Работата по промените в Наредбата за заплащане на правната помощ, които предвиждат увеличение на възнагражденията на адвокатите, ангажирани с нея, е приключила. Това става ясно от отчета на Министерството на правосъдието за предишния мандат на Мария Павлова като служебен министър (април-август 2024 г.).

Документът представя накратко и най-общо „приоритетните задачи и ключовите постижения“ и в него няма повече информация за промените в наредбата.

Преди да бъдат огласени за обществено обсъждане обаче предстои те да минат през междуведомствено съгласуване. При него най-тежката дума ще има Министерството на финансите, което ще прецени дали да бъдат отпуснати пари за по-високи възнаграждения на адвокатите, които подпомагат и представляват най-бедните и уязвими граждани по делата.

За последен път те бяха увеличени през 2021 г. (виж тук), след като не бяха пипани в продължение на 15 години, но продължават да търпят сериозни критики от адвокатите (виж тук).

Най-голямото постижение в отчета на министерството за последните месеци безспорно е представянето на първия нов затвор у нас от повече от 60 години. Нещо повече – това първият затвор без решетки. Той беше изграден със средства по Норвежкия финансов механизъм. Новият затвор е в село Самораново и към него има и преходни отделения, и център за обучение на служители.

В отчета е отбелязан и краят на наблюдението на Комитета на министрите на Съвета на Европа по две важни групи дела – пилотното решение „Нешков и др. срещу България“ и делото „Стоянова срещу България“. „Това стана възможно след като бяха отчетени резултатите от важните реформи, които българската държава проведе след 2016 г., в системата на изпълнението на наказанията (Нешков и др. срещу България), както и своевременните промени в Наказателния кодекс (от 4 август 2023 г.), предвиждащи по-тежко наказуеми състави на престъпленията убийство и телесни повреди, когато те са извършени по подбуди, свързани със сексуалната ориентация на пострадалия (Стоянова срещу България)“, посочват от МП.

Наскоро в Благоевград беше открит нов офис на Агенцията по вписванията. В центъра на града вече заедно работят службата по вписванията и тази по регистрацията, което облекчава обслужването на гражданите и бизнеса. „Продължава активната комуникация с Министерство на транспорта и съобщенията и Български пощи ЕАД от една страна и Министерство на правосъдието и Агенция по вписванията, с цел осигуряване на сграден фонд за Агенция в различни градове на страната, с оглед предоставяне на качествени услуги на гражданите и бизнеса“, се заявява в отчета.

В него е посочено още, че са изградени и въведени в експлоатация регистри по несъстоятелност и по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Въвеждане формуляри за УДОВЛЕТВОРЕНОСТ ОТ ЗАЩИТАТА
Въвеждане формуляри за УДОВЛЕТВОРЕНОСТ ОТ ЗАЩИТАТА
30 август 2024 7:47
Гост

В Англия служебната защита е винаги БЕЗПЛАТНА. Не плащаш нищо, дори и да бъдеш осъден, разноските са за сметка на бюджета. Безплатна е и правната помощ при 24 часово полицейско задържане-винаги, дори и да имаш възможност да си платиш за защитата, защото се изисква бързина, и се приема,че за 24 часа не можеш да си организираш договорена защита, и ако пожелаеш-служебна защита получаваш безплатно. В Англия след края на делото гражданите попълват ВЪПРОСНИК ЗА УДОВЛЕТВОРЕНОСТ ОТ ЗАЩИТАТА. Този въпросник има огромно значение за заплащането. Предлагам: 1. Вписването в НБПП да се предхожда от ИЗПИТ за адвокатите. 2. Да се въведат… Покажи целия коментар »

Безплатната правна помощ е ПЛАТЕНА
Безплатната правна помощ е ПЛАТЕНА
30 август 2024 7:38
Гост

Пълно безобразие е това увеличаване на хонорарите. Тези хонорари НЕ се плащат от бюджета, по наказателни дела, а ги плаща лицето, уж безплатноправноподпомогнатия. Безплатността по наказателни дела е изключение, екзотика. Да го напишем директно-по наказателни дела безплатната правна помощ е платена. СЛЕД СПОРАЗУМЕНИЕТО С ПРОКУРОРА НБПП не пропуска да си издави изпълнителен лист, и са си поиска от споразумелият се осъден парите за безплатната правна помощ. Споразумение с прокурор-в превод осъдения ще си плати за безплатната защита. Ще се окаже, и че безплатна защита ще му е по-скъпа, нерядко от платена такава-с договор. Масово адвокатите по тези дела лъжат говорят… Покажи целия коментар »

obektiven
obektiven
30 август 2024 11:13
Гост

С този език на омразата към адвокатите не ми се виждаш читав

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 15:55
Гост

Много хвалба, много нещо, а реално нищо. Със Самораново МП поставя държавата в невъзможност да предостави постоянно течаща вода на затворниците. Демек усвоиха едни пари за нов затвор и едновременно с това заложиха бомба със закъснител. За преходните отделения да не говорим. С тях ще се подсигури уплътняване джобовете на главния директор …..МП е просто един некомпетентен смях!

Ласло
Ласло
29 август 2024 15:08
Гост

И за какво е открит в Благоевград нов офис на Агенцията по вписванията?

Цветан
Цветан
29 август 2024 15:09
Гост

Най-вече да се усвоят пари по всяка вероятност.

Бисер
Бисер
29 август 2024 14:57
Гост

Сега топката е в Министерството на финансите.

Цветанов
Цветанов
29 август 2024 14:57
Гост

Е, дано да отпуснат средства.

Красимир
Красимир
29 август 2024 14:55
Гост

Трябва да се помисли за най-бедните и уязвими граждани по делата.

В.Илиев
В.Илиев
29 август 2024 14:55
Гост

Махайте петте години юридически стаж и после вписване на аграри!

Димитров
Димитров
29 август 2024 14:54
Гост

И с какво точно ще са полезни тези регистри по Закона за мерките срещу изпирането на пари?

Николай
Николай
29 август 2024 14:51
Гост

A дали откриването на първия нов затвор у нас е постижение?

Жълтур Павеев
Жълтур Павеев
29 август 2024 14:52
Гост

Има много хора, които са за там. Обаче никой не смее да ги пипне.

Анонимен
Анонимен
29 август 2024 15:55
Гост

Конкретни имена и доказателства……..?

Гери
Гери
29 август 2024 14:49
Гост

Да им видим какви са точно ключовите постижения.

Михаил
Михаил
29 август 2024 14:50
Гост

Чак пък „ключови“. Ама нали трябва да се хвалят с нещо.