Още трима адвокати се включиха в надпреварата за председател на столичната колегия – Райна Аврамова, Владислав Янев и Петър Антонов.

Както „Лекс“ писа, начело на адвокатурата в София искат да застанат и двама членове на действащия съвет – Александър Машев и Стефан Марчев, както и Пламен Джуров (повече за тях, идеите и екипите им можете да прочетете тук).

Първа Райна Аврамова съобщи, че и тя се е кандидатирала за председател на САК. А в последствие „Лекс“ научи, че документи са внесли и Владислав Янев и Петър Антонов.

Янев беше кандидат и на предишни избори за шеф на столичната колегия, но тогава спечели конкурентът му Ивайло Данов. Впоследствие резултатът от вота беше отменен и столичните адвокати гласуваха отново, като този път битката беше между Данов и Елка Пороминска. Последва ново съдебно оспорване, което се проточи повече от година и така едва през май 2017 г. Данов окончателно беше признат за избран за председател на колегията. Владислав Янев е председател на организацията „Адвокати за свободна България“.

Райна Аврамова е адвокат в столицата от 2000 г. и казва, че с течение на годините е започнала да усеща все по-осезаемо проблемите, с които се сблъсква всеки неин колега. „Между съдебните заседания, провежданите конференции, обучения и разговори с колеги все повече се убеждавах, че българската адвокатура има спешна нужда от реформи отвътре, а то започва именно от реформите в софийската адвокатура, което няма да стане с участието в управлението на едни и същи лица – които се местят от орган в орган за двата възможни последователни мандати“, заявява Аврамова.

По думите ѝ екипът ѝ включва адвокати със стаж в професията между 5 и 31 години, доказани професионалисти, с които са готови да обсъждат открито с всеки, който е срещнал проблем в работата си, чието разрешаване изисква съдействие от ръководството на колегията.

„В последните около 10 години, не само аз, а и колегите забелязваме огромно разединение на софийската адвокатура белязано от пасивността на органите ѝ, даже нещо повече – мълчаливият им отказ да работят за нас адвокатите. Погледнете програмата на сегашният адвокатски съвет с която влезе в изборите през 2016 година и нека всеки от нас направи равносметка какво положително за всички нас е свършено – не само от залегналото в програма, а и провокираното от социално-икономическия и политически живот в страната. Напротив, събитията са белязани за огромно съжаление със знак минус. А всяко действие е било под упорития натиск на колеги“, казва Аврамова. Според нея не трябва адвокатите да „тикат“ ръководството на колегията към инициативи и реформи, защото то е призвано да работи за всички адвокати и затова в него трябва да влязат нови лица, които да сменят модела ѝ на управление.

Аврамова засега не съобщава подробности за екипа и програмата си, като посочва, че предстои да го направи публично през януари. Но казва, че с екипа ѝ имат за цел да работят за „спешно адекватно нормативно уреждане на упражняваната от всички ни дейност; защита, а не репресия срещу адвоката; възстановяване имиджа ни в обществото; дигитализацията в пълен обем в столичната адвокатура и комуникацията ѝ със съда, прокуратурата, МВР и другите органи в държавата; предлагане на решения на управленско ниво“.

„Ще изслушаме всяка една идея и предложение, защото адвокатурата е на адвокатите – лобистките кръгове, вътрешните борби и интриги, които тресат години наред столичната адвокатура, вече трябва да се изместят от свободния глас на всеки един столичен адвокат – дъното вече е достигнато, сега трябва да намерим воля да се оттласнем от него и да изплуваме на повърхността с достоен обмислен избор“, заявява тя.

За последния кандидат – Петър Антонов Антонов, „Лекс“ не успя да намери публична информация.

Изборите за ново ръководство на Софийската адвокатска колегия ще са на 25 и 26 януари 2020 г., а в тях имат право да участват нейните над 6700 членове.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Н.С З и Н.Н.З
Н.С З и Н.Н.З
09 април 2024 17:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Неделчо Захариев
Неделчо Захариев
17 април 2024 1:39
Гост

АМА АЙДЕ БЕЗ ЦЕНЗУРА! ЗАРАДИ ЛЪЖИТЕ, КЛЕВЕТИТЕ, ОКАЗАНОТО ВЛИЯНИЕ НАД СЪДИИ И ЗАОБИКАЛЯНЕТО НА ЗЗАКОНА СИНА МИ, КОЙТО УТРЕ СТАВА НА ШЕСТ ЩЕ ОСТАНЕ СИРАК ПРЕДИ ДА Е ТРЪГНАЛ НА УЧИЛИЩЕ И ДЪРЖА ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ Е ВИНОВНИКА ! @Райна Аврамова, причината за тия убийства са хора като теб. Хора, които ТЪРГУВАТ с правосъдие и с човешкия живот! Ти си КОРУМПИРАНА и си престъпник! Подстрекаваш към Заобикаляня на закона, за да бъдат наклеветени съпрузите – бащите на децата в престъпници и насилници. Оказваш влияние на съдии, Внушаваш на майките че са жертви, а не съпруги. Караш ги да лъжат,… Покажи целия коментар »

д-р Николов, психотерапевт
д-р Николов, психотерапевт
30 декември 2019 20:01
Гост

Адвокат Аврамова е тболкова самовлюбена, че е напълно изключено да има екип.

Анонимен
Анонимен
28 декември 2019 23:18
Гост

Не разбирам, как кандидат получил около 300 гласа на по-предишните избори и 38 гласа на последните продължава да си мисли, че може да бъде избран. Че тя градацията е низходяща. Визирам колегата Аврамова, сега сигурно ще са 3. Ми не я искат хората, не я припознават, като председателя, който ще ги изведе към „светлото бъдеще“. С цитати тип „Работническо дело“ и „Отечествен фронт“ и чат пат „Земеделско знаме“ реформа не се прави. С общи приказки и лозунги избори не се печелят, все пак сме гилдия от високо интелигентни хора, а и по презумпция сме психолози разбираме от хора, защото цял… Покажи целия коментар »

ПРОГЛЕЖДАЩИЯ
ПРОГЛЕЖДАЩИЯ
28 декември 2019 18:38
Гост

Колеги след като прочетох представяния и си дадох сметка, защо адвокатурата не работи: Машев се е разхождал по международни конференции в чужбина, вероятно и Данов с него, вместо да реализира всичко, това , което твъди, като идеи. Кое му е пречило ? Нали е в настоящия съвет от листата на Данов и имат мнозинство ? Та сега ли се сети да ги предлага реформи ! Наистина ли той вярва, че ние не сме започнали да се събуждаме. И въобще някой вярва ли го това ? АЗ НЕ ВЯРВАМ !

избирател
избирател
28 декември 2019 19:46
Гост

В крайна сметка ще спечели Машев или Марчев.Въпросът е кой от двамата ще има по-голямата подкрепа на висшия адвокатски съвет!

Пешеходец
Пешеходец
28 декември 2019 14:32
Гост

Кукли на конци и бушони, колеги. И Аврамова не се пробва за сефте. Политиките са същите, лицата леко се променят, за да няма много изненадани. Гигова има план, Доковска – връзки, Данов подсигурява материалното обезпечаване и контрола върху упълномощителните сделки. Крайният кандидат е ясен. За да има публичност, ще се пишат пак жалби и ще се дават конференции за потъпканата независимост на гилдидията, която всекиму е удобна. Добър вариант от предложените няма. Добър изход от политиката на спечелилия също не се очаква. Затова си завлечете двата крака до урните и гласувайте без притеснения лично – за още от същото или… Покажи целия коментар »

избирател
избирател
28 декември 2019 14:53
Гост

Кажете ни кой е крайния кандидат,та да не се хабим напразно да ходим да гласуваме?

Анонимен
Анонимен
28 декември 2019 10:59
Гост

Познавам от много дълго време Владислав Янев- енергията му, идеите, за които се бори, независимо от „цената“ на битките,
ми дават увереност. Успех Влади!

Иван адвокат
Иван адвокат
28 декември 2019 14:04
Гост

Статистически всеки от нас има загуби, но аз мисля, че медийното присъствие на тоя или оня пречи на същинската работа. Която е търчане като луд по дати, по справки, организация и победа. Съмнява ме толкова млад колега да има генералски лампаз, ма карай Джони (карай Джони е песен, изпълнявана от родителите на Влади Ампов графа, Влади е баладичен певец, естраден). От друга страна някоя бесна и бедна страшна пенсия също е напаст. Не знам. Не съм се срещал в зала с колегата. За себе си знам, че съм майстор. Малко дразни корпоративната гилдия – когато навири жирафски врат да плъпне… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 декември 2019 17:05
Гост

Не е правилния човек

адвокат
адвокат
30 декември 2019 7:31
Гост

И аз го познавам, особено от нескопосаната му работа по административното дело срещу една заповед на председателя на СРС. Помня как Лалов го направи смешен в съдебна зала.

Иван адвокат
Иван адвокат
28 декември 2019 7:31
Гост

Адвокатурата проспа славно трикратният размер на адвокатските възнаграждения. От този момент разбрах, че са дундьовци. Това даже на комисия в парламента не става – поне да имаха елементарен акъл, то само да се фръцкат с нови рокли и буфан ръкави, ми хубаво. Как аз нямам едно загубено дело, с какво Ламборджини е толкова приоритетно пред другите марки, но ето резултата. Не четат, библиотеката празна. Не става с плещене, момичета и момчета. За какво ми е адвокатура, като не могат един служебен вход да възстановят, както си е редно. СРС не пускат адвокатите да влезат както се полага, има съдебна охрана.… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
30 декември 2019 7:35
Гост

Поначало проспиваме всичко, защото сме безотговорни към собствените си интереси и собственото си нерадостно бъдеще. Липсата на интерес към годишните събрания е достатъчен атестат. Нема такава държава, ама нема и такава безхаберна гилдия.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 22:35
Гост

Платена статия, на едни се обръща много внимание, за други няма публична информация…

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 22:55
Гост

А вие да не би да сте чували за този Антонов? Да не би да намерихте нещо за него в интернет?

Адвокат
Адвокат
27 декември 2019 11:51
Гост

Адвокат Марчев не е част от статуквото, защото неговото професионално и интелектуално ниво няма нищо общо с посредствеността на ръководство на САК. Ако някой не беше разбрал,кой кой е, всичко стана ясно след като пътешественикът Данов заяви, че подкрепя Машев.

Професионализъм и адекватност ? Страх по-скоро ...
Професионализъм и адекватност ? Страх по-скоро ...
27 декември 2019 13:12
Гост

Кой Ви ги обяснява тези за интелектуално ниво и професионализъм ? Съдружник в кантирата на Гигова, официална връзка по между им и амбиция на Гигова за председател на ВАдвС. Слухове се чуват за срещи Гигова – Доковска за овладяване на избора и компромиси в името на статуквото, в което и в момента учстват Марчев и Машев ! Писна ни от кукли на конци, време е за промяна , а как, това ще решат избирателите – адвокати в САК. А те са мислещи и имат очи да гледат и уши да слушат. Успех все пак на всички кандидати.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 11:47
Гост

Много интересна заявка на колежката. Но според мен няма да издържи на конкуренцията.

Човек
Човек
27 декември 2019 10:15
Гост

От концепциите на кандидатите излиза, че адвокатурата е изостанала технически, с лош имидж, поле за битки и интриги.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 10:17
Гост

Точно. Защо тогава е това желание да си шеф? Кандидатите не са Дон Кихот, нито светии, значи има нещо друго, което ги мотивира.

адвокат
адвокат
30 декември 2019 7:39
Гост

А всъщност гилдията под ръководството на Китанов и Данов е в още по-окаяно състояние.

Колега
Колега
03 януари 2020 18:12
Гост

Тъжна история че на предишните избори Аврамова застана срещу Данов, да уреди още един Мандат на Китанов. И сега какво пишат и за двамата че не стават. Май тази адвокатка е голяма играчка. 114

жалка работа
жалка работа
27 декември 2019 9:56
Гост

Усещате ли какво става – голямо ухажване на ФОБА и ОСА пада, хора, които преди само чуваха, че не представляват реални организации сега получават комплименти и обещания. Загряха май че там са истински активните колеги и сега все иска да му цъкнат именцето в бюлетината. Жалка работа

НИЩО НЕ СТАВА ...
НИЩО НЕ СТАВА ...
27 декември 2019 13:23
Гост

и ще си останат с обещанията само, а послед отново ще надигат ВОЙ, че ръководството не работи ! Антораж ! Имаше достатъчно време да покажат способностите си, е видяхме ги и ФОБА и ОСА ! Малко по-сериозно . Поредните под прожектори на фотоапарати с блестящи лица от радост, че са забелязани.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 9:55
Гост

Лобистките кръгове винаги ще ги има. Просто това няма начин да се промени.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 10:14
Гост

Именно за това трябва да се започне с реформи отвътре.

адвокат
адвокат
30 декември 2019 7:49
Гост

Всичко подлежи на промяна, ако има желание. Проблемът е, че липсва ДОСТАТЪЧНО желание, което ще проличи при слабата посещаемост на годишното събрание. Който и лобистки кръг да управлява, който и да е председател на САК, може да свърши някаква работа, ако му се „диша във врата“. Аз например многократно съм давал писмени предложения и съм беседвал с председателите, което е имало макар и минимален ефект. А представете си какво би било, ако много повече от нас го правят, и ако не са доволни, да протестират и бойкотират ! Проблемът е в нашата пасивност и овчедушие, което впрочем е относимо за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 9:43
Гост

Предлагам психотест за кандидатите, само така профилактично

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 11:44
Гост

Страхотна идея! Обаче така някои ще отпаднат.

Лиляна
Лиляна
29 декември 2019 9:06
Гост

Особено Райна Аврамова. На първият въпрос ще отпадне, тази жена е психо болна, да знаете

Страшно
Страшно
27 декември 2019 14:37
Гост

Особено за кандидатката😀

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 9:31
Гост

The battle of the wifes 😉

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 9:33
Гост

Разбирам ти шегичката, но тук става въпрос по-скоро за битка на ценности – дали искаме пасивен човек, който като ЙД само да разхожда костюма по чужбина или действен председател. Сам си решаваш

мvsм
мvsм
27 декември 2019 9:29
Гост

Битката е между Машев и Марчев, другите не ги виждам. Въпросът е кой ще мобилизира повече хора. И не се лъжете не и двамата са представители на статуквото!

!!!
!!!
27 декември 2019 10:30
Гост

По голяма глупост не съм чувал, като коментар !

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 11:45
Гост

Бихте ли се обосновали?

въпрос
въпрос
27 декември 2019 9:25
Гост

Бих нарекъл колегата вече традиционен кандидат, мисля, че не за първи път се пробва? Или греша?

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 9:21
Гост

Простете ме за цинизма, но изборите за САК, за ВАС, се превърнаха с годините в начин да си намерят работа хора, които нямат клиенти и дела. Всичко се изроди тотално. Не познавам нито един от кандидатите, говорят верни неща, но вече не им хващам вяра

адвокат
адвокат
30 декември 2019 7:51
Гост

Това е така ! Самия Данов преди време ми спомена, че бил и служебен защитник, което ме шашна !

Адвокат
Адвокат
30 декември 2019 10:27
Гост

И защо да не е? Има служебни защитници особени представителства, където възнагражденията са прилични!