Нови 21 души, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, огласи българското финансово министерство (списъка виж тук).

Сред тях са майката на санкционирания по закона „Магнитски“ бивш депутат Делян Пеевски Ирена Кръстева, както и собствениците на „Ефбет“ – известните като Цеките братя Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан, които преди време отправиха публични обвинения срещу дългогодишния си бизнеспартньор Васил Божков.

В списъка са и обвиняемите с Божков Александър Тумпаров и Георги Попов. В него фигурира и името на Александър Ангелов и се появиха информации, че става дума за адвокат със същото име, но се оказа, че не става дума за юриста.

Недоразумението стана възможно, тъй като новият Единен адвокатски регистър, който единствен предоставя достоверна информация за адвокатите, е непълен и дава грешки. Доскоро можеше да се правят справки в стария регистър, но достъп до него в момента няма. Както „Лекс“ писа, за проблемите с новия регистър, чието създаване беше възложено от Висшия адвокатски съвет на работна група начело с Емил Ядков, преди време алармираха от Софийската адвокатска колегия (повече виж тук).

От МФ обясниха, че в разширения списък са включени физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC, както и „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години“.

Списъкът е съставен въз основа на информация за периода от 2016 г. до 2021 г., която е проверена от специалната работна група, която правителството създаде след като САЩ наложиха санкции на Пеевски, Божков и зам.-шефа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Вчера Желязков подаде оставка, но няма как тя да бъде приета, тъй като няма действащ парламент.

„Лицата, включени в списъка, са съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“ от РМС № 441, а именно: „всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани  или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC“, посочват от Министерството на финансите. И подчертават, че всички в списъка са участвали в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка с фирми, попадащи под санкциите на САЩ.

При нови данни и факти граждани и фирми може да бъдат извадени или добавени в списъка.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 15:29
Гост

Ай, Цека, цека. Беше ясно , че ще ви прецакат, ама точно така, не съм си представял. Дигиталното ЦСКА май ще тръгне по пътя на оригиналното.

Сахар Асфалтов
Сахар Асфалтов
15 юни 2021 14:14
Гост

Цеките даже се учудвам, че доста ги забавиха при положение, че дълго време са част от шайката и да ми се правят на невинни херувимчета, жертви на лошия Череп е някак нелепо.

Лозан
Лозан
15 юни 2021 12:12
Гост

До тук добре. А дали ще има някой осъден от този списък.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 12:48
Гост

Нали прокуратурата трябва първо да повдигне обвинение. Но за повечето от този списък тя отдавна се е доказала като ПРИКРИВАтура.

Хари
Хари
15 юни 2021 12:11
Гост

Какво ме грее, че Пеевски е санкционирания по закона „Магнитски“?

Тито
Тито
15 юни 2021 12:11
Гост

Този е за затвора.

Anonimen
Anonimen
15 юни 2021 12:06
Гост

В крайна сметка Службата за контрол на чуждестранните активи си върши качествено работата.

Krasimir
Krasimir
15 юни 2021 12:05
Гост

За собствениците на „Ефбет“ въобще не се учудвам.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 11:55
Гост

Абе то ОК, ама САЩ не предоставят доказателства. Само на хипотези ли налагат тия санкции? Защото и ние знаем, че тия хора са подкупни и даже престъпни, но на хартия са чисти и свестни бизнесмени.

Меринчев
Меринчев
15 юни 2021 11:55
Гост

Според мен са много интересни въпросите, които засяга този доклад и закон и каквото е там.

Кирчева
Кирчева
15 юни 2021 11:54
Гост

Пълна пародия. САЩ какво ги интересува или се здушиха с „Чорапа“ и сега ще правят преврати тука и Радев е поискал услуга – САЩ да заклейми тия хора. Без доказателства де.

Zeta
Zeta
15 юни 2021 11:54
Гост

От това следва ли, че този уруд ЦСКА 48 спира да съществува?

Агов
Агов
15 юни 2021 11:54
Гост

като Цеките братя Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан, които преди време отправиха публични обвинения срещу дългогодишния си бизнеспартньор Васил Божков.

ХАхХАХАХА
НЕ защитавам Божков, но трябва да кажа, че и тия двамата са ми крайно антипатични мишоци!

Серафим
Серафим
15 юни 2021 11:53
Гост

Слабо ме интересуват майката на Пеевски, Пеевски, Цеките и други подобни дебили

Emilov
Emilov
15 юни 2021 12:09
Гост

Ясно е като бял ден, че чуждестранните им активи не са от пестене на банички.

Pavleta
Pavleta
15 юни 2021 11:52
Гост

Няма защо да се сърдим. Едни и същи лица, за които знаем от години, че се занимават с де що има незаконно!

Rangel
Rangel
15 юни 2021 12:10
Гост

Но Пеевски не можаха да го пипнат. Много,много жалко.

Demireva
Demireva
15 юни 2021 11:52
Гост

Определено честито на печелившите.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2021 11:52
Гост

хахаха Цеките. Нали бееше много ербап собственика на ЦСКА 1948. Като се махна Божков и той напери гребена. Ха честито!