Адвокатът от Видин и депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Иво Атанасов е новият кандидат на партията за министър на правосъдието. Това стана ясно, след като днес кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов представи на президента Румен Радев състава на правителство и върна изпълнен мандата.

Иво Атанасов е на 56 години и е роден в Свиленград. Бил е съдия, след което дълги години е адвокат. В информацията за него на сайта на парламента е отбелязано още, че владее немски и руски език. Избран е за секретар на парламентарната група на „Има такъв народ“. Член е на временната комисия за санкциите по закона „Магнитски“.

„Спряхме се на него, защото това е изключителен професионалист. Първо, този човек е председател на нашата Арбитражна контролна комисия. Той е съдия с дългогодишна практика и мисля, че е една добра кандидатура. Нашата скамейка е дълга така или иначе. При всички положения мисля, че това е един чудесен избор“, каза Николов за Иво Атанасов.

Първоначално номинираният от „Има такъв народ“ за министър на правосъдието адвокат от Велико Търново и депутат от партията Момчил Иванов оттегли по-рано днес кандидатурата си. Това беше съобщено лично от кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов заедно с шефа на парламентарната група Тошко Йорданов.

По думите на Николов причините Иванов вече да не иска да е министър на правосъдието в евентуален кабинет на ИТН са лични. „Всичко онова, което се наложи да преживее като изказвания, публикации в пресата не позволява на неговото достойнство да продължи с тази сага“, каза кандидатът за премиер. И заяви, че новата номинация за министър на правосъдието ще бъде обявена съвсем скоро. „тъй като и за нас това е нов факт“.

Тошко Йорданов пък сравни с жълти медии изданията, които са публикували чат на Иванов със студентка, като подчерта, че тя е заявила, че е фалшив. Чатът обаче не беше единствената изява онлайн на вече бившия кандидат за министър на правосъдието, което предизвика множество коментари. Два негови поста във фейсбук, в които обижда на „соросоиди“ и коментира негативно някои медии, доведоха до силен обществен отзвук.

Оттеглянето на Иванов дойде само часове преди да изтече крайният срок, в който ИТН трябваше да върнат на президента Румен Радев изпълнен управленски мандат с имена на министри.

„Ще го търсим навсякъде, където е необходимо, за да се свърши работа. Нали си давате сметка, че целият този процес се дължи до голяма степен на медиите, защото човекът прецени, че такъв тип публичност и известност не му е необходима. Нищо при нас не се решава еднолично, всичко се взема на консенсусен принцип“, каза Николов в часовете на „търсене“ на нов кандидат за министър на правосъдието.

От публичните изяви на новия кандидат на ИТН за министър на правосъдието обаче става ясно, че той няма симпатии към евентуалните партньори на партията му в бъдещо правителство, за каквито са сочени „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). В интервю за телевизия „Видин“ (видео виж по-долу) от началото на годината Атанасов изброява Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов от ИБГНИ, както и Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДБ, като заявява, че те не могат да бъдат алтернатива на ГЕРБ.

За Христо Иванов, кандидатът за министър на правосъдието казва, че е юрист, който не е влизал в зала и е получавал финансиране от български и международни НПО, бил е и министър в правителството на ГЕРБ. Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов също не можел да е алтернатива, защото това било „все едно Костов да излезе от нафталина“. Татяна Дончева била срещу референдума, организиран от Слави Трифонов, а Мая Манолова „предлага Пеевски и се усмихва“.

„Държали са Бойко за шлифера, усмихвали са се до него на трибуната, не са те алтернативата“, обобщава Атанасов. От интервюто му става ясно още, че той е краен противник на Истанбулската конвенция и това е в основата на недоверието му към Николай Хаджигенов.

„Когато протестирахме срещу Истанбулската конвенция, той я защитаваше. Аз не искам да съществува тази извратеност в българския морал. Срещу Истанбулската конвенция съм краен.

Хаджигенов, ако иска да ражда или да кърми, аз не искам.

Има си майки за тази работа“, обяснява кандидатът за министър на правосъдието, който обаче е категоричен, че съдебната реформа минава през смяна на главния прокурор Иван Гешев, за когото казва, че е „пазител на мафията“.

Въпреки въпросителните около кандидата за министър на вътрешните работи Петър Илиев, той остава кандидатура на ИТН за поста, като е номиниран и за вицепремиер по сигурността. Както „Лекс“ писа вече, до ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков са подадени три сигнала за наличие на плагиатство в труд на д-р Петър Илиев. Съмненията за плагиатство в книга на Илиев се коментират в публичното пространство вече цяла седмица, а твърденията са, че десетки страници от книгата му „Компетенцията на Народното събрание“, издадена през 2015 г., са „взети“ от дисертацията на доц. Наталия Киселова „Парламентарен контрол“.

След като дълго пазеше мълчание по темата, днес Киселова коментира пред БНР, че тя е поставила въпроса за плагиатството пред членове на катедрата в СУ, но той бързо бил замразен и „вдигнат на трупчета“ през 2015 г., а сега се повдига отново заради номинацията на Илиев в проектокабинета на ИТН.

„И той е най-важният в цялата тази амалгама от проблеми.

Защото на Изток Тюркменбаши може да си позволи да си препише някои народни творчества, но на Запад, когато заемаш публична длъжност, носиш доста по-голяма отговорност при зачитане на академичната етика“

каза Киселова. В отговор на заплахите за съд и призива от ИТН, че който твърди, че д-р Илиев е плагиатствал, трябва да излезе и да го каже открито, днес доц. Киселова отвърна: „Излизам и казвам, че има проблем и този проблем трябва да бъда решен по правилата на Закона за развитие на академичния състав“.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Manya
Manya
08 август 2021 15:27
Гост

Mani gi balgarite…

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 4:58
Гост

Трябва да стане така – с професионализъм, а не с диктатори, това предишното беше смешно, даже Иван Костов сложи Васил Гоцев за министър, докато можа опази Семейният кодекс, после го налазиха калинките и направиха – Ню Йорк, провинциални светлини обаче в закона, без злоба към хората от други градове, но – майсторите сме в София, аз съм си посветил живота на това да стана в полза на другите.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 20:37
Гост

Христо Иванов пак е тъжен.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 22:20
Гост

ще се обади на Маджо да му поплаче

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 9:31
Гост

Маджо играе белот с Тиквата и останалите СИК-аджии и мафиоти, докато Каскета бди над тях, а лайнометните тролове се чудят за каква глупост да се захванат в нископосан опит да омаскарят опонентите им.

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 11:31
Гост

Той Христо Иванов играеше белот и с Тиквата. Чак и министър му беше. И ако помниш дори не беше от квотата на Реформаторския блок. И никакъв опонент не е.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 19:48
Гост

Трагично правителство. Вицепремиер – доказан плагиат, т.е. Престъпник, двама кандидати за министри на правосъдието – средновати адвокати с хванати чатове, достатъчни единият да се отведе, министърка, женена за крадец, премиер – мениджър та фирма от 9 човека с 2 млн евро оборот – колкото два по-големи апартамента в Лозенец. Слави обядва с Бойко Б. на 1-ви април в ресторант Есте. Какво да каже човек повече. Не че другите политици са цвете за мирисане. Жална й майка на България.

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 5:01
Гост

Вие вписвал ли сте лично искова молба, фирма дори да сте регистрирал, да кажем евикция подхващал ли сте, нещо по перемция знаете ли, един вид – дали и какво.

Ужасното младо попълнение на юристите е малко тревожно.

Blagovest Cvetanov
Blagovest Cvetanov
06 август 2021 18:37
Гост

Представяме Ви новия кандидат за правосъден министър, който е бил в съвета на директорите на Дунавски драгажен флот, фирма на съдружничката на косовски наркобос Росица Кирова. Той е излязъл от съвета на директорите на фирмата на 16.04.2021. Освен, че доживяхме съдружничката на наркобос да председателства парламента, доживяхме и свързано с нея лице да е кандидат за правосъден министър.
(коментар на bird.bg)

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 5:06
Гост

Това е нелепо да обвиниш някого в нещо и в престъпления, сега – аз лично не бих се хванал за министър, но има много неща за оправяне, дано да успее, аз ми харесва касапският подход на Слави Трифонов, той некадърните ги реже от вратата.

Не мога без тях, пия втора бутилка вино
Не мога без тях, пия втора бутилка вино
06 август 2021 15:31
Гост

Това е пълна неравнопоставеност. Нали всички сме равни пред законите. Как така Момчи гърми без поне шест експертизи /от които две международни/ за достоверността на публикациите му, а Пешо Ксерокса тепърва комисийки, научни съвети, ректор и т.н. /като първо зор да дойде поне един сигнал от правоимащ, т.е. заинтересован академично-общностен член/. Та те Момчи го сакрифицират /глей каква убава българска дума/ точто като по закона Магнитски, демек без нищо против него, само въз основа на прилагане по аналогия /по линия на международната солидарност/ на хамериканското прецедентно право, в частност правото на Фейсбук. Ами те от цитираната социална мрежа, щом не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 5:15
Гост

Можете ли да дефинирате – какво е плагиат, просто ми е интересно, закон за това ли има, откъде се формира понятието, как се стига до извод за преписване, защо е това, в правото специално – какво е плагиатството, какво е то.

Аз плагиат ли съм, ако цитирам Закона за задълженията и договорите в своя писмена защита, Ван Гог плагиат ли е – защото слънчогледите му са нарисувани и от някой друг, преди, изобщо много въпросителни.

Диспут по темата.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 14:00
Гост

Това с юридическото плагиатството така и не разбрах, аз съм изтъкнат учен, но – някак не разбирам, нали съм стъпвал на раменете на имена като Параскев Радулов, да ги изброявам ли всичките, как то и мен утре ще кажат – плагиат, аз искова молба не мога да напиша, без някой стажант да ми се направи на интересен.

Ма и този човек е не плагиат, а плахиат (от плах).

Фики
Фики
06 август 2021 13:48
Гост

Важното е човек да запази достойнството си.

Рони
Рони
06 август 2021 13:49
Гост

Според мен причините са много далеч от това му изказване.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 13:35
Гост

Идва ред на друг провинциален адвокат – сега от Видин! Мъка, мъка!

Шопов
Шопов
06 август 2021 14:03
Гост

То понеже вписаните във САК не са дошли масово от далечния изток? Знаеш ли какъв е процентът на софиянците , вписани в САК?

Имало едно време на Запад
Имало едно време на Запад
06 август 2021 16:02
Гост

Извинявай, ама аз съм от запад и изпадам в амок, като ме обиждат на „изток“.

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 5:19
Гост

Видин е последната ни крепост, говоря като настоящ военачалник и управник, Видин е дал на България повече свещ и от Търновската твърдина, това е в миналото, Видин е окото на България към Дунава, какви аристократи има в София, дедовата ръкавичка.

Не се подигравайте с провинцията, това е унизително, те хората са любезни, аз водя дела и там.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 13:29
Гост

Мисля, че се отказа, защото щеше да стане ясно, че е вписан като адвокат през юли 2011 без изпит, макар да не е имал изискуемия се 5 години юридически стаж. За да го е имал, той е следвало да го започне най-късно през юли 2006 година. А до 2009 е бил управител на общинско предприятие. Може би дейността му като управител да е зачетена като юридически стаж. Ок, бил е и асистент във ВТУ, ама дали на хонорар или на трудов договор. Ако е бил на хонорар, плащал ли е осигурителни вноски, за да може тази му дейност да се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 5:33
Гост

Васил Левски е бил подсъдим пред Отомански съд, Вие си позволявате да говорите против адвокатите, единственият човек, който е защитил Левски е бил неговият адвокат.

Разбира се това е миниатюра, слабо като оправдание за моята благородна професия, но – на колко хора съм помогнал, цел Пирогов съм.

Асистент, осигуровки, шашарми, юридически стаж.

Наполеон е бил артилерист, няма смисъл да приказвам.

Топки
Топки
06 август 2021 11:43
Гост

Топки трябват, ТОПКИ!

Лазар
Лазар
06 август 2021 13:51
Гост

Да, ама в последно време се наблюдава дефицитът им.

арест, съд и затвор!
арест, съд и затвор!
06 август 2021 11:37
Гост

Кога ще бъдат арестувани прокурорите, които поръчаха и извършиха посегателството над президентството миналата година. Съд констатира,че действията са незаконни, че арестите са незаконни, а действията на прокуратурата-беззаконие! Защо няма арестувани прокурори за беззаконието.
Нищо не е забравено, нищо не е простено, нищо не приключено-предстоят тепърва процедури по закон!

Снимки от нападението над президентството, извършено от прокуратурата: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/akcii-i-aresti-v-prezidentstvoto-snimkivideo-2232735

Да посегнеш над президентството, това е посегателство над държавността. Няма прошка. Законът е ясен какво се следва!

113
113
06 август 2021 13:02
Гост

И ти ти ясен на всички ни, троле!

Анелия
Анелия
06 август 2021 11:04
Гост

Добре, че се оттегли. Посредствен преподавател ( лични впечатления), политически номад, минал през редица малки и по-големи партии с цел добиране до целта, средностатистически адвокат, не на последно място – с доста съмнителен морал ( отново лични впечатления).
Очакваме следващия, ама моля този път да е от ДРУГОТО…

Анонимен
Анонимен
07 август 2021 5:49
Гост

Що – как определяте някого за посредствен, Вие и мен ще ме наречете посредствен, още малко.

Въобще помирисвали ли сте учебник, не може така – този-онзи е посредствен, трябва и Вие да покажете знания, умения, сила, ловкост, издръжливост, хитрина, ма откъде да ги покажете.

отново минавам
отново минавам
06 август 2021 10:50
Гост

На „Козяк“ празнуват. С ген. Атанас Атанасов – комшията.

само минавам
само минавам
06 август 2021 10:23
Гост

Ей, един да става за министър и те точно него го спряха!

Обаче явно не става, след като няма воля.

Отврат.

ко?
ко?
06 август 2021 10:28
Гост

Кой ставал за министър?

Току-що минах и кво да вида .....
Току-що минах и кво да вида .....
06 август 2021 14:19
Гост

Кандидат министъра избегАл. Ужас. Добре че има далавери с изпитите, че адвокатската практика куца. Сега след филмирането обаче ще прииждат клиенти на талази. Само да не бяха тия пусти статуси. Все си викам, преди да пиша, по-малко да пия, ама нейсе. Изправяме се и продължаваме напред. Нокдаунът не е нокаут в моя случай.

Генерал Бойко Борисов, заслужил премиер и политик
Генерал Бойко Борисов, заслужил премиер и политик
06 август 2021 10:14
Гост

Това беше най-достойната номинация за министър.

Назовал е иудите в българската политика с истинските им имена и коректни квалификации.

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 10:10
Гост

ИТН сами си късат дънките, хахаха.

Фифо
Фифо
06 август 2021 13:57
Гост

Голям фалстарт.

Чичо Сам
Чичо Сам
06 август 2021 10:06
Гост

Kaто им гледам досегашните номинации, искрено се плаша от всяка последваща…

Ставри
Ставри
06 август 2021 14:01
Гост

Голяма издънка с тези номинации.

Браво
Браво
06 август 2021 10:06
Гост

Значи това е начинът – сам да се оттеглиш, защото си знаеш бакиите, иначе, ако се разчита на Тошко Африкански и Слави да проявят съвест, няма да я бъде.

Idioti
Idioti
06 август 2021 10:08
Гост

Точно Африкански плаши със съд всеки, който каже, че Илиев е плагиат. Какво да очакваме от толкова безочливи, нагли и прости хора!?

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 10:06
Гост

Чалгар, ако Асен Василев ти е много ляв, двамата пишман юристи какви са ти?

123
123
06 август 2021 10:05
Гост

Новият ГЕРБ – онези ги търсеха по магистралите, тези ги изкарват от чалга кастинги. И всичките с одобрението на ДПС.

Къде са кадърните, под кой камък да ги търся?
Къде са кадърните, под кой камък да ги търся?
06 август 2021 12:24
Гост

Ами в държавата на некадърниците и простаците нещо друго има ли, та ги делите на нови и на стари, леви и десни, интелигенти и чалгари, и т.н?
Схемите и краденето са важни. После голямо учудване пада, защо никой в ЕВропа не ни брои за нещо различно от трета ръка. На ПРОСТ народ ……. прости му управниците.

Фидо
Фидо
06 август 2021 14:03
Гост

От трън, та на глог. Голямо разочарование.

Тоше рошав,
Тоше рошав,
06 август 2021 9:51
Гост

Що не направиш Гешев министър на правосъдието ? Хем ще го разкарате от глав прокурор , хем твърдите , че нямат значение оРАТА, а политиките , сбирщайна ви ще мине с лекота през парламента и най- вече – ще покажете за пореден път на суверена какви идиоти сте !

Юрист
Юрист
06 август 2021 9:49
Гост

Хаххайайайайайаййай малеее…. Голям цирк…. В Пловдив и там пишат на студентите, ама мъжките студенти хахаххахахахахахахаххахахахаха

Браво
Браво
06 август 2021 9:40
Гост

Сега очакваме плагиата, съпругата на осъдения за грабеж и така по реда си….до тридесет годишната олигофрен- ваксърка, цанена за експерименти с децата

хайде и плагиатчето
хайде и плагиатчето
06 август 2021 9:41
Гост

А така, и аз това щях да напиша!

Анонимен
Анонимен
06 август 2021 9:54
Гост

Айде направо да върнат мандата без проектокабинет, защото се показаха, че не стават. Да стоят по-добре встрани и да подкрепят истинско правителство на промяната.

INRI
INRI
06 август 2021 10:20
Гост

Истинското правителство НА ПОДМЯНАТА ще е на Св. Прокопий Разградски, нали?

Целият форум дотук сте ошлякали! Барабар със спама – когато цъкаш „-“ излиза автоматично и по един +.

Ей голема пара е изляла Мустафата, ама то само с пара не става и ще го разберете по трудния начин като във Виетнам, Афганистан, Сирия.

проф. Константинов
проф. Константинов
06 август 2021 12:29
Гост

Заповядайте на работа в новата ми фирма. Ей такива програмисти търся, да са на три ракии и, като цъкат минус, да излиза и плюс.

Работохолик
Работохолик
06 август 2021 14:06
Гост

Е, не така всички под общ знаменател.