Трима главния прокурори – настоящият изпълняващ функциите Борислав Сарафов и предшествениците му Иван Гешев и Сотир Цацаров, е поканила утре за изслушване парламентарната комисия, която проверява дейността на Мартин Божанов-Нотариуса.

Както „Лекс“ писа, депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП отказаха да участват в предишното заседание на комисията, като заявиха, че то се превръща в предизборен цирк. Въпреки липсата на кворум, председателят Никола Минчев прие, че няма пречка да се проведе изслушване, без да се вземат решения.

Според обявения дневен ред утре първо трябва да говори Сарафов. Предвидено е той да бъде изслушан за „данни и информация за групи за влияние в прокуратурата и предприети мерки от страна на ръководството на прокуратурата“.

След него е поканен Иван Гешев, а последен е Сотир Цацаров. Те двамата ще бъдат питани за „данни и информация за групи за влияние в прокуратурата“ за периода, през който са ръководили държавното обвинение.

Гешев беше главен прокурор от 2019 г. до 2023 г., а Цацаров от 2012 г. до 2019 г.

В съобщението до медиите днес обаче Гешев казва, че заради предварително планувано пътуване в чужбина няма да успее да присъства на заседанието на комисията.

„Радвам се обаче, че най-накрая все пак се осмелиха да ме поканят там – крайно време беше. Има много лъжи, които бяха изречени и те трябва да бъдат изобличени. Затова очаквам нова покана“, написа Гешев и уточни, че след 10 април ще бъде свободен.

Преди дни пък Сотир Цацаров, който в момента е завеждащ отдел във Върховната прокуратура, поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия. Той заяви, че не познава Мартин Божанов, никога не го е виждал и като главен прокурор не е имал информация за него. „Не съм имал съучастие, съпричастност или подпомагане на дейността на групата на Божанов. Не съм имал пряк, непряк и какъвто и да е бил интерес от похлупак за такава дейност, както казва съдия Владислава Цариградска пред временната парламентарна комисия“, заяви той пред колегията (повече виж тук).

Първоначалните планове на депутатите бяха с тримата главни прокурори да завърши серията от изслушвания на хора, които могат дадат информация за дейността на групата на Нотариуса.

Миналата седмица пред комисията се явиха апелативният прокурор на София Радослав Димов, градският прокурор Илиана Кирилова, както и заместничката ѝ и съпруга на Димов Божидара Ганева, и следователят Ясен Тодоров. Всеки от тях отрече каквато и да е свързаност и зависимост от Нотариуса (повече виж тук).

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 май 2024 21:02
Гост

­­Г­­­о­­р­­е­­щ­­и­­ ­­м­­­о­­м­и­ч­е­т­а­ ­в­и­­­ ­­­о­ч­­а­­­к­­­в­­а­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?96053

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 21:50
Гост

Кой поръча класираните участници в конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022 г. да не бъдат назначени? Нотариуса, Еврото, Гешо, Сарафа, Даманов или Гошо Вас?

НЕ КРАДИ!
НЕ КРАДИ!
01 април 2024 20:18
Гост

ПРОКУРАТУРО, ВЪРНИ КАРТИНИТЕ, ИЗЗЕТИ ОТ КОЛЕКЦИОНЕРА И.Г.! Как така иззе картините, а когато дойде времето да ги върнеш, десетки картини изчезват. И за по-интересно-нито обяснение има къде са картините, нито има разследване какво се е случило. Десетки безценни картини изчезват, след изземване от прокуратурата, и нищо-НИТО ОБЯСНЕНИЕ, НИТО РАЗСЛЕДВАНЕ, НИТО ИМА АРЕСТУВАНИ ПРОКУРОРИ ТАФИЛИ КАРТИНИТЕ, ама как е възможно? https://e-vestnik.bg/24042/igor-markovski-ot-275-moi-kartini-v-trezora-na-ktb-lipsvat-37/

НЕ КРАДИ!
НЕ КРАДИ!
01 април 2024 20:22
Гост

Понеже картините са непродаваеми-в чужбина няма интерес към тях-старите български майстори не се търсят в чужбина и са напълно непознати там, а в България крадени картини трудно се продават(не е невъзможно-но на цена 5-10 процента от стойността им) със страшна сила е въпроса на коя ли стена в прокурорски апартамент са окачени откраднатите картини.

А ако стане напечено-и почнат претърсвания(едва ли-щом досега не се е случило)-картините тихомълком има вероятност да бъдат върнати, под претекст, че са били забутани някъде си като немарливост, нЕли.

1111111
1111111
01 април 2024 17:36
Гост

Гешко баш утре имал пътуване в чужбина та нямал да ходи в НС.
Пълно шубе, че ще лъсне колко е умен сравнение с Цацаров и Сарафов.

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 15:51
Гост

Нотариуса Умре, за да бъде „разследван“, „тричан“ и използван за политически Пиар от хора, които мрази. Същевременно, ще бъде ограбено богатството му от жените, с които е бил, а не са го обичали и не им е пукало за него.
Твърде поучително за всички глупаци в България

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 14:11
Гост

е какво се чудите, колеги, това лице М.Б. а.к.а. Нотариуса никой не го познава и не го е виждал освен майка му и жена му, аз поне с такова впечатление останах от тази „комисия“… а и дъщеря му, според която клубът му бил…място за семейно събиране, то там външни хора никога не са влизали…ЦИРК…

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 13:20
Гост

Ще има да чакат тия селяци миризливи от ПП/ДБ

Изтърка се темата
Изтърка се темата
01 април 2024 13:11
Гост

Докога с този долнопробен цирк?

Интересно
Интересно
01 април 2024 13:07
Гост

Цацаров vs Рашков ще е интересна работа, само Рашков може нещо да направи, всичко друго около ППДБ е гола вода, особено Мирко на Лена, ще е интересно, стари „другари“ пак да сблъскат позиции1

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 13:20
Гост

Колега, доста презрително е обръщението Мирко. Колегата Иванов може да не е стъпил на солидни юридически постижения, но за сметка на това се крепи на морала и ценностите. Не веднъж го е твърдял. Той е много убеден в тази си позиция и не може да го разубядят нито видеа от парапета, нито лобирането на Елена да бъде назначаван на различни властови позиции. С КЗК се случи временен неуспех, но може да сте сигурен, че ще се намери удобно място. Преди да го заеме ще използва опорката, че и този пост не му е бил самоцел.

от психиатрията
от психиатрията
01 април 2024 20:04
Гост

Рашков и градинарчето с безбройните апартаменти от корупция. А за парите му?Рашков е злобен и зависим човек. Цял живот не го пуска , че не стана главен прокурор и правилно не е станал. Политически зависим и партийно пристарстен човек няма място не само като ГП, но и в съдебната власт. Горко на тези, които им преподава. Ще им показва как се нарушава закона, фабрикуването на доказателства и незаконни арести на хора.

original
original
01 април 2024 12:51
Гост

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

Изтърка се темата
Изтърка се темата
01 април 2024 13:12
Гост

Никой не се вълнува от твоите проблеми със съпругата ти. Имаш си – лекувай си ги.

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 20:29
Гост

Вие в ССБ не сте ли само геюве, лесбийки, асексуални и отдавна приключили със секса? Така съм чувал…

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 12:35
Гост

Да викнат Филчев-той набързо ще им отговори на тъпите въпроси

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 12:27
Гост

Да припомним че същите тези хардлайнери на ПП упорито обяснаваха че постовете не са им важни. Хм. Избори след избори, назначения след назначения, на тях постовете не са им важни.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 април 2024 12:15
Гост

Тоя на снимката не го ли урЕдиха да става евродепутат, защо ни занимават с хора, които са завършили право, не за да го с отдаденост към професията, а единствено като средство за придобиване на социален статус и стъпало към чисто политическа кариера?! Ясно е, че вижда кариерната си реализация навън, а в България може само като председател на НС, макар че и в него случай ще му се налага да озаптява разпалени депутати с балкански манталитет. П.С. Всичко това ми напомня на интервюто с видния македонист и „патриот“ с български корени, понастоящем президент на РСМ, който беше казал , че… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 април 2024 13:29
Гост

* не за да го практикуват с отдаденост към професията

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:39
Гост

Променкаджии от калибъра на Никола Минчев (известен в юридическите среди като син на майка си, от кантората обслужваща Промяната) и Мирослав Иванов (известен просто като Баджо Миро) с ограничен юридически стаж и явно пробили в политиката не с професионалната си компетентност и опит ще „препитват“ прокурори. Какво самочувствие.

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:32
Гост

Редно е да ги слушат, но не вярвам дакажат каквото трябва и каквото знаят

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:32
Гост

И? Чакаме Цацаров и Сарафов да си кажат едно към едно кои политици са били гръб на Нотариуса. И вероятно това няма да се случи

Мавродиев
Мавродиев
01 април 2024 11:31
Гост

Гешев и Сарафов не могат да се гледат. В една чакалня ли ще са или заедно ще влязат да ги изслушат? Защото ако е заедно, то ще с ескарат вътре и ще има много комедия

Киви
Киви
01 април 2024 11:30
Гост

Надявам се, че ще кажат пикантерия, но ме съмнява дълбоко

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:30
Гост

Колкото Михайлов като беше в комисията в Парламента и какво се случи? Нищо. Те не могат да заставят никой да направи нищо

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:30
Гост

Много интересно ще е как ще се излагат и тримата

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:29
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:29
Гост

И тримата ще кажат, че не знаят нищо.

Мамин хайдутин
Мамин хайдутин
01 април 2024 11:27
Гост

Някой спешно да каже на Никола Минчев, че пропагандата на ПП го промотира като красив и умен, ново лице на „промяната“, и някакси не е подходящо да се появява в НС с … една вежда. 🙂

Анонимен
Анонимен
01 април 2024 11:29
Гост

Абе вие сте шантави. Да не ги викат ли? Те ГЕРБ така правеха и явно ви харесва

Изтърка се темата
Изтърка се темата
01 април 2024 13:15
Гост

Ти си шантав.
Като ги „викнат“, та какво ще стане? Само загуба на време – никакви правомощия нямат тия комисийки измислени. Само храна за клюкарите и жълтините. Нито някой ще им признае за схеми и престъпления, нито тия дилетанти могат да узнаят нещо различно от това, което им се заяви, нито могат нещо да направят въобще.
Смешни циркове с елементарна режисура и сюжет и треторазрядни актьори.