Четири преписки и дела са били образувани срещу членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) след като на 12 май внесоха първото предложение за предсрочното освобождаване на вече бившия главен прокурор Иван Гешев. Това е уточнила прокуратурата в отговор до ВСС по повод днешното обсъждане на въпроса за оказван натиск и влияние върху членове на съвета, поставен от министъра на правосъдието Атанас Славов.

За оказания натиск съобщиха самите кадровици при дискусиите по повод внесените две предложения за предсрочно прекратяване на мандата на вече бившия главен прокурор Иван Гешев. Стана ясно, че срещу членове на Прокурорската колегия, които са вносители на предложенията, са започнали проверки от ВКП по повод постъпили срещу тях сигнали. И шестимата вносители бяха получили призовки да се явят в прокуратурата, за да бъдат разпитани.

По този повод те излязоха с декларация, в която обвиниха Гешев в натиск и използването на целия ресурс на прокуратурата като прикритие и жив щит за постигане на личните му амбиции и в ескалиране на напрежението. Те допълниха, че са възникнали множество въпроси за активизирането на ВКП, която е започнала проверки срещу тях. „Това е прокуратурата, на която той е пряк административен ръководител и която не се явява първоинстанционна прокуратура по никое наказателно производство“, изтъкнаха тогава членовете на ПК (повече виж тук).

Въпросът за натиска чрез проверки засегна и министърът на правосъдието Атанас Славов, който заяви, че ще свика специално заседание, на което да бъдат обсъдени изнесените данни.

Някои от членовете на ПК на ВСС настояха да се изясни и въпросът кой е подал сигналите, как е започнала проверката, как са избрани прокурорите.

Както вече стана ясно, преписките са четири.

Гешев разпорежда да се извърши проверка по данни от изявление на Гешев

Първата е образувана въз основа на докладна записка от Николай Марков от пресцентъра на прокуратурата до обвинител №1. Докладната касае изявление на Иван Гешев от 15 май пред медии, съдържащо данни за търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. По тази преписка е била извършена лична проверка от прокурори от Върховна касационна прокуратура в изпълнение на резолюция на Иван Гешев от 15 май – денят на изявлението му.

С постановление от 5 юни прокурорите от ВКП са образували досъдебно производство за две престъпления за опит за принуда срещу магистрат (чл. 143, ал. 4, т. 1, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 НК). Препис от постановлението заедно с материалите са били изпратени на Софийската градска прокуратура по компетентност.

По повод тази преписка Огнян Дамянов обобщи ситуацията така – служител от администрацията на главния прокурор, подчинена на главния прокурор, изготвя докладна записка на база пресконференция на главния прокурор, върху която докладна записка главният прокурор поставя резолюция за извършване на проверка от прокурори от ВКП, която е подчинена на главния прокурор.

В резултат на това по време на годишния си отпуск получих призовка да се явя в прокуратурата“, уточни Дамянов. Той обърна внимание на това, че ВКП не е първоинстанционна прокуратура и попита как в такава ситуация ще се реализира искане за отвод на прокурор от ВКП, като над него е само главният прокурор, който е инициатор на проверката.

Огнян Дамянов отбеляза още, че ВКП е образувала досъдебно производство и едва след това е изпратила препис от постановлението и материалите на компетентната СГП. „СГП може да реши да не образува досъдебно производство, но веднъж получила такова, е длъжна да го разследва“, изтъкна Дамянов.

Тук той сподели, че през последния месец научил за една странна практика в прокуратурата – от държавното обвинение подавали информация към някои определени медии и после на база публикациите се самосезирала и започвала проверки.

Пресслужбата на прокуратурата пишела сигнали и статии като основание за проверки

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, който беше поканен от ВСС да участва в дискусията по темата, потвърди за такава практика. И не само. Той обясни, че в дирекция „Публична комуникация“ в прокуратурата, в която по времето на Иван Гешев са работели 18 човека, са се писали сигнали от несъществуващи хора и после се внасяли в прокуратурата. По тези сигнали са се извършвали проверки. „Очевидна е била целта на тези сигнали – било за оттегляне на искането за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев, било за искане за отвод на членовете на Прокурорската колегия“, посочи Сарафов.

Другият начин за образуване проверки, продължи и.ф. главният прокурор, е бил служители от пресцентъра на прокуратурата да пишат статии, които после са били изпращани на две определени медии за публикуване. И впоследствие въз основа на тези статии прокуратурата се е самосезирала. „В този смисъл има становище от директора на дирекция „Публична комуникация“ по какъв начин се е работело. Няма да казвам дали това е законно и морално, тези действия трябва да бъдат обект на проверка и евентуално за дисциплинарни или наказателни производства“, поясни Сарафов.

Той обясни, че всички тези проверки са били започнати от определени прокурори от ВКП като за всяка е имало резолюция от бившия главен прокурор. Сарафов също заяви, че е незаконно и недопустимо да се образуват проверки във ВКП и тя да ги провежда. Той допълни, че тази практика е избуяла след 1 май, преди това не е имало такива случаи.

И.ф. главният прокурор каза още, че е назначил проверка на всички тези случаи, които били осем.

Сарафов беше категоричен, че ще работи за това всички порочни практики, които са били активирали от Иван Гешев, да бъдат преустановени.

Ние трябва да се отърсим от порочните практики от последните седмици, месеци, изобщо от управлението на г-н Гешев. Той беше много вреден за прокуратурата. Той опростачи прокуратурата до едни незапомнени нива, но той беше и полезен – да покаже какво не може, какво не трябва да се допуска. Има неща, които стоят на пътя на прокуратурата напред като дърво пред пътя. Ако това дърво, ако тези неща не бъдат премахнати, прокуратурата не може да продължи напред. Аз съм на мнение, имам амбиция, надявам се на подкрепата на всички членове на ВСС, тези препятствия на пътя на прокуратурата като една нормална, нормално работеща в полза на цялото общество, а не на личността на главния прокурор институция, да бъде напред. Нека пътят продължи напред съобразно закона и морала в полза на цялото общество, а не на една личност. Такъв авторитаризъм не бива и не трябва да се допуска. Това е изводът, това е горчивият опит, от който трябва да се поучим от последните три години“, заяви Сарафов.

Калина Чапкънова заяви, че по тази преписка е получила две призовки, но преди да се яви, ѝ се обадил прокурор от ВКП, за да я уведоми, че е отпаднала необходимостта да бъде разпитана.

Георги Кузманов сподели на свой ред, че е отишъл във ВКП, където е разговарял с двама обвинители. „Те обясниха, че са длъжни да ми зададат въпроси по преписка, която им е възложена. Въпросите на прокурорите бяха дали усещанията на Гешев са верни – че е имало натиск да внесем предложението за предсрочното му отстраняване. Питаха кога сме го решили, как сме го обсъждали и кога сме го писали. Говорим само за усещания, които г-н Гешев изпитвал и били основание за образуване на тази преписка“, разказа Георги Кузманов.

Той им е казал, че трябва да си направят отвод, защото са под прякото ръководство на Гешев, който е инициатор на преписката.

Колегата му Йордан Стоев също каза, че се явил във ВКП, но още в началото поискал отвод на цялата ВКП, а и на ВАП като изтъкнал, че първоинстанционна прокуратура трябва да извърши съответните действия, а тези две прокуратури са под прякото подчинение на главния прокурор.

Светлана Бошнакова сподели, че се е отзовала на призовката, задавани са ѝ били същите въпроси като на Георги Кузманов и тя отговорила по същия начин като него.

Иван Гешев оказвал ли е натиск върху членове на ПК

Атанаска Дишева попита вносителите на първото предложение дали Иван Гешев им е оказвал натиск под някаква форма – например при срещите им или по телефона. Тя поиска да научи това като се обоснова, че всеки член на съвета трябва да е независим при вземане на решенията и че ако е имало някакво давление самата тя може да подаде сигнал в прокуратурата.

От отговорите стана ясно, че повечето от членовете на съвета не са отговаряли на позвъняванията на Иван Гешев, някои от които са били търсени многократно в деня, в който беше внесено първото предложение.

Единствено Георги Кузманов и Светлана Бошнакова са отговорили на телефонните обаждания. Кузманов сподели, че Гешев го е питал защо правят това сега, кой им се е обадил, за да го направят, политик звънял ли е и др.

Може би политическата кампания е била изначално замисълът на Гешев. Фактите са такива, че той в момента регистрира политическа партия, гражданско сдружение… нещо такова. Усещанията му бяха за сметка на прокуратурата, а Николай Марков услужливо е преобразувал неговите усещания в сигнал, по който бяхме викани във ВКП“, посочи Кузманов.

Всички отрекоха при тези разговори да са усетили някакъв натиск.

Кой е по-юрист

Въпросите на Дишева обаче възмутиха Вероника Имова, която призова заседанието да не се превръща в своеобразно разследване за евентуални нарушения от Гешев. Вероника Имова посочи, че ВСС е административен орган и се обърна към Дишева с думите: „Колегите, които нямат практика в наказателноправната материя, да се въздържат от коментари, които надхвърлят тяхната компетентност“.

На което получи следният отговор от Дишева: „Г-жа Имова няма достатъчен опит в областта на административното право, но шеста година взема становище по въпроси, които касаят приложението и тълкуването на нормите от административното право“.

И допълни: „Аз съм член на ВСС, който има определени правомощия. Имам интерес да се установи дали други членове са били подложени на някаква форма за натиск, защото са упражнили свое правомощие по закон, дали по повод на това тяхно упражнено правомощие или предстоящо гласуване в процедурата, която към онзи момент е висяща, е бил упражнен натиск, давление молба и т.н. Предметът на обсъждането е именно такъв. С независимост се ползват не само магистратите, но и членовете на съвета и когато един орган, извън или в съдебната власт, се опитва да се повлияе върху вече взето решение, е въпрос, който касае Пленума на съвета“.

Над 50 висящи дела срещу хора във властта се проверяват

След тази размяна на реплики, думата взе Олга Керелска, която попита и.ф. главния прокурор дали порочната практика за започване на проверки на фалшиви сигнали и статии му е била известна преди 15 май и дали е подавал сигнали.

Нямам причини да смятам, че по такъв начин са подавани сигнали преди това и че са извършвани лични проверки от ВКП. Аз не съм избран за негов заместник, а качеството ми на заместник произтича от закона като директор на Националната следствена служба. Не съм бил част от екипа на Гешев. Не съм бил и в сградата на Съдебната палата, защото нямам кабинет там“, обясни Сарафов.

Поради това, че не е знаел, не е и подавал сигнали. Той допълни, че след 15 май, когато Гешев „направи обръщение и скъса ритуално оставката си“, комуникацията му с него е била само чрез медиите. „Бях единственият, който пусна сигнали срещу Иван Гешев и въведените от него порочни практики. Никой друг не подаде сигнали срещу него“, коментира още Сарафов.

И допълни: „Аз се срамувах, че Иван Гешев е главен прокурор. За съжаление, в последните месеци и седмици на Гешев показаха много дефекти на тази институция и показаха, че институцията може да се ползва за лични цели и че има хора, които са готови да следват подобно поведение и да подкрепят такива порочни практики“.

Той посочи, че е време прокуратурата да се изчисти. „Заради това се съгласих да поема тежестта и да поема отговорността на тази позиция, докато изберете нов главен прокурор. Не крия, че това ми тежи в личен план“, сподели още Сарафов.

Една от целите му е прокуратурата да работи ритмично и срочно. В тази връзка отбеляза, че над 50 висящи и над 20 спрени досъдебни производства срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, в момента са обект на проверка за това дали е имало ритмично разследване, или са били забавяни. Някои от делата са от 2020 г. И.ф. главният прокурор изтъкна, че ако се установи неоснователно забавяне, ще предложи Инспекторатът към ВСС да направи проверка и да наложи наказания на прокурорите, нарушили служебните си задължения. По думите му проверките за срочност ще се правят постоянно.

Какви са останалите преписки срещу членове на ВСС

Втората преписка е по сигнал на организацията „Моя страна България“, представлявана от Ивайло Дражев, в който има твърдения за действия на членовете на съвета Калина Чапкънова и Георги Кузманов, кмета на Бургас и други представители на общинската администрация.

В изпълнение на резолюция на Иван Гешев от 17 май, прокурори от ВКП са извършили лична проверка като на 15 юни материалите са били изпратени по компетентност на окръжната прокуратура в Бургас.

Третата преписка касае члена на ПК на ВСС Гергана Мутафова. Тя е по сигнал на Петър Зарев от Пловдив, който излага твърдения за оказан от Мутафова натиск върху наблюдаващите прокурори по преписка и досъдебни производства, образувани срещу Лъчезар Иванов (бивш депутат от ГЕРБ) и Иван Тотев (политик от ГЕРБ, бивш кмет на Пловдив). Целта на натиска бил преписките и делата да бъдат прекратени, твърди Зарев. Този сигнал е изпратен на СГП.

И последната преписка е във връзка отново със сигнал, този път от Алкин Моллов срещу члена на ПК на ВСС Огнян Дамянов. Моллов излага твърдения за неправомерни действия от страна на Дамянов докато е бил окръжен прокурор на Разград във връзка с наказателно дело срещу Гюнай Хюсмен. И тази преписка е изпратена на СГП.

След изслушването на и.ф. главния прокурор, ВСС прие за сведение справката, която беше предоставена за преписките срещу членове на Прокурорската колегия.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 юли 2023 22:53
Гост

Тези шоумени затова ли отказаха „през пръсти“ да назначат класираните участници в конкурса за пъронаначално назначаване за прокурори в районните прокуратури – защото си ги мерят с действащите прокурори. Прецедент! Срам и позор за съдебната власт. Дано ВАС им напомни основите на правото!

Деловодителка
Деловодителка
08 юли 2023 18:55
Гост

Гешев опростачи прокуратурата,а Сарафов – следствието.

Запознат
Запознат
08 юли 2023 18:42
Гост

Дишлиева ли е еталона за морал сред магистратите ! ?
200кв.м ведомствено жилище с наем под 200 лв. на месец и ни дете, ни коте!
Иначе знае да плямпа.

Ad nauseam
Ad nauseam
08 юли 2023 0:28
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Лев та.ак на Гешо
Лев та.ак на Гешо
06 юли 2023 21:45
Гост

Нищо! Ти сега за сметка на това шъ опраиш работата.

Klimbo
Klimbo
06 юли 2023 18:51
Гост

Щях да напи ШЛ а на този грозник,че трябва да го е срам,пък се сетих че са оперирани от това…

25622525
25622525
06 юли 2023 18:03
Гост

Не трябва да се забравя,че Сарафов беше и Е част от осемте джуджета!
Така че изводите всеки сам може да си ги направи…

Съдия
Съдия
06 юли 2023 17:43
Гост

Аз съм съдия в СРС от доста години, последните почти десет в сградата на Столетов.Често се обядваше в Осемте джуджета.Гешев не съм го виждал там, но виж Сарафов беше чест посетител.Много колеги са го виждали, пъхаше се в една стая, скрита зад огледало.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 20:13
Гост

Тогава искайте да Ви разпитат като свидетел.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 20:30
Гост

Къде е тая сграда на Столетов бре човек

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 11:03
Гост

На Столетов е СЦЗ, почти и ССС.Дали Скобелев, дали Столетов, все булеварди, все генерали:). Сградата на СРС на Скобелев
е отворена за посетители от 2017 г.Стават грешки:)

БандитиВчерниРаса
БандитиВчерниРаса
08 юли 2023 18:49
Гост

Щом ти е готвил обяда Пепи Еврото и ти ми ясен.
А ти,гусим съдийо,чий си го крепил там или искаш и на тебе да ти цъфне некролога на вратата на съдебната палата приживе?

Деловодителка
Деловодителка
08 юли 2023 18:52
Гост

Много съдии заслужават да имат некролози приживе.Аз познавам поне десетина от СРС.Познавам такива и от СГС.

Боби каква фамилия ?
Боби каква фамилия ?
06 юли 2023 16:35
Гост

Ти по- малък простак ли си ? Не беше ли ти в основата на опростачването като публично обиди колегите си на Огледа в Хитрино. Бе беше ли ти който най- простшкиновика колежката в БОП и още колко други колеги ти Милиционерино . Какво излъчване имаш усещаш ли се

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 16:18
Гост

Срамувал се?! А как само ближеше задника на Гешев докато той „опростачваше прокуратурата“, най- безсрамно.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 15:49
Гост

А ти гений, нещастен милиционерски, забрави ли как крещеше покрай цистерните и кабинетите на прокурорите при влаковата катастрофа и гонеше зелени човечета из Хитрино….

253535
253535
06 юли 2023 15:37
Гост

Никой няма доверие на членовете на ВСС,нито на и.ф.главен прокурор,нито на членовете на т.нар.проверяващи комисии. Тръгнали са на тотален реваншизъм! Пълна пародия,ама пълна! Цирк Буш!

Zzz
Zzz
06 юли 2023 13:58
Гост

А ти я опедерасти

Ласло
Ласло
06 юли 2023 12:51
Гост

Да го освобождават най-накрая и да се приключва с тази сага.

Николай
Николай
06 юли 2023 12:48
Гост

За всички е ясно, че е оказван натиск и влияние върху членове на съвета.

Лозан
Лозан
06 юли 2023 12:49
Гост

За кой ли път!

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 16:13
Гост

Даже и пари са взели – по три милиона € да гласуват за отстраняването на Гешев. Боклуци нещастни.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 11:31
Гост

Хайде стига с тоя Гешев де. той политик стана вече

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 11:30
Гост

Очакваме подробности

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 11:30
Гост

Тия всички са маскари

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 11:30
Гост

Пародия

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 11:29
Гост

Освободете ги и тия членове

Димо
Димо
06 юли 2023 12:49
Гост

Най-добре! Нищо не вършат.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 11:28
Гост

Ох да, днес ще има бисери от събирането на ВСС

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 11:28
Гост

Излагациите край нямат.

Стоил
Стоил
06 юли 2023 12:50
Гост

Пълен фарс! Вече даже не са ми и смешни.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 11:28
Гост

Аз като чух как мислят и как се държат някой от членовете на ВСС (Най-активните за освобождаването на Гешев) ми стана ясно, че и те са платени и поръчкови типове. Мотив да го освободиш да ти е, че бил казал „политически боклук“. Той за куп други неща не беше освободен през последната година, защото и той и ВСС бяха на щат в ГЕРБ, но сега видиш ли заради изказване вече било важно да го махат. Глупости.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2023 11:27
Гост

Те и членовете на ВСС са си таковали таковата

Свидетел
Свидетел
06 юли 2023 11:26
Гост

Освободете го вече ИванчУ.