Отказът на една държава членка на Европейския съюз да признае промяната на пола и съответно на имената, извършени в друга страна от съюза противоречи на правото на общността. Това заявява генералният адвокат на съда в Люксембург Ришар де ла Тур по казус на румънец, чиято промяна на пола, извършена във Великобритания, не е призната от властите в родината му (пълния текст на заключението, виж тук).

Заключението му представлява интерес, тъй като за юридическата промяна на пола в България също се очаква произнасяне на Съда на Европейския съюз (СЕС). Както е известното през 2023 г. Гражданската колегия на Върховния касационен съд „затвори вратата“ за юридическа промяна на пола пред транссексуалните с едно от най-оспорваните си тълкувателни решения (повече за него виж тук). Преди няколко месеца обаче трима върховни съдии сезираха СЕС в опит да преодолеят практическата забрана за промяна на данните, свързани с пола, в актовете за гражданско състояние, до която води то (повече за преюдициалното им запитване виж тук).

Заключението на генералния адвокат е по дело на транссексуален, който е роден като жена в Румъния. След това се премества в Обединеното кралство и придобива британско гражданство, но запазва и румънското си. През 2017 г. променя името си с мъжко, а през 2020 г. юридически е признат за мъж.

Така през 2021 г. въз основа на два документа, получени в Обединеното кралство, доказващи тези промени, той поискал от румънските власти да впишат в регистрите на населението новите му имена и пол (както и номерът, съответстващ на българския ЕГН), както и да му издадат нов акт за раждане с данните му като мъж.

Те обаче отказали да признаят промяната на пола и заявили, че той трябва да води съдебно дело, за да бъдат променени данните му в регистрите за гражданско състояние.

Така мъжът сезира съда в Букурещ с искане актът му за раждане да бъде приведен в съответствие с новото му име и полова идентичност, признати от Великобритания, като се позовава на правото си на свободно движение и пребиваване в ЕС.

Румънските магистрати пък решават да се обърнат към Съда на ЕС, за да получат разяснения за правото на съюза.

В заключението си по делото генералният адвокат Ришар дьо ла Тур първо отбелязва, че фактите, които са довели до спора пред румънският съд са отпреди Брекзит или по време на преходния период, който го последва. Следователно документите, издадени в Обединеното кралство, трябва да се разглеждат като такива на държава-членка на ЕС.

„Правото на свободно придвижване и на личен живот на гражданите на ЕС не позволява на органите на държава членка да откажат да признаят и да впишат в гражданския си регистър името, придобито от гражданин на тази държава членка в друга държава членка, на която той или тя също е гражданин“, заявява генералният адвокат.

И посочва, че същото важи и за отказа да бъде призната полова идентичност, придобита в друга държава членка и тя да бъде вписана без никакво производство в акта за раждане.

В заключението си де ла Тур подчертава, че държавите са компетентни да регулират дали и как тази промяна в актовете за гражданско състояние се отразява на въпросите на брака и родителството.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Коце Възрожденски
Коце Възрожденски
11 май 2024 13:25
Гост

Ние ПЪК продължаваме да вярваме в ЕС с неговите ценности и затова ще участваме в евроизборите на 9 юни, за да го РЕФОРМИРАМЕ, ПАРДОН – ПРЕФОРМАТИРАМЕ!

Така казаха шефовете от Лондон.

юрист
юрист
09 май 2024 15:27
Гост

Мъж било – докато не завали дъжд

Още социализъм днес
Още социализъм днес
08 май 2024 11:46
Гост

Това е ЕССР – налагани централно норми за всичко. А уж беше възникнал като икономически съюз с цел защита на четирите основни свободи. Днес е просто поредната политическа организация на западния свят, с конци, дърпани от Америка, и ограничаване на държавния суверенитет до пълното му изчистване и ограничаване на личните права.

СССР
СССР
08 май 2024 18:42
Гост

СССР поне гонеше собствените си интереси, а и защитаваше съюзниците! Защото беше военна сила.

Това ЕССР е гавра с всичко нормално, в интерес на Щатите. И пак има комисари като в СССР.

СССР,
СССР,
09 май 2024 10:52
Гост

Точно така е!
Днешният ЕССР съществува и функционира само в интерес на няколко световни фамилии – олигарси, във вреда на всички държави – членки, превърнати в колонии на САЩ, откъдето се дърпат конците. Тук съюзници няма. Има само подчинени плащащи данъци колонии. Като България. Дето празнува 06.05 с хартиине Ф-16-ки. Срам и позор!

007
007
08 май 2024 10:30
Гост

Евроджендъри.

Росица
Росица
08 май 2024 9:22
Гост

Престанете вече с този педалски геноцид! В света съществуват само два пола – мъжки и женски!
Всичко останало е просто извращение и промиване на мозъци!

Гъссст
Гъссст
10 май 2024 8:39
Гост

Е имаш 8 минуса радост за окото явно педалите в бг. са малко

Арх. МИХАИЛ
Арх. МИХАИЛ
08 май 2024 0:33
Гост

Колко по гнусно, не човешко и сатанинско може да стане в лгбтгейския съюз? Сигурно съвсем скоро ще разрешат секс със сукалчета като част от правото на свободно придвижване и на личен живот на гражданите на ЕС. После ще се чудим защо променят историята и пречупените кръстове се завръщат…

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 май 2024 21:01
Гост

Не бързайте да мечтаете за пречупените кръстове. Четвъртият Райх ще ви осигури многоцветна лентичка, а след превръщането си в Европейски халифат ще ви даде право да се молите на Аллаха по пет пъти дневно. Ако сте праведен, ще си вземете млада жена, като Пророка. ЕС отдавна няма нищо общо с демокрацията, в която уж мнозинството налага волята си на малцинството. Всяко малцинство се обявява за „онеправдано“ и мнозинството трябва да го хрантути, глезонти и да му прощава всички дивотии. Но колкото червените бонзи преди 1989 година имаха нещо общо с прокламираните общокомунистически ценности и скромност, толкова и създаденото от Андрей… Покажи целия коментар »

Само за протокола
Само за протокола
08 май 2024 0:33
Гост

Това е последния пирон в ковчега на ЕС. Който както се разбра от самото начало е проект на янките срещу Русия.

АМИН

Робин от Локсли
Робин от Локсли
07 май 2024 20:10
Гост

Съгласен съм – имал съм случай като адвокат с такова нещо и – успяхме, човекът си беше напълно нормален – не е за подигравка.

Има хора, които – поради ред причини се налага да се „превърнат“ в друг пол.

Има тежко детство.

С какво един обикновен човек е заслужил повече привилегии.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 май 2024 21:05
Гост

Не се опитвайте с лъжа да изкарате черното бяло. Нито обикновения, нито необикновения човек имат разлика в привилегиите. Обикновеният човек е също толкова ограничен във възможността да подменя пола си и да подменя фактите в акта за раждане. Родил(а) се е А, остава си А! Решава да става Б, дава му/и се такава възможност. Но акта за раждане не се променя, издава се свидетелство за идентичност на едното и другото име.

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 17:41
Гост

Да не забравяме,че това е становището на адвокат,а решението на съда на ЕС. Да почакаме и да видим.

право бро
право бро
07 май 2024 18:52
Гост

Генерален адвокат не е буквално адвокат бро 😉

kozoi
kozoi
08 май 2024 7:52
Гост

роднини ли сте че му викаш брат бе

Хихохахо
Хихохахо
07 май 2024 15:57
Гост

Това е налагане на една юрисдикция над друга и е в противоречие въобще с правоти и целта на ЕС.
Аман от джендърски глупости

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 май 2024 21:08
Гост

Налагането на юрисдикцията на ЕС над националната юрисдикция не е ли в противоречие с принципа за промяна на формата на държавно устройство в Конституцията на Република България? Защото последната е от компетенцията само на Велико народно събрание, ерго законът за встъпване в ЕС е противоконституционен.

Свидетел
Свидетел
07 май 2024 15:52
Гост

Брав! Както винаги Европа трябва да ни отваря очите! Българите сме слепи…все още! Трябва да измрат няколко поколения, за да тръгне България напред към пътя на Европейския модернизъм!

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 16:09
Гост

Неолибералната конюнктура ще отмине и (ако човечеството не се е затрило) нашите наследници ще се чудят що за декадентски глупости на пренаситени консуматори са ни разединявали в навечерието на световен конфликт, в което обединението е било по-важно от всякога.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 май 2024 21:10
Гост

Ако има „наши“ наследници, различни от Новото преселение на народите. Защото наследниците на турци, араби, африканци, афганистанци или пакистанци няма да си задават такива въпроси. Ще са твърде заети да се радват на победата си над евроглупците.

007
007
08 май 2024 10:33
Гост

Ти какво си мъж, жена или ТО?

Браво
Браво
07 май 2024 14:51
Гост

Ти ЕГН-то можеш да смениш, един покоен нотариус го е правел не веднъж както се разбра, а да не можеш пола. Колко ще е забавно когато мъж, вече жена, сключи брак с друг мъж, осиновят дете и държавата защитава майчинството. Полезен е съда на ЕС и най-хубавото е че ние като граждани на ЕС можем да се позоваваме на решенията на този съд и да пренебрегнем ганьовщината у нас.

Бургията
Бургията
08 май 2024 3:05
Гост

Гледам, че като един истински гражданин на ЕС успешно си пренебрегнал ганьовщината и си се отдал на гейовщината.

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 14:44
Гост

„В заключението си де ла Тур подчертава, че държавите са компетентни да регулират дали и как тази промяна в актовете за гражданско състояние се отразява на въпросите на брака и родителството.“

Много хубаво, но господин де ла Тур явно е пропуснал да отрази, че веднъж признала юридическата смяна на пола в друга държава-членка чрез отразяването й в актовете за гражданско състояние, последващият отказ на държавата да зачете тази промяна по въпросите на брака и родителството, автоматично ще доведе до дискриминация на лицето. Така че успокоителните думички относно запазването на държавния суверенитет са меко казано лицемерни.

Цивилист
Цивилист
07 май 2024 14:52
Гост

На вас пък като ви е залипсвал суверен, в тая свободия, в която държите да живеете …

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 15:07
Гост

Не липсва суверен, а зачитане на държавен суверенитет. Господин европейският чиновник се опитва да ни обясни, че държавата е длъжна да приеме, че мъжът е станал жена, но могла да не му позволи да се омъжи за друг мъж, нито да има законни деца от него. На какво основание според годподин европейския чиновник, държавата ще му забрани това, след като вече го е признала за жена? Или това ще бъде предмет на следващо решение – ами като сте си преценили да му признете веднъж смяната на пола (за което сме ви задължили), трябва да му признаете и произтичащите от нея… Покажи целия коментар »

Смехурко
Смехурко
07 май 2024 18:54
Гост

И съдиите в СЕС така ще отсъдят и ще видите що е то примат на правото на ЕС.

Анонимен
Анонимен
08 май 2024 10:51
Гост

Примат на кое общностно право? Това, което урежда въпросите за гражданското състояние на лицата, предпоставките за сключване на граждански брак, наследяването и осиновяването ли? Защото такова не съществува. Съществува само един самозабравил се орган, който поставя под съмнение собствената си легитимност.

Шшшшш
Шшшшш
09 май 2024 10:57
Гост

Какъв цивилист си ти?
Въобще какво общо имаш с правот?
Не правиш разлика между суверен и суверенитет. Суверенът е налице. Но суверинитетът го няма.

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 13:57
Гост

Няма да е прецедент произнасяне на СЕС в този смисъл, отдавна има практика, че трябва да се признават актовете за раждане с еднополови родители, издадени в други държави-членки. Добре е, обаче, СЕС да си спомни, че юрисдикцията му произтича единствено и само от обвързаността на държавите-членки с ДФЕС и ДЕС. Затова, когато разширява своите правомощия в нарушение на ДФЕС под благовидния претекст на правото на свободно движение, не може да очаква държавите да зачитат юрисдикцията му по въпросите извън неговата компетентност. Ледът се пука, господа съдебни заседатели, а съдът се делегитимира.

Бончев
Бончев
07 май 2024 13:47
Гост

Който не го устройва има лесен изход – да бяга към Камчатка и Новосибирск. Там, в Руските степи ще открие свободата, за която бленува! Защото опорката е, че ние сме под „американско робство“

учило-недоучило
учило-недоучило
07 май 2024 14:16
Гост

я какъв напредничъв и модерен свят имало и какви евлюирали особи.Демек – със смяната на органите към прогреса.Не съм знаел,че това ме определя като модерен и развит,а не образованието и компетенциите ми. И защо учи човек професия и езици – за да го пратят в Камчатка. Направо всички да режем или присаждаме и да сме прогресивни и необразовани.Егати обществения диалог примитивен,егати дъното…

Д-р Ливайн
Д-р Ливайн
08 май 2024 3:12
Гост

Може да се изненадаш колко много американци, канадци, европейци и украинци бягат в Русия от американското робство… В ютюб има огромно количество филми на тая тема, може да се насладиш и кой знае, да се освободиш от будната кома

БъЛхария
БъЛхария
08 май 2024 10:40
Гост

Не, но в Москва или някой друг по-голям град с удоволствие бих отишъл, а ти си живей в кочината наречена държава. Да те обират персони като Тиквун, Просто Кирил и Кокорий,да слушаш простотиите на мустакати курви, нереализирали се адвокати, чалгаджии, измислени академици и гноми генерали.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 май 2024 21:14
Гост

По същата логика който не го устройва нетолерантното отношение в тъмните балкански субекти, има пълното право да бяга към Лондон и Брюксел. Нали горкото жалбоподателче има британско гражданство и там му признават странните възгледи за живота? За какво му е да се връща в Румъния?

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 13:46
Гост

Това налива вода в мелницата на националистите в цяла Европа.

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 13:46
Гост

Добра работа на съда в Европа.

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 13:45
Гост

Да се надяваме, че тук няма да има проблеми

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 13:45
Гост

Спорна тема. Но като цяло да, трябва да има някаква търпимост, а не само ограничения

льольо
льольо
09 май 2024 9:18
Гост

Има търпимост. Търпимостта се изразява в това, че тоя индивид не е в психиатрия на лекарства заради психичното заболяване, от което страда. Тръпимост има – въпреки, че е психично болен, обществото позволява да си живее живота. Обаче някак си ми се струва, че да настоява да го признаят за индивид от различен пол леееекинко прекрачва границата на нормалната търпимост.

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 13:45
Гост

Тесногръдите съдии в България да видим как ще се съобразяват. Или заради малоумщината им щ ени глобяват всяка година от ЕС за непризнаване човешките права.

льольо
льольо
09 май 2024 9:21
Гост

Аз и убеден съм поне 90% от обществото ще сме напълно ОК с това част от нашите данъци да отиват за такива глоби. Склонен съм да плащаме за лукса да отстояваме някаква нормалност. Не може да се приема за човешко право индивидите да започнат да си измислят полове. Днес сменят от мъжки в женски, утре ще сменят и видове – ще стане котка, куче, алигатор .. Кой знае какво още предстои. Такова девиантно поведение следва не да се насърчава, а да се блокира категорично в зародиш. Виждаме до къде стигат нещата от прекомерна толерантност – не само по отношение на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 13:44
Гост

Добро решение за демокрацията

Коемджиев
Коемджиев
07 май 2024 13:44
Гост

Радвам се на това решение. Буковите, консервативни глави в България да се съобразяват сега с него

Мишев
Мишев
07 май 2024 13:43
Гост

В крайна сметка тия страсти и размисли дали е редно да се признае друг пол или не ги има само по Анадола и явно в България. Която обича да си пази традициите от всеки пороботел – бил той Османска империя или СССР.

Кънчев
Кънчев
07 май 2024 13:43
Гост

Ами игнорирането на човешкита права вече не е актуално за Европа и нормалния свят

Барон мюнхаузен
Барон мюнхаузен
08 май 2024 3:20
Гост

Не знам за нормалния свят, но Зеленски узакони игнорирането на човешките права от хартата на Европа във Украйна и Любимата ти Европа възхитена му изръкопляска.. Чакаме тяхната забраната, скоро и на територията на ЕС

Анонимен
Анонимен
07 май 2024 13:30
Гост

Становището е в противоречие с ДФЕС, както и авторът е наясно, видно от последния параграф в статията. Немислимо нарушаване на основен принцип на суверенитета е наличието на второ гражданство да поставя някого в по-привилегировано положение от субектите с едно гражданство. Изключително опасни правни прецеденти се поставят в контекста на казуси, които имат абсолютно незначително обществено влияние, само и само да се прокарва определена политика…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 май 2024 13:29
Гост

Такова животно като „полова идентичност“ (не сексуална ориентация, която е персонализиращ физическите критерий, колкото религиозните или политическите убеждения) според науката и българското право няма, така че този генерален адвокат може да си з**** „компетентното“ становище къде му душа иска.