Има ли правно основание правителството да създава т.нар. български разширен списък на лицата, свързани със санкционираните от САЩ трима души по закона „Магнитски“? Този въпрос предизвика спор на първото заседание на временната парламентарна комисия „Магнитски“, която трябва да установи фактите и обстоятелствата за действията на българските органи във връзка със санкциите.

През юни Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ на основание Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на човешки права вкара в черен списък на замесени в корупция обвиняемия бизнесмен Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски и бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Това означава, че тримата не могат да имат досег с финансовата система на САЩ, замразяват се всички техни активи там и се забранява на американците да имат взаимоотношения с тях. Заедно с тримата в черния списък влязоха и 64 свързани с тях фирми.

Месец по-късно Министерският съвет (МС) със свое решение разшири този списък като добави още 21 души и 33 дружества, които били свързани с Божков, Пеевски и Желязков.

Именно това решение стана повод за дебат на заседанието на парламентарната комисия днес с участието на министъра на финансите Асен Василев, поканен от депутатите да отговаря на въпроси.

Началото на заседанието бе закрито, защото бяха постъпили документи с гриф, които министърът докладва. Впоследствие пред медиите Василев заяви, че по всяка вероятност ще има още санкционирани. Повече подробности не съобщи.

Вече в откритата част на заседанието Хамид Хамид (ДПС) заяви, че решението на кабинета е нищожно като това е мнение и на Европейската комисия, и на всички структури на Европейския съюз. Той заяви, че в „един документ“ пише, че сред европейските институции съществува единодушие, отхвърлящо извънтериториалното прилагане на законодателство, прието от трета страна, и действията, предприети на основание това законодателство или произтичащи от него.

Хамид цитира становище на ЕК от 2019 г., подписано от Федерика Могерини, тогава заместник-председател на комисията, в което се казва, че всички едностранни действия на която и да е държава по прилагането на извънтериториални закони на трети страни са неправомерни и са несъвместими със законодателството на ЕС (виж пълния текст тук).

Освен това има и практика на съда в Люксембург, който в свое решение от 2008 г. по делото Kadi казва, че предвид връзката на икономическите и финансовите мерки с функционирането на вътрешния пазар, ограничителни мерки не могат да бъдат наложени едностранно от държава-членка. Разпространението на такива национални мерки може още повече да повлияе на функционирането на вътрешния пазар и би могло да има особен ефект върху търговията между държавите-членки, изтъква СЕС. И допълва, че рестриктивните мерки биха могли също така да нарушат конкуренцията (виж решението тук).

Нататък Хамид Хамид посочи и три европейски регламента – от 1996 г. (виж тук) и два от 2018 г. (виж тук и тук), с които изцяло се изключва прилагане на извънтериториално законодателство и решения на трети държави спрямо държави-членки като документите съдържат редица мерки за защита на европейските граждани и компании от такива мерки.

Наред с това действията на българското правителство са предизвикали тревога в Брюксел, откъдето искат да научат каква е целта на мерките, тяхното правно основание и връзката им с Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, съобразени ли със становището, подписано от Могерини и съответствието на мерките с политиката на ЕС за отхвърляне на екстериториалното приложение на санкциите на трети страни.

Всички едностранни действия на нашата държава говорят, че тези действия са в пряко нарушение на правото на ЕС и като такива следва да се считат за нищожни. В този случай, когато едни действия противоречат на правото на ЕС и на три регламента, ние няма как да определим действията на правителството, респективно на Министерството на финансите и на БНБ за законосъобразни. Те по своето естество са нищожни.

Дали знаете какво причиняване на всички лица и управители на органи на търговските дружества и че част от тях нямат нищо общо с лицата от списъка „Магнитски“, но търпят тежки правни последици. Те не могат и самолетен билет да си купят, защото не могат да боравят с кредитна карта. Кой ще отговаря за това, защото липсва законодателство в тази посока“, попита Хамид Хамид.

Той напомни, че голяма част от хората, попаднали в разширения списък, обжалват решението на МС като българските съдилища го приемат за индивидуален административен акт спрямо тях (виж коментар по темата тук).

Интересува ме чисто правното основание на нашите действия – да ги изследваме, за да ограничим заразата и да защитим случайно попадналите в списъка лица. Много смело налагате санкции, които се отразяват върху стотици български граждани и техните семейства, без да имате абсолютно никакво правно основание за това. Как така смело и на какво основание разширявате списъка. Съзнавате ли риска за попадане в него на случайни хора и какво причинявате на тях и семействата ми“, обърна се Хамид Хамид към министъра на финансите.

Асен Василев отговори, че няма случайно попаднали хора в списъка.

Това са съдружници и управители, които са работили с трите лица. Те са се подписвали не под един, а под десетки едни и същи листове хартия със санкционираните. Не сме хванали тези хора от улицата“, отвърна Василев.

Той добави, че не се прилагат санкции на българска територия, а всички цитирани европейски регламенти нямат отношение към казуса. „Ние прилагаме българското законодателство, което ни дава право да защитим икономическата сигурност на страната“, каза Василев и даде пример със Закона за обществените поръчки, който допуска отстраняване на участници в процедури, когато е застрашена националната сигурност. „Решението на Министерския съвет ни защитава от икономическа катастрофа. Беше направено всички възможно обхватът на списъка да е по-тесен точно, защото съзнаваме въздействието върху тези лица. Те не могат да правят бизнес с държавни компании, не могат да правят нови обществени поръчки, не могат да продължат договор с държавна компания. Има много хора в България, които си вадят хляба, без да работят с държавни компании. Министерският съвет не е казал нищо за това как банките да работят с тези хора“, каза още финансовият министър.

Хамид Хамид обаче отново припомни писмото на Федерика Могерини. „Тя от името на ЕК говори за едностранни действия, едностранно въвеждане в отделни държави. Едностранните действия за обезпечаване на активи, каквато несъмнено е Решение №441 на МС и указанията на БНБ, забраната за работа в държавата – всичко това е в противоречие на правото на ЕС“, каза Хамид.

Филип Попов (БСП) също съзря юридически проблем. „Действително трудно се намира правното основание, с което се забранява да се работи с лицата от списъка. Необходими са спешни законодателни промени. Законът „Магнитски“ ни изненада от законодателна гледна точка“, каза Попов.

Атанас Славов („Демократична България“) бе на друго мнение. Според него решението на МС е правно валидно като се позова на чл. 106 от Конституцията, който казва: „Министерският съвет ръководи изпълнението на държавния бюджет; организира стопанисването на държавното имущество; сключва, утвърждава и денонсира международни договори в случаите, предвидени в закона“.

Ние защитаваме нашия интерес от потенциални санкции и решението заслужава подкрепа“, каза Славов.

Финансовият министър призна, че действително има правен вакуум, който Народното събрание трябва да запълни.

На заседанието си следващата седмица комисията ще изслуша правосъдния министър проф. Янаки Стоилов и във връзка с готвени законодателни изменения, както и представители на БНБ.

Председателят на комисията Надежда Йорданова (ДБ) съобщи, че са постъпили жалба от Борил Соколов от партията на Божков „Българско лято“ и писмо от собствениците на „Ефбет“ Стефан и Цветомир Найденови с искане да бъдат изслушани (виж повече тук). Засега не беше определена дата за това.

Във връзка с наложените санкции на Божков, Пеевски и Желязков, ще бъде изискана всякаква информация по въпроса от прокуратурата, ДАНС, Националната агенция за приходите, Агенцията за държавна финансова инспекция, министерствата на вътрешните и външните работи и на правосъдието, от Бюрото за контрол на СРС, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за защита на конкуренцията и др.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 август 2021 10:44
Гост

Вместо ДПС веднага да се отрекат от него, а прокуратурата веднага да му повдигне обвинение – те правят точно обратното. От което много ясно личи къде е мафията, какви са интересите й и доколко са готови да се гаврят с правото и справедливостта.

юрист
юрист
19 август 2021 12:14
Гост

За кого става въпрос за сина на Байдън ли, дето източил колко стотин милиона от енергийния сектор на Украйна? Или на Асен Василев за престъпление по служба, който без законови основания съставя клеветнически списъци? Тоя потърпевшите ако имат акъл трябва да го съдят до зануляване.
Какви са тези произволни обвинения които си фантазираш, ето това би било гавра с правото и справедливостта.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 13:08
Гост

Права си, како Сийке, и Байдън е виновен, и Тръмп, и Путин, и Василев, и Хардвардчето, и президента, и всички останали, оплюти в лайнометите на Пеевски. Само мамин Дебелянчо (и мама Праска) са чисти като сълза, ама това платените протестъри и едни 99% от правната общност у нас не могат да го разберат, защото тъпи и далеч от нивото на икони на правото у нас като Барни Ръбъл, Иван Каскетски и пр. Хайде, сега може на напишеш поредния Туитър статус на шефчето с празното пространство под каскета и да громиш всички врагове на прокуратурата, които не желаят тя да е… Покажи целия коментар »

Всички го знаят прекрасно
Всички го знаят прекрасно
18 август 2021 23:40
Гост

Няма правно основание.

Прасетата се колят без правно основание. Сред прасетата има и демократично угоени от Америка за България.

Z.Z
Z.Z
18 август 2021 21:07
Гост

Виж ти как черепчето и шиши отново се оказват в един отбор.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 22:09
Гост

И в една държава 😉

OMG
OMG
18 август 2021 21:05
Гост

ДПС първо се ослушаха за Пеевски, но сега вече отново го приканват под дебелата сянка.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 22:11
Гост

С гърди мъжки го бранят. Ще му се кълнат докато парите са в него

123
123
18 август 2021 20:58
Гост

Ще настане скоро патаклама, ама да видим кой в ЕС ще посочи пръв американците. И дали няма да му резнат показалеца.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 22:43
Гост

Не знам кой, но Латвия е приела специален закон за мерки от трети държави и е сключила двустранно споразумение със САЩ. И няма никакви проблеми с ЕС. И у нас така да направят и да се спре с тази сага

Славчу Учиндолски
Славчу Учиндолски
18 август 2021 23:44
Гост

Има. Има страшен проблем с правото на ЕС. Което не спазва дори ЕК. Защо ЕК още не се е задействала и да иска за гражданите на САЩ – визи?!

Emma
Emma
18 август 2021 20:56
Гост

Абе, тези мерки нямаше как да минат в ЕС, ако не бяха наложени от САЩ. Иначе, трудно нормален човек няма да се израдва, че са наложени на Пеевски и Божков, както и на сламените им човечета, дето бяха намърдани в управлението. Разширенията обаче малко оцапват пейзажа.

Позор!
Позор!
18 август 2021 20:40
Гост

Вместо да повдигнат обвинения на Пеевски и останалите олигарси от „Магнитски“, те тръгнали списъка да оспорват! Гьонсурати!

Адвокат
Адвокат
18 август 2021 21:05
Гост

То, ако имаше обвинения, нямаше да го има този дебат сега.

Анонимен
Анонимен
18 август 2021 20:25
Гост

Аргументите на Хамид звучат логично и ми се струват издържани, колкото и да не ми се иска да го призная