Председателят на Конституционния съд Павлина Панова и изпълнителните директори на Българска банка за развитие (ББР) Илия Караниколов и Цанко Арабаджиев днес подписаха договор, с който съдът придобива една от сградите на банката и терена към нея.

Както „Лекс“ писа, сградата е на бул. „Цар Освободител“ 2 – срещу Националната художествена галерия и в нея преди се помещаваше търговска банка.

Тя е на шест етажа и с обща разгърната застроена площ от 2 955 кв. м.

Цената на сделката е 22 655 700 лв. без ДДС.

Сградата ще бъде актувана като публична държавна собственост и ще бъде предоставена за безвъзмездно ползване и управление на Конституционния съд.

Както е известно, от създаването си КС няма своя сграда, а използва помещения в тази на Министерския съвет. Усилията институцията да има свой дом започнаха още по времето, когато негов председател беше проф. Борис Велчев и приключват успешно при ръководството на Павлина Панова.

След години отлагане, процесът се задвижи и заради промените в Конституцията, които разширяват достъпа до Конституционния съд и съответно се очаква да се увеличи натовареността му (повече за мотивите на управляващите КС най-сетне да получи своя сграда виж тук).

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 декември 2023 8:14
Гост

Това е начин държавата да овладее КС. Ами честито на управляващите, вече си имат конст.съдии! Каква правова държава, каква независимост, каква почтеност…..

Ad nauseam
Ad nauseam
23 декември 2023 6:54
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Символизъм
Символизъм
22 декември 2023 9:11
Гост

В сградата се помещаваше търговска банка. Какво съвпадение!

Мязи ми на надгробен кръст или по-скоро на стела
Мязи ми на надгробен кръст или по-скоро на стела
22 декември 2023 9:08
Гост

Тя Лукановата отиде на Еднажден оня ден при Андрей Карлович.

Въпросът е каква ще я замести, защото неразбралите ПАК нищо не вдянаха, а не гледайте актьорите в пленарна зала, нито режисьорите на представлението, А СЦЕНАРИСТИТЕ!!!

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 7:45
Гост

22,6 млн лв за 2 955 кв. м., демек – 7 667 лв/кв. м. КС скъпо си продадоха задниците, за да не бутнат риформата, не може да се отрече. Сглобката е спасена.
Фанфари и дитирамби.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 декември 2023 17:17
Гост

Как се „подкупват“ консититуционни съдии, за да не създават проблеми с измененията в Основния закон -кратък наръчник.

ехх
ехх
21 декември 2023 18:37
Гост

За допълнително четене провеждането и учредяването на Балкански конституционен форум, присъстващи на откриването лица, които не са съдии в балканските конституционни юрисдикции, техните речи.

Наполеон Бонапарт
Наполеон Бонапарт
22 декември 2023 9:04
Гост

Каквото и да си говорим винаги става въпрос за 💸 или за остойностяване в 💸

От пусто в празно
От пусто в празно
21 декември 2023 16:28
Гост

Тази „банка“ е корупционно тресавище и за разлика от КС няма оправдание за съществуването й. Сега ще раздадат парите на Вълци и Ковачи. Не разбрах как е била актувана досега, че да правят такава сделка. Нали ББР е държавна?

Ало, ало
Ало, ало
22 декември 2023 9:17
Гост

Само тази банка е държавна за съжаление!

А винаги всяка една ДЪРЖАВА задължително трябва да има поне няколко банки за да регулира и влияе на банковия пазар!

Това България не е държава, а кочина с тези чужди банки!

За 2023 година банките отчитат няколко милиарда печалба, смятайте колко НЕ ОТЧИТАТ за сметка на … изчезващия в Мора или Тофета, както искате! И не виновен онзи който отчита. А онзи …

Пенка
Пенка
21 декември 2023 14:50
Гост

Да видим как мнозинството от герб в съда ще реши проблема с промените в конституцията .Даи ще мисли за собствените си перспективи или за държавата

Temenugov
Temenugov
21 декември 2023 13:46
Гост

Явно промените в Конституцията са били катализатор това да се случи. Но какво правим ако същия Конституционен съд реши, че промените не са правилни по искане на зеленият чорап Радев. Оня с юмруците.

Радева
Радева
22 декември 2023 9:18
Гост

НОВА КОНСТИТУЦИЯ

Вишев
Вишев
21 декември 2023 13:45
Гост

Много пари бе… държавни пари.

Вишева
Вишева
22 декември 2023 9:20
Гост

Много за ония с евтини „обуща“.

Чунков
Чунков
21 декември 2023 13:44
Гост

Това не е лоша новина, но трябва да се случва разумно.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2023 13:44
Гост

Честито. Само дето трябва да се измисли как да се избегне паркирането масово на коли на жълтите павета пред галерията. Защото сега там е паркинг. А с тази функция на сградата ще стане още по-голям паркинг.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2023 18:07
Гост

Цар Освободител си е за пешеходна зона. Жълтите павета са културно наследство и трябва да се пазят, а не газят, както е засега.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2023 13:43
Гост

Важно е да имат собствена сграда. Но тази сделка за над 22 милиона лева не е никак евтина. И в същото време да няма пари за нов национален стадион ми се струва нелепо. Трябва да се събори стария, да се усвои от парк Борисова градина, а новият стадион да е някъде след Люлин. На ливадите. Имаме нужда. На него да се правят концерти, футболни мачове и други. С голямо пространство за паркинг, както и облагороден парк около него. Полетата край Люлин са си точно това в момента – полета.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2023 13:42
Гост

Добра новина. Честито да им е.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2023 13:42
Гост

Имаме Художествената галерия в двореца, имаме и съда, както и други сгради в района. Добре е мястото около бившият Мавзолей, горната част, която е срутена да се превърне в по-облагородено място. Да се направи проект за обществено обсъждане и да се реновира. Сега там има скара-бира в някакво забутано кръчме с маси на площада. Добре би било парка около Театър Иван Вазов, да продължи до жълтите павета, да се сложат хубави скулптори (модерни, както са по света или пък на български царе и/или известни и велики хора)

Анонимен
Анонимен
21 декември 2023 13:39
Гост

Ми не е зле. По-добре там да е Конституционния съд, вмсто банка, а на калкан в същата сграда да е министерство на отбраната, ако не се лъъжа. Срещу бившия мавзолей.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2023 13:39
Гост

Радев и срещу това ли е против? Защото е все против срещу нещо. А министрите му ходят да обясняват колко добре са управлявали те, сякаш ще се явяват на избори скоро.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2023 13:38
Гост

Там не е ли друга банка сега? Ще се разместят явно, а ?