върху вече наличен Нотариален акт в оригинал ще бъде поставен печат, че за част от вземането има издаден Изпълнителен лист. За Записите на заповед изобщо не мога да си го представя…Или заради пликтоумни нововъведения ще ликвидираме дългогодишни инструменти на граажданско-правния и търговско-правния оборот?! За какво – за пакетче дъвки и потупване по рамото ли? Ай стига!

...
...
13 януари 2023 12:41
Гост

споко, тези заповедни ще са подсъдни на съда по седалището/адреса на заявителя и документите ще се представят в оригинал, така че не това е проблемът, а скапаното разпределение из цялата страна, което ще доведе до много големи каши…

16-ти април
16-ти април
13 януари 2023 9:19
Гост

Изразявам пълно съгласие с тезата, че задължителната медиация е правен абсурд и не охранява правата на никой – напротив: както бе изложено ще се стигне до сблъсък на права, и то по силата на закон! Много интересно е ЗАЩО задължителната медиация е обвързана с европейския диктат да получим едни пари – в колко други държави – членки това е така? ние опитни мишки ли сме или какво?! Това и СИВ не го правеше – „давам ти едни пари, ама да правиш точно каквото ти казвам“. Има злополучен пример от Румъния, където този експеримент доведе до негласни „тарифи“ от страна на… Покажи целия коментар »

Задължителното било доброволно?!
Задължителното било доброволно?!
13 януари 2023 6:36
Гост

Изумително е,че при имитацията на обществено обсъждане директно се лъже. Вж общественото обсъждане в strategy.bg Адвокатка обосновано възразява(вж имитацията на обществено обсъждане в цитирания сайт по проекта),че е недопустимо да има задължителна медиация, която е по дефиниция доброволна. И отговорът който получава, е че задължителната медиация не нарушавала принципът на доброволността?!?! Whaaaaaat@ Задължително и принудително, скъпо, натрапено, излишно, усложняващо и удължаващо процеса, но било доброволно. –––––––– Крайно време е да се разбере-в гражданския процес страните сами следят за интересите си, и не е редно друг да решава вместо страните кое е в техен интерес, и как да бъдат изразходвани чуждите… Покажи целия коментар »

Жана
Жана
13 януари 2023 0:08
Гост

Искам да питам някой от тези малоумници, които са гласували за приемането на тези изменения в ГПК, как ще накарат жертвата да седне и да преговаря спокойно с насилника си? Как би се отразило това на психиката й? Имам предвид това, че една немалка част от разводите се случват след домашно насилие. А ако насилникът има заповед от съда да не доближава жертвата си на разстояние по-малко от 100 метра как провеждаме медиация? Нали самата им среща в едно помещение ще наруши съдебната забрана? Не, не, тия наистина са малоумни и бързото разпускане на това сборище от тъпаци е наложително.

Жана
Жана
12 януари 2023 23:50
Гост

Задължителната медиация е нещо като солена захар. Това безумие може да бъде подкрепено само от хора, които никога не са работили като адвокати или съдии. От опит знам, че който може да се споразумее, прави това преди изобщо да стигне до съда или най-късно до отговора на исковата молба. Ние, адвокатите, сме далеч по-добри в медиацията от медиаторите. Има ли шанс за споразумение – правим го, няма ли – битката е на кило кръв и метър кожа. Питам се как ще задължат двете страни в процеса, които не желаят да се виждат и да контактуват по какъвто и да било… Покажи целия коментар »

да им го *** в устичките...
да им го *** в устичките...
12 януари 2023 23:05
Гост

…на всички *ед@лчeт@ от СРС, на които дължим това поредно безумие. Сега трябва да минат и те на заплати като всички съдии в районните съдилища в страната, а не да вземат като за окръжни. И без друго има по-натоварени районни съдилища от СРС. Абсолютни клоуни и малоумни палячовци!!! Как по дело за делба с 50 страни, 4/5 от които хич не им пука и не се явяват и с 5-6 особени представители ще има задължителна медиация, бе, oлигoфpeни?!?!?! Ама то по София такива кофти дела най няма, а келeши!!! Задължителната медиация си плаче за Конституционен съд! Някакво шиб@но соросоидно юридическо… Покажи целия коментар »

Крум Сорбоната - наужким юрист
Крум Сорбоната - наужким юрист
12 януари 2023 15:32
Гост

В зората на демокрацията един министър каза или му приписват една крилата фраза- Баси държавата щом и аз съм й министър ……… е сега Крум Зарков отново доказа тези думи, както и предходниците му- БезНадежда( от Разград), Христо, Екатерина(от Пазарджик) Захариева, Цецка (От Плевен), Барни (от Димитровград), Ахладова (От Перник), Зиновиева ( от някъде си странно име???) и тази сегашната омбудсман- ка . Откъде ги изрови Бойко най- вече тия светила, а и тези след него все отбор юнаци и юначки , все заслужили поста си с юридически и политически знания и умения…………..

Анонимен
Анонимен
12 януари 2023 12:45
Гост

Колкото по-бързо бъде разпуснат парламента, толкова по-добре. Не се сещам за нито една полезна законодателна промяна последните 5 години, която да не е била транспониране на директива. Ако може някой да ми намери един плюс на законодателната дейност в България в момента, много ще се радвам.

така е
така е
12 януари 2023 18:30
Гост

Чл.2в от ЗОДОВ

Мъдрец
Мъдрец
12 януари 2023 12:14
Гост

Бързата писта води бърза катастрофа.

чудя се
чудя се
12 януари 2023 12:08
Гост

Толкова ли депутаториума мрази собствения си народ,че му готви подобно усложнение и затруднение в достъпа до съд?

Не е добре това с тази медиация
Не е добре това с тази медиация
12 януари 2023 11:42
Гост

Това само доказва неграмотността на Зарков, как не разбира а какво става реч. За БезНадежда Йорданова си е ясно, че е слабичка. За да се бърза толкова и такова натягане от служебни министри явно има нещо , което обществото не знае. Да се приема законодателство просто не тяхна работа по конституция има си съответното решение на КС. Иначе били за спазване на върховенството. Та те газят върховния закон постоянно за нищо го нямат

Nоname
Nоname
15 януари 2023 12:11
Гост

„…Та те газят върховния закон постоянно за нищо го нямат“
Може да се прави целенасочено, да свиква народът, че може да се нарушава, и то постоянно….Дресура, такада се каже. Висш пилотаж

ПАЗЕТЕ ПРАВОТО, ДОРИ И ОТ ЗАКОНА
ПАЗЕТЕ ПРАВОТО, ДОРИ И ОТ ЗАКОНА
12 януари 2023 11:22
Гост

Този парламент вече става опасен за правовия ред и законността. В добавка- Конституцията е нарушена с бавенето на мандатите-това,че няма срок, не значи, че е законопослушно да има бавене даването на мандати. Досега трябваше да има дата за предсрочните избори-ИЗБОРИТЕ БЯХА ПРЕДИ ТРИ МЕСЕЦА, РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА, какво бавите още? Такова забавяне , и такова вечнодействие на служебен кабинет не е имало досега. Че на теория третият мандат може да бъде даден и след месеци-срокове няма. Това е нарушение на духа на конституцията. Къде отива демокрацията? Задържането на този парламент вреди на избирателите. Приемат се закони, за които избирателят не… Покажи целия коментар »

погнусен, по Сартриански
погнусен, по Сартриански
12 януари 2023 11:37
Гост

Да допълня-най-изумителното е,че вероятно ще съм от първите, които ще изпитат тази глупост, при положение,че изпитвам силна негативна нагласа към тази медиация, особено ако е натрапена. Предстои ми делба с хора-външни лица, нероднини, с които едва не се избихме, станали съсобственици в наследствен имот по мръснишки начин… И сега, като се подготвят документите за дело-тоест за цивилизовано решение на нерешим доброволно спор ще ме вкарат в процедура, в разходи, и в престой в една стая с мерзавци-другата страна по спора. Чета тук-в статията ,че медиацията щяла да е задължителна, и в добавка задължителни до три часа. А аз се надявах,… Покажи целия коментар »

Veselin
Veselin
12 януари 2023 11:56
Гост

И може би ще трябва полиция, която да ви удържи три часа заедно в една стая. Същото би било и при задължителен съвместен престой при развод – дори старият режим на помирителното заседание беше по-добър!

Пенчо
Пенчо
13 януари 2023 11:46
Гост

Така е. А този задължителен престой от три часа не е ли противозаконно задържане, никой не може да ви задължи да стоите в стая с някого без да имате желание за това.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2023 11:05
Гост

Това с медиацията е страшна тъпотия. Смисълът на медиацията е да е доброволна. Ако е задължителна, на дневен ред идва още един процедурен етап от
и без това затлачената съдебна система. Вместо оптимизация, с тази законодателна промяна ще се постигне още по-голяма тромавост. Съвсем безумно е също така страните да бъдат товарени с разноски във връзка с тази процедура. Дано да не се приеме това безумие.

Роза
Роза
12 януари 2023 11:03
Гост

Поздравления за всички колеги, които направиха възможна тази реформа! И за народните представители също, защото всички знаем как могат да затрият и най-добрата идея ако решат. В тази връзка не мога да спомена депутатите от Възраждане, които са потресаващо зле и като юристи, и като капацитети въобще…

Анонимен
Анонимен
12 януари 2023 12:20
Гост

Няма повод за поздрав. Това е тъжен ден за демокрацията и законността-по дефиниция доброволна процедура да е задължителна си е като дървено желязо. За какво да се поздравяваме-за това,че на хората им се създават пречки, трудности, участие в непоискана, натрапена, излишна процедура-която не я желаят. За това,че ще понесат и тежка финансова загуба-колко ще струва делба с 10 съделителя. минимум 5000 лв за заплащане на медиатор, адвокати, загубен работен ден , пътуване до центъра по медиация. Всичко това заради чуждия кеф и сурва-сурва ефект. Ще се краде чуждото време, чуждите усилия, ще се отнемат чуждите пари , ще се създават… Покажи целия коментар »

медиацията е мъни, мъни, мъни*
медиацията е мъни, мъни, мъни*
12 януари 2023 11:03
Гост

Това със задължителната медиация е потресаващо противоконституционно. Медиацията е доброволна, по дефиниция. Страните ще се натоварват с разходи, усилия, загуба на време в натрапена ,непоискана процедура. Че чак и задължителен период на медиацията-тоест освен че е задължително, ще има и задължителна продължителност-защото на медиаторът се плаща на час, на адвокатите също, а страните ще губят съотвентите работни часове. Че ако аз не искам да медиатирам ще ме задължават да съм дори три часа с другата страна. Защото медиаторът ще получава паразитен доход от нищонеправене от натрапена процедура, най-вероятно на час медиатиране. Адвокътатът-също. Ще се плаща и за пътуване до център… Покажи целия коментар »

Точно за пари става дума
Точно за пари става дума
13 януари 2023 6:04
Гост

За пари става дума. Според тази статия иде реч за поне 50 000 дела. https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/12584763 Тоест поне 100 000 човека(делата имат минимум 2 страни, а делба-може и да е в кошмарни случаи-с десетки съделители) ще бъдат подложени на това издевателство-да участват в паразитна, непоискана процедура. Колко пъти беше казвано-преди да заведеш дело са правени опити за уреждане на спора, спорът може да се уреди доброволно дори и след завеждане на дело(дори за недвижим имот може да се сключи съдебна спогодба). В една статия прочетох,е ще се правят медиационни центрове, към съдилищата, а медиаторите ще са на…щат към медиационни центрове(дано да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 януари 2023 10:28
Гост

Бас ловя, че половината гласували там дори не са запознати с идеята

Anonimen
Anonimen
12 януари 2023 10:28
Гост

Решенията, които засягат гражданите се бавят от тях. После се вземат бързо за да замажат очите

Чукова
Чукова
12 януари 2023 10:28
Гост

Бас държа, че можеха и по-бързо да вземат това решение.

Арнаудова
Арнаудова
12 януари 2023 10:27
Гост

Определено се забавиха изключително много

Калинова
Калинова
12 януари 2023 10:27
Гост

Според мен си беше време да се случи това

Стаматов
Стаматов
12 януари 2023 10:27
Гост

Забавиха се, защото от пленарна зала са решили да си правят кампанията за новите избори. Следователно само се замерят с комрпомати и лъжи едни други. Същинската работа е оставена на заден план

Мавродиев
Мавродиев
12 януари 2023 10:26
Гост

Ами те бързо могат да вършат работа, но не го искат

Людмила
Людмила
12 януари 2023 10:26
Гост

Ами време си беше

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 януари 2023 10:22
Гост

Най-после, как може да карат САЩ, ЕС, БХК и други подобни да чакат? Не Ви е срам!

Kanev
Kanev
12 януари 2023 10:29
Гост

Ами може

Арнаудов
Арнаудов
12 януари 2023 10:29
Гост

Какво искате да кажете?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 януари 2023 11:08
Гост

Ирония