Бизнесменът Николай Банев използвал намерения в килията му телефон, за да пише съобщения на майка си Мария, в които иска от нея да влияе на свидетели по делото. Това обявиха днес от прокуратурата по време на заседанието в Специализирания наказателен съд за промяна на мярката за неотклонение на Банев.

Съдия Иво Хинов отказа да пусне бизнесмена от ареста, след като прие, че има достатъчно доказателства срещу него за пране на пари, данъчни престъпления и присвояване, а на свобода Банев можел да се укрие, защото разполага с достатъчно пари и да повлияе на някои от неразпитаните още свидетели.

От прокуратурата цитираха разговор на Банев с майка му във връзка с натиска над свидетели. В него тя обяснила, че казала на един от свидетелите да говори или добро, или нищо.

„Абсолютно не отговаря на истината“, отвърна днес Мария Банева, която беше в залата. 77-годишната жена също е обвиняема по делото, но остана на свобода срещу 10 000 лева парична гаранция.

За намерения телефон в килията на Банев съобщи в началото на годината зам.-главният прокурор Иван Гешев. По думите му, бизнесменът получил телефон в кутия от сок и се свързал с лобисти в Русия, от които искал защита и политическо убежище.

Днес стана ясно, че телефон в килията имала и съпругата му Евгения, но той не бил открит, като разследващите подозирали, че също е внесен в кутия от сок. Те обаче засекли комуникация с децата на съпрузите, на които тя казала, че могат да заминат за Русия и да получат гражданство. Те обаче отговорили, че им харесва повече във Франция, където бяха с родителите си, когато бяха обявени за издирване миналата година. Баневи обсъждали помежду си и поведението си пред медиите по време на съдебните заседания.

Днес Николай Банев също повтори пред медиите тезата си, че се чувства в детска градина, в която деца се опитват да правят икономически анализ.

Банев и съпругата му Евгения са от два месеца в ареста, след като бяха задържани във Франция и екстрадирани в България на 6 декември. Те са обвинени, че в престъпна група са изпрали над милиард лева, присвоили са близо 85 млн. лева и са укривали данъци. Според разследващите присвояването на парите е ставало от приватизираните предприятия „Полимери“ , „Елма“, „Химически завод Панайот Волов“ и „Топлофикация Казанлък“. Държавното обвинение твърди, че от „Полимери“ били присвоени над 1.5 млн. лева, завод „Елма“ е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ. Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали по сметки на Баневи.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анинимен
Анинимен
03 февруари 2019 21:06
Гост

Добре е, че ни държите в течение за хода на делото. Но мен ме интересува решението за присъдите им.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2019 21:02
Гост

Банев има явно много добро чувство за хумор. Или не е ходил на датска градина.

Корупция
Корупция
03 февруари 2019 20:58
Гост

И как така Банев си намери телефон в килията?

Минко
Минко
03 февруари 2019 21:04
Гост

Те затворниците вече пистолети си сглобяват. В кой век живееш. Имаш ли пари, всичко е възможно.