Още трима адвокати се включиха в надпреварата за председател на столичната колегия – Райна Аврамова, Владислав Янев и Петър Антонов.

Както „Лекс“ писа, начело на адвокатурата в София искат да застанат и двама членове на действащия съвет – Александър Машев и Стефан Марчев, както и Пламен Джуров (повече за тях, идеите и екипите им можете да прочетете тук).

Първа Райна Аврамова съобщи, че и тя се е кандидатирала за председател на САК. А в последствие „Лекс“ научи, че документи са внесли и Владислав Янев и Петър Антонов.

Янев беше кандидат и на предишни избори за шеф на столичната колегия, но тогава спечели конкурентът му Ивайло Данов. Впоследствие резултатът от вота беше отменен и столичните адвокати гласуваха отново, като този път битката беше между Данов и Елка Пороминска. Последва ново съдебно оспорване, което се проточи повече от година и така едва през май 2017 г. Данов окончателно беше признат за избран за председател на колегията. Владислав Янев е председател на организацията „Адвокати за свободна България“.

Райна Аврамова е адвокат в столицата от 2000 г. и казва, че с течение на годините е започнала да усеща все по-осезаемо проблемите, с които се сблъсква всеки неин колега. „Между съдебните заседания, провежданите конференции, обучения и разговори с колеги все повече се убеждавах, че българската адвокатура има спешна нужда от реформи отвътре, а то започва именно от реформите в софийската адвокатура, което няма да стане с участието в управлението на едни и същи лица – които се местят от орган в орган за двата възможни последователни мандати“, заявява Аврамова.

По думите ѝ екипът ѝ включва адвокати със стаж в професията между 5 и 31 години, доказани професионалисти, с които са готови да обсъждат открито с всеки, който е срещнал проблем в работата си, чието разрешаване изисква съдействие от ръководството на колегията.

„В последните около 10 години, не само аз, а и колегите забелязваме огромно разединение на софийската адвокатура белязано от пасивността на органите ѝ, даже нещо повече – мълчаливият им отказ да работят за нас адвокатите. Погледнете програмата на сегашният адвокатски съвет с която влезе в изборите през 2016 година и нека всеки от нас направи равносметка какво положително за всички нас е свършено – не само от залегналото в програма, а и провокираното от социално-икономическия и политически живот в страната. Напротив, събитията са белязани за огромно съжаление със знак минус. А всяко действие е било под упорития натиск на колеги“, казва Аврамова. Според нея не трябва адвокатите да „тикат“ ръководството на колегията към инициативи и реформи, защото то е призвано да работи за всички адвокати и затова в него трябва да влязат нови лица, които да сменят модела ѝ на управление.

Аврамова засега не съобщава подробности за екипа и програмата си, като посочва, че предстои да го направи публично през януари. Но казва, че с екипа ѝ имат за цел да работят за „спешно адекватно нормативно уреждане на упражняваната от всички ни дейност; защита, а не репресия срещу адвоката; възстановяване имиджа ни в обществото; дигитализацията в пълен обем в столичната адвокатура и комуникацията ѝ със съда, прокуратурата, МВР и другите органи в държавата; предлагане на решения на управленско ниво“.

„Ще изслушаме всяка една идея и предложение, защото адвокатурата е на адвокатите – лобистките кръгове, вътрешните борби и интриги, които тресат години наред столичната адвокатура, вече трябва да се изместят от свободния глас на всеки един столичен адвокат – дъното вече е достигнато, сега трябва да намерим воля да се оттласнем от него и да изплуваме на повърхността с достоен обмислен избор“, заявява тя.

За последния кандидат – Петър Антонов Антонов, „Лекс“ не успя да намери публична информация.

Изборите за ново ръководство на Софийската адвокатска колегия ще са на 25 и 26 януари 2020 г., а в тях имат право да участват нейните над 6700 членове.

39
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
д-р Николов, психотерапевт
д-р Николов, психотерапевт
30 декември 2019 20:01
Гост

Адвокат Аврамова е тболкова самовлюбена, че е напълно изключено да има екип.

Анонимен
Анонимен
28 декември 2019 23:18
Гост

Не разбирам, как кандидат получил около 300 гласа на по-предишните избори и 38 гласа на последните продължава да си мисли, че може да бъде избран. Че тя градацията е низходяща. Визирам колегата Аврамова, сега сигурно ще са 3. Ми не я искат хората, не я припознават, като председателя, който ще ги изведе към „светлото бъдеще“. С цитати тип „Работническо дело“ и „Отечествен фронт“ и чат пат „Земеделско знаме“ реформа не се прави. С общи приказки и лозунги избори не се печелят, все пак сме гилдия от високо интелигентни хора, а и по презумпция сме психолози разбираме от хора, защото цял… Покажи целия коментар »

ПРОГЛЕЖДАЩИЯ
ПРОГЛЕЖДАЩИЯ
28 декември 2019 18:38
Гост

Колеги след като прочетох представяния и си дадох сметка, защо адвокатурата не работи: Машев се е разхождал по международни конференции в чужбина, вероятно и Данов с него, вместо да реализира всичко, това , което твъди, като идеи. Кое му е пречило ? Нали е в настоящия съвет от листата на Данов и имат мнозинство ? Та сега ли се сети да ги предлага реформи ! Наистина ли той вярва, че ние не сме започнали да се събуждаме. И въобще някой вярва ли го това ? АЗ НЕ ВЯРВАМ !

избирател
избирател
28 декември 2019 19:46
Гост

В крайна сметка ще спечели Машев или Марчев.Въпросът е кой от двамата ще има по-голямата подкрепа на висшия адвокатски съвет!

Пешеходец
Пешеходец
28 декември 2019 14:32
Гост

Кукли на конци и бушони, колеги. И Аврамова не се пробва за сефте. Политиките са същите, лицата леко се променят, за да няма много изненадани. Гигова има план, Доковска – връзки, Данов подсигурява материалното обезпечаване и контрола върху упълномощителните сделки. Крайният кандидат е ясен. За да има публичност, ще се пишат пак жалби и ще се дават конференции за потъпканата независимост на гилдидията, която всекиму е удобна. Добър вариант от предложените няма. Добър изход от политиката на спечелилия също не се очаква. Затова си завлечете двата крака до урните и гласувайте без притеснения лично – за още от същото или… Покажи целия коментар »

избирател
избирател
28 декември 2019 14:53
Гост

Кажете ни кой е крайния кандидат,та да не се хабим напразно да ходим да гласуваме?

Анонимен
Анонимен
28 декември 2019 10:59
Гост

Познавам от много дълго време Владислав Янев- енергията му, идеите, за които се бори, независимо от „цената“ на битките,
ми дават увереност. Успех Влади!

Иван адвокат
Иван адвокат
28 декември 2019 14:04
Гост

Статистически всеки от нас има загуби, но аз мисля, че медийното присъствие на тоя или оня пречи на същинската работа. Която е търчане като луд по дати, по справки, организация и победа. Съмнява ме толкова млад колега да има генералски лампаз, ма карай Джони (карай Джони е песен, изпълнявана от родителите на Влади Ампов графа, Влади е баладичен певец, естраден). От друга страна някоя бесна и бедна страшна пенсия също е напаст. Не знам. Не съм се срещал в зала с колегата. За себе си знам, че съм майстор. Малко дразни корпоративната гилдия – когато навири жирафски врат да плъпне… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 декември 2019 17:05
Гост

Не е правилния човек

адвокат
адвокат
30 декември 2019 7:31
Гост

И аз го познавам, особено от нескопосаната му работа по административното дело срещу една заповед на председателя на СРС. Помня как Лалов го направи смешен в съдебна зала.

Иван адвокат
Иван адвокат
28 декември 2019 7:31
Гост

Адвокатурата проспа славно трикратният размер на адвокатските възнаграждения. От този момент разбрах, че са дундьовци. Това даже на комисия в парламента не става – поне да имаха елементарен акъл, то само да се фръцкат с нови рокли и буфан ръкави, ми хубаво. Как аз нямам едно загубено дело, с какво Ламборджини е толкова приоритетно пред другите марки, но ето резултата. Не четат, библиотеката празна. Не става с плещене, момичета и момчета. За какво ми е адвокатура, като не могат един служебен вход да възстановят, както си е редно. СРС не пускат адвокатите да влезат както се полага, има съдебна охрана.… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
30 декември 2019 7:35
Гост

Поначало проспиваме всичко, защото сме безотговорни към собствените си интереси и собственото си нерадостно бъдеще. Липсата на интерес към годишните събрания е достатъчен атестат. Нема такава държава, ама нема и такава безхаберна гилдия.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 22:35
Гост

Платена статия, на едни се обръща много внимание, за други няма публична информация…

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 22:55
Гост

А вие да не би да сте чували за този Антонов? Да не би да намерихте нещо за него в интернет?

Адвокат
Адвокат
27 декември 2019 11:51
Гост

Адвокат Марчев не е част от статуквото, защото неговото професионално и интелектуално ниво няма нищо общо с посредствеността на ръководство на САК. Ако някой не беше разбрал,кой кой е, всичко стана ясно след като пътешественикът Данов заяви, че подкрепя Машев.

Професионализъм и адекватност ? Страх по-скоро ...
Професионализъм и адекватност ? Страх по-скоро ...
27 декември 2019 13:12
Гост

Кой Ви ги обяснява тези за интелектуално ниво и професионализъм ? Съдружник в кантирата на Гигова, официална връзка по между им и амбиция на Гигова за председател на ВАдвС. Слухове се чуват за срещи Гигова – Доковска за овладяване на избора и компромиси в името на статуквото, в което и в момента учстват Марчев и Машев ! Писна ни от кукли на конци, време е за промяна , а как, това ще решат избирателите – адвокати в САК. А те са мислещи и имат очи да гледат и уши да слушат. Успех все пак на всички кандидати.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 11:47
Гост

Много интересна заявка на колежката. Но според мен няма да издържи на конкуренцията.

Човек
Човек
27 декември 2019 10:15
Гост

От концепциите на кандидатите излиза, че адвокатурата е изостанала технически, с лош имидж, поле за битки и интриги.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 10:17
Гост

Точно. Защо тогава е това желание да си шеф? Кандидатите не са Дон Кихот, нито светии, значи има нещо друго, което ги мотивира.

адвокат
адвокат
30 декември 2019 7:39
Гост

А всъщност гилдията под ръководството на Китанов и Данов е в още по-окаяно състояние.

Колега
Колега
03 януари 2020 18:12
Гост

Тъжна история че на предишните избори Аврамова застана срещу Данов, да уреди още един Мандат на Китанов. И сега какво пишат и за двамата че не стават. Май тази адвокатка е голяма играчка. 114

жалка работа
жалка работа
27 декември 2019 9:56
Гост

Усещате ли какво става – голямо ухажване на ФОБА и ОСА пада, хора, които преди само чуваха, че не представляват реални организации сега получават комплименти и обещания. Загряха май че там са истински активните колеги и сега все иска да му цъкнат именцето в бюлетината. Жалка работа

НИЩО НЕ СТАВА ...
НИЩО НЕ СТАВА ...
27 декември 2019 13:23
Гост

и ще си останат с обещанията само, а послед отново ще надигат ВОЙ, че ръководството не работи ! Антораж ! Имаше достатъчно време да покажат способностите си, е видяхме ги и ФОБА и ОСА ! Малко по-сериозно . Поредните под прожектори на фотоапарати с блестящи лица от радост, че са забелязани.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 9:55
Гост

Лобистките кръгове винаги ще ги има. Просто това няма начин да се промени.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 10:14
Гост

Именно за това трябва да се започне с реформи отвътре.

адвокат
адвокат
30 декември 2019 7:49
Гост

Всичко подлежи на промяна, ако има желание. Проблемът е, че липсва ДОСТАТЪЧНО желание, което ще проличи при слабата посещаемост на годишното събрание. Който и лобистки кръг да управлява, който и да е председател на САК, може да свърши някаква работа, ако му се „диша във врата“. Аз например многократно съм давал писмени предложения и съм беседвал с председателите, което е имало макар и минимален ефект. А представете си какво би било, ако много повече от нас го правят, и ако не са доволни, да протестират и бойкотират ! Проблемът е в нашата пасивност и овчедушие, което впрочем е относимо за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 9:43
Гост

Предлагам психотест за кандидатите, само така профилактично

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 11:44
Гост

Страхотна идея! Обаче така някои ще отпаднат.

Лиляна
Лиляна
29 декември 2019 9:06
Гост

Особено Райна Аврамова. На първият въпрос ще отпадне, тази жена е психо болна, да знаете

Страшно
Страшно
27 декември 2019 14:37
Гост

Особено за кандидатката😀

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 9:31
Гост

The battle of the wifes 😉

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 9:33
Гост

Разбирам ти шегичката, но тук става въпрос по-скоро за битка на ценности – дали искаме пасивен човек, който като ЙД само да разхожда костюма по чужбина или действен председател. Сам си решаваш

мvsм
мvsм
27 декември 2019 9:29
Гост

Битката е между Машев и Марчев, другите не ги виждам. Въпросът е кой ще мобилизира повече хора. И не се лъжете не и двамата са представители на статуквото!

!!!
!!!
27 декември 2019 10:30
Гост

По голяма глупост не съм чувал, като коментар !

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 11:45
Гост

Бихте ли се обосновали?

въпрос
въпрос
27 декември 2019 9:25
Гост

Бих нарекъл колегата вече традиционен кандидат, мисля, че не за първи път се пробва? Или греша?

Анонимен
Анонимен
27 декември 2019 9:21
Гост

Простете ме за цинизма, но изборите за САК, за ВАС, се превърнаха с годините в начин да си намерят работа хора, които нямат клиенти и дела. Всичко се изроди тотално. Не познавам нито един от кандидатите, говорят верни неща, но вече не им хващам вяра

адвокат
адвокат
30 декември 2019 7:51
Гост

Това е така ! Самия Данов преди време ми спомена, че бил и служебен защитник, което ме шашна !

Адвокат
Адвокат
30 декември 2019 10:27
Гост

И защо да не е? Има служебни защитници особени представителства, където възнагражденията са прилични!