Каквито и да са вашите противоречия, моля да подходим професионално. Този призив отправи съдия Мими Фурнаджиева от Върховния касационен съд (ВКС) към спорещите адвокати по делото за избора на ново ръководство на Софийската адвокатска колегия (САК).

На 10 март 2020 г. Висшият адвокатски съвет (ВАдС) отмени резултатите от изборите за всички органи на колегията – за председател и членове на адвокатския съвет, за членове на контролния съвет и за председател и членове на дисциплинарния съд.

Стефан Марчев беше избран за председател на САК и сега обжалва решението на ВАдС да касира изборите
Стефан Марчев беше избран за председател на САК и сега обжалва решението на ВАдС да касира изборите

Сега обявените за спечелили след изборите – екипът, начело със Стефан Марчев, които не са съгласни с касирането им, оспорват решението на Висшия адвокатски съвет пред ВКС.

Днес трябваше да се проведе първото заседание по делото, но заради серия молби и искания, свързани още с въпроса кои са страните по делото, ход не му беше даден. Съдия Фурнаджиева (председател на състава с членове Василка Илиева и Десислава Попколева и докладчик по делото) още в самото начало напомни на събралите се в зала Тържествена на Съдебната палата множество адвокати, че с колегите си в състава са известни с оперативността си и въпреки че днес процесът не тръгна по същество, го насрочи бързо за след три седмици.

Делото не можа да започне днес, тъй като четирима адвокати, по чиито жалби ВАдС касира резултатите от изборите за нови органи на САК, поискаха да се включат в процеса. Така като ответници бяха конституирани Александър Машев (той беше кандидат за председател на колегията и за член на съвета, но беше избран само за колективния орган), Пламен Ангелов (кандидат за председател на Дисциплинарния съд, загубил от Трендафил Трендафилов), Пейчо Пейчев (неизбран за член на Контролния съвет) и Никола Касабов (неизбран за член на Дисциплинарния съд).

Александър Машев, по чиято жалба ВАдС отмени изборите за нов съвет, от следващото заседание ще се включи като ответник по делото
Александър Машев, по чиято жалба ВАдС отмени изборите за нов съвет, от следващото заседание ще се включи като ответник по делото

Днес съдът обаче докладва, че ВАдС е поискал като заинтересовани по делото да бъдат конституирани всички участници в изборите за всички органи на софийската колегия. Дори и от тях да се извадят избраните, които вече са жалбоподатели и така или иначе участват в процеса, това би означавало в делото да се включат още над 100 души. ВКС отхвърли това искане.

Това, което накара съдия Фурнаджиева да призове адвокатите, които участват в делото, да подходят професионално и да изоставят личните си противоречия, бяха многобройните препратки към предишното дело срещу избора на ръководство на САК от 2016 г.

Тогава всъщност в различни процесуални роли участваха почти същите хора, които и сега спорят пред ВКС. Стефан Марчев например беше избран за член на адвокатския съвет и вотът беше потвърден от ВАдС, а срещу него като оспорващ резултатите беше адвокат Райна Аврамова. Днес той е в ролята на жалбоподател, а тя е наета от ВАдС като един от процесуалните представители на съвета. Освен това докладчик по делото пак беше Мими Фурнаджиева.

Адвокатите Тодор Филипов и Райна Аврамова представляват ВАдС пред съда. Аврамова беше кандидат за председател на САК, но не отиде на балотажа, в който един срещу друг се изправиха Александър Машев и Стефан Марчев
Адвокатите Тодор Филипов и Райна Аврамова представляват ВАдС пред съда. Аврамова беше кандидат за председател на САК, но не отиде на балотажа, в който един срещу друг се изправиха Александър Машев и Стефан Марчев

След поредното позоваване на решението ѝ за предишните избори и припомняне как е постъпил тогава съдът, и за какво е бил спорът, тя заяви: „Абсолютно ми е известен предметът на това дело и кои бяха конституирани по него. Не са минали чак толкова много години. Каквито и да са вашите противоречия, моля ви, да подходим професионално“.

Така след конституирането на още четирима ответници заедно с ВАдС се очаква на 25 юни 2020 г. ВКС да даде ход на делото.

Въпросите, по които спорят адвокатите са много. Основният обаче е свързан с допуснатите да гласуват адвокати, които не са били платили членския си внос към САК до края на декември 2019 г. и заради това не са имали право да гласуват на първия тур на изборите на 26 януари 2020 г., но са участвали на втория тур на 2 февруари 2020 г., тъй като през януари са си платили вноските и за декември 2019 г., и за януари 2020 г. По различни изчисления става дума за 198 души или за 176. Мнозинството във ВАдС прие, че това е нарушение на чл. 49, ал. 2 от Закона за адвокатурата, то е съществено и е довело до опорочаване на изборните резултати.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokat
advokat
08 юни 2020 4:49
Гост

Винаги ми е било интересно какво има в главата на некадърниците – но това си остава вселенска загадка, сега – едно е ясно – Софийската колегия има приходи 900 000 лева, като при това има и наеми, бюджета е тлъст, възможностите за това-онова (касиер съм бил на входа и знам – не съм отклонявал средства – но идва асансьорния техник и сменя напълно здраво реле на асансьора – тоест винаги може да се намери схема, после здравото и напълно годно реле го занася в друг вход, където му плащат пак, аз пресякох тази практика), тоест имаме алчност. На мен ми… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
05 юни 2020 20:03
Гост

Не зная защо Марчев е тръгнал да обжалва.При повторните избори едва ли резултата би бил по-различен от сегашния.Лобито на Негенцова и сие няма да остави ВКС-то да им отмени решението за касиране на изборите в САК..Вервайте ми

Адвокат
Адвокат
05 юни 2020 20:01
Гост

Не знам защо колегата Марчев обжалва.При едни нови избори едва ли резултата би бил по-различен от сегашния.

АДВОКАТ
АДВОКАТ
04 юни 2020 21:21
Гост

Явно лобито “Гигова-Марчев” не е доволно, което прозира отвсякъде, предвид даването на трибуна в същата електронна медия на адв. Марчев и адв. Гигова по различни поводи ( за адв. Гигова-спечелването на делата на “ОББ” от нея като процесуален представител на “ОББ” срещу Васил Божков), а на адв. Стефан Марчев ( по повод кандидатурата му за Председател на САС САК). Истината колеги е важна, не поръчкови материали и внушения.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 7:20
Гост

Голямо изказване направи много ясно, че са недоволни нали затова има дело, за чието първо и очевидно неуспешно заседание ни се дава кратък репортаж. Явно процесът тепърва ще започва и на мен ми е интересно да прочета, а че в някакви други медии писали за банки и други дела няма нищо общо.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 17:11
Гост

„Лобито“? Защо направо не ги нарекохте „обслужващи олигарсите“, „протестъри“ и прочие термини, използвани в кафявите медии на Пеевски по отношение на всички противници на задкулисието в съдебната ни система? Съжалявам, но тук подобни похвати не вървят. Адвокатите са 1. Интелигентни и 2. Свободни. И като такива никога няма да подкрепят подлогите на Пеевски.

advokat
advokat
04 юни 2020 19:56
Гост

По-голяма шизофрения не съм виждал. ВАдвС упълномощил да го представлява адвокат, който е участвал като кандидат в изборите и същевременно и е поискал да се конституират като заинтересована страна всички кандидати в изборите сред, които и процесуалния представител на ВАдвС ??? А колко тъп адвокат трябва да си за да поддържаш искане за собственото си конституиране като подпомагаща страна в зала пред ВКС!!! Тези се оказаха по-прости, отколкото ги мислех. Лошото е, че тъпотиите на Негенцова и компания се отразяват на всички.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
04 юни 2020 19:53
Гост

А Машев къде е завършил?

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
04 юни 2020 21:49
Гост

Питам просто, защото прочетох, че е експерт по търговско право. Винаги може да се научи нещо ново.
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8576451

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 16:30
Гост

Казусът е елементарен – загубилият Машев + сегашното ръководство на адвокатурата, касирало изборите, са прикрити поддържници на прокуратурата, специализираните съдилища и всички останали явления в съдебната система, свързвани със зависимостите от Делян Пеевски. Спечелилите отменените избори се борят срещу всички тези явления, а медиите на Пеевски ги слагат в графата „протестъри“. Личното ми мнение е, че ако Пеевски превземе и адвокатурата, това ще е окончателния край на правовата държава.

обективен
обективен
04 юни 2020 17:49
Гост

Правовата държава вече я няма, и без адвокатурата ! Не само ръководствата, но и адвокатурата е пасивна, както почти цялото общество.

правният интерес
правният интерес
04 юни 2020 15:11
Гост

Подалите жалба до ВАдвС си имат правен интерес да участват и в процеса пред ВКС. Интересното обаче е с Машев – от какъв зор, казано по-иначе правен интерес, след като си избран за член на САС обжалваш?! За председател – абсолютно, но за САС. Недоумявам

срам
срам
04 юни 2020 14:48
Гост

Това дело ще бъде хит! Щом в процес, в който страни са единствено адвокати т.е. професионалисти, съдът трябва да призовава за професионален подход… Нещата са ясни. Но искам да изкоментирам искането на ВАдвС – това е класическа идиотия – да искаш да се конституират като заинтересовани хора, които не са го поискали ей така служебно?! Къде сте учили право, бе господа висши? Срам

Гриша
Гриша
04 юни 2020 14:43
Гост

Как може адвокати, които не са платили членския си внос към САК, да бъдат допуснати да гласуват?

Милен
Милен
04 юни 2020 14:44
Гост

А, бе кой ти гледа такива подробности от пейзажа.

Мирела
Мирела
04 юни 2020 14:41
Гост

Тези четирима адвокати, по чиито жалби ВАдС касира резултатите от изборите сега ли се сетиха, че искат да се включат?

Нели
Нели
04 юни 2020 14:39
Гост

Поздравления за съдия Мими Фурнаджиева! Както винаги проявява здрав разум и далновидност.

Manoleva
Manoleva
04 юни 2020 14:15
Гост

Искам аз да вляза и да прочета, нещо свежо днес. Е тук е свежо

Кефизен
Кефизен
04 юни 2020 14:15
Гост

Голем праз. Карат се, като простаци. Щом чак до призиви са се докарали

Златимир
Златимир
04 юни 2020 14:14
Гост

Надявам се да изберат качествени хора, а не техни приятели

Lalov
Lalov
04 юни 2020 14:14
Гост

Трудно е да се раздели професионално от приятелско отношение

Борисов
Борисов
04 юни 2020 14:35
Гост

Никак не е трудно.Въпрос на професионализъм, който много често е дефицитен.

Николов
Николов
04 юни 2020 14:13
Гост

А аз си мислех, че във ВАС са честни и образовани хора. Те дискутират, не се карат, като цигани…

Kalinka
Kalinka
04 юни 2020 14:14
Гост

Това показва, че и те са хора.

Облена
Облена
04 юни 2020 14:12
Гост

Потресаващо.

Ени
Ени
04 юни 2020 14:12
Гост

Е нужно ли е да се призовавате да подхождате професионално бе да му се невиди. Не е ли логично това?

Агов
Агов
04 юни 2020 14:12
Гост

Това не е ли логично?

123
123
04 юни 2020 14:12
Гост

Шоуто на Мъпетите се замени с Шоуто на Адвокатите.

Клоун
Клоун
04 юни 2020 14:36
Гост

Това по-скоро ми мяза на цирк.

сделка или не
сделка или не
04 юни 2020 14:10
Гост

Ох чакайте малко Висшият съвет е наел участник на първия тур да го представлява по делото за избори, които е касирал… Сделка или не, питам се аз?

Ангелова
Ангелова
04 юни 2020 14:36
Гост

Има сделка със сигурност.