Мнозинството в Съдийската колегия подкрепи предложението на депутати за въвеждане на съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината. Решението беше взето с 8 на 3 гласа.

Във Висшия съдебен съвет е постъпило писмо от представител на администрацията на Народното събрание, към което е приложено предложение на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов за промяна на закона за мерките след извънредното положение, с която да се въведе съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември. В писмото се казва, че се изпраща за предварително съгласуване с ВСС преди да бъде решено дали ще бъде официално внесено, или не.

От дебатите в Съдийската колегия стана ясно, че кадровиците са разделени в позициите си по въпроса. Мненията бяха изразени след предоставяне на справка за броя на заразени с COVID-19 административни съдии и служители, данни от окръжния съд в Шумен, в чиито район е съдът във Велики Преслав, където се оказва, че целият състав е или заразен, или под карантина. Докладвано беше писмо от Специализирания наказателен съд, който уведомява, че има трима съдии и 10 служители с положителен тест, което пък е довело и до поставяне под карантина на други магистрати и служители. От спецсъда обясняват, че са затруднени, защото съставът е намален, което пречи на нормалния ритъм на работа.

Има и множество писма от адвокати, които възразяват срещу обявяването на съдебна ваканция и настояват Единният портал за електронно правосъдие да работи, за да имат отдалечен достъп до делата. Остри възражения изразиха от Обединението на свободните адвокати (виж тук), а с декларации излязоха колегиите в Стара Загора (виж тук ) и Смолян (виж тук ).

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков подкрепи идеята за съдебна ваканция.

„Искам категорично да заявя, че обявяването на съдебна ваканция не е затваряне на съдилища. През последните три дни се наслушах на каквито и да е изказвания, че това е затваряне на съдилища. Не, не е. Не знам защо никога не е имало проблем, когато съдебната ваканция е била от 15 юли. В момента това е проблем. Тази година не сме имали съдебна ваканция. И както преди малко се установи във Варна, всички дела, по които има забавяне са изписани.

Ситуацията е повече от тежка. Сградите ни не са подготвени за разглеждане дела при тези мерки. Нито Наказателното отделение на СРС е подготвено, където няма прозорци, които да се отварят, нито Специализираният наказателен съд, нито Съдебната палата в София. Не говоря за районния съд във Варна, където положението е драматично.

Както във всяка една ваканция, ще се гледат всички дела, които законодателят е разписал да се гледат, има опция и други да се гледат по заповед на ръководителя на съда“, каза Чолаков.

Той обясни, че за две седмици се е наложило 100 дела да бъдат отсрочени заради заразени с коронавирус или контактни лица.

Даниела Марчева напълно го подкрепи. Тя призова колегите си в тази тежка ситуация да се разсъждава и малко нестандартно, защото и вирусът не следва нормалната логика.

Боян Новански заяви, че не иска да става причина за застрашаване на здравето на хората в съдебната система. Затова призова да се отложат откритите съдебни заседания, а останалата дейност да продължи.

Красимир Шекерджиев също подкрепи идеята като категорично заяви, че не е вярно твърдението, че съдът не работи по време на ваканцията. Той заяви, че заразата трябва да се ограничи. „Имаме мерки, които не работят. Почина вече съдия. През пролетта, докато съдилищата бяха затворени, бяха решени десетки хиляди дела. Общувам с много хора. Те или чакат резултати от теста, или отиват да си направят такъв. Във всеки един съд  има болен или контактен, или опасност някой да се зарази. Не можем да кажем, че няма проблем. Реално става дума за четири седмици, защото след 20 декември дела не се гледат. Ще подкрепя да има съдебна ваканция, това ще запази живота и здравето на колегите“, каза Шекерджиев.

Драгомир Кояджиков и Боряна Димитрова също казаха, че ще подкрепят предложението. Това е една идея, която ще внесе повече спокойствие, но няма да спре работата на съдилищата, каза Димитрова.

Боян Магдалинчев изрази резерви към идеята. По думите му трябва да се променят правилата за работа в условията на пандемия, като се даде възможност на председателите на съдилища, съобразно обстановката и с оглед броя на заразените и поставените под карантина, да могат да вземат решения за изцяло или частично отсрочване на дела. Магдалинчев добави, че трябва да се мисли и за държавните съдебни изпълнителни, и за съдиите по вписванията, които не могат да „затворят“.

И посочи, че в някои съдилища няма нито един заразен и заради това не е редно такива съдилища да се затварят.

По думите му трябва да се вземат гъвкави мерки – хем системата да работи, хем да се гарантира живота и здравето на гражданите.

Георги Чолаков го коригира, че по време на съдебна ваканция ДСИ и съдиите по вписванията работят.

Шефът на ВКС Лозан Панов също се обяви против съдебната ваканция. Той каза, че няма яснота какво ще се случи след 1 януари. По думите му са необходими нови мерки, които да приеме ВСС.

Според Атанаска Дишева също е нецелесъобразно да има ваканция. Тя заяви, че може да се ограничи разглеждането на дела според ситуацията в конкретния район. Даде и някои идеи – на входа на съдебните сгради да се мери температурата не само на страните и посетителите, а и на съдиите и служителите. Видеоконференцията да бъде по-силно застъпена при провеждането на съдебни заседания, да се разредят и периодите на откритите съдебни заседания.

Дишева добави, че законодателната и изпълнителната власти работят пълноценно, като там се създават мерки срещу разпространението. „Там работата не спира, а от нас се иска да се съгласим да не се гледат дела в открити съдебни заседания. Това е лишаване от право на реална защита“, каза Дишева.

В сградата на Министерския съвет в момента е забранен достъпът на външни лица, така е и по министерствата и агенциите. Там не влизат толкова хора колкото в съдебните сгради. Много по-различно е от сградите на изпълнителната власт. В Народното събрание също достъпът не е така свободен, както в съдебните палати“, отговори ѝ Севдалин Мавров.

Той също подкрепи идеята за съдебна ваканция, но попита какво прави СК на ВСС до 15 ноември. „Чуваме, че броят на заразените и карантинираните се увеличава. Спешно трябва да променим правилата. Единственото, от което се разграничавам, е всичко да се прехвърли на административните ръководители. Да, те имат правомощия, но нека и ние да поемем някаква отговорност. Първо, това е промяна на правилата, а второ – да им окажем подкрепа“, каза Мавров.

Цветинка Пашкунова акцентира върху динамичната ситуация в цялата страна. И отбеляза тежкото положение не само с всекидневния брой на новозаразените, но и в болниците, с недостига на лекари и др. Тя допълни, че в момента правораздавателната дейност също е затруднена. Дела се отлагат не само заради болни магистрати, но и заради страни, свидетели и вещи лица с положителен тест за коронавирус.

Затова тя подкрепи идеята за съдебна ваканция, като отбеляза, че е възможно решение за изход от ситуацията в момента. „Дела ще продължат да се разглеждат, като искам да акцентирам върху т. 8 от чл. 329 в Закона за съдебната власт, който дава възможност на административните ръководители да определят и други дела, които ще се гледат по време на съдебната ваканция. Вярвам, че председателите на съдилища са трезво мислещи и отговорни хора. Предложението на народните представители е пропорционално оправдано и разумно. Трябва да пазим здравето на нашите колеги, служители и на гражданите“, каза Пашкунова.

Тя отбеляза, че няма как някой да е сигурен, че през този период ще бъде овладяна епидемичната обстановка. Затова предложи и да се променят правилата за работа на съдилищата при пандемия съобразно ситуацията.

Независимо че имаме конкретно предписани правила за достъп до сгради, до зали, за провеждане на съдебни заседания и сме предвидили възможност за видеоконференция и всякакви други онлайн форми за провеждане на заседания – дори за отсрочване на дела след съгласуване със съдията-докладчик, когато е невъзможно да се спазват мерките, не във всички сгради е възможно да се спазват мерките. Ситуацията е различна в малките и големите съдилища и обстановката е различна в различните региони. Трябва да продължи работата по график, да се избягва физическо присъствие, освен за дежурните съдии“, напомни Пашкунова.

По думите ѝ правилата трябва да бъдат актуализирани в следната насока: „Освен да предоставим оперативна самостоятелност за преценка на председателите на съдилища, да обвържем правомощията им с обективни данни за брой заболели в регион и в съответния съд, може да е като процентно съотношение спрямо броя работещи служители. Докато актуализираме правилата и видим дали промяната в закона ще бъде факт, няма пречка за временно ограничаване на достъпа до съд“.

Кадровиците се разбраха да променят правилата следващия вторник, като до понеделник ще може да се правят предложения.

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жекова
Жекова
04 ноември 2020 5:30
Гост

Не може да очаквате, че няма да има заразени служители и съдии, по простата причина, че те са част от обществото и вечер се прибират при семействата си, пазаруват в общи магазини, движат се в обществото… Не отива на съдебната система да е „насрана“ от страх! Ако сега затворите за ваканция, какво ще правите февруари, когато обикновено има бум на респираторни заболявания? Съда е призван да бъде стълб на обществото, а не да бяга от отговорност.

!!!!!
!!!!!
04 ноември 2020 7:21
Гост

То по- тъпото е, че като се затвори съда, натоварването пак първо ще падне върху дежурните, а с отварянето ще го отнесат деловодствата. Но те не са хора за всс!

Джаго Ковид-19
Джаго Ковид-19
03 ноември 2020 21:37
Гост

Безсимтомни „болни“ цигани от ковид-19. 2 ноември 2020.
Ето я жътвата на герберастите.
https://www.youtube.com/watch?v=scKmzjpSujY&feature=youtu.be

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 21:45
Гост
Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 21:05
Гост

ЗАТВАРЯЙ!

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 18:10
Гост

Ти се затваряй, ковидиот!

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 20:53
Гост

Поне един мислещ човек задава ли си въпроса, защо в банки и хипермаркети няма „пандемия“, няма „безсимптомни заразени“ и истерия, а изведнъж в съдебната система се появиха и трите фактора, и то след като ВСС реши да се плащат PCR тестовете от бюджета? Защо карат цигани с бусове да се тестват за ковид, тия мургавите кога по свое желание ще извадят 100 лева за тест и пука ли им? Удобно ли е, и на кого, факта, че тестовете реагират положително на всички видове грип? На кого и за какво е удобна цялата тая циркаджийска постановка с „много заразени“? Мислещите питам,… Покажи целия коментар »

123
123
03 ноември 2020 18:46
Гост

Няма да обсъждам дали осмината се опозориха (това дори не е нещо важно за държавата, тъй като НС няма да приеме това безумно предложение). Обаче да попитам – кога ще се увеличат заплатите? Мисля си, че след днешното решение имаме пълно право на това – със сигурност обществото ще ни разбере и ще ни подкрепи, нали?

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 20:35
Гост

Що да не го приеме, НС не са герберасти ли?

адвокат
адвокат
03 ноември 2020 18:36
Гост

Шеки от ВСС каза че един съдия е починал – ами другите администрации си работят, що за съдиите да има изключение? С какво са по-специални от полицаи,лекари и чиновници-тези хора работят без съдебни валанции, а тия хубосници си спретват по 2 ваканции за година! А що не гласуват ваканция и на заплатите -хем няма да работят,хем искат заплати? Я да им дадат неплатен отпуск, и да почиват колкото си искат

Беше долно и срамно
Беше долно и срамно
03 ноември 2020 18:44
Гост

Най- възмутителното беше ритуалът на Шекерджиев с починалия. Ей, тъпак, в нашият съд за последната година починаха повечко от един, все хора съпричастни към правораздаването. Те обаче нямаха честта да влязат в статистиката. Тоя и Цветинка ги слушам и се чудя, толкова ли тъпи бяха или ние бяхме тъпи да ги гласуваме! Значи умрелият от ковид…..евентуално…. само той е Ботев !

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 17:51
Гост

Защо се мълчи по въпроса, че евтинките PCR тестове, само стотак парчето, реагират положително на всички видове грип? И как така се увеличиха рязко болните в съдебната система, след като бюджета на ВСС почна да плаща тестовете? Далаверката си върви.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 20:27
Гост

Защото ако се разчуе навсякъде, че тия тестове правят от всеки сополив циганин „болен от ковид“ ще лъсне измамата, че ковида не е толкова разпространен и не е толкова опасен, а бройките са изкуствено завишени. Защо ли?

Александър Дачев частен съдебен изпълнител
Александър Дачев частен съдебен изпълнител
03 ноември 2020 17:16
Регистриран

Система, в която двама от състав са с положителни тестове, единият от които влиза фибрилен да гледа дело, а третият (председател на съда) продължава да ходи на работа и да се разкарва по коридорите без маска, разчитайки на направения си сутринта тест, няма нужда от мерки. От друго има нужда, от друго…

Софраджийски
Софраджийски
03 ноември 2020 16:41
Гост

Колеги, имаме новина! СК на ВСС лично е поръчала чартърен самолет, на който след 1.01.2021 г. лично ще натоварят коварния вирус и ще го върнат в Ухан. Дотогава ще сме в съд. ваканция с цел да го намерят. Търсят го под дърво и камък. Ако някой го хване, немедлено да го предаде на др. Кояджиков, който като един истински спецсъдия ще го затвори в ареста до чартъра.
След 1.01.2021 г. почва живота от светлото бъдеще. Без вируси и бактерии, но за жалост с ВСС /няма пълно щастие, уви/.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 16:24
Гост

Изходна позиция на анализа: I. Най-общо може да отделим 2 групи производства: 1) производствата, които изискват незабавно произнасяне на съда поради естеството им (обезпечения, молби за незабавна защита по ЗЗДН, мерки за неотклонение и пр.); 2) всички останали. Няма никакво съмнение, че разглеждането на делата от първата група във всички случаи следва да продължи. Спорно е единствено дали трябва да продължи разглеждането на всички останали производства в ОТКРИТИ заседания. II. Има oще 2 неща, по които също не се оспорват: 1) настоящата ситуация НЕ Е ОБИЧАЙНА (повишен здравен риск и свързаните с него социални и икономически последици); 2) същата е… Покажи целия коментар »

Съдия от СГС
Съдия от СГС
03 ноември 2020 16:21
Гост

Съдебната ваканция съгласно чл. 329 ЗСВ НЕ ЗАБРАНЯВА на съдиите да насрочват оз по делата си, а само им дава право на това. Ако не насрочат дела – никой не може да им търси отговорност, тъй като са в съд . ваканция. Ако насрочат пък дела – никой не може да им търси отговорност, че са насрочили, а и по делата по чл. 329, ал. 3 ЗСВ те са длъжни да заседават. Сиреч, ваканцията е право на съдиите да не заседават, а не задължение. При туй положение не виждам Кой ще ми забрани да продължа да си провеждам вече насрочените… Покажи целия коментар »

123
123
03 ноември 2020 18:38
Гост

Браво, пък и чужди езици знае!

Vazelin
Vazelin
03 ноември 2020 16:05
Гост

Браво на магистратите! Лекарите с два пъти по-ниски заплати изнемогват и умират, вие си ваканцувате!

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 16:15
Гост

ми стани и ти магистрат, за да си ваканцуваш. Лесно е :)))

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 20:31
Гост

Е колко да е лесно, само трябва да те поканят за печеливш в конкурса. Еле пък за административните съдилища 😉

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:45
Гост

Адвокатите пак ще ореват орталъка, че оставали без работа и доходи. Аман от тези тунеядци!

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 20:13
Гост

Ми да. Все едно съдът им е работодател, а не техните клиенти. Добрите адвокати знаят езици и даже без ходене по дела изкарват сума пари.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 20:32
Гост

Много си зле. Сигурно си гледал „Адвокатът с Линкълна“ и си озлобял.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:34
Гост

Панов ме учуди. Мислех, че е здравомислещ човек.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 20:44
Гост

Такъв е. Но не е ковидиот, или гербераст.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:33
Гост

Меренето на температурата на входа на съдебните сгради за мен не е адекватна мярка. Някои заразени нямат въобще характерните симптоми.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 17:49
Гост

Значи не са заразени.

Съдия
Съдия
04 ноември 2020 8:00
Гост

Глупости, далеч не всеки вдига температура, дори и с ковид.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 20:13
Гост

Глупости наистина, измийте си малко мозъка от истерията. Няма инфекция без симптоми. Останалото е герберастика.

Един приятел
Един приятел
03 ноември 2020 15:32
Гост

Ало, неуважаеми господа пак без мерки -Районите съдилища са препълнени с хора. Защо не се вземат мерки в скапаните ви сгради, които и за кенеф не стават? Къде пак спите и си прехвърляте отговорностите ?Колко служители искате да се заразят и умрат ?Защо сте там?/ питам за един приятел/…За нищо не ставате!!!

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 20:45
Гост

Според теб предстои първа серия на „Живите мъртви“ ли 🙂

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:30
Гост

Боян Магдалинчев явно ще чака да има заразени в някой съд, за да разпусне хората във ваканция.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:29
Гост

Защо лятото не се направиха стрес тестове на организациите, включително съдилищата

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:29
Гост

Твърдо съм за работата онлайн. Така няма да се даде шанс на вируса

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:29
Гост

Абе не знам ама цяло лято се занимаваме с протестите на едни гладни за управление типажи и полтолози, не че протестите нямат основание, но с това се занимаваше властта и не премисли методика за функциониране на държавата по време на криза

moiraine
moiraine
03 ноември 2020 15:47
Гост

Протестите са чудесното оправдание за управленската немощ на герберастията. Ако ги нямаше протестите, на Тиквун, Кратунко и вся остальная щяха да са им виновни сушата, кишата, Гришата, международното положение, ретроградният Меркурий и какво ли още не.

Живко
Живко
03 ноември 2020 15:28
Гост

Каквото и да си говорим, трябва по-скоро да се премислят методите на работа в условията на пандемия, защото както го виждам няма да се измисли ваксина идните месеци, да не кажа години. Ще има третаа, подир това и четвърта вълна. Всеки път ли ще се затварят и ще спират работа

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:28
Гост

Уважаеми господа от ВСС, съдилищата са създадени да правораздават, а не да администратират молба, жалби и пр. Правораздаването се осъществява преимуществено в открити съдебни заседания. Като обявите ваканция, през която няма да се провеждат открити съдебни заседания означава да спрете правораздаването, което никъде в Европа не се прави. Като от 15 ноември до 31 декември не се провеждат заседания, какво ще правите в най-големия пик, който предстои от януари нататък? Не може да искате депутатите да свършат несвършената от вас организационна работа по обезпечаване работата на съдилищата. Защо не прочетет доклада на ЕК по върховенството на закона в България и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:27
Гост

Като се отложат откритите съдебни заседания, може да се заседава по останалите чрез видео връзка.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 22:01
Гост

видеовръзката откъде, от адвокатския офис, от циганската махала, от вкъщи?

Сен Жак
Сен Жак
03 ноември 2020 15:27
Гост

За мен това със затварянията по време на Пандемия си е бягане от отговорност. В крайна сметка тия хора трябва да помагат на обществото

Живко
Живко
03 ноември 2020 15:27
Гост

Така е. Животът продължава въпреки всичко

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:25
Гост

И за мен трябва да се помисли по-скоро върху идея за работа на съдилищата по време на пандемия, а не да се затварят

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:25
Гост

Сградата на районния съд във Варна е под всякаква критика.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:25
Гост

Ами не е затваряне ако работят онлайн, както правят други

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:24
Гост

Бе то като никой не работи, както иксат да му викат

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:24
Гост

И без това лятото не ползваха. А и декември месец е с малко работни дни. Редно е да ги пуснат.

Христов
Христов
03 ноември 2020 15:21
Гост

Да, разумно е да излязат във ваканция. Пандемията набира инерция. А и в съдилищата има все повече заразени.

Stormy
Stormy
04 ноември 2020 18:52
Гост

Де няма да умрете, споко! С тези 5000 лева дето вземете като заплата за нищоправене – все ще се излекувате от Ковида! А иначе само Лозан Панов и Атанаска Дишева са трезвомислещи хора! Всички други за нищо не ставате! Чолака да си гледа измисления съд, дето българските граждани ВИНАГИ губят делата си, независимо дали са прави или не! А Магдалина да мисли вече за дълга и постоянна отпуска, че отдавна му е време!

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 20:19
Гост

Да, административните съдилища подпират винаги държавата. Не може да се отменят ПАМ и РА, нали трябва да се пълни бюджета, че герберастите да го окрадат през обществени поръчки. А ВАС е една смехория- не четат делата на съответните административни съдилища, а просто им преписват решенията. Герберасти.