Задържаните висши началници от ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков останаха за постоянно в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд, след като прие, че до момента са събрани достатъчно доказателства срещу тях, от които да се направи обосновано предположение, че са участвали в престъпна група за подкупи. Съдът обаче освободи без никаква мярка за неотклонение другата служителна на МВР от групата – Василена Фикерлийска, защото прие, че срещу нея няма никакви доказателства.

Според разследващите Панков и Ванков са имали роли сред престъпния контингент, които им помагали в получаването на подкупи, а Фикерлийска била касиер. Обвинен е още един мъж, който е бил посредник за предаването на парите, но той е освободен срещу гаранция от 5000 лева.

До задържането им, Цветан Панков ръководеше отдела за борба с наркотиците в ГДБОП, а началник на сектора беше Кирил Ванков. От прокуратурата подчертаха, че двамата са били висшите служители, отговорни за борбата с наркотиците, като работата им била да са и методисти на останалите полицаи. Вместо това обаче провалили десетки операции срещу наркотрафика, като подавали предварителна информация на разследваните.

Говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, обясни днес, че са искали подкупи, както за изпреварваща информация, така и за неутрализиране на конкуренти, като след получаването на парите, започвали оперативни дела и преписки срещу други групи.

„За улеснение на престъпната си дейност, двамата висши държавни служители демонстрирали неразбираемост и конфликти между себе си сред лицата от криминалния контингент. Единият фиктивно изготвял справки и сигнали срещу тях, а другият им обещавал помощ и съдействия срещу получаване на подкупи“, обясни прокурор Милева.

Наблюдението над двамата започнало преди година, а от няколко месеца тече и активното разследване. До разкриването на групата се стигнало с помощта на един от многократно изнудваните от Ванков за подкупи от 5 000 до 10 000 лева. Срещу парите той получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан.

На 12 юни Ванков поискал 10 000 лева, което било определено като „десятък“, а на 25 юни бил задържан с получена част от сумата. Той сам определил мястото в гориста част на кв. „Захарна фабрика“ в София, като на срещата никой не трябвало да носи телефон, за да не могат да бъдат проследени.

Шефът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков заяви, че поведението на двамата висши полицаи било „изключително нагло, арогантно и безпрецедентно“ и особено това на Цветан Панков. Той посочи, че с изпреварваща информация е било осуетено и едно разследване на „Вътрешна сигурност“.

„Създавайки това привидно неразбирателство с неговия подчинен служител – началника на сектора, общо казано, единият създаваше проблеми на престъпния свят, а другият се срещаше с тях и искаше парите“, каза Банков и добави, че престъпната дейност е продължавала години назад. Засега групата е обвинена, че е действала от 2017 г., но има данни и за случаи от 2014 г.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ники Григоров от Враца
Ники Григоров от Враца
27 август 2020 21:20
Гост

Мирена Йорданова има чадър от съда за сателитно следене и терор. Следи ме от години понеже е незадоволена ку…ва.
farrowb01@jwlying.com

Ники Григоров от Враца
Ники Григоров от Враца
27 август 2020 21:19
Гост

Мирена Йордаова има чадър от съда за сателитно следене и терор. Преследва ме от години понеже е незадоволена ку…ва.
https://advokatyordanova.com/

999
999
28 юни 2020 12:51
Гост

Става дума за стотици килограми кокаин покрай тези „антимафиоти“, арестите са най-здравословното, което може да им се случи.

J&K
J&K
28 юни 2020 12:40
Гост

Коя ли е тази разпяла се жертва и дали сега няма да се превърне във доверен трафикант?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 12:33
Гост

Говори се, че се извършва разчистване на цецоцветановите хора в БОП-а, като идеята била най-вече да бъде разкаран Спиридонов.

SIxtoR.
SIxtoR.
28 юни 2020 12:49
Гост

Tой вече подаде оставка и съм почти сигурен, че ще се влее в новия политически проект на Цветанов, Дори си го представям като новия Цветанов в новата ГЕРБ.

Хахаха
Хахаха
28 юни 2020 12:20
Гост

Kой е доброто ченге, че се обърках? Банков, Ванков или Панков?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 12:39
Гост

ACAB 😀

OMG
OMG
28 юни 2020 12:19
Гост

А, а това съдебният състав ли е?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 12:21
Гост

Скоро май ще бъде, вероятно това се опитват да ни подскажат.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 12:31
Гост

Да, Сийка вече чете присъдите. Не го ли научихте това 😉

123
123
28 юни 2020 12:45
Гост

Ама тя с черна тога ли е вече?