Общите събрания на адвокатските колегии, които трябваше да са в края на януари 2021 г., да бъдат отложени за април, а изборът за нов Висш адвокатски съвет, вместо в края на февруари, да се проведе на 15 и 16 май. Това предлага независимият депутат и адвокат Явор Нотев.

Между първото и второто четене на проекта за промени в Закона за здравето той е внесъл предложение за изменение в закона за мерките за след извънредното положение (пълния му текст виж тук).

То е общите събрания на адвокатските колегии догодина да бъдат през втората събота и неделя на април – т.е. 10 и 11 април 2021 г. А ако не са избрани достатъчно делегати за Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС), допълнителният избор е на 18 април 2021 г.

За самото ОСАС е предвидено, че се свиква за третата събота и неделя на месец май 2021 г., т.е. на 15 и 16 май 2021 г. А ако се налага допълнителен избор, той ще е след седмица – на 30 май 2021 г.

Тази година събранието ще е не само отчетно, тъй като адвокатите ще избират нов Висш адвокатски съвет, Висш дисциплинарен съд и Висш контролен съвет.

До момента адвокатите бяха единствена от трите правни професии, чиито общи събрания за догодина не бяха отложени заради пандемията от COVID-19. И нотариусите, и частните съдебни изпълнители още преди месец възприеха това, за да избегнат рискът от масово заразяване.

Когато и ВАдС е бил попитан дали събранията на адвокатите да бъдат отложени, председателката му Ралица Негенцова не е дала зелена светлина, обясни депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. И обеща от парламентарната трибуна, че ако адвокатите все пак решат, че не искат да се събират насред пандемията, Народното събрание незабавно ще приеме промени в закона.

Внасянето на предложението от Явор Нотев показва, че явно това се е случило.

В мотивите си за отлагането на събранията той пише: „Значителният брой на участниците в тези общи събрания – над 14 000 адвокати участват в 27 общи събрания на колегии, най-малката от които е в състав над 100 адвокати, а Общото събрание на адвокатите от страната се провежда на делегатски принцип при участие на над 350 делегати, законоустановената продължителност на провеждането на събранията в рамките на два поредни почивни дни и свързаните с това пътувания извън населеното място по местоживеене на преобладаващия брой участници и престоя в едно и също място за времето на събранието, значително повишават риск от заразяване и разпространение на заболяването Covid-19 в период на извънредна епидемична обстановка, като наред с това ограничават възможността всички адвокати да участват ефективно в общите събрания и в свързаните с тях избори“.

И изтъква, че за новите по-късни дати се очаква заболеваемостта да бъде значително по-ниска, а ограничителните противоепидемични мерки облекчени.

Отлагане след отлагане на делото за адвокатските избори в София

Междувременно днес Върховният касационен съд (ВКС) отложи делото за изборите за ново ръководство на Софийската адвокатска колегия без да му даде ход. Така краят на сагата, започнала през март с решението на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) да отмени резултатите от изборите, със сигурност се отлага за догодина.

Още първото заседание по делото на 4 юни 2020 г. беше белязано от фалстарт. То мина в спорове какъв е предметът на делото, кои са страните и така и не беше даден ход (повече можете да си припомните тук).

След това делото трябваше да се гледа на 25 юни. Но това пак не се случи, тъй като един от ответниците – Никола Касабов, беше нередовно призван.

Единственото заседание, на което беше даден ход на делото, беше на 25 септември. Тогава по него бяха назначени три експертизи.

Днес трябваше да се състои четвъртото заседание, но това отново не се случи.

Така ВКС насрочи следващото пето поред заседание за 21 декември 2020 г.

Предмет на делото е решението на ВАдС, с което на 10 март 2020 г. касира изборите за ръководни органи на софийската колегия. Жалби срещу него подадоха адвокат Стефан Марчев, който беше избран за председател на Софийския адвокатски съвет и екипът му. Ответник е самият Висш адвокатски съвет. Като ответници бяха конституирани и четиримата адвокати, по чиито жалби бяха отменени резултатите от изборите – Александър Машев (той беше кандидат за председател на колегията и за член на съвета, но беше избран само за колективния орган), Пламен Ангелов (кандидат за председател на Дисциплинарния съд, загубил от Трендафил Трендафилов), Пейчо Пейчев (неизбран за член на Контролния съвет) и Никола Касабов (неизбран за член на Дисциплинарния съд).

Основният спор по делото е свързан с допуснатите да гласуват адвокати, които не са били платили членския си внос към САК до края на декември 2019 г. и заради това не са имали право да гласуват на първия тур на изборите на 26 януари 2020 г., но са участвали на втория тур на 2 февруари 2020 г., тъй като през януари са си платили вноските и за декември 2019 г., и за януари 2020 г. По различни изчисления става дума за 198 души или за 176. Мнозинството във ВАдС прие, че това е нарушение на чл. 49, ал. 2 от Закона за адвокатурата, то е съществено и е довело до опорочаване на изборните резултати.

Една от причините за отлагане на днешното заседание е, че Пейчо Пейчев е представил болничен лист. Той е и секретар на столичната колегия и жалбоподателите по делото са възразили, че всъщност Пейчев е болен от почти два месеца и дори това е станало причина през октомври друг адвокат да поеме дейността му на секретар. Т.е. страданието, заради което той е поискал днес делото да се отложи, е продължително, а не е внезапно.

Затова съдът му е указал да си упълномощи адвокат, ако не може да се яви лично на следващото заседание.

Другата причина днес съдия Мими Фурнаджива да отложи делото е молба от един от тримата адвокати, които представляват ВАдС. Те са Тодор Филипов, Райна Аврамова и Валя Иванова.

Филипов е писал до ВКС, че иска делото да не се гледа днес, защото не е успял да се запознае с изготвените съдебно-техническа и съдебно-счетоводна експертизи.

Както е известно, по закон изискването е те да бъдат представени най-малко една седмица преди заседанието, т.е. в случая най-късно на 19 ноември 2020 г. Като няма данни този срок да не е спазен.

Филипов сочи, че е получил едната експертиза на 23 ноември, а другата на 25 ноември 2020 г.

„Двете изготвени експертизи са със значителен обем и сложност, като към всяка от тях има множество приложения, поради което не сме в състояние да се запознаем с тях до датата на насроченото за 27.11.2020 г. о.с.з. по делото. Не знаем дали експертизите са били представени по делото в срока по чл.199 от ГПК, но фактически, въпреки положените от нас усилия, същите ни бяха реално предоставени за запознаване няколко дни след този срок – едната четири, а другата два дни преди заседанието. Представител на Висшия адвокатски съвет ежедневно правеше справки в деловодството на съда с цел получаването на експертизите, като на 23.11.2020г. сме депозирали и нарочна молба в тази връзка. Тъй като делото не беше на разположение на страните в адвокатската стая обаче, въпреки желанието и усилията от наша страна, не успяхме да се снабдим своевременно с екземпляр от тях“, пише той в молбата си за отлагане, която ВКС е решил да уважи.

Освен тези две експертизи, които са готови, трябваше да има още една, но днес жалбоподателите са се отказали от нея.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
30 ноември 2020 14:18
Гост

Софийския Макрон не може да си заеме длъжността, до която с толкова зор го добутаха големи кантори. Сега само пречите на Валя Г да овладее софийската колегия. Тогава да видим какво ще се случи със всички колеги, които посмеят да се изправят срещу банка или колектор. Явно да пробутват тълкувателни дела чрез ВАдС не им стига.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
27 ноември 2020 19:43
Гост

Стефан Марчев е добър адвокат, пише – противник ми е по дела – не е за подценяване, ще видим. Сега – не знам какъв е този зор да си и административен ръководител, може би допълнителна реклама, откъде намират време за това. Живи и здрави – но дано не вдигат повече разходите за адвокати и да не измислят някакви ангажименти – от рода на застраховки, семинари, както и други казармени правила, защото все пак – си имаме достатъчно главоболия, а впрочем – аз полза от адвокатските съвети и ВАдвС и регионални – не съм видял, освен глупави някакви – разрешения да… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
28 ноември 2020 11:32
Гост

Председателят получава доста добро възнаграждение.За това битката си струва

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
28 ноември 2020 12:46
Гост

Ужас, не го пише директно в годишният отчет, аз значи затова плащам 33 лева на месец, това най-малкото е – слабохарактерно или – проява на мързел, да разчиташ на заплата – при положение, че всички знаем колко трудно се завежда и печели дело, факти, възражения, писмени преписи, но така е – винаги има хора на завет.

Случаен
Случаен
28 ноември 2020 17:20
Гост

Добро възнаграждение е, ако не си добър адвокат и си нямаш клиенти. За адвокатите, които са финансово добре си е чиста загуба, защото участието в органите отнема много време, през което можеш да изкараш пари. Затова трябва да отиват в органите тези, които не се стремят за заплатата, а които има какво да дадат и като знания, и като опит и като авторитет на адвокатурата.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 19:31
Гост

Чета из интернет възмущение от отлагането на събранията. Малоумни ли сте, какви сте? Искате да се изпозаразите всички и да мрете ли? Прост е българският адвокат и това е. Защо слушате хора като ОСА и Данов, на които им отърва да няма събрание в София през януари, че да си запазят делегатите. Съберете се насред ковида и мрете, па току-виж нивото на гилдията се вдигнало! И ако ме питате, кълна ли, да проклинам ГЛУПОСТТА и БЕЗУМИЕТО, което е обзело професията

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2020 16:43
Гост

ковидиот.

Клиент
Клиент
27 ноември 2020 19:15
Гост

Нали знаете приказката за клиента и адвоката. Какъвто клиента, такъв и адвоката. Какво очаквате-професионализъм, морал и от кого го очаквате? От Ралица, от Данов, от Райна Аврамова или от Пейчо Пейчев, който от три месеца не се появява никъде, и се пази, но внезапно се влошил, нямал си адвокат и моли съда да се отложи делото, за да се запознае с експертизи, защото били обемни. Ми той не може да ги прочете, камо ли да ги осмисли. само се сетете за ОС на СК, как сричаше от трибуната доклад от три страници. Ето затова, никой не уважава адвокатите, защото нямат… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 19:27
Гост

Евала, личи си, честе колега, а не клиент 😉 Заставам зад всяка дума, не знам кой сте, но това е истината за нашата професия.

Калин Орела
Калин Орела
27 ноември 2020 17:43
Гост

Доста им личи на ВАДС, че шиканират делото, което показва, че никак не са убедени в правните си аргументи за отмяна избора на органи на САК! Срамно поведение.

Пионер
Пионер
27 ноември 2020 17:19
Гост

Да живее Марчев! Долу БКП в адвокатурата!

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 23:31
Гост

А той,по точно жена му не е ли от тях?

Киро
Киро
27 ноември 2020 17:05
Гост

Скоро няма да има нова, млада вълна в адвокатурата.

Адвокат
Адвокат
27 ноември 2020 17:04
Гост

Не е това начинът да си на висотата на професията, колеги.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 17:03
Гост

При още един опит ВАдС да отложи делото, ВКС трябва да им наложи глоби, ама яки глоби

Стати
Стати
27 ноември 2020 17:03
Гост

Това е стар похват на адвокатските ръководства, които не пускат кокала с години, въпреки че колегите са им показали, че не ги искат повече.

Pich
Pich
27 ноември 2020 17:04
Гост

Затова са невъзможни всякакви реформи в гилдията.

123
123
27 ноември 2020 17:02
Гост

Значи, да обобщим – Висшият адвокатски съвет има трима адвокати. Двама явно са се запознали с експертизите, а един не е. Как те може да се запознаят, а той да не може. И как може този, който два месеца е болен, да не си определи адвокат. Яко мирише на шиканиране на делото и се надявам ВКС повече да не се им пуска фъндък.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 17:03
Гост

Жалка работа. И срамна.

the prophet
the prophet
27 ноември 2020 16:58
Гост

И петото и шестото няма да се гледат, не го мислете

срам
срам
27 ноември 2020 16:55
Гост

Уха, адвокатска работа му кажи и не обиждай повече. Експертизата внесена в срок, той не могъл да прочете. Ми за какво ти плаща висшия, бе? срам, колеги, срам

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 16:56
Гост

На 21 декември я камилата я камиларят в тези времена, все някой ще го прасне ковида и забравете да има заседание. Защо ВКС се връзва на тези изпълнения се питам аз?! Гледам дават се чести дати, все пак

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 17:04
Гост

Плаща му да мотае делото